20230530
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2014 október 18, szombat

Eger ostromáról az elfelejtett török napló

Szerző: MTI

Újdonságokkal szolgál Eger ostromáról az elfelejtett török napló - A törökök 1596-os magyarországi hadjáratát megörökítő, pár éve a törökországi Anatóliában előkerült különleges naplóról tartott előadást a kortörténeti dokumentumot megtaláló Gühnan Börekçi, az isztambuli Sehir Egyetem oktatója csütörtökön az Egerben zajló végvár-konferencia keretében.

Egyik kollégájával I. Szulejmán 1566-os szigetvári ostromának történetét kutatva járták a törökországi könyvtárakat és levéltárakat, amikor véletlenül bukkantak a kéziratra a közép-anatóliai Konya város levéltárában hét éve - idézte fel Gühnan Börekçi.

Hozzátette, az oszmán nyelven íródott dokumentum címe semmitmondó volt, csak megvizsgálásakor derült ki, hogy az 1596-os hadjáratról tartalmaz rendkívül érdekes részleteket.

A szakember a napló jelentőségét hangsúlyozva azt mondta, bár sok, ebből az időszakból származó kézirati forrás áll rendelkezésre - némelyikük még Egert is megemlíti -, valamilyen ok miatt a korszak bőven dokumentált háborúival szemben az 1596-os hadjárat eseményeiről nem maradtak fenn írásos emlékek.

Hozzátette, a vélhetően 1597 és 1599 között íródott napló abból a tekintetből is rendkívüli jelentőséggel bír, hogy a korabeli kézirathoz képest sokkal részletesebben, napokra bontva számol be III. Mehmed szultán magyarországi hadjáratának 186 napjáról.

A szerzőről ugyanakkor keveset tudni, a naplót egy katonai logisztikával foglalkozó, a mai fogalmaink szerint titkárnak nevezhető személy írta, aki önmagát Gaibiként emlegeti, ami nagyjából azt jelenti, hogy senki.

Gaibi a hadjáratban a hadsereg tagjaként vett részt. Együtt élt a katonákkal, ezért nem csak a hadi cselekményekről számolt be, nagyon sok érdekes részlet kiderül a seregben töltött hétköznapokról, például az étkezési szokásokról, az élelmiszerellátási gondokról. Sok minden megtudható a felvonulás útjába eső területeken élő emberekről, így például az Eger környékén élő földművesekről is.

Eger háromhetes ostromáról is részletesen ír a szerző, kiderül például, hogy a régészeti kutatások eredményeivel egybecsengő módon az utolsó napokban kétezren estek el, és a halottaknak csak a fele volt katona - mondta.

Gühnan Börekçi hangot adott abbéli reményének, hogy a napló hamarosan magyar nyelven is napvilágot lát.

Forrás:http://hvg.hu/itthon/20141016_Ujdonsagokkal_szolgal_az_Eger_ostromarol#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2014_10_17&type-id=HvgDaily&user-id=F25271BC&utm_content=normal
Beküldte: Kunavar

Megnyitva 2297 alkalommal

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások