20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 január 18, szerda

Veszélyben az internet szabadsága !!!

Szerző:

Tudod, mi az a SOPA? Nem? És hallottál már a PIPA-ról? Pedig a Te bőrödre megy a játék, ravaszul, a háttérben, ahogy az már szokás lett.

A szórakoztatóipar és a média óriásainak (SIC!) nyomására kidolgozásra került és elfogadás előtt van két olyan jogszabály tervezet, amelyeknek eredménye az lesz, hogy BIZONYOS weboldalakhoz való hozzáférést majd blokkolni lehet, azaz, a hatalomnak nem tetsző weboldalak egyszerűen eltűnnek az internetről, mintha soha nem is léteztek volna. A látogatók csak annyit fognak észrevenni az egészből, hogy a szokott weboldalok linkjére kattintva a tartalom helyett egy üzenet várja őket, hogy a keresett címen nem található semmi sem.

A SOPA (Stop Online Piracy Act) és a PIPA (Protect IP Act) hivatalos indoklás szerint a szerzői jogok online védelmét hivatotak szolgálni, a lényegük azonban az, hogy a kormányzatoknak és egyes magánszervezeteknek abszolút hatalmat biztosítanak bármely hazai vagy külföldi honlap blokkolására! Ne felejtsük el, hogy a legfelsőbb szintű névszerverek, szám szerint 13, mind az USA-ban vannak, ez a fajta blokkolás tehát megoldható.

Blokkolni nem csak amerikai oldalakat lehet. Ha a panasz egy külöföldi, netán magyar honlapról állítja azt, hogy megsértett szerzői vagy szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat, akkor az a weboldal fog nyom nélkül (na jó, nem teljesen nyom nélkül) eltűnni az internetes honlapok sorából.

Aggodalomra ad okot a törvény(tervezet) azon megfogalmazása is, hogy a szabálytalanságot nem kell bizonyítani, a weboldal már a gyanú bejelentésére is eltüntethető a létező oldalak sorából. Még egyszer: ez a dolog akár a Te személyes vagy üzleti weboldaladdal, akár a kedvenc, gyakran látogatott weboldalaiddal is megtörténhet. Akár a youtube-bal is.

Már az amerikai törvény elfogadása is elképzelhetetlen mértékben át fogja alakítani az internetet (gondoljunk csak a youtube vagy a facebook lekapcsolására), félő azonban, hogy más nemzeti kormányok, esetleg az EU villámgyorsan csatlakoznak az "állampolgáraik védelmét" szolgáló kezdeményezéshez és átveszik a szabályozást.

A törvények ellen tiltakozó mozgalmak szerevződtek. A tiltakozó mozgalmakat a SOPAblackout.org honlap fogja össze (angol nyelven) és ugyancsak ők készítették az alant látható filmet is (angol nyelvű)

Kapcsolódó információk: Sztrájkol a wikipedia

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások