20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 augusztus 18, csütörtök

Petőfi Sándor eltemetése: Sárospatak komolyan gondolja

Szerző: MVSZ

Petőfi Sándor eltemetése: Sárospatak komolyan gondolja

Petőfi Sándor eltűnésének 162. évfordulóján, 2011. július 31-én a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt tartott emlékező megmozduláson Aros János, Sárospatak polgármestere levélben jelentette be, hogy amennyiben sikerül Petőfi Sándor földi maradványait fellelni, úgy Sárospatak szeretné méltó módon eltemetni a legnagyobb magyar költőt. Most Sárospatak továbblépett.

Bálint Béla, a sárospataki Farkas Ferenc Művészeti Iskola igazgatója, aki Aros János polgármester üzenetét tolmácsolta, tájékoztatta sajtószolgálatunkat, hogy a városban aláírásgyűjtés kezdődött e szándék megerősítésére. Jó példával elöljárva a város képviselőtestületének mind a tizenegy tagja aláírta a támogató nyilatkozatot.

Az aláírásgyűjtésnek határideje nincs, de a kezdeményezők bíznak abban, hogy egy hónap alatt, szeptember 15-éig meggyőzően sokan fognak e szándék mellé állni.

Sárospatakról Petőfi így írt: „Szent föld ez. E város volt a magyar forradalmak oroszlánbarlangja. Itt tanyáztak a szabadság oroszlánai.”

Korábbi anyagaink:

Aros János polgármester üzenete:

http://mvsz.hu/sajtoszolgalat/20110801_petofi6.html

Az MTA székháza előtti megmozdulást tartalmazó CD:

http://mvsz.hu/sajtoszolgalat/20110805_petofi.html

Szégyen és pirulás nélkül tovább nem tűrhetjük a bizonytalanságot s még jókor el kell magunkról hárítani a késő kornak bizonyosan bekövetkező vádját, hogy kortársunknak, a nemzet nagy költőjének sírját felkeresni restek valánk, s a helyett megelégednénk naponkint megújuló mendemondákkal, melyeket részint a jóakarat, de többnyire a rövidlátóság s nem ritkán szándékos áltatás koholt végnélküli ámításunkra. Tudni akarjuk, tudnunk kötelesség: Petőfi Sándor hol és mikor halt meg! – írta 1860-ban Pákh Albert, a Vasárnapi Újság alapító főszerkesztője, Petőfi barátja. A feladat ma, százötven év múltán is ugyanaz: Fel kell kutatnunk, és el kell temetnünk Petőfi Sándort!

„ Behantozatlan áll
Hamvai fölött a hely.
Hol, merre nyugszik ő,
Nem mondja semmi jel.
S hazám leányi közt
Nincs egy Antigoné,
Ki sírját fölkeresve
Hantot föléje nyesve,
Virággal hintené !”

(Arany János)

MVSZ Sajtószolgálat
7274/110817

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások