Print this page
2020 augusztus 13, csütörtök

A VMSZ mint Délvidék autonómiájának eltaposója

Szerző: F.F.

Idősebb olvasóink sohasem felejtik el az 1988. október 5-én és 6-án Újvidéken végigsöprő soviniszta őrjöngést, amelyen mintegy százezer gyűlölettől fröcsögő "tüntető" vett részt. Ez a folyamat megpecsételte a következő (főleg délvidéki magyar) nemzedékek sorsát.

Súlyos: Hogyan járult hozzá Kislinder Gábor (is) Délvidék autonómiájának eltaposásához? (+ videók)

A hatalmas tömeg alkotmánymódosítást követelt, amely egyebek között Délvidék és Koszovó autonómiájának teljes megszüntetését célozta meg (ami végül 1990-ben be is következett).

A csőcselék megdobálta az akkori tartományi képviselőház épületét (többek között joghurtos dobozokkal, innen a "joghurtforradalom" szarkasztikus elnevezés), amíg le nem mondtak az autonómiát védő délvidéki vezetők.

A joghurtforradalom amely a miloševići rezsim szervezésében zajlott le, az akkori Jugoszlávia széthullásának kezdetét, a véres balkáni konfliktusok bevezetőjét jelentette.

A délvidéki magyarság, de a tartomány területén élő többi nemzeti közösség (becsületes tagjai) számára is a joghurtforradalom a szabadság teljes elvesztésével, egyfajta rabság kialakulásával járt, amely sajnos még mindig tart.

Félreértés ne essék: az 1988-as évig tartó délvidéki autonómia közel sem volt ideális, de legalább potenciális politikai (küzdő)teret, amellett pedig viszonylag tűrhető szintű gazdasági önállóságot, valamint kisebb-nagyobb megélhetési biztonságot nyújtott.

A "joghurtforradalmárok" mindezt gyakorlatilag két nap alatt lerombolták.

Sajnos olyan magyar kommunista tisztségviselők is akadtak, akik konkrét cselekedeteikkel hozzájárultak a sötét terv megvalósításához.

Közülük jó néhányan ma annak a VMSZ-nek a tagjai, amelynek a hivatalos politikai programjában egyebek között az olvasható, hogy "a VMSZ támogatja Vajdaság, mint fejlett, demokratikus és decentralizált eurorégió, széleskörű és valós autonómiáját, törvényhozó, végrehajtó és igazságszolgáltató funkciókkal".

Egy ilyen mai VMSZ-es "autonómiaharcos", aki a kilencvenes évek végén a délvidéki autonómiát eltaposó joghurtforradalom keretében történt tisztogatás aktív résztvevője volt, nem más, mint Kislinder Gábor, Topolya jelenlegi polgármestere.

A kezünkbe került exkluzív videófelvételek, amelyek az egykori Újvidéki Televízió sajtómunkásai által készített topolyai interjúkat tartalmazzák, súlyos tárgyi bizonyítékként szolgálnak.

Olvasóink ezekből pl. megtudhatják, hogy a kommunista tisztségviselők és a szakszervezeti vezetők az akkori nagy, több mint ezer dolgozót számláló vállalatok, mint amilyen az Inomag Femfeldolgózó Cég és a Topolya Húsipari Vállalat dolgozóinak elégedetlenségét emelték ki (mint a sztálini csisztka okát).

Vagyis a dolgozók mögé bújtak, vagy ha úgy tetszik, rájuk kenték a disznóságaikat.

Slobodan Traparić, az akkori helyi Tajékoztatási Központ egyik vezetője, vérbeli kommunista propagandistája utalt rá, hogy a községi vezetőkkel azért számoltak le, mert ellenezték az alkotmánymódosítást (vagyis a délvidéki autonómia megszüntetését). Az újonnan megválasztott szakszervezeti elnökök ezt megerősítették.

A községi vezetők közül csak a szófogadó Fűtő Jánosnak, a községi képviselő-testület akkori elnökének kegyelmeztek meg.

Ami viszont számunkra leginkább érdekes:

a "káderfelújítás" egyik nagy nyertese Kislinder Gábor volt.

A tisztogatás előtt Kislinder a Szocialista Szövetség topolyai községi választmánya elnökségének titkári posztját töltötte be, de miután távozásra kényszerítették (magyarán: kirúgták) az addigi elnököt, egyik napról a másikra átvehette a helyét.

Tehát, hogy még érthetőbb legyen:

Kislinder jelentős funkciót kapott és vállalt el abban a Szocialista Szövetségben, amely teljesen felszámolta Délvidék autonomiáját. Ma pedig Kislinder annak a VMSZ-nek a magas beosztású kádere, amely (igaz, csak papíron, de ott nagyon) küzd a Délvidék széles körű autonómiájáért.

A VMSZ tagságától persze egyáltalán nem idegen az ilyen jellegű politikai szkizofrénia, de Kislinder példája kétségkívül a drasztikusabbak közé tartozik.

A mellékelt interjúban Kislinder egyebek mellett kijelentette, hogy Topolyán eredményesen lebonyolították az alkotmánymódosításról (értsd: Délvidék autonómiájának megszüntetéséről) szóló közvitát a koordinációs testület és az elnökség szintjén, s ezeket a módosításokat a közvita résztvevői egyöntetűen elfogadták.

Kislinder ugyanakkor erélyesen (és hosszasan) elítélte a műsorvezető által "autonómistának" nevezett egyik topolyai megbízott vállalati igazgató (a beszélgetésből nem derült ki a neve) "elfogadhatatlan viselkedését" (vagyis azt, hogy nem értett egyet a tartományi autonómia eltiprásával).

Kislinder Gábor ezzel az interjúval (vagyis az autonómiaellenes tevékenységével és magatartásával) sötét betűkkel írta be magát a délvidéki magyarság szomorú történetébe.

Videók szerb nyelven :

Kislinder Gábor →
Jogurt forradalom 1 →
Jogurt forradalom 2 →

Forrás: Délhír infó