20210119
Last updateH, 21 dec. 2020 2am

rovas logo

csütörtök, 18 április 2019 08:36

A Notre Dame utolsó Húsvétja

Szerző: Szentesi Zöldi László

Az igazság az, hogy maga Európa égett el a szemünk előtt. Csak éppen nem vettük észre. Az emberek nézték, csak nézték, ahogyan a lángok pirosan mordulnak az égre.

 égett a Notre-Dame

Mert égett a Notre-Dame. A párizsi Notre-Dame. Épült százötven évig, és akkor készült el, amikor még Károly Róbertnek hívták a magyar királyt. Azóta a párizsi Notre-Dame nem pusztán a gótika remekműve, de maga a testet öltött Európa is. Ide álmodta púpos harangozóját Victor Hugo, zúgott a harang a rigómezei ütközet és Nándorfehérvár után, s királyokat koronáztak meg ezen a helyen. Még azt is kibírta a szent épület, amikor falai között a francia forradalom idején miseparódiát rendeztek az ateista forradalmárok.

A párizsi Notre-Dame mindent kibírt. Megcibálták az évszázadok, de szilárdan állt, ahogyan mi, európai emberek is álltunk, dacolva az idővel és a történelemmel.

Egy ilyen ódon épületnek nem pusztán szerkezete, de lelke is van. A szakrális tér, amelyből évszázadokon át milliók sóhaja, imája, szállt az ég felé, valójában élő anyag. Nemcsak fizikai, lelki kiterjedése is van. És most a lélek kapott lángra, a lélek pernyéje teríti be Párizst. S a víz, amely máskor megszentelt anyagként csorog a kézre, most a létező legnagyobb mennyiségben sem elég, hogy csillapítsa a tüzet. Az ima már nem segít. Imádkozni hamarabb kellett volna.

Most majd elmagyarázzák nekünk, hogy a felújítás alatt valamelyik munkás eldobta a cigarettát, az okozta a tüzet. Esetleg egy vezeték lángra kapott. Vagy valami hasonló, de mindenképpen emberi mulasztás történt. Látszólag igen, tényleg így lehet, csakhogy a kéz, amely láthatatlanul vezette az eseményeket, már akkor ütésre lendült, amikor még semmit sem sejtettünk. A kéz, amely egyidejűleg ütni és simogatni is képes.

Az igazság az, hogy maga Európa égett el a szemünk előtt. Csak éppen nem vettük észre.

Nem figyeltünk, amikor egymás után zárták be a katolikus templomokat Nyugat-Európában. Hiszen azok csak épületek, Isten már nem lakik bennük, és egyébként is, Isten sehol nem lakik, mivelhogy nem létezik. Elfordítottuk a fejünket akkor is, amikor a kis francia gyülekezet a testével védte meg a párizsi Szent Rita-templomot. Amikor rohamrendőrök cipelték el őket a helyszínről, egy tiltakozó papot pedig letepertek, földre vittek. Akkor sem tettünk semmit, csak hebegtünk-habogtunk, amikor a 85 éves Jacques Hamel atyát iszlamista gazemberek letérdeltették roueni templomában, majd átvágták a torkát.

Most majd megmagyarázzuk magunknak, hogy mindezeknek semmi közük a tűzvészhez. És hogy mindenre van racionális magyarázat. Hiszen nekünk mindenre akad észszerű válaszunk. Roppant büszkék vagyunk a fejlődésre, önmagunkra. Mi átlátjuk a lényeget, mi több, a világon mindent uralunk, de legalábbis hatalmat szereztünk az események felett.

Pedig valójában semmink sincs, csak komfortot hazudunk magunknak abban a néhány évtizedben, amíg a földi létben megmártózunk. Sem életről, sem halálról nem döntünk. Halandóságunk ténye örökös figyelmeztetés: nem a magunk urai vagyunk, hanem éppen olyan árva, életre kivetett teremtmények, mint minden és mindenki a Földön. És a teremtmények teremtményei sem örök életűek, elpusztul, amit ember alkotott. Mint most a párizsi Notre-Dame.

Az igazság az, hogy már nem figyelünk a jelekre. Nem mérjük fel a jelentőségét annak, amit a közmondás kifejez: addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik. És kikapcsoljuk érzékelésünk finom szenzorait, a nagy eszünkben bízunk ahelyett, hogy a sokasodó figyelmeztetéseket lajstromoznánk.

Ezt a tüzet Isten bocsátotta ránk. Isten figyelmeztet bennünket, hogy térjünk le arról az útról, amelyen járunk. Amelyen a gőgös, beteg, perverz Európa jár.

Nézem az utcán síró embereket. És arra gondolok, muszáj Istenben hinniük, ha zokogva tekintenek az égő templomra. A materialistának pusztán zordon épület a múltból, üres látványosság, ha leégett, hát, leégett, marad még elég, és újat is építhetünk. Aki viszont siratja a Notre-Dame-ot, szakrális viszonyban áll önmagával és a világgal. Talán nem is tudja, de imádkozik. Az a sírás, a lángoló szakrális tér miatti bánat ugyanis ég felé repített, csendes ima.

Vissza kell találnunk a gyökereinkhez. Vagy mi is elégünk, mint a Notre-Dame. Elemészt bennünket a tűz, amelyet mi lobbantottunk lángra, s amely végül elborította a világunkat.

Nagyon balgák vagyunk, ha a mostani húsvétkor elmulasztjuk a szembenézést önmagunkkal.

 Beküldte: Antal Miklós
Kiemelések >Zoli<-tól

Megnyitva 1092 alkalommal

Hozzászólás   

#3 Notre DameBerényi László Géza 2019-05-05 12:47
Kevésbé figyelmes Hívők figyelmébe!

Nem a pápát lőtték le az elmúlt napokban, hanem (szimbolikusan) a Boldogasszonyt /Földi megfelelője "BaBBa" Mária/ küldték a máglyára! /működik az inkvizíció/. Ne akarjon már a "szentháromságba" visszatérni megint!
A templom közepén a huszárToRony ledőlése, tetején a gaLLkakassal ugyancsak szimbolikus, Franciaország végét jelenti.
AKöRöSZTéNY háromság, mint egység szerkezet tagadása, megsemmisítése a cél. Egy közös TeNgelyen: Notre Dame = Mi Asszonyunk (BéL), a huszárToRony (a "TéR"), a gaLL Kakas (ami áLL, nem repül >” BáL")
Talán ezért is Három helyen gyújtották meg a tetőt. /drón felvétel mutatja/
Az igazi (pótolhatatlan) veszteség a KöRöSZTéNY tudatú magyarságot érte, az „ÉLŐ istent” meg az éLő világot: néhány hektár 300 éves tölgyerdő pusztult el. /Próbáltál már derék vastagságú tölgyfát 3 szál gyufával meggyújtani?/
A szíves adományokat a (feltőkésítésre váró) vatikáni bankba kérjük küldeni.
#2 utolsó húsvét? az is lehet!Ferenc Tóth 2019-04-29 15:16
2000 éve nem figyelünk a jelekre! Hogy mi lett,mit tettek bizonyos vallási csoportok Isten teremtményéből,aki valaha maga is teremtő volt! Most is teremt,csak éppen nyomorúságot,amit 2000 éve szajkóznak belé,mint összetákolt ,hazudott vallással,történelemmel,ideológiákkal,eszmékkel,ha mis istenképel. Mind ezt azért,hogy célirányosan terelhető legyen a tömeg,és benne az ember csak mint eszközt jeleníti meg,alantas céljaikhoz. Hogy a háborúk, a gazdasági válságok,az éhezés,a nyomor mögött mindíg ugyanazok az érdekek, és csoportok,azok leszármazottai vannak,már elsiklik rajta a többség,vagy nem is akar róla todomást venni,mert számára ez már nem emészthető. Súrolná az elmebaj szintjét. Mert az is! Amit ezek a 2000 év alatt műveltek ezen a bolygón,az meggyalázása mindannak,ami az Élet alapjait jelentik. Eltörölve, olyan fogalmakat,mint Igazság, Élet, Etika, Ember,Létezés, Lélek,Szabadság. Hogy a globalizáció nekik azt jelenti,hogy a glóbusz a miénk,hogy zsidó király uralkodjon rajta. Ez a genocidum a felellős a világ nyomoráért,mert a világ nagyobbik hányadában az ő csicskásaik ülnek,kiszolgáltatva az emberiséget az ő kényüknek,kedvüknek. "az ember már minden állat erényeit elragadta,mert minden élőlény közül az ő sorsa volt a legkegyetlenebb." (Nietzsche)
"háborúk a zsidók aratásai. Ezekért az aratásokért kell a keresztényeket megsemmisíteni és az aranyaikat magunkhoz venni. Már száz milliót megsemmisítettünk de még messze nem vagyunk a dolog végénél." (reichorn főrabbi)
A valaha élt nagy Tanítók hiába figyelmeztették az emberiséget,nem figyeltek rá. (Jn. ev. 8:44) Ahogy ma sem!
Ahogy szeptember 11, a Párizsi merénylet,a Notre Dame felgyújtása, és a többi is, azt az üzenetet sugalják,hogy ők még ezt is megtehetik büntetlenül, semmit nem tudtok tenni,mert "európában csak egyetlen hatalom létezik,és ez a rothschild" . Ti csak gójok vagytok!
Ideje lenne végre felébredni,míg van hová,és van mit lehajtani. A fejet! Amivel gondolkozni is lehetne!
#1 Notre DameSebesi Sándor 2019-04-28 21:28
Egyértelműen gyújtogatás volt. Több térfigyelő kamera rögzítette a támadókat. Több, mint 20 éve kutatom Nostredamus próféciáit. Ez a tűz az I.42 versében jelenik meg. Ez háború.

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló