20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2010 december 19, vasárnap

Már 1.000.000-an vannak a kilakoltatás szélén...

Szerző: B. Kiss-Tóth László

Az egész ország belerokkanhat(!):
Egymillió ember is utcára kerülhet a banki hitelek bedőlése miatt - legalábbis ez az elképesztő tanulsága annak az adatsornak, ami a napokban látott napvilágot. A PSZÁF adatai szerint ugyanis jelenleg 105 ezer olyan ingatlan létezik Magyarországon, aminek a tulajdonosa már több mint 90 napja elmaradt a részletek fizetésével.

  B. Kiss-Tóth László megjegyzései a már 1.000.000-an vannak a kilakoltatás szélén...

"Figyelem! Az a bedőlt hiteles, akinek van hitelfedezeti biztosítása is, amit a banknak, a részleteivel együtt havonta fizetett, követelje a bankjától a biztosító kártérítését a teljes banki követelésre!"...

Lénárd Mariann a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára viszont arra figyelmeztetett, hogy százezer szerződés már korábban bedőlt, és a harminc napon túli késők is százezren vannak már. Mindezt azt jelenti, hogy 300-400 ezer ingatlan szinte menthetetlen. Háztartásonként három emberrel számolva több mint egymillióan kerülhetnek utcára a kilakoltatási moratórium lejárta után.
Lénárd Mariann szerint az az egyik legszörnyűbb következménye a devizahitelesek kálváriájának, hogy a gyerekek úgy nőnek fel, hogy a család folyamatosan a lakhatásért küzd. Ezen pedig a kilakoltatási moratórium is csak részben segít. A főtitkár ugyanis rávilágított arra, hogy a moratórium könnyen adósságspirálba sodorja a családokat.

"Egyrészt sokan, akik korábban többé-kevésbé fizettek, most nem törlesztenek, mert arra gondolnak, hogy "úgyis moratórium van érvényben", másrészt akik nem tudtak fizetni korábban, azok gyakran közüzemi tartozást is felhalmoztak a devizatartozás mellé" - fogalmazott.

Nem oldotta meg a problémát a bankok ajánlata sem, miszerint egy bizonyos időszakra kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell fizetni a hiteleseknek. Ez ugyanis azzal jár, hogy tovább emelkedik az a törlesztőrészlet, amit az adós már korábban sem tudott kifizetni. "Kaptak még hat hónapot arra, hogy biztosan bedőljön a hitelük" - mondta Lénárd Mariann.

Több százezer olcsó ingatlan a piacon?

*A hitelek tömeges bedőlése miatt nem kell arra számítani, hogy a piacot elárasztják az áron alul meghirdetett ingatlanok. A piac ugyanis teljesen beállt, a keresleti oldal szinte megszűnt.

Lénárd Mariann ugyanakkor aláhúzta: a kilakoltatási moratórium nem azt jelenti, hogy végrehajtási moratóriumot is hirdettek. Azaz a bankok ugyanúgy megkezdhetik a végrehajtási procedúrát, vagy akár el is adhatják a tartozásokat más követelés-behajtóknak, így mire lejár a moratórium, már meglesz az ingatlan új tulajdonosa, aki azonnal megkezdheti a kilakoltatást.

A bankok rendszerint nem végrehajtásban gondolkodnak, miután akkor ki kellene fizetniük a végrehajtási illetéket, ami nagy kiadást jelentene. Az elárverezés után pedig csak az ingatlan árának töredékét szereznék meg, így inkább azt a megoldást választják, hogy eladják más követeléskezelőnek a kinnlevőségeket. A lakott ingatlan azonban gyakran nekik sem kell.

*Úgy tűnik, nincs megoldás!

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára szerint jelenleg nincs olyan ember az országban, aki ismerné a kivezető utat ebből a krízishelyzetből. Lénárd Mariann ugyanakkor hangsúlyozta, hogy számtalan olyan ötlet létezik, amelyek sokaknak kedveznének. Példaként a spanyol rendszert említette, ahol a bankok egy 100 ezer eurós tartozást akár úgy is lezártnak tekintettek, ha a hitelfelvevőnek csak 80 ezer eurója volt. A pénzintézetek ott belátták, hogy a túlzott eladósodottságért részben ők is felelősek - mondta.

A főtitkár szerint az állami eszközkezelő azért nem jó megoldás, mert az államnak nem lesz annyi pénze, hogy az összes ingatlant megvásárolja. Jobb lenne, ha a bankok hoznának létre egy alapot, a lakók pedig bérlőként maradnának az ingatlanukban.

Sokaknak segíthetne a külföldi mintára bevezetett öncsőd intézménye, amikor egy kirendelt személy segítene a kiadások lefaragásában. Ha a család öt évig betartja a feltételeket, akkor elengednék a tartozást - fejtette ki Lénárd Mariann hangsúlyozva, hogy a külföldi minta azonban azért nem tökéletes jelen esetben, mert más országban nem ennyire felfokozott a devizahitelesek problémája.

Lénárd Mariann hangsúlyozta, hogy rengeteg család életét évtizedekre is tönkreteheti a devizahitelek válsága. Még akkor sem biztos, hogy véget ér ez a rémálom, ha elárverezik a lakást. Sok ingatlan ugyanis már nem ér annyit, mint amennyi hitelt felvettek rá, ezért még albérletből is törlesztőket kell fizetni. Egy más tulajdonában lévő lakásra.

A helyzet csak súlyosabb lesz?

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének statisztikája is azt mutatja, hogy az új esztendők első negyedévei magasabbak új ügyfelek számát tekintve, mint az adott tárgyi év második félévében. Ennek oka, hogy a karácsonyi ajándékozást javarészt hitelből oldják meg. A felelőtlen hitelfelvételek az elmúlt években is bedőlési hullámot okoztak a későbbiekben.

Az elmúlt években a válság visszavetette a vásárlási kedvet, ami miatt óvatosabban vett fel a lakosság hitelt. A válság nem múlt el, azonban más források is azt igazolják, hogy a vásárlási kedv jelentősen emelkedik, mivel az emberek egyre jobban vágynak egy "szép, gazdag karácsonyra".

A BHKE véletlenszerűen megkérdezett 500 főt, hogy szándékozik-e valamilyen hitelt felvenni a karácsonyi ünnepek kapcsán. A válaszadók közül 297 fő adott igenlő választ /Forrás: nepszava.hu 2010.12.17./

*Megjegyzéseim: Az ingatlanpiac teljes beállása és a jelenlegi pangás csak időleges. Nemrégiben a parlament /a Jobbik kivételével/ megszavazta Izrael társulását az Európai Unióhoz, ami egyes elemzők szerint azt is jelentheti, hogyha Közel-keleten még a jelenleginél is feszültebbé válik a helyzet, szabadon, tömegesen jöhetnek ide izraeli bevándorlók: kereskedők, befektetők, stb., akiknek éppen kapóra jön áprilisban az olcsó ingatlanpiac.

Mi hát a megoldás? Ismét hangsúlyozom, hogy egyetlen törvényes(!) megoldás létezik, amit sokszor javasoltam már, de a hitelkárosultak valami isteni csodára várnak, az érdekvédő szervezetek pedig, hiába ágálok, a fülük botját sem mozdítják: ellent kell mondani a banknak, követelni kell tőle a futamidőből letelt időről a hitelfolyószámlán végbement összes pénzmozgásról a kimutatást, a megemelt összegek jogszerűségének a bizonyítását. A legtöbb esetben a bank erre nem hajlandó, csak összesítő elszámolást adna ki, ezért (7.000 Ft eljárási illetékes keresetlevében, de összegmeghatározás nélkül!) a bíróságtól kérni kell a bank kötelezését a tételes végelszámolás megtételére, a már ismertetett módon.

Ha 3-400 ezer bedőlt hiteles mind-mind külön külön, de rövid időn belül egyszerre adná be keresetét a bíróságra és nem alakítana pertársaságot, akkor a bíróság az egyéb ügyek mellett annyira le lenne terhelve, hogy az esetleges fellebbezési eljárással (újabb 7.000 Ft eljárási illetékkel) akár 6-8-10 évig is moratóriumban részesülne a hitelkárosult. Addig pedig a Sátán pallosa nem lógna a BAR-listás családok feje fölött. De közben a kormány és a parlament is megfelelő módon foglalkozni lenne kénytelen az önhibájukon kívül bedőlt hitelesek problémájával, mert nem szeretnék sem a bíráink mértéktelen leterheltségét, sem a bankok csődhelyzetét. Ellentmondás esetén és a bírósági eljárás időszakában ugyanis nem lenne lehetősége a banknak sem az árverezésre, sem a bank által nem bizonyított követelés átruházására!

Figyelem! Az a bedőlt hiteles, akinek van hitelfedezeti biztosítása is, amit a banknak, a részleteivel együtt havonta fizetett, követelje a bankjától a biztosító kártérítését a teljes banki követelésre!

B.Kiss-Tóth László 2010.12.17.


B. Kiss-Tóth László Versei PDF fotmátban lehet letölteni.

B. Kiss-Tóth László Tallózás a Tiltott versek közül

B.Kiss-Tóth László: A mai magyar politikai líra gyöngyszemei Saját versek

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások