20230602
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2011 december 21, szerda

Önellátó falu - legyen sok ilyen!

Szerző: Rönky Balázs

Hadat üzent egy alig több mint hétszáz lelkes szatmári település a multinacionális áruházláncoknak, az ott kapható olcsó, sokszor egészségtelen élelmiszereknek és a külföldi tőkétől való kiszolgáltatottságnak. Túristvándi lakossága az önkormányzat segítségével ismét életre keltette eleink évezredes örökségét, az önellátó gazdálkodást.

A helybeli családok a világhírű vízimalomra épülő falusi turizmus mellett elhatározták, hogy önmaguknak és vendégeiknek saját maguk állítják elő az alapélelmiszereket.

"Éhen halnánk, ha egyszer elfogyna a benzinünk, vagy néhány napra elzárnák az embereket a Tescótól!" - mondja *Lakatosné Sira Magdolna*, Túristvándi polgármestere. Szerinte az önellátás évezredes rendszerét az erőszakos téeszesítés után most a gazdák kezébe nyomott tízezresekkel verik szét, akik a fizetségért cserébe levágják teheneiket. A szatmári falu polgármestere tizenhárom éve dolgozik azért, hogy az alig több mint *hétszáz lelkes település* lakóit visszatérjenek a gyökerekhez, és képesek legyenek arra, hogy újjáépítsék az önellátás rendszerét.

A túristvándiak dacos emberek. Ha arra kényszerítik őket, hogy takarékosságra hivatkozva bezárják a falu iskoláját, ellenállnak, és megmentik az intézményt. Ha pénzt kínálnak a helybelieknek, hogy felszámolják családi gazdaságaikat, a túristvándiak szociális szövetkezetet alapítanak, piacot építenek, hogy munkához, megélhetéshez és egészséges élelmiszerhez jussanak. És tovább dolgoznak akkor is, ha a többi önkormányzathoz hasonlóan forráshiányos településként költségvetési kiegészítéshez fordulnak az illetékes minisztériumhoz, ám azt a tárca rendre elutasítja.

A túristvándiak büszke emberek, falujuk első írásos említése az Árpád-korból, 1181-ből származik. A település az Istvándi nevet egykori birtokosáról, a Kölcsey nemzetség egyik tagjáról kapta. A polgármesteri hivatal előtt egy napszítta öreg tűzoltóautó áll. Lakatosné Sira Magdolna elmosolyodik, mintha kitalálná a kérdést, nem, Túristvándiban nem tűzoltás folyik... A puritán polgármesteri iroda szekrényei szinte roskadoznak az oklevelektől, kupáktól, elismerésektől. A falon egy spanyolországi emlékmű fotója, amely ugyancsak a dicső múltnak állít emléket, arról tanúskodik, hogy az aragóniai uralkodó I. Jakab az Árpád-házból választott magának hitvest II. András lánya, Jolánta személyében. A fénykép mellett térkép Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéről, melyen apró ponttal jelöli Túristvándit. Szatmári tájegységében, a Tiszaháton - amelyet a Túr 16 kilométeren 99 kanyarral ölel át - terül el az alig több mint hétszáz lelkes falu.

A polgármester - Magdika, ahogyan a helybeliek hívják - csendesen beszél az eddig elért és cseppet sem szerény eredményekről. Jelenleg *kilencven embert foglalkoztat az önkormányzat.* "Az óvodánál és a három település gyermekeit fogadó iskolában is tudunk munkát adni, a szociális szövetkezet is és az önkormányzat kht.-ja is megélhetést biztosít, utóbbi csökkent munkaképességű embereknek" - összegez a polgármester. A településnek van egy öthektáros földje, amelyen uborkát termelhetnek azok a családok, ahol az egyik szülő munkanélküli. A falu biztosítja a palántát, és elvégezik a szakértelmet igénylő öntözési és növényvédelmi feladatokat. A többi munka, az értékesített termény árának hatvan százalékáért cserébe, a helybeliekre vár. *A jövő évben újabb, nagy dobásra készül a falu. Piacot nyitnak.*

Évezredes hagyománya van a térségben a mezőgazdasági kultúrának, ennek ellenére az alapvető élelmiszereket is multinacionális üzletekben vásárolják az emberek - mondja a polgármester. "A piac nyitásával át akarjuk formálni a vásárlói szokásokat. A helybelieket a falubeliek által előállított termékek vásárlására szeretnénk rábírni, úgy, hogy annak árszabása megfelel a nagykereskedelmi szintnek, viszont nem terheljük a fogyasztókra a kereskedelmi haszonkulcsot. A folyamat kiépítésével évente akár százötvenmillió forintot is helyben tarthatunk, mindezt úgy, hogy ehhez egyetlen forintnyi külső tőkét sem vonunk be" - mondja Sira Magdolna.

Vannak családok, amelyek már belevágtak a baromfi- és sertéstartásba, mások a település levestészta-ellátását biztosítják. *Ster Zoltánné*  tíz különböző lekvárt főz. Mint mondja, családi vállalkozásban vendégeket fogadnak, akik megkóstolhatják a rézüstben készített lekvárokat, a kemencében sült lángost és az ízes buktát.

A falusi turizmus szerepét jelzi, hogy Túristvándi az egész Észak-Alföld régióban - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében - a tizennegyedik helyen áll hétezer vendégéjszakával. A fő látványosság az ipartörténeti ritkaságnak számító működőképes vízimalom, az augusztus 20. táján rendezett halászléfőző verseny, valamint a május idusára szervezett molnártalálkozó. Az ötlet a polgármester fejéből pattant ki, levelet írt a magyar konzulátusoknak, és ezen keresztül teremtett kapcsolatot a kicsiny szabolcsi falu olyan településekkel Németországtól, Spanyolországig, ahol malom üzemel. Évek óta visszatérő vendég egy katalán molnár, azon dolgozik, hogyan lehetne üzemeltetni a malmot az év valamennyi napján. Ha megvalósulnak a tervek, helyben őrlik majd a búzát, amelyet a falu gazdái termelnek. A búza, amelyet a népnyelv életnek nevez, szó szerint is új életet hoz a túristvándiaknak.

A cigányintegráció élő példája*

Példaértékű Túristvándiban a cigány-magyar együttélés, amelynek alapja az iskola. Hiába nehezedett hatalmas gazdasági nyomás az önkormányzatra, hogy bezárja, a település vezetői ellenálltak. Ismerték azoknak a falvaknak a sanyarú jövőjét, amelyek lakatot tettek oktatási intézményük ajtajára. A jogszabályi lehetőségeket kihasználva kisebbségi oktatásra specializálódott az iskola, amely lehetővé teszi a törvényben előírt minimális osztálylétszámoknál kisebb tanulócsoportok indítását. Túristvándiban a megyében egyedülállóan cigány népismeretet és választható nyelvként lovári nyelvet oktat egy nem roma pedagógus. Ezért ma is nyolcosztályos iskolája van a településnek. A falu minden évben vetélkedőt szervez a cigány kultúráról, amelyen a település vezetője is megméretteti magát. Az igazi sikert az jelzi, hogy az iskolából kikerülő roma fiatalok érettségit vagy szakmunkás bizonyítványt szereznek.

Ipartörténeti ritkaság

A túristvándi vízimalmot 1752-ben építtette a Kölcsey-Kende család, ekkor oszlopokon és cölöpökön állt az épület. Közép-Európában egyedülálló a háromkerekű, alulcsapott vízimalom, ami azt jelenti, hogy a víz sodrása alulról nyomja meg a lapátkerekeket. Hatékonyságban is egyedülálló, míg a felülcsapott dunántúli vízimalmok óránként legfeljebb hetven kiló lisztet tudnak előállítani, addig a túristvándi mintegy kétszáz kilót. A falu büszkeségét 1899-ben újíttatta fel báró Kende Zsigmond, majd 1904-ben két darab huszonkét colos hengerszéket is beszereltetett. Az utolsó Kende báró 1945-ben kénytelen volt elhagyni Túristvándit, ezután hét éven keresztül 1952-ig, tehát megépülése után pontosan kétszáz évig működött a malom.

Ezekben az időkben a báró molnárjai használták az épületet, amelynek állapota fokozatosan romlott, a molnároknak pedig sem pénzük, sem anyagi lehetőségük nem volt a renováláshoz. Tíz év után végül 1962 és 1965 között az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség elvégezte a szükséges felújításokat, azóta a malom múzeumként működik, s jelenleg is látogatható.

Forrás: Magyar Nemzetőrség Szent László Zászlóalj

*Egyes cikk-hivatkozásokban a cigány szót már roma-ra javították, pl. a Magyar Hírlap munkatársai

Megnyitva 4536 alkalommal

Kapcsolódó írások:

Hozzászólás   

+2 #7 Országh József 2012-04-01 12:19
Az önellátó falu valóban az egyetlen élhető jövő záloga.
Ehhez tartozik még a vízzel való, hosszútávon is fenntartható, gazdálkodás is. Erről sajnos nem beszélnek.
A 2011. évi CCIX. víziközmű-szolgáltatási törvény a magyarországi vízgazdálkodást és politikát nemzetkôzi nagy vállalatoknak szolgláltatta ki.
A sokkal olcsóbb és hatásosabb hungaricum, a VÍZGAZDA, alkalmazásával falvakban a vízhez kötött költségeket gyakorlatilag a nullára lehet csökkenteni, sokkal hatátosab környezet- és egészség védelemmel, de ezt a fent idézett törvény szigorúan megtiltotta.
Ha valakit a témakör érdekel, érdemes elolvasni a VÍZÖNELLÁTÓ honlapon a "Vízönellátó magyar falvakban" c. fejezetet: www.eautarcie.org/hu/06d.html
Üdvözlettel,
Mr. Eautarcie
+2 #6 Barir 2012-02-27 10:32
Nagyon sok sikert kívánok Túristvándi minden lakójának példa értékű munkájukhoz, életszemlélétükhöz.A Jó Isten adjon nekik erőt, hogy szivük minden vágyát megvalósíthassák!
Magunknak pedig azt kívánom, hogy nagyon sok ilyen települése legyen a hazának!
+2 #5 falusi 2012-01-02 14:43
ugyan kedves no body ha már ilyen tájékozott vagy tudnál abban segiteni, hogy felsorolnád mind azt ami nem humbuk?
-4 #4 no body 2012-01-02 14:17
Ennek a fele humbuk.
+1 #3 GAl Eva 2011-12-28 11:09
Sok sikert kivanok Turistvand osszes lakoinak es polgarmesternoenak,kivanom vagyaik teljesuleset es remelem,hogy kezdemenyezesuk meg sok kovetott felebreszt mesterseges almabol.
#2 Dániel Levente 2011-12-26 10:15
Amikor majd a többség kezelhetetlen viselkedése következtében a roma szó is pejoratívvá válik, akkor mi jön? Rétinéger, kábelbetyár vagy mi a rák?
+3 #1 fortepan 2011-12-22 20:56
Minden elismerésem Túristvándi polgárainak és polgármester asszonyának!

Mai sanyarú helyzetünk a kereskedelem és munkamegosztás nyújtotta álságos és időleges kényelem választásának is eredménye. Ebből kilépni sokkal nehezebb és nagyobb erőfeszítést igényel, mint ha a rögösebb úton maradtunk volna.

Sok sikert és rengeteg követőt kívánok nekik!

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások