Print this page
2022 április 07, csütörtök

Kárpátalja veszélyben

Szerző: Vukics Ferenc

„Adattudományi csapatunk nyomon követi az orosz-ukrán háború áldozatait és veszteségeit…Ukrajna eddig 1969 tankot veszített, vagyis korábbi eszközállományának 91%-át ... az ukrán hadsereg fegyverzete rohamosan fogy. Nem vagyok benne biztos, hogy ez egy eléggé ismert tény-e."

Az CNBC szerint hatalmasak az ukrán veszteségek

Az amerikai CNBC hírcsatorna munkatársai Twitteren az ukrajnai háború orosz és ukrán veszteségeiről tettek közzé egy jelentést. Nyugati hírforrások eddig nem foglalkoztak az ukránok veszteségeivel, hanem csak az ukrán győzelmi jelentésekről számoltak be. A táblázatot készítő „adatelemzőket” azóta keményen támadják, mert vannak olyan fegyverek is, ahol Ukrajnának többször akkora vesztesége van, mint amekkora a teljes, háború előtti készlete volt az adott eszközökből, vagy felszerelésekből.

Szerintem a kritikusok tévednek. Az adatok biztosan nem a teljes valóságot tükrözik, de megfelelnek azoknak a történelmi arányszámoknak, amelyek egy légifölényben lévő fél és ellenfelénél fordulhatnak el.

Mindenki látja, hogy elképesztő mennyiségű fegyvert szállít a Nyugat Ukrajnának, és vannak olyan fegyverek és fegyverrendszerek, amelyek a háború előtt nem is álltak rendelkezésére keleti szomszédunknak. Az ottani haditechnikai eszközök egy része technikai állapota miatt nem volt hadrafogható, de nem tudjuk pontosan, hogy az ősz eleje óta valójában milyen szállítmányok is érkeztek Ukrajnába.

karpatalja 1a

Abban azonban a kritikusok is egyetértenek, hogy a számok azt mutatják: Oroszországnak bőven vannak még tartalékai, míg az ukrán veszteségek azért kezdik rányomni a bélyegüket az ukrán haderő ütőképességére, így még inkább rá lesz szorulva a nyugatról érkező utánpótlásra. A táblázatot az amerikai CNBC hírcsatorna két munkatársa, Tom Lee és Carl Quintanilla készítette.

Közben kedden megerősítették, hogy Ukrajna több mint egy tucat szovjet tervezésű T-72M harckocsit kapott Csehországtól, miközben a nyugati hatalmak erős nyomást gyakorolnak a térség országaira, hogy segítsék az ukrán ellenállás hatékonyságát. Az ukrán védelem megerősítése azért is sürgető kérdés, mivel az oroszok az ukrán főerők egy részét keletről és délről bekeríthetik. A cseh kezdeményezés az első alkalom, hogy a február 24-i invázió kezdete óta valaki tankokkal látta el Kijevet. A harckocsik átszállításában az amerikaiak jelentős szerepet játszottak. A The Wall Street Journal írja:

"Egy potenciálisan még fontosabb fejlemény, hogy a Cseh Köztársaság és a szomszédos Szlovákia, amelynek közös határa van Ukrajnával, azt fontolgatja, hogy megnyitja katonai ipari létesítményeit a sérült ukrán haditechnika helyreállítása érdekében. Ha a program eléri ezt a pontot, az azt jelentené, hogy a NATO-országok mélyebben és logisztikailag jobban bevonódnak közvetlenül Ukrajna határán, és potenciálisan közelebb kerülhetnek az orosz haderőkkel való közvetlen összecsapáshoz."

Ami a cseh tankokat illeti:

"Ezeket a fegyverszállítmányokat a cseh kormány és olyan cseh magánadományozók finanszírozták, akik részt vettek egy, a kormány által támogatott, Ukrajna felfegyverzésére irányuló, tömeges adománygyűjtő kampányban" – jegyzi meg a WSJ.

A szállítások egy része a szlovák–ukrán határ mellett zajlik, ami azt jelenti, hogy a magyar kormányzat hiába akarta megvédeni a kárpátaljaiakat, amikor más irányokból mégis szállítanak fegyvereket a térségen keresztül.

Úgy tűnik, hogy nemcsak a két ország, de egész Európa is Ukrajna „hátországa” lett. A nemrégiben a németek azt nyilatkozták, hogy a legmodernebb harckocsikat küldenék Ukrajnába, az amerikaiak pedig megígérték, hogy hipermodern harckocsielhárító drónokat küldenek a harctérre, amellyel a legmodernebb orosz harckocsikat is ki lehet iktatni. Be kell látnunk, hogy Ukrajna csak a hadszíntér. Európa tényleges hátország, amelyen keresztül addig pumpálják a hadianyagot a konfliktusba, amíg az egyik fél teljesen el nem bukik. A népirtással kapcsolatos vádak pedig oda vezetnek, hogy a korábban körvonalazódó Putyin–Zelenszkij találkozónak is befellegzett.

Forrás: Szilaj Csikó