20220814
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2020 december 16, szerda

Elérte az EU ingerküszöbét az ukrajnai magyarellenes nacionalizmus

Szerző: infostart

Josep Borrell, az Európai Unió kül - és biztonságpolitikai fő képviselője elfogadhatatlannak nevezte a Mirotvorec "halállistáját".

Teljességgel elfogadhatatlan az ukrán Mirotvorec honlapon megjelent gyűlöltkeltő tartalom - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós parlament keleti partnerségről szóló keddi vitáján. A vitán előzőleg Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője a felszólalásban jelezte, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség jogait védő tevekénysége miatt "Ukrajna ellenségeként" felkerült az ukrán nacionalista weboldal "halállistájára".

Borrell közölte, hogy az EU külügyi szolgálata tartja a kapcsolatot az érintett magyar és ukrán felekkel. "A magyar kisebbség jogait biztosítani kell, a problémák megoldásra konstruktív válaszokat kell keresni" - tette hozzá.

A főképviselő kitért arra is, hogy a keleti partnerség nagyon hasznos eszköze az EU-nak hiszen ennek segítségével sikerült a partnerállamokkal - Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Grúziával, a Moldovai Köztársasággal, Ukrajnával és Fehéroroszországgal - megerősíteni az unió kapcsolatait az elmúlt 8 évben, továbbá kulcsszerepet játszott a jogállamiság előmozdításában ezekben az államokban. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány átrendezte az EU prioritásait, de a keleti partnerség továbbra is elsődleges helyet foglal el az uniós napirenden. Mint mondta, a partnerség stabilitásra, prosperitásra és demokráciára épül, továbbá nagyon fontos a független média támogatása és a korrupció elleni harc segítése ezen országokban.

"Nincsen rejtett elképzelés e mögött, "szabad nyitott, emberi jogokat tiszteletben tartó társadalmakat szeretnénk látni ezekben az országokban" - hangsúlyozta.

Az instabilizáció, a korrupció, a katonai feszültségek, a diktatórikus elnyomás - tette hozzá - még mindig létező jelenségek a partnerországokban, a radikális reformok, változások elérése hosszú időt vehet még igénybe. Borrell nyomatékosította: az EU elutasít mindenfajta katonai beavatkozást, nem másolhatja az agresszív viselkedést, a megoldást diplomáciai úton kell megtalálni.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő felszólalásban és a vitát követő sajtóközleményében kifejtette: bár Ukrajna elkötelezte magát a demokratikus elvek mellett, valójában ez csak szavak szintjén jelenik meg. Az oktatási törvény, a nyelvtörvény, a hatóság által támogatott magyarellenesség, mely a magyarság elleni gyűlöletbeszéd, felvonulások és a kárpátaljai magyarok listázása formájában jelenik meg, a Malenkij robotot megélt kárpátaljai közösséget egyre inkább a legsötétebb szovjet időkre emlékezteti.

A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak személyét érték támadások a kisebbségvédő tevékenysége miatt, hanem a kárpátaljai közösséget is politikai nyomás alatt tartják, folyamatos támadások, megfélemlítések érik.

"Novemberben, az önkormányzati választásokat követően több esetben érte támadás a kárpátaljai magyar közösséget provokációk, gyűlöletbeszéd és ellenséges videóüzenetek formájában. Ezt követően az Ukrán Biztonsági Szolgálat fegyveres egységei szervezetten támadást intéztek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodája, annak vezetője és jótékonysági szervezetei ellen. Az intézmények ellen történt példátlanul kemény fellépések koholt vádakon alapultak, mely a szervezetek működésének korlátozására, továbbá a kárpátaljai magyar közösség megfélemlítésére irányultak" - emlékeztetett a néppárti politikus.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a vitához kapcsolódó sajtóközleményében hangsúlyozta: a nemzeti kisebbségek ilyen mértékű megfélemlítése bárhol a világon elfogadhatatlan, de mindez sokkal súlyosabb, ha az a keleti partnerség egyik NATO és Európai Unióhoz közeledni kívánó országában zajlik. Határozottan elitélendő, hogy európai parlamenti képviselőt megfélemlítés céljából listáznak, amiért kiáll a saját nemzeti közösségének védelmében, mint az Bocskor Andrea esetében megtörtént.

"Az emberi jogok része a kisebbségi jog, ahogyan ezt mindenhol a világon számon kéri az Európai Unió, azt Ukrajnán is számon kellene kérni, nem pedig szemet hunyni a súlyos jogsértések felett geopolitikai okok miatt" - húzta alá Gál Kinga.

Forrás: Infostart

Megnyitva 966 alkalommal

Hozzászólás   

#3 AutonomiaSebestyén Teleki István 2021-03-21 08:29
1992-ben vagy 93-ban volt nepszavazas Karpoatlajan a terület autonomiajarol, amit a nagy többseg meg is szavazott. Kijev nem hagyja ezt azota sem ervenyesülni.
Ezekben az evekben jartam Ungvaron es mondtam a megfelelö szemelyeknek, hogy most azonnal irni kell erröl az eredmenyröl az EU vezetösegnek Brüsszelbe, majd az ENSZ-nek, az amerikai meg az orosz elnöknek. Persze egy orszagban, ahol a sovinizmus Raison d'Etat, ott vakok es süketek a vezetök. Azonban ezt a nepszavazast ervenyesiteni kellene mindenkepp!!!
#2 Felháborító! Ki védi meg a magyarságot?R Zoltán 2020-12-29 02:33
Vagyontárgyakat foglaltak le a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének otthonában

Brenzovics László otthonában és több kárpátaljai magyar intézménynél november 30-án tartott házkutatást a Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján

Az előzményekhez tartozik, hogy a kárpátaljai Szürte településen október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen – november 21-én – elénekelték a magyar himnuszt, az esetről titokban készített videofelvétel készült, és napvilágra került. Az SZBU december 1-jén közölte, hogy megindította a vizsgálatot annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e a magyar himnusz eléneklése az ülésen. Még aznap a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko nyilvánosságra hozta, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

RÉSZLETEK ITT: propeller.hu/.../...
#1 Feszültség növelés Kárpátalján !R Zoltán 2020-12-28 13:07
Ukrán Szabadság Rádió: nagyrészt a magyarok provokálják a feszültséget Kárpátalján


A magyarok mindent a saját hasznukra fordítanak, ami nincs törvényileg korlátozva, Kárpátalja békéjét pedig Magyarország beavatkozása bolygatta meg az idén – olvasható a Szabadság Rádió ukrán nyelvű felületén, az ukrán Olekszandr Havros újságíró tollából származó kárpátaljai évértékelőben.

A karpat.in.ua hírportál által kiszúrt írásban a szerző kifejti: az idei év ismét keresztülhúzta Budapest számításait arra vonatkozóan, hogy rendezze kapcsolatait a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezette ukrán kormányzattal. Ennek okát – visszhangozva Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy napokkal korábbi nyilatkozatát – abban látja, hogy „a magyar fél időről időre átlépi a vörös vonalat", és „javarészt maga provokálja a feszültséget Kárpátalján”.

Tovább !

index.hu/.../...

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások