Print this page
2020 február 13, csütörtök

Falath Zsuzsi: „Nem akarok hazug emberek szolgája lenni“

Szerző: SZE, MVSZ Sajtószolgálat

Tisztelgés a paradigmaváltás egyik első hírnöke előtt. / A Magyarok Világszövetsége kiáll Zuzana Falathova, azaz Falath Zsuzsi mellett. Egyszemélyes felszólalása az európai nemzetek életét az enyészet felé taszító történelemhamisítás ellen Falath Zsuzsit új idők hírnökévé teszi. Nem az a célom, hogy ellenségeskedést szítsak a két nemzet között... Mondotta egy másik riportban Zsuzsi.

Zuzana Falathová interjút adott a Bratislavské noviny.sk újságírójának

Ebben a riportban Zuzana Falathová az újságírójának elmondta, igenis azért falathzsuzsi1bocsátották el tavaly novemberben a Pozsonyi Városi Múzeumból, mert hangot adott saját véleményének a szlovák-magyar történelemmel kapcsolatosan, amely ellenkezik a Szlovákiában hivatalosan elfogadott történelmi szemlélettel.

Mint ismert, a fiatal muzeológus többek között azt mondta, hogy a szlovákoknak bocsánatot kellene kérniük a magyaroktól a múltban ellenük elkövetett bűntetteik miatt. Falathová most is kiállt a véleménye mellett, nyíltan és őszintén beszélt a munkahelyi megaláztatásokról, jelenlegi helyzetéről, de nem kímélte a szlovákiai magyarokat képviselni igyekvő politikai pártokat sem.

A tegnap megjelent interjúban elmesélte, munkahelyéről a 2018-ban a Magyar Hírlapnak adott interjúja miatt távolította el Peter Hyross, az intézet igazgatója. Mint mondta, a magyar megjelenést követően az aktuality.sk újságírója teljesen átértelmezve egy soviniszta, uszító cikket kreált az interjúból. „A cikkben nagyrészt a munkahelyemmel, a múzeummal foglalkozott, ami sokat rontott a munkakörülményeimen. Holott az eredeti interjúban magánszemélyként mondtam el a véleményemet, és csak érintőlegesen szerepelt, hogy hol dolgozom" – mutatott rá Falathová.

Szerinte a főnöke már akkor azt fontolgatta, hogy elbocsájtja, ám látva a dagadó botrányt, inkább várt ezzel. „Egyértelműen a tudtomra adta, hogy nem kívánatos a jelenlétem a múzeumban, és ragaszkodott hozzá, hogy benyújtsam a felmondásomat, amire nem voltam hajlandó" – magyarázta a muzeológus, aki elmesélte, elutasító, rideg légkörben dolgozott tovább. A legtöbben nem is szóltak hozzá, de voltak olyan kollégái is, akikkel összeveszett. Elfordultak tőle, a munkatársai kirekesztették, akadt, aki megfélemlítette.

A történet bombaként robbant, amikor közel egy éve először hallottunk Falath Zsuzsiról. 2018 év végétől egyszerre lett szeretett közszereplő a magyar, és ellenszenves a szlovák nemzet számára. Először családjában tárta fel magyar származását, majd a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy Szlovákiában olyan történelmet mutatnak be hiteles információként és akár tananyagként is, ami a magyar vonatkozásokat ... Bővebben: → 

Végül hosszú hónapok után, hivatalosan az intézményben bekövetkezett szerkezeti átalakítás miatt váltak meg a fiatal szakembertől. Falathová megjegyzi, az átalakítás senki mást nem érintett, csak őt. „Mindenki tudja, hogy távozásom valódi oka a magyar újságnak adott interjúm. Ezt Elena Kurincová, a közvetlen főnököm is megerősítette, amikor szó szerint azt mondta, az igazgató arra várt, hogy lecsillapodjon a helyzet, ezért csak később menesztett. Az igazgató végül azzal fenyegetőzött, ha nyilvánosságra merem hozni az elbocsátásomat, megkeseríti az életemet – számolt be. Bár a múzeum igazgatója felajánlott további munkalehetőségeket a fiatal muzeológusnak, ő nem fogadta el, mivel nem feleltek meg a képzettségének (teremőr lehetett volna, vagy régészeti ásatások mellett segéderő). „Ezekkel gyakorlatilag megsértett" – fogalmazott Falathová, aki jelenleg munkanélküli.

Az interjúban kiáll eddigi véleménye mellett, miszerint a szlovák történetírás hamis, vagy elhallgatja az igazságot.

„Különféle sértő, közönséges megjegyzéseket, telefonhívásokat, e-maileket, de még halálos fenyegetést is kaptam azért, mert elmondtam az igazságot a saját véleményemként" – panaszolta. Megjegyezte azonban, hogy még ennél is elkeserítőbb az a tény, hogy mennyire sekélyes az emberek tudása a saját történelmükről.

„Idegengyűlölő, intoleráns és soviniszta az emberek hozzáállása, nemcsak velem, de különösen az itt élő magyarokkal szemben. Sokan szeretnék látni, hogy kitoloncolják őket Szlovákiából, megfosszák őket alapvető emberi jogaiktól, és leginkább annak örülnének, ha nem is léteznének"

– számolt be elkeseredetten a vele kapcsolatban megjelent cikkekhez fűzött megjegyzések tartalmáról. Meglepődött a Szlovák Nemzeti Újság (Slovenské národné noviny) alacsony színvonalán is, amelyben egyszerűen letagadták a szlovákiai magyarok deportálásának tényét.

Zuzana Falathová pert indított a volt munkaadójával szemben. „Úgy gondolom, hogy a munkáltató megsértette a jogaimat, ezért Nagy Dávid ügyvédemmel pert indítottunk a múzeummal szemben, a jövő héten pedig keresetet nyújtunk be a felmerülő diszkriminációval kapcsolatban. Tudom, hogy az igazság a mi oldalunkon van, és nem félek kiállni érte" – hangsúlyozta.

További érdekességként még megemlítette, hogy a szlovák kormány kisebbségi kormánybiztosa, Bukovszky László saját közösségi oldalán egyoldalú kijelentéseket tett az esetével kapcsolatban. Falathová nehezményezi, hogy a nemzeti kisebbségek képviseletével meghatalmazott kormánybiztos egyoldalúan, a megkérdezése nélkül, csak a munkáltatója nézeteire hagyatkozva alkotott véleményt, amelyet aztán megosztott a közösségi oldalon. Zuzana Falathová és ügyvédje panasszal élt a kormánybiztossal szemben. Jelenleg folyik a vizsgálat, hogy a kormánybiztos a törvényeknek megfelelően járt-e el.

A szlovák történelemhamisítások leleplezése miatt meghurcolt muzeológus panaszt tett Bukovszky László ellen 

Zuzana Falathová, azaz Falath Zsuzsi kálváriája folytatódik. A fiatal muzeológus panaszt nyújtott be a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala Nemzetiségi Kisebbségek Kormánybiztosi Hivatalához Bukovszky László, a Szlovák Kormány kisebbségi biztosának (Most-Híd) tevékenységével kapcsolatban – tájékoztatta portálunkat Nagy Dávid, Falath Zsuzsi jogi képviselője. → 

 További érdekességként még megemlítette, hogy a szlovák kormány kisebbségi kormánybiztosa, Bukovszky László saját közösségi oldalán egyoldalú kijelentéseket tett az esetével kapcsolatban. Falathová nehezményezi, hogy a nemzeti kisebbségek képviseletével meghatalmazott kormánybiztos egyoldalúan, a megkérdezése nélkül, csak a munkáltatója nézeteire hagyatkozva alkotott véleményt, amelyet aztán megosztott a közösségi oldalon. Zuzana Falathová és ügyvédje panasszal élt a kormánybiztossal szemben. Jelenleg folyik a vizsgálat, hogy a kormánybiztos a törvényeknek megfelelően járt-e el.

Cáfolta, hogy a szándéka a régi sebek feltépése lenne. „Épp ellenkezőleg, azt szeretném, hogy a szlovák-magyar viszony a lehető legjobb legyen. De ehhez meg kell oldani a régi konfliktusokat, szakmai párbeszédre van szükség, ezt követően pedig egy szlovák–magyar kiegyezésre. Amíg ez nem történik meg, semmi sem lesz jobb a szlovák–magyar kapcsolatokban" – hangsúlyozta. A fiatal kutató szerint a két nép ezer évig békében élt egymás mellett, Csehszlovákia megalakulásáig.

„Azóta nagyon sok gonoszság történt, ami elidegenített bennünket, eltitkolták, vagy meghamisították a közös múltunkat. Sok mítosz és sok hazugság született"

– jegyezte meg, hozzátéve, Trianon századik évfordulójának évében lehetőségük nyílna a szlovákoknak mindezt helyrehozni.

A közelgő parlamenti választásokra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, a magyaroknak mindenképpen ott lenne a helyük a szlovák törvényhozásban. „Természetesen nem a Most-Híd pártra gondolok, mert ők egyáltalán nem képviselik az itt élő magyarok érdekeit... Elnézést a kifejezésért, de véleményem szerint ez a párt politikai prostitúciót folytat" – jegyezte meg. „Aztán itt a másik párt, a Magyar Közösségi Összefogás, amely állítása szerint etnikai alapon politizál. Megdöbbentő azonban, hogy a magyarok számára kiemelkedően fontos témákkal, mint a Beneš-dekrétumok és az autonómia, nem foglalkoznak, és nem szerepel a programjukban sem" – fogalmazott.

Az interjúban elmondta, az elmúlt hónapok eseményeit nem bánta meg.

„Semmit sem sajnálok, amit eddig tettem. Mindennek van jelentősége és értelme. Az igazságért harcolok, nem akarok hazugságban élni, és nem akarok hazug emberek szolgája lenni"

– jelentette ki. A beszélgetés teljes szövege ITT olvasható.

Kapcsolódó cikkek
Falath Zsuzsi és jogi képviselője a Kormányhivatalban jártak meghallgatáson
A kiegyezéshez hiányzik az akarat
A szlovák történelemhamisítások leleplezése miatt meghurcolt muzeológus panaszt tett Bukovszky László ellen
Falath Zsuzsi: Nem az a célom, hogy ellenségeskedést szítsak a két nemzet között
„Agyon kellene lőni, és a hulládat a Dunába lökni, te magyar ügynök!"


MVSZ Sajtószolgálat

A Magyarok Világszövetsége kiáll Zuzana Falathova, azaz Falath Zsuzsi mellett. Egyszemélyes felszólalása az európai nemzetek életét az enyészet felé taszító történelemhamisítás ellen Falath Zsuzsit új idők hírnökévé teszi.

Erre a tiszta, higgadt igaz hangra a magyar nemzet harminc éve hiába várt. Eleddig. A szlovákiai történelemhamisítás ellen felszólaló ifjú hölgy a hivatásos magyar történészek, a magyar értelmiség, az egész felvidéki és magyarországi politikum helyett cselekedett. Megmentette valamennyiünk becsületét. Fogadja ezért a Magyarok Világszövetségének tisztelgő elismerését – nyilatkozta Sajtószolgálatunknak az MVSZ elnöke, Patrubány Miklós.

Ugyanakkor a szlovák nép és nemzet jövőjét is szolgálta ez a bátor fiatal nő. Most még sokan értetlenkednek, még többen háborognak, hiszen a pőre igazságot száz éve nem tanították a felnövő szlovák nemzedékeknek. De eljön az idő, amikor a szlovák nemzet tagjai is rádöbbennek Andrej Hlinka páter, a lánglelkű szlovák hazafi igazságára, mely szerint: „Extra Hungariam non est vita!" azaz „Hungárián kívül nincs élet!"

Falath Zsuzsi nem a magyar revizionizmus megtestesítője, hanem annak az új nemzedéknek az előfutára, amely lefejtheti magáról a XX. század borzalmas, tömeggyilkos hazugságait, újjáépítheti a Frantisek Palacky és Rudolf Kucera által is a legtökéletesebb államnak nevezett Szent Korona Országát, és megmentheti Európát – zárta nyilatkozatát Patrubány Miklós.