Print this page
2020 október 20, kedd

Magyar járás tatárul

Szerző: Marjai László

Magyar járás a mongoloknak? - Nagyjából egy évvel ezelőtt a barátnőm egyik összejövetelén beszélgettem egy középkorú jól szituált férfival, aki hosszú éveket töltött Közép-Ázsiában, többek között Mongóliában.

Egy rövid mondattal elintézte a mongol beszámolóját, amely így hangzott: - A mongol iskolákban a gyerekeknek azt tanítják, hogy az Aranyhorda a magyaroktól kapott ki.

Amit mondott, az szöget ütött a fejembe! Éreztem, hogy valami nincs rendjén. Nem értettem az egészet. Egy éven keresztül nem hagyott nyugodni ez az egyetlen egy mondat. 
Utánajártam: A mongolok igenis jól tanítják! 

Egyet azért biztosra vettem: 1241 április 11-én nem vertük meg a mongol hadakat Muhinál, ám nem is mértek ránk megsemmisítő csapást, mint ahogy azt tanultuk.

Az iskolában valamikor a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a tatárjárást, ha nem is pontosan így tanultuk, de ez volt a sugallata:
"Dzsingisz Kán unokája Batu kán 1241-ben Muhinál megsemmisítette a magyar haderőt, majd pusztított és kiirtotta a magyar lakosságot, majd a betelepülő szlávok, germánok,románok megtanultak latinul, hogy pár száz évvel később magyarul beszélhessenek.

Kivonulásuk a tanultak szerint:

Majd egy félév múlva otthon meghalt Dzsingisz Kán, Batu kán nagyapja, így az országból viharos gyorsasággal kivonultak!"

Kivonulásuknak valós okai a következők:

1./ Igen sok harcosuk odaveszett a magyarországihadjárataikban.

2./ Nem tudták megsemmisíteni a magyar haderőt, errebizonyíték az is, hogy IV. Béla röviddel a tatárjárás után, már több külföldi hadjárat élén visszafoglalta a tőle korábban kizsarolt nyugati megyéket.

3./ Közel 160 magyar várat nem sikerült bevenniük (Pl.:Fehérvár, Esztergom, Veszprém, Tihany, Győr, Pannonhalma, Moson, Sopron,Vasvár, Újhely, Zala, Léka, Pozsony, Nyitra, Komárom, Fülek, stb.) 4./ A magyarországi háborús állapotokban a mongol hadsereg élelmezése is nehézséget okozott.

Most jön a lényeg, ha időben előrecsúszunk 44 évet, akkor valóban Mongóliában tanítanak helyesen, mert Magyarországon elfelejtették tanítani azt a röpke tényt, hogy: Nogaj kán 1285-ben, az addigi legerősebb seregével - az Aranyhordával - indult a magyarok ellen (a 2.tatárjárás). A magyarok Pestnél, a IV. Lászlóhoz csatlakozott kunokkal hülyére verték a nagy túlerővel rendelkező mongol sereget, majd a Keleti-Kárpátok szorosain át kiűzték őket.

Torockónál pedig a Székelyek segítségével győztek, és az utolsó túlélő mongolt is kiűzték az országból, de még Vizsolynál Baksa György, majd Borsa Lóránd is elzavarta őket.

Ezt a Mongolok Magyar járásnak hívják.

Van egy másik megjegyzésük is:

- ha egy mongolt megkérdezel, hogy miért van akkora országuk a népességükhöz képest, akkor a válasz a következő: Visszavárjuk a hős Magyarokat!

Marjai László,Budapest

„Jajannak a népnek, amelynek történetét az ellenségei írják!" (CaiusSuetonius)

Beküldte Antal Miklós

Megnyitva 696 alkalommal