20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2010 április 03, szombat

Próbáld ki nagyanyáink bevált csodaszerét!

Szerző: Körlevél

Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A szódabikarbóna meglepõen sokféle módon alkalmazható: a konyhában, fõzéskor, a háztartásban számos helyen, de különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen, és a kellemes lehelet, a fehérebb fog célja sem áll messze tõle.

 

A csoda neve: szódabikarbóna!

Fertőtleníthetjük és tisztíthatjuk vele a hajkeféket, körömápolási eszközöket, fürdéshez használt kiegészítőket, de a fogak tisztítására is használható a por és segíti a fog fehérítése mellett a fogkő eltávolítását is. Advertisement

A gyógyszertári szódabikarbóna jó lúgosító terápia, illetve a savtalanító, így a méregtelenítő kúra szerves része is lehet. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, mivel a túlzott adagolása izgatja a gyomorfalat és savtúltermelést válthat ki. A szódabikarbónából 1-5 g azonnal ható savlekötő szer, mivel a sav közömbösítésekor felszabaduló széndioxid feszítő és gyenge érzéstelenítő hatása reflexesen oldja a görcsöt, gyorsítja a gyomor kiürülését és enyhíti a gyomor fájdalmát.

A szódabikarbóna vízben oldékony, felszívódva általános lúgosító hatást fejt ki. A szervezet lúgosítása, méregtelenítése szempontjából célszerű időnként egy 2 hetes kúrát végezni, melynek során naponta kétszer (reggel-este) egy kávéskanál szódabikarbónát feloldva vízben elfogyasztunk.

Mire jó még a gyógyszertári szódabikarbóna?

-A száj szárazsága ellen és savtalanítása céljából szájöblögetés végezhető, amikor enyhén sós-szódabikarbonátos vízzel öblögetünk, majd kiköpjük az oldatot.

- Fogak tisztítására is használható a por, segíti a fog fehérítése mellett a fogkő eltávolítását is.

-A teljes test méregtelenítése és fertőtlenítése szódabikarbonátos fürdővel is lehetséges (kb. -25-30 perces fürdési idővel), amikor a fürdővízbe 3 evőkanál szódabikarbónát is keverünk, de külön csak lábfürdő is készíthető, a lábfürdő után pedig lehetőleg gyapjú zokniban is aludjunk.

-A szódabikarbonátos lábfürdő gombásodás és fokozott lábizzadás ellen is véd, illetve kezel. Kiváló kéztisztító hatás érhető el a szódabikarbónával, mely a köröm fehérítéséhez is megfelelő (áztassuk 1-2 evőkanál szódabikarbóna-vizes oldatban a körmöket a körömápolás előtt).

- Izzadás gátló és szagtalanító hatását kihasználhatjuk „hintőpor" formájában is, a hónalj és lábak, lábujjak közötti terület beporzásával.

-A cipők fertőtlenítésére és szagtalanítására is alkalmas, ekkor egész éjszakára hagyjuk bent a cipőkben, csizmákban a port.
-Fertőtleníthetjük és tisztíthatjuk /egy mosdókagylónyi vízbe ekkor kb. 8-10 evőkanál szódabikarbónát tegyünk/ vele a hajkeféket, köröm ápolási eszközöket, fürdéshez használt kiegészítőket (pl. fürdő pamacs)

-Takarítás során is szinte mindenhol felhasználható (szőnyeg, szekrények, csempék, ajtók, stb.).

- A lakás légterét, és pl. a zárt szekrények légterét is szagtalanítja.

A gyógyszertárakban kapható szódabikarbónával a pénztárcánkat is kíméljük. Próbálja ki nagyanyáink bevált csodaszerét!

További tippek egy levélböl:

1.) Nem veszek drága mosóport. Gyógyszertárban nagy tételben lehet venni szódabikarbónát, a fehérekhez fele-fele arányban teszem a mosó porral. Ki kell tapasztalni az adagot, hiszen minden gép más. Csodálatosan FEHÉR LESZ!!!!!!!!!
Ha kipróbáljátok, soha másképpen nem fogtok mosni. No, és természetesen környezetbarát. Egyébként a háztartásban még egy csomó mindenhez - takarítás - lehet használni. 1 kg szódabikarbóna a gyógyszertárban 4oo ft..(most vettem)

2.) A színes és fehér ruhákhoz is használom, amikor a dobot lecsukom, hozzáöntök ecetet. Nem lesz ecetszagú ruha.

3.) Drága öblítõt sem veszek, kifejezetten az olcsót keresem, mivel - akik ismernek - tudják, hogy nagy tételben, a gyógyszertárban veszem az illóolajat (nemcsak sokkal-sokkal olcsóbb, de abban biztosan az a gyógynövény van, hiszen ezt teszik a készítményekbe és nem áll hónapokon a drogéria polcán) és az öblítõhöz teszek illóolajat. Általában, ami nekem van otthon: levendula, citrom, rozmaring. VALÓBAN ILLATOS LESZ A RUHA! (az illóolajat nagy tételben meg kell rendelni a gyógyszertárban 5o - 1oo g) (Egy tanács: ha nagy üvegben kapjátok érdemes a kisüvegbe, a régi, kifogyottba tenni, amihez van adagoló, mert ha a nagy üvegbõl öntitek, rengeteg mellé folyik, ebbõl pedig cseppeket kell használni)

4.) Nagyon-nagyon kevés folyékony flóra-szeptet teszek csak a fehér ruhákhoz, a fertõtlenítés miatt.

5.) A folttisztításhoz a köv. használom: fehérek - egy kiürült pumpás adagolóba flóra-szeptet és vizet keverek. Ráspriccelek a foltra, de a konyhában is nagy segítség! A színes ruhákhoz - az olcsóbb mosószappant veszem és bedörgölöm a foltot. AMI a lényeg: VALÓBAN KIJÖN A FOLT!

És nem veszed meg a drága folttisztítót, ami sokszor nem is szedi ki.

Ha kipróbáljátok ezeket, SOHA NEM FOGTOK MÁSKÉPPEN MOSNI! Láthatóan szebben lehet mosni, no és sokkal olcsóbban...) Hosszú idõ után kezdtem használni és az ágytakarómat mostam ki elõször, komolyan nem hittem a szememnek. Vakítóan fehér volt! (fehér - kék - kevés drapp színû)"

Még egyszer a szódabikarbónáról, mint régi-új csodaszerrõl.

Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A szódabikarbóna meglepõen sokféle módon alkalmazható: a konyhában, fõzéskor, a háztartásban számos helyen, de különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen, és a kellemes lehelet, a fehérebb fog célja sem áll messze tõle.

Mindig tartsunk belõle otthon!

Íme néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható.

Tisztítja a kezet: Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: meglepõdve tapasztalhatjuk, hogy kezünk bõre tiszta és lágy lesz tõle. Ha pedig fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás elõtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evõkanál szódabikarbónát adtunk.

Szagelnyelõ: Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hûtõben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. Beszórhatjuk a cipõnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a késõbbi lábgombásodást is.

Könnyíti az emésztést: Ég a gyomra? Nehezen, emészt? Könnyen segíthet rajta! Oldjon fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítõ oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetõen stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára fõzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitõl a nehezen emészthetõ, vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetõk lesznek.

Fertõtlenít: Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésûk, kefék, manikûrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertõtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evõkanál szódabikarbónát.
Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegû tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel.

Továbbá:

- Megõrzik élénk színüket a zöldségek, ha fõzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízbe.
- Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés elõtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
- Mindenfajta rovarcsípésre kiváló - a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentõ.
- Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evõkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.
- A sütemények összeállításánál fele sütõport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.
- Ha nehezen fõ meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
- Ha kemény a víz, szórjunk fürdõvizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert vízlágyító hatása van.
- Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihûlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
- A csempére tapadt makacs szennyezõdéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le. A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
- Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromlébõl vagy vízbõl készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogat, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
- Ha hajmosás elõtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbõrbe, megszabadít a korpától.


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

Hozzászólás  

#1 Ithaka 2012-03-09 20:41
Én már öregvagyok, de az anyai nagymamám már akkor gyógyitott , külömbözö gyomnövények gyökereivel, leveleivel, virágjaikkal amikor én még megsem voltam .Mainapig nem tudják sok betegséget hatásosan gyógyitani ,Cukor, övsömör, ekcéma, viszérfekély és még sok más betegségeket, pedig egy tanyasi paraszlányként nevelkedett. Nekem is volt olyan virágom ami az övsömörre, ekcémára kitünö gyógyszer volt. Az én irigy szomszédasszonyom gyomirtóval kipermetezte, de nagyon megjárta, mert nem szakszerüen kezelre a mérget és ötet is megtámadta egy szemöcs van az arcán és az roszindúlattá alakult neki, most jólenne az én virágom fözete, de sajnos marad a patikai gyogyszer meg a kemoterápia, ami már nemsegit a 80-évén. :-*

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások