20240425
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 május 03, szombat

Szent György-napi hagyományokból

Szerző: hir3.hu

Kihajtották az állatokat a hortobágyi pusztába
Szent György-napi ünnepet tartottak szombaton a Hortobágyon, a Kilenclyukú híd mellett: a téli pihenő után kihajtották az állatokat a pusztába.

 

Előtte - ugyancsak a hagyományokhoz igazodóan - minden jószág "rovásra került". Ez azt jelenti, hogy a pásztorok számot adnak a telelő jószágokról, majd rovásfára vésik a pusztába kihajtandó állatok számát.  

A kondásoknak, juhászoknak, gulyásoknak és csikósoknak az őszi behajtáskor kell számot adniuk az állatokról. Ha ez megegyezik a rovásfán lévő értékkel, úgy jól vigyáztak a kondára, a juhnyájra, a gulyára és a ménesre, de ha híja van bármelyiknek is, kezdődik az elszámolás.

A Kilenclyukú híd lábánál lévő betyárcsárdában bioételekkel várták a kihajtási ünnep résztvevőit: a Hortobágyi Nemzeti Parkban tenyésztett bivalyból, szürkemarhából, gyöngyösből, rackajuhból és mangalicából készült ételek kerültek az asztalra, s a finomságokat bioborral kísérhették le a jó kedvű falatozók. Este pásztortüzek lobbannak a pusztában: öreg pásztorok és kisbojtárok együtt gyújtják meg a tüzet, majd közösen nótáznak a síkságon kilométerekre ellátszó pásztortüzek mellett.




Forrás: hir3.hu

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások