Print this page
2021 február 06, szombat

Vissza a "verett falhoz" de most 3 dimenzióval

Szerző: Új világttudat

A házak fenntartható tervezésével és építésével kapcsolatos innovatív és egyedi gondolkodásmód újabb lépést tett Olaszországban. A technológia új és fejlett módszereket biztosít számunkra az építészet területén.

3d hazak0

Olaszországban megtalálták a megoldást az olcsó lakhatásra, helyben nyomtatják ki az épületeket az ott található anyagokból

Ennek eredményeként egyre széles körben kezdik alkamazni a 3D nyomtatást új házak létrehozására.

A TECLA projekt helyi talajt használ házak 3D nyomtatására a WASP és a Mario Cucinella Architects együttműködésével.

A népesség exponenciálisan gyors ütemben növekszik, és a rendelkezésre álló lakóhely csökken. Következésképpen egy földből 3D nyomtatással készülő ház ötlete abból a vágyból fakadt, hogy otthont kínáljon minden embernek. Így született meg a TECLA projekt koncepciója.

Házaik teljesen újrahasznosítható és újrafelhasználható anyagokból készülnek. Sőt, ezeket az anyagokat helyben gyűjtik össze. Ezenkívül a WASP a legújabb 3D-technológiával segíti a TECLA-t az öko-fenntartható otthonok építésében.

A 3D nyomtatású agyagházakat Mario Cucinella tervezte, és a WASP csúcstechnológiájával kerülnek kivitelezésre. Ezek az otthonok az építés helyszínén található nyers földből készülnek, és szintén helyben biológiailag lebonthatók és újrahasznosíthatók.

3d hazak1

Ez nemcsak lakhatóvá teszi a házakat, hanem mentes mindenféle hulladéktól is. A TECLA garantálja, hogy a projekt környezetbarát házakat biztosít hulladékmentes építőanyagokból.

Az eljárás csökkenti az ipari hulladék keletkezését, ezenkívül a földből nyomtatott házak fellendítik a helyi és nemzeti gazdaságot, és biztosítják a helyi közösségek jólétét.

Massimo Moretti, a WASP vezérigazgatója elmondta, hogy a lakásprojektet a fazekas darázs ihlette. A helyi földet és a régi anyagokat a fejlett technológiával ötvözik, így fenntartható 3D agyagházakat kapnak

3d hazak2

A 3D nyomtatású házak jelenthetik az építészet jövőjét, és a futurisztikus projekt révén fenntartható otthonok és városok hozhatók létre. Az ENSZ becslése szerint a következő 80 évben 11,2 milliárd lakosa lesz a Földnek.

A gyors urbanizáció és a növekvő egyenlőtlenségek miatt egyre több ember marad otthon nélkül. Következésképpen a kormányok innovatív megoldást keresnek a lakhatási problémákra, ezért magáncégekkel kezdenek együttműködni, hogy áthidalják a lakhatásban kialakult óriási szakadékot. (1)

4d hazak2