20230530
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2015 április 02, csütörtök

Házilag a kullancs és a szúnyog ellen

Szerző:

Manapság egyre gyakoribb a kullancscsípés, a paraziták terjedése miatt. Sokáig csak akkor kellett ügyeljünk, ha erdőben jártunk, azonban egyre gyakrabban fordulnak elő szinte mindenhol.

kullancsLegtöbbször a kullancs emberi kórokozót nem hordoz. Még ha fertőzött is az a bizonyos egyed, ami megcsípett, kevés az esélye annak, hogy mi is megfertőződjünk. Olykor azonban súlyos következményei lehetnek a csípésnek: Lyme-kór, vírusos agyvelőgyulladás illetve agyhártyagyulladás.

Ezért fontos a védekezés ellenük.

Kullancs elleni szert is könnyen készíthetünk illóolajokból.

A terápiás minőségű olajok hatásosak tudnak lenni a kullancs elleni védekezésben, mivel a paraziták nem kedvelik az olajok illatát. Azonban gyakrabban kell használni a házi készítésű riasztót, mint a boltban kapható társait.
Milyen illóolajokat használhatunk kullancsok ellen?

geránium olaj
boróka olaj
rózsafa olaj
kakukkfű olaj
grapefruit olaj
oregano olaj
mirha olaj
palo santo olaj
borsmenta olaj

Hogyan készítsük el a parazita riasztónkat?

1 csésze desztillált víz
2 csepp geránium olaj
2 csepp palo santo olaj
1 csepp mirha olaj
4 csepp grapefruit olaj
1 csepp borsmenta olaj

Az összekavart hozzávalókat tegyük egy permet szóró műanyag palackba és máris használhatjuk.

Kovács Zsolt


Kullancs elleni védekezés, tények és tévhitek

Dr-Földvári-Gábor-az-egyetemenA kullancsok elleni védekezés egyik legbiztonságosabb módja, ha soha nem hagyjuk el otthonunkat, és házi kedvenceinket is szobafogságra ítéljük. A találkozás egészségügyi kockázata azonban megfelelő óvintézkedések mellett közel sem olyan nagy, hogy ilyen drasztikus lépésre kellene elszánni magunkat. Az óvatosság azért nem árt a városi parkokban, játszótereken, kertes házas övezetekben sem! A hazánkban élő kullancsfajok márciustól júliusig, valamint szeptembertől novemberig a legaktívabbak, de egész évben jelen vannak. Kedvelik a sűrű aljnövényzetet, bozótokat, bokrokat, továbbá úgynevezett háromgazdás fejlődési ciklusuk miatt az olyan élettereket, ahol például sünök, madarak, háztáji és háziállatok fordulnak meg.

Vannak, akiket jobban „szeretnek"

Dr. Földvári Gábor, noha 12 éve kutat aktívan utánuk a természetben, ritkán kerül a kívántnál szorosabb kapcsolatba a kullancsokkal:

„Vannak emberek, akiket feltehetően a leheletük és izzadságuk egyedi összetétele miatt jobban kedvelnek, és szűk, betűrt ruházatuk, összefogott hajuk vagy sapkával védett fejbőrük ellenére is előszeretettel másznak rájuk. Pedig az ember valójában zsákutcát jelent a kullancsok számára, hiszen véletlenül kerül a rendszerbe. A természetben a kullancsok gazdaállatai (emlősök, madarak, gyíkok) nagyon gyakran kerülnek kapcsolatba ezekkel a vérszívókkal hosszú évezredek óta. Ehhez képest az ember életmódja révén nem ideális gazda a kullancsok számára. Ha ugyanis belénk fúródik egy nőstény, minimális az esélye annak, hogy 10-12 napig vért szívjon, majd egy hímmel találkozzon, megtermékenyítés után lepottyanjon, és a talajon petét rakjon. Sokkal valószínűbb, hogy észrevesszük és eltávolítjuk. A ritka és viszonylag rövid ideig tartó találkozás az oka annak is, hogy immunrendszerünk nem szokott hozzá a kullancsok által terjesztett kórokozókhoz, így intenzív reakciót mutatunk, betegség alakulhat ki."

Megbízható repellens védelem a vérszívók ellen

Kedvenceink esetében azonban sajnos nem ilyen egyértelmű, hogy gyors véget ér a találkozás. A kutyák, macskák magasságuk és szőrzetük miatt nemcsak a kullancsokkal való találkozásnak vannak intenzívebben kitéve, hanem annak is, hogy az általában a kórokozók bejuttatásának szempontjából kritikus 24 órán belül nem vesszük észre rajtuk az élősködőket. Ez gyakran még akkor is igaz, ha az állat szőre rövid és világos. Ezért ajánlott egész évben minőségi kullancsellenes készítményt használni, amely hosszú távon védelmet biztosít, a tapasztalatok szerint ugyanis gyakran megfeledkezünk a rendszeres havi alkalmazásról. Nagyon jó védettséget nyújthat, és minden igényt kielégíthet például egy repellens (a kullancsok táplálkozását gátló) nyakörv, amelynek vérszívást megelőző és kullancsölő hatása egyaránt bizonyított. Kedvenceink számára így – az emberrel ellentétben – gyakorlatilag teljes védelmet biztosíthatunk, megelőzhetjük, hogy a kullancs az állat bőrébe fúródjon és betegségeket okozzon.

Azért fontos megelőzni a kullancs befúródását és vérszívását, mert a kullancsok fertőző betegségeket terjesztő kórokozókat adhatnak át. Egy korábbi vizsgálat során a kutyákból eltávolított és bevizsgált, a kórokozó terjesztéséért felelős kullancsfaj egyedeinek körülbelül 30%-a hordozta a Babesia canis-t. Ez az egysejtű parazita a kutyák babéziózisát okozza, amely egy, csupán korai stádiumában jól kezelhető, gyakran halálos kimenetelű betegség. Első körben a gazda felelőssége felismerni a bajt, a levertséget, fáradtságot, étvágytalanságot (később már a hányást, kávébarna vizeletet is), és ha ezt tapasztalja, haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni. A kezelés költsége azonban egy spot-on vagy nyakörv árának a többszöröse is lehet, körülbelül 10 ezer forinttól akár 100 ezer forintig is terjedhet.

Nagy ritkán persze a leginnovatívabb szerek használata mellett is előfordulhat, hogy az állat bőrébe ágyazódott, elpusztult kullancs nem lökődik ki azonnal. Ezért legalább a hosszabb séták után óvatosan tapogassuk át kutyánkat, macskánkat, elsősorban a nyak és a fej környékén. Ez ugyanolyan elővigyázatosság, ahogyan magunkat vagy családtagjainkat is átnézzük a nap végén (lehetőleg egy erős fényű zseblámpával), különös figyelmet fordítva a hajlatainkra, hosszú hajú gyermekek esetén pedig még a hajas fejbőrre is. Ha kullancsot észlelünk, mindig tekergetés nélkül, egyenesen húzzuk ki egy csipesz vagy akár a körmeink segítségével.

10 tévhit a kullancsokról

1. A kullancs messzi erdőkben él

A városi zöldövezetek, parkok, futtatók, sőt még a gondozott kiskertek is a kullancsok gyakori előfordulási helyei lehetnek. Vannak kullancsfajok, amelyek valóban gyakoribbak lombhullató erdeinkben. Egy négyzetméteren több száz, egy hektárnyi (számukra megfelelő) területen több millió egyed is élhet.

2. Télen nincsenek kullancsok

Egy hosszabb, fagyos időszak során valóban nincsen kullancsveszély, de egy enyhébb télen végig aktívak lehetnek, így hazánkban gyakorlatilag 12 hónapos kullancsaktivitásról beszélhetünk, a két leggyakoribb faj esetében erős tavaszi és őszi csúccsal.

3. Az EU tiltja a kullancsok elleni permetezést, ezért számuk az elmúlt években jelentősen megnőtt

Kullancsok ellen a környezet permetezésével védekezni nem célszerű, mivel a nagyobb hatékonyság elérése érdekében rendkívül nagy mennyiséget kellene kijuttatni az adott vegyszerből a környezetbe. Ez a kezelés az anyagi vonzata mellett a járványügyi kérdésekkel foglalkozó nemzetközi szakmai központok (WHO, CDC, ECDC) részéről is ellenjavallt. Valószínűleg ez az oka, hogy az EU-ban jelenleg nincs regisztrált szer, amelyet ilyen célból használni lehetne. A kullancsok egyedszámának vagy aktivitásának az elmúlt években történő növekedése megállapításához nem áll rendelkezésünkre elegendő adat.

4. A kullancsok rövid életű rovarok

A kullancsok nem rovarok, a pókszabásúakhoz sorolt ízeltlábúak. Erős ellenálló képességű atkák, fejlődési ciklusuk akár 8 évig is eltarthat.

5. A kullancs a fákról ugrik ránk

A kullancsok ugrani nem képesek, általában az aljnövényzetről, esetleg a bokrokról másznak az állatra vagy emberre.

6. Az ultrahangos riasztókészülékek hatásos kullancs elleni védelmet jelentenek

Ezt tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.

7. Sör, pálinka, fokhagyma vagy B-vitamin fogyasztásával távol tarthatjuk a kullancsokat

Ezt tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.

8. Ha kullancs elleni készítményt használunk, kutyánk, macskánk teljes biztonságban van

Sajnos ez nem feltétlenül igaz. Különböző minőségű és hatóanyag-tartalmú szerek vannak jelen a piacon. A háziállatok biztonsága például repellens termékek (pl. Bayer Foresto) használatával valóban közel 100%-osra növelhető.

9. A kullancsot tekergetéssel vagy olajos, „szagos" krémmel bekenve távolítsuk el

Ez a legrosszabb, amit tehetünk. A kullancs ilyenkor elkezd fuldokolni, ezért megnőhet az esélye a kórokozók szervezetbe jutásának.

10. Ha kullancsot találunk magunkban, érdemes orvoshoz fordulni

Amennyiben egy napon belül eltávolítjuk a vérszívót, akkor nem valószínű, hogy bármilyen kórokozóval fertőződnénk. Ha viszont esetleg napokkal később távolítja csak el az orvos a kullancsot, addig jelentősen növeltük a várakozással az esetleges fertőzés veszélyét is. A legfontosabb szabály: amint kullancsot látunk magunkban vagy háziállatunkban, minél hamarabb távolítsuk el.


 Természetes szúnyogriasztó illóolajokból

Miért fontos, hogy természetes szúnyog elleni szert használjunk?

szunyogA szúnyogok vírusokat és betegségeket is terjeszthetnek, ezért fontos, hogy védekezni tudjunk a csípésük ellen. Ha már megcsípett egy fenevad, akkor sincs minden veszve, mert az olajok a csípés után is hatékonyak tudnak lenni.
Az esszenciális illóolajok nem csak a védekezést segítik, de néhányuk meg tudja akadályozni, hogy a vízbe lerakott szúnyog lárvák kikeljenek. A fodormenta és a kakukkfű olaja kiválóan megelőzi kikelésüket. Ha vízparton élünk használjunk permetként borsmenta és kakukkfű olajakat.

Milyen esszenciális olajokat használhatunk a szúnyogok riasztására illetve pusztítására?

  • kék ciprus olaj
  • borsmenta olaj
  • eukaliptusz olaj
  • bazsalikom olaj
  • muskátli olaj
  • szegfűszeg olaj
  • kakukkfű olaj
  • citromfű olaj
  • citrom olaj
  • levendula ol

2-3 csepp esszenciális olaj bármely kombinációban egy kanál alap olajba, mint a jojoba olaj és máris kész van a varázsszer, mely bőrünkre felkenve elűzi a szúnyogokat.

Amennyiben spray-t szeretnénk készíteni, használjunk két teáskanál gabona alkoholt, 4 evőkanál vizet és 5 csepp olajt. Mindezt beletesszük egy üveg flakonba és felrázás után használhatjuk is.

Melyek azok az olajok, amik segítenek a szúnyogok elpusztításában?

A kakukkfű, bazsalikom, borsmenta és geranium a legjobb szúnyogirtó, míg a felsorolt többi riasztó.

Nem árt elővigyázatosnak lenni és megfontoltan vásárolni az olajokat, ugyanis csak a nagyon tiszta illóolajok fogják meghozni az elvárt hatást.

Szúnyogmentes estéket kívánok mindenkinek!

Kovács Zsolt

Források:

http://filantropikum.com/igy-vedekezzunk-hazilag-a-kullancs-ellen/

http://filantropikum.com/kullancs-elleni-vedekezes-tenyek-es-tevhitek/

http://filantropikum.com/termeszetes-szunyogriaszto-illoolajokbol/

Ajánlotta Begovits László

Megnyitva 16716 alkalommal

Hozzászólás   

#4 magyarországilona horvath 2017-05-03 11:51
:-) Csípések előtt v. után fa-szénport ,fél mokkás kanállal be venni. Lehet tejfölre tenni , könnyebben le csúszik. Nézd ,meg az aktiv szénnél.
#3 belgium/Andennenagy lajos 2017-04-25 12:50
egy egyszeru, praktikus megoldás a már belénk furakodott kullancs eltávolítására ... az az egy egyszeru gyufa szál. Ennek a fejét a kullancs teste körül a borre, a borön dörgöljük, amíg a kullancs onnan kiejti magát ...
a kullancs nem viseli el a szublimált foszfort, amelyet a gyufa fejébol, a dörzsöléssel, a hovel ott kap ... és odább-áll ...

ahonnan ezt kaptam, megbízható ... és eddig még nem volt rá alkalmam, de egy adódó alkalomkor egész biztos magam is ezt használom majd (hacsak nincs más, jobb, biztosabb a kéznél) ...

szeretettel, L
#2 gallogallo 2015-06-04 13:26
"gyakorlatilag teljes védelmet biztosíthatunk"
"háziállatok biztonsága ... (pl. Bayer Foresto) használatával valóban közel 100%-osra növelhető"

Ez valójában maximum 50%. Foresto, Scalibor, Frontline folyamatos használata mellett is találtam a kutyában kullancsot, ami vért is szívott, sőt fertőzött is.
Még ha a javasolt 6-8 hónapot felezem is, ha nem is fürdik minden nap. Tehát nagyjából ennyit ér mindegyik készítmény, kb. a felét...
#1 kolozsváriygyulabácsi 2015-05-03 12:16
KI lehet próbálni a krizántőmot. Szúnyog ellen biztos jó.

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások