Print this page
2021 október 31, vasárnap

Egyszerűen működő napelem

Szerző:

Valószínűleg megalkották francia mérnökök a legegyszerűbben működő napelemes rendszert.

Van ennél is egyszerűbben működő napelem?

A költsége 699 euró, és két másik panellel is összekapcsolható egy 1 kW-os háztartási napelemes rendszerré.

A francia startup cég, a Supersola kifejlesztett egy kiskereskedelmi értékesítésre szánt, ún. plug-and-play típusú napelem modult lakóépületeken történő alkalmazásra. „Terveink szerint ezt a terméket bárki felhasználhatja, aki a megújuló energia lépést túl sok pénz elköltése nélkül akarja megtenni, és a befektetés gyors megtérülésére számít” – jelezte a vállalat szóvivője a pv magazine-nak.

„Ez lehetővé teszi, hogy az emberek azonnal megkezdjék a termelést és saját áramuk fogyasztását. Az eszköz kimenő teljesítménye 315 W, és mikro-inverterrel szerelték fel. A mérete 170 cm x 108 cm x 12,5 cm, a tömege pedig 42,5 kg. A modul teljes tömege akár 94,5 kg-ra is megnövelhető a négy darab 13 literes ballaszt tartály segítségével, amelyek kültéri használat esetén vízzel feltölthetők.

A panel névleges kimeneti árama 1,3 A és névleges feszültsége 230 V. Egy 5 méter hosszúságú kábel is jár hozzá, amivel csatlakozóaljzathoz csatlakoztatható. A cég által biztosított egyedi csatlakozókábelek segítségével akár három panel is összekapcsolható, írta az mnnsz.hu.

napelem 1

„A termék hatékonysága 18% körüli, amelyet a napelem panel és a mikro-inverter hatékonysága alapján szorzással számítottak ki” – magyarázta a szóvivő.

A modult felépítő osztott cellás monokristályos cellákat a kínai Phono Solar Technology nevű gyártó szállítja. A modul keretét a Supersola tervezte, ennek bizonyos részei Kínában és az Egyesült Államokban készülnek. „Az összeszerelés folyamata Hollandiában történik” – közölte a szóvivő. „Jelenleg a gyártási folyamatunk nagyságrendjének növelésén dolgozunk, és reméljük, hogy sikerül elérnünk a heti 100 modulos kapacitást.

A gyártó közlése szerint a modul Franciaországban évente 370 kWh áramot tud előállítani, amely körülbelül 15%-os megtakarítást jelent egy átlagos háztartás áramszámlájára vetítve. Az áramellátás szempontjából egyetlen panel képes fedezni a háztartás háztartási készülékeinek éves fogyasztását. A napelem modult 15 éves termékgaranciával és 25 évre szóló teljesítményre vonatkozó garanciával értékesítik. „Az egész termékre vonatkozóan öt évre szóló garanciát vállalunk” – közölte a cég.

Forrás: pv-magazine