20220124
Last updateK, 23 nov. 2021 5pm

rovas logo

2021 november 18, csütörtök

Friss Levegő fontossága

Szerző: Mandala75

Friss Levegő fontossága zárt térben is / ”A friss levegő minden zárt térben (lakás, iroda, üzlethelyiség stb.) és minden évszakban fontos, környezetpszichológiai szempontból is. 

Friss Levegő - Rendszeres szellőztetés - Jobb közérzet

Az élettani adatok: a szervezet, az agy jobb oxigénellátása, jó közérzet, jobb immunrendszer, idegrendszer és a jobb alvásminőség mellett érdemes kiemelni az általános lelkiállapotra gyakorolt hatásokat is.

A friss levegőnek mind a testet, mind az elmét megerősítő, felüdítő hatása van 

•  Elősegíti a vér egészséges keringését.
•  Felfrissíti és megerősíti a testet.
•  Megnyugtatja az idegeket - lelki nyugalmat és derűt ad.
•  Javítja az étvágyat, ugyanakkor elősegíti a táplálékok tökéletesebb megemésztését.
•  A hálószobába beáradó friss levegő jó éjszakai alvást biztosít.

Az ember akár öt-hat héten keresztül is képes meglenni táplálék nélkül, néhány napig víz nélkül is kibírja, ám levegő nélkül csupán percekig képes életben maradni.

A rossz levegőminőség komoly aggodalomra ad okot szinte az egész világon. A szakértők becslése szerint évente legfeljebb fél millió ember hal meg idő előtt, a piszkos levegőnek és a fűtés közben keletkezett méreganyagoknak a közvetlen belélegzése eredményeként.

Miért fontos az otthona rendszeres szellőztetése?

“Mérgező” otthoni levegő környezet akkor fordul elő, amikor a levegőben lévő toxinok jelentősen rontják az otthoni levegő minőségét. Közvetlen hatással lehet az egészségre, és kapcsolatban áll a légzőszervi megbetegedésekkel is, például az asztmával is. Különösen elterjedt ez a mérgezőnek mondható környezet a modern épületekben, mivel a modern szigetelés azt jelenti, hogy a szennyezőanyag-tartalmú levegőt gyakran bezárják a tulajdonosok.

A minőségi, pihentető alváshoz egy embernek 20-40 köbméternyi levegőre van szüksége óránként. Ez szinte kivitelezhetetlen, mivel egy 15 négyzetméteres helyiséget óránként szellőztetnünk kellene. A nem megfelelő szellőztetés következtében megemelkedik a ház vagy lakás szén-dioxid szintje, amely a fő okozója a rossz közérzetnek és a fáradtságnak is. A fáradtságon kívül okozhatja a koncentráció képességének romlását, elvesztését is.

szén-dioxid 

A levegőben is természetes módon megtalálható. Alacsony koncentrációban egészségre nem ártalmas, városi környezetben jellemző szintje 350-400 ppm, tisztább környezetben 300-350 ppm.

Zárt térben (lakás, szoba, iroda, osztályterem): a szellőzés elmaradása esetén a zárt terekben a CO2 szintje nőni kezd, és a CO2 szint meghaladhatja a 3000 ppm értéket, amely egészségre károsító hatással van.

Az egészséges levegő CO2 tartalma, a jó levegő határértékét 1000 ppm (part per million).

Magas CO2 szint esetén a koncentrálóképesség csökken (irodai munkakörnyezetben a németországi előírás max határ 3500 ppm). Magasabb értékek esetén fejfájás, rossz közérzet tünetek jelentkeznek.

Pihentetően alvás?

Lakásokban a széndioxid szintje max 1500 ppm értékig nevezhető jónak. E feletti érték már nem megengedhető, a köznyelv ezt nevezi állott levegőnek, rossz levegőnek, áporodott levegőnek. Elképzelhető, hogy amennyiben Ön nem jól alszik, nem ébred kipihenten, akkor a hálószobája nem kellőképp szellőztetett, a  CO2 szint magas, 1500 ppm feletti. 

Mindig friss levegő

A magas széndioxid szint nem jelent azonnali veszélyt az egészségre. A fő tünetek a bágyadtságban, álmosságban, koncentráció zavarban, rossz minőségű alvásban merülnek ki.  Ilyen levegőjű lakásban rossz élni, és hosszú távon már kimutatható az immunrendszerre, és az idegrendszerre gyakorolt káros hatás. 

Friss levegő = jobb, és hosszabb élet.

 Az áporodott levegő

Vagy a nem kielégítően karbantartott mesterséges szellőztetőrendszerek által a levegőbe juttatott káros anyagok számos, a közérzetre ható kellemetlenség, tünet (rossz hangulat, idegesség, lelassult pszichés tempó) hátterében állhatnak. A megfelelő szellőzés eredményeként a térhasználók hangulata jobb lehet, mentális működésük optimálissá válhat. A specifikus előnyök mellett a természetes szellőzés olyan, a kedélyállapotunk javulását előidéző előnyöket is biztosít, mint a kapcsolat élménye a külső környezettel – ami nem tudatosuló élmény ugyan, de mégis jelentős lélektani hozama van.”

 10 tény a beltéri levegő minősége és életminőségünk kapcsolatáról:

1.  Az európaiak manapság idejük 90 %-át a négy fal között töltik.

2. Az elmúlt 30-40 évben rohamosan megnőtt az asztmás és allergiás megbetegedések száma – részben azért, mert egyre több időt töltünk zárt térben.

3. A tárgyalótermek, iskolai osztálytermek rossz légminősége a tanulási és koncentráló-képességre egyaránt negatívan hat.

4. A gyerekszobák légtere tele van a műanyag játékokból és elektronikus eszközökből származó vegyi anyagokkal. A gyermekek így különösen ki vannak téve a rossz légminőség jelentette veszélyeknek.

5. Magas páratartalom és alacsony beltéri hőmérséklet esetén a hidegebb felületeken kicsapódhat a pára, amely később penészedéshez vezethet.

6. A páralecsapódás és a penészedés többnyire hideg külső falak mellé állított bútorok közelében alakul ki. A penészes fal allergiás és asztmás tüneteket produkálhat, emellett fáradtság, fejfájás és keringési problémák előidézője is lehet.

7. Egy átlagos család páratermelése 10 l/nap. A magas páratartalmú helyiségek ideális életteret jelentenek a poratkák számára, amelyek jelenléte allergiás megbetegedésekhez vezethet.

8. A beltéri levegő szennyezéséért számos tényező, köztük a páratartalom, a különböző szagok és illatanyagok, a tárgyakból kiváló gázok, a cigarettafüst, a penész, az allergén anyagok, valamint a radon tehető felelőssé.

9. A mesterséges szellőztetőrendszerek számos káros anyagot juttathatnak a levegőbe.

10. Az olyan mindennapi tevékenységek, mint például a lélegzés, a főzés és a zuhanyzás vízgőzt és egyéb szennyezőanyagokat termelnek.

Szellőztetés közegészségügyi fontossága

A belső légterek mikrobiológiai szennyezőit képezik a levegőben található baktériumok, vírusok, gombák. Zárt helyiségben, tömegben, zsúfolt zárt terekben könnyen felszaporodhatnak a légúti mikrobák. Ha ezt nem követi szellőztetés, a belélegzett levegő már olyan nagy számban tartalmazhat kórokozókat, hogy a különböző, elsősorban légúti fertőző betegségek kialakulásának esélye jelentősen emelkedik.

Meghűléses, járványos időszakban ezért célszerű a tömegeket vonzó rendezvényeket elkerülni, illetve amennyiben beteg tartózkodik a lakásban, úgy gyakran, rövid ideig, intenzíven szellőztetni. Az allergiás megbetegedések jelentős hányadában is belső lakókörnyezetünkben találhatjuk a kiváltó okot.

Zárt terek allergénjei lehetnek a penészgombák, poratkák, állatszőrök, tollak, azonban allergiát a fertőző megbetegedésért felelős mikrobiológiai légszennyezők bármelyike is kiválthat. A kémiai légszennyezők a vegyi anyagok széles körű felhasználásával, dohányfüsttel, aeroszolokkal belső környezetünkben szintén megjelenhetnek, és az egyik legjelentősebb környezeti problémát képezik, és szintén légúti, gyakran krónikus megbetegedések okozói is lehetnek.

A téli időszakban, fűtésszezon alatt szintén oda kell figyelni a szellőztetésre, ugyanis a levegő gyorsan elhasználódik, ezért naponta háromszor akár 5 percre is kinyithatjuk az ablakokat. Így többek között megelőzhető a penészesedés is. Javaslatok hatékony szellőztetéshez: A friss levegő biztosítása érdekében javasolt a hatékony és rendszeres portalanítás, illetve friss, tiszta levegő utánpótlásának biztosítása. A különféle vegyi anyagok alkalmazásának lehetőség szerinti csökkentése, visszaszorítása, esetleges eliminálása. Nyílt lánggal égő berendezések használatának visszaszorítása, rendszeres karbantartása illetve elkülönítése a lakás többi részétől, korszerű gázkészülékek használata. Ajánlott továbbá külső téri magas légszennyezettség, szmogriadó esetén és pollenszezonban a szellőztetés átmeneti felfüggesztése.

Szellőztetéskor mindig nyissa ki az ablakokat teljesen, hogy az elhasznált, párás benti levegő minél gyorsabban és tökéletesebben kicserélődhessen a kinti friss levegőre. Szellőztessünk gyakran, de csak rövid ideig (kb. 5 perc). Reggel szellőztesse át a lakást alaposan, 10-30 perc erejéig, évszaktól függően. Télen rövidebb, nyáron nyugodtan hosszabb ideig. Hatásos szellőztetés: rövid ideig és erőteljesen szellőztessünk szemben a tartós szellőztetéssel.

A nap folyamán szellőztessen három-négy alkalommal, 3-5 perc erejéig, teljesen kitárt ajtókkal és ablakokkal. Szellőztetni rendszeresen, rövid ideig és intenzíven kell, ami azt jelenti, hogy 5-10 percre a szobákban az ablakokat teljes egészében nyissuk ki és utána zárjuk be. 

A légutak működése

Egy átlagos élettartam alatt, a levegővételek során a tüdők több mint hatszázmillió alkalommal telnek meg. A tüdők mélyén található léghólyagoknak (alveolusok) meleg, nedves, por-, füst- és kórokozómentes levegőre van szükségük.

Az orron keresztül beszívott levegőt az orrjáratok kondicionálják. Hideg időben az orrüreg véredényei kitágulnak, átmérőjük megnő - így közreműködnek a beáramló levegő felmelegítésében. Melegben éppen ellenkezőleg működnek. A megfelelő működés érdekében a váladéktermelő mirigyeknek, valamint a könnycsatornákon lefolyó könnynek kell nedvesen tartania az orrüreget bélelő nyárkahártyát.

A levegő az orrüregből a hörgőrendszer légútjaiba kerül, amelynek belső felszínét apró szőrszerű csillók bélelik. A csillók lassú hullámzó mozgást végeznek a léghólyagocskák irányába, de gyorsan és erőteljese csapkodnak az orrüreg illetve a garat felé.  A csillók tetején tapadós nyálkaréteg található - ami csapdába ejti a porszemeket, a kórokozókat és a levegőben található egyéb szennyeződéseket. A csillók a torok és a szájüreg felé továbbítják a nyákot, amit így ki lehet köhögni vagy le lehet nyelni. A megtisztított levegő pedig a léghólyagba kerül. Az oxigént itt veszik fel a vörösvértestek, majd elszállítják a szervezet sejtjeihez és szöveteihez. A szövetekben az oxigén szén-dioxidra cserélődik, a vörösvértestek visszaviszik a tüdőbe, ahol kilégzésre kerül.

A megfelelő légzés

A helyes testtartás, valamint a mélylégzés-gyakorlatok elősegítik a tiszta levegő bejutását a tüdőbe. A hangos olvasás, éneklés, a lépcsőzés vagy a hegymászás ugyancsak javíthatják a tüdő hatásfokát. Gyakoroljuk a helyes testtartást. Álljunk és üljünk egyenesen, húzzuk ki magunkat. Vállainkat húzzuk hátra és lefelé. Lapockáinkat közelítsük egymáshoz, ami lehetővé teszi a rekeszizom szabad mozgását.

A követekező légzőgyakorlat segít kilélegezni az elhasznált levegőt a tüdőből, és bejuttatni a tiszta, friss levegőt. A jobb légzés érdekében koncentráljuk kevésbé a belégzésre, annál inkább a kilégzésre. Minél több levegőt lélegzik ki valaki, annál többet képes belélegezni.

   • Lélegezzünk be mélyen az orrunkon keresztül. miközben négyig számolunk. Tartsuk benn a levegőt rövid igeig, majd lélegezzünk ki lassan, közben számoljunk el tizenkettőig.
   • A belélgzés idejét növeljük ötig, a kilégzését pedig tizenötig számolva.
   • Fokozatosan növeljük minden kilégzés mélységét, amíg el nem jutunk kilégzésenkét harmincig vagy annál is tovább.
   • Naponta többször végezzük el ezeket a légzőgyakorlatokat (tíz-húsz mély lélegzetvétel). Mindig kerítsünk rá sort, ha betegnek, kiemrültnek érezzük magunkat, szorongunk vagy stresszhelyzetbe kerülünk, továbbá ha fáj a fejünk.

Ha van rá lehetőségünk, úgy tehetünk még többet az egészségünkért, ha a városból vidékre költözünk.

Forrás: Természetes Egészség

Megnyitva 450 alkalommal

Hozzászólás   

#2 Víz és Hang TerápiaMandala75 2021-11-20 07:00
Víz és Hang Terápia: Solfeggio frekvenciák hatása a vízre

Bolygónk 70%-a víz, testünk 70%-a víz, a megtermékenyített petesejt 95%-a víz. De mi a különbség víz és víz között? Miért nincs két egyforma hópehely? Dr Masaru Emoto felfedezte, hogyan lehet a vízkristályok képét megörökíteni. (A víz üzenetei)
Amikor a test rossz állapotba kerül, zenére van szüksége, amelynek művészi értékénél ilyenkor fontosabb gyógyító képessége. Dr. Masaru Emoto

YouTube csatornán:
Csoda megnyilvánulása az életedben, blokkok törlése, 528Hz :
www.youtube.com/channel/UCxZ4AIWTVKTnTRb24pJwoEg

Music Therapy: www.facebook.com/groups/healingmusic.therapy

Forrás:
www.facebook.com/photo/?fbid=4168973359875878&set=gm.229082319324094
-
TOVÁBBI SOLFEGGIO TÉMÁJÚ CIKKEK:

1.)Az ősi tudás szerint testünk és lelkünk is engedelmeskedik a kozmikus aránytörvényeknek, így a harmonikus rezonanciák, melyeket e hangok frekvenciái bennünk keltenek, alkalmasak a testi-lelki egészség helyreállítására is.
rezgesek.hu/solfeggio-frekvenciak/

2.) Az ősi eredetű meghatározott frekvenciáknak gyógyító erőt tulajdonítanak. Rendkívüli hatásuk érezhető a hitrendszeri blokkjaink oldásánál, belső fejlődésünkben való elakadásoknál, csakrák tisztításánál, tanulási, párkapcsolati problémáknál, s még számos egyéb életterületen. Rendszeresen ellazulva az alábbi frekvenciákkal, érezhetően derűsebbé válnak napjaink.
totheszter.info/gyogyito-frekvenciak/gyogyito-frekvenciak-a-teljes-sor/

3.)
Tudományosan bizonyított tény, hogy a zene, és egyes hangok gyógyító hatásúak lehetnek. Erre jó példa az ún. solfeggio frekvencia, amelyet gyakran használnak különféle meditációkhoz.
angyalforras.hu/uj-kor/aura-csakra-dns-energiatest/solfeggio-frekvenciak

4.) Ősi Solfeggio frekvenciák! -A MAGYAROK TUDÁSA:
emf-kryon.blogspot.com/2018/09/osi-solfeggio-frekvenciak.html
#1 Mindennapi TudatosságMandala75 2021-11-20 06:52
Mindennapi Tudatosság-

Telihold Holdfogyatkozásos Nov.19.
Fantasztikus és különleges Teliholdat tapasztalhatunk ma éjszaka, amikor egy Holdfogyatkozás emeli meg az amúgy is erősen lobogó energiákat. Már tegnap érezhettük, a fejtető és a homlok területén beérkező löketeket, valamint a torok és szívcsakra körüli feszítéseket. A fogyatkozások transzformációt és ráébredéseket hoznak magukkal, általában párban; az egyik beindítja a kört, a második lezárja. Sokszor hoznak olyan változásokat, melyek mindent átírnak, és melyeket nem kerülhettünk el annak érdekében, hogy felismerjünk és átalakítsunk mindent, ami a fejlődésünk útjában áll vagy visszatartja azt. Erőt adnak, hogy merjünk egy nagyot lépni, szembenézni, lezárni, egy új korszakot elindítani. Ez a Holdfogyatkozás előtérbe hozza a kapcsolatainkat, másokkal és önmagunkkal. A blokkok, hiedelmek, elnyomott érzések és gátak most előtörnek, hogy átalakulva új szakaszba léphessünk. Felszabadul a torok és a szívcsakra valamint a Napfonat, mely a legtöbbet tárolja. Értékeink előtérbe kerülnek, hogy újrahangoljuk az életünk különböző területeit, és összehangoljuk a mostani lényünkkel. Most ott vagyunk, ahol lennünk kell, és elértük mindazt, amit el kellett érnünk. Gratuláljunk magunknak, mert hatalmasat fejlődtünk! Nyissuk meg a szívünket a Telihold és Holdfogyatkozás erejének, mert pont azt hozzák, amire szükségünk van, és azt viszik, aminek mennie kell!
Áldás és Fény Mindenkire!
Forrás:
Elsa.❤
Elsa Sol- Mindennapi Tudatosság 2021.11.18. mindennapitudatossag.simplesite.com
Fb: Mindennapi Tudatosság
www.facebook.com/mindennapi.tudatossag/
www.facebook.com/.../929797804328493

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások