20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 április 11, hétfő

A mezei zsurló

Szerző: Kósáné K. Mária

A Zsurló a szövetekre, a vérre, a zsírra, és a csontra van hatással.  Hatását a vizeletkiválasztó rendszeren, az emésztőrendszeren, a légző rendszeren, és a bőrön keresztül fejti ki. Hűtő hatású gyógynövény.

ZSURLÓ Equisetum arvense (Equisetaceae) mezei zsurló
Equisetum hiemale L.; békaláb, békalábfű
Equisetum silvaticum L.; medveszaka, medveszakál

Egyéb nevei: zsurló, kannamosófű, cindrót, sullófű, surlófű, fentőfű, békarokka, békaláb, bábaguzsaly, medveszakál, lófarkfű
A Magyar Gyógyszerkönyv VII-ben Equiseti herba. Mezeizsurló-herba néven, szabadforgalmú gyógynövényként szerepel (Equisetum arvense Equisetaceae )

A mezei Zsurló föld feletti részeit használjuk.
A Zsurló a szövetekre, a vérre, a zsírra, és a csontra van hatással.
Hatását a vizeletkiválasztó rendszeren, az emésztőrendszeren, a légző rendszeren, és a bőrön keresztül fejti ki. Hűtő hatású gyógynövény.

Vizelethajtó, kőoldó, izzasztó, emésztést rendező, vértisztító, salaktalanító, vérzéscsillapító, seb és csontgyógyító, erősítő hatással rendelkezik.

Használható ödéma, vesegyulladás, hólyag és húgycsőgyulladás, vese-, epe-, és hólyagkövek és homok, vesebajok, vízkór, tüdő és gyomor okozta vérhányás, TBC, rekedtség, mellhártyagyulladás, gyomorfekély, lábszárfekély, sebkezelés, májbetegségek, epegyulladás, sárgaság, elhízás, ín-, izom-, ízületi gyulladások, csúz, zsába, köszvény, reuma, érelmeszesedés, törött csontok, túlzott havi vérzés, nemi betegségek, fehérfolyás, mindenféle gyulladás és bőrbetegségek, magas vérnyomás, mészlerakódás okozta idegbántalmak, izzadás esetén.

Magas kovasavtartalmú növény. Ezen kívül tartalmaz még flavonoidokat (kvercetin, luteolin, kemferol glikozidok formájában), szaponint, keserű anyagokat, alumíniumot, káliumot és egyéb illóolajokat. Ezek az anyagok határozzák meg fő hatásait a szervezetre.

Keverékekben a legtöbbször alkalmazott alkotórész. Vértisztító és méregtelenítő teakeverékekben nélkülözhetetlen.

A Zsurló különleges hatása, hogy minden szövetelemben, mirigyben és a vérben tisztító hatással rendelkezik. Feloldja és kitisztítja, a test bármely részén, a szervezetünk számára nem odaillő szövetállományt vagy kórokozót.
Erélyes salaktalanító, megelőző, és gyógyító gyógynövény. A rák megelőzésében is, jó hatás várható, erős salaktalanító tulajdonsága miatt. A hosszú ideig való teaivás meggátolja a már létrejött rosszindulatú daganatok tovaterjedését, növekedését is, és egyéb rákterápiák alkalmazásával együtt, lassan csökkentve átmérőjüket, fel is számolja a tumorokat, ezért ilyen jellegű teakeverékek alkotórészeként is használható.

A Zsurló elsősorban hűtő hatású vízhajtó, és vértisztító. Sajnálatos, hogy manapság már csak erre használjuk. Nem csodaszer, de nagyon széles a felhasználási területe.
Mivel könnyen beszerezhető és olcsó gyógynövény, ezért a feledésbe merült, és az új felhasználási területeivel is foglalkozunk.

Fertőző betegségek után fellépő vesekiválasztási zavarok (skarlát, vírusos megfázás), mellhártyagyulladás, szívburok vizenyő esetén is eredményes vízhajtó hatása.
Jó általános célú gyógynövény felhevült állapotok, meghűlések, magas vérnyomás esetén.
A vérnyomást úgy csökkenti, hogy a felesleges, felgyűlt és pangó vizet kihajtja a szervezetből. Az ilyen típusú vérnyomáscsökkentésnek nincs mellékhatása, de azért érdemes vérhígító tulajdonságú gyógynövényekkel, keverékben alkalmazni. Jól társul Csalánnal, Szagosmügével, Pitypanggyökérrel. Aki gyógyszer formájában fogyaszt vérhígítót, annak egyéb vérhígítás nem ajánlott, sőt veszélyes vérvizelést, bevérzéseket, vérömlenyek keletkezését okozhatja, tehát óvatosan, vagy csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzanak vérhígító tulajdonságú gyógynövényeket.

A Zsurló, a köztudatban, elsősorban a vese gyógynövénye. Vizelethajtó és vesekőoldó teakeverékek alkotórésze.
A vese- és húgyutakra fertőtlenítő, átmosó, tisztító hatással van. Használható vizelési problémák, hólyagfertőzések, ágybavizelés, vízvisszatartás, hólyag és húgycsőgyulladás, hólyaghurut, fájó, csípő, égő érzést okozó, sűrű vizelés esetén (itt bakteriális fertőzés is fennáll, ilyenkor alkalmazzunk baktériumölő gyógynövényt is).
Ágybavizelés esetén a Zsurlót keverjük Orbáncfűvel, és lefekvés előtt 2 órával, már ne igyunk folyadékot.
Vesemedence gyulladás és vesegennyesedéskor felgőzölést, ülőfürdőt, teljes fürdőt is vehetünk. Ilyenkor a Zsurló védőhatást fejt ki a vesében, kolloidod alkot. Ezt a hatását növelhetjük, ha Nyírfalevéllel, Lenmaggal, Orvosi zilizzel együtt alkalmazzuk. Vesegyulladásra, keverékekben, jól társul Apróbojtorjánnal, Körömvirággal, Édesköménnyel, Kakukkfűvel, Árvacsalánnal.
A vese teljes áttisztításával a gennyesedés megszűnik. Ezután egyéb veseerősítő és szövetépítő gyógynövényeket használjunk, így a vese megmenthető, eltávolítása nem szükséges.
Vese-, hólyaggörcs, és a vizelet hirtelen elakadása (húgycső záróizomgörcse) esetén, meleg Zsurlópárnát is alkalmazzunk, és tartsuk jó melegen, ilyenkor ihatunk borban kifőzött Kamilla teát is, és vegyünk forró fürdőt. Prosztatagyulladásból eredő vizeletelakadás esetén azonban nem szabad vizelethajtást végezni.
Egyéb terápiás, tea-ivókúrák és vízivókúrák esetén előforduló vízfelhalmozódásnál (pl. rákosok esetén), pár napig hagyjuk abba az eredeti terápiás ivókúrát, és csak Zsurlóteát igyunk, 3-5 csészével, egy napra elosztva, kortyonként fogyasztva, 10-15 percenként egy-egy kortyot. A felgyűlt víz távozása után, térjünk vissza eredeti tea-kúránkhoz.

A Zsurló, erős kőeltávolító hatásáról ismert, vesében, húgyhólyagban és az epehólyagban egyaránt. Vegyünk meleg zsurlófürdőt, és közben igyunk meg egy-két csésze meleg zsurló teát. A vizeletet tartsuk vissza, egészen addig, míg nagy nyomást nem érzünk a hólyagban a telítettsége miatt, majd bő nyomással engedjük ki. A kisebb kövek kimosódnak. Főleg a mészkövek feloldásában és eltávolításában eredményes. Ettől függetlenül, csak kúraszerűen alkalmazzuk, veseizgató hatása miatt. Orvosi Zilizzel kombinálva, a vesére gyakorolt izgató hatása, a teának, csökkenthető. A két gyógynövénynek az elkészítési formája azonban eltér egymástól, erre legyünk figyelemmel. A Zsurlót mindig főzzük, míg az Orvosi zilizt csak áztatni, majd felmelegíteni kell. Tehát a vízmennyiséget meg kell osztani, majd később a kettőt egy teaként összeönteni.

Gyenge szívnyugtató, főleg ha a szív, és a mellüreg vízvisszatartásban, vizenyőben van. Szív és vese okozta vízkór esetén is jó vízhajtó. Ajánlott koszorúér bántalmaknál nedves, de meleg pakolásként alkalmazni, felváltva Csalángyökér, vagy sima Csalánlevél pakolásokkal. Naponta két alkalommal 2 órára tegyünk ilyen pakolásokat a szív területére, s napjában többször mosogassuk, lötyböljük meg Csalánfőzet-teával.
Mellhártyagyulladás esetén keverékekben alkalmazzák.

A felmelegített, vagy felgőzölt Zsurló-párnácskák bármilyen fájdalom, görcs esetén felrakhatók a felületre. Gyomorgörcs, máj- és eperohamok, szívfájdalmak esetén is segítenek.

A Zsurló további felhasználási területei, melyekkel ezután fogok foglalkozni, részben ismertek, de nagyobb részben inkább ismeretlenek az emberek előtt, pedig elődeink pár évszázaddal ezelőtt még aktívan alkalmazták ezekre a bajokra, vagy betegségekre. Más népek, jelenleg is használják és gyakorolják ezeken a területeken is, pl. Kína, India, Tibet, Afrika egyes területei.
A Zsurló azon tulajdonságai alapján jön a felsorolás, hogy vértisztító, kőoldó, salaktalanító tulajdonságai vannak.

Az ismertetésnél igyekeztem valamilyen rendszert felépíteni, bár az átfedések olyan mértékűek, hogy elég nehéz volt szabályozni. Először az általános, majd a szervek szerint a szájtól indul a felsorolás, majd a lágy szervektől a csontig, először a belső, majd a külső kezelések. Vannak esetek, amikor egy testrendszer, többször is fel van sorolva, vagy a hivatkozások ugyanazok.

A Zsurló vértisztító hatású (vértoxicitás esetén), ezért jót tesz, fertőzés okozta láz és influenza ellen, valamint használható más gyógynövényekkel együtt a húgyutakat is érintő nemi betegségek esetén is.

Belső és külső vérzések csillapítására, szinte azonnali elállítására is alkalmas. A bélfal és a belső szervek hajszálereinek vérzéseit leállítja, így minden belső vérzést is okozó, fertőző betegség, - himlő, vérhas, - valamint gyomor- és bélfekélyek, vérző aranyér, tüdő- és méhvérzés esetén alkalmazhatjuk. A Zsurlófüves, felmelegített dunszkötések, fürdők, beöntések is használhatók ezekben az esetekben.

Hatása van az érelmeszesedésre és az emlékezőkészségre.
Egyrészt támogatja a visszafordítható folyamatokat az erekben, mint meszesedést feloldó salaktalanító, másrészt ásványi anyagtartama (kovasav, alumínium, kálium) az idősebb korosztály részére segítség a mikroelemek pótlására, ezért az egész szervezetben is, visszaállító folyamatok zajolhatnak le, megfelelő egyéb vitaminban gazdag étkezés esetén, ami az anyagok beépüléshez okvetlenül szükséges. Az erek további gyógyítását rugalmasítással érhetjük el, más gyógynövények segítségével, pl. Szezámmag, Spárga, Lenmag, Lenolaj, Feketenadály, vagy élelmiszerek közül a sárgarépa, sütőtök, zab, sütőélesztő, stb
Vértisztító hatása révén a Zsurló, Veronikafűvel együtt még jobban alkalmazható, agyi érelmeszesedés és az ezzel együtt jelentkező emlékezőképesség gyöngülésének megelőzésére, valamint a szintén az erek szűkülése miatt fellépő szédülés és hallásromlás esetén.

A lefekvés alkalmával jelentkező kattogó fül, szintén szűkületre utaló jel a fülben és a hallójáratokban, de ez még nem egyértelműen meszesedést jelent, hanem lehet a meszesedést megelőző koleszterin lerakódás eredménye is az érhálózatban, de egyértelműen érszűkület eredménye. Ez a tünet általában fekvő helyzetben jelentkezik, s igen kellemetlen szívdobogásig és hányingerig fokozódhat. Ezért az ebben szenvedő emberek általában magas párnával felpolcolt állapotban tudnak csak aludni, vagy fél-ülő, vagy teljes ülőhelyzetben éjszakáznak, ami azonban nem tesz jót a gerincnek, mivel éjszaka sem képes a test súlyának nyomása alól szabadulni, ezért előbb-utóbb magasságcsökkenést tapasztalható a betegnél, valamint előrevetíti a gerinc tömörülését, és annak csigolyáinak rugalmatlanságát, végső soron a gerinc lemeszesedését és bekövesedését is, ami aztán még további betegségeket idézhet elő a szervezetben, de még az ebben szenvedő ember szokásaiban, valamint gondolkodásában is. Ugyanis a félülő helyzetben, vagy ülőhelyzetben alvó ember agya éjszaka sem kapja meg a megfelelő táplálékot a lassult vérkeringés miatt, ezért a szervezet lelassul, a gondolkodás tompul, állandó fáradékonyság és életuntság lép fel a betegnél. A kattogó fül jelenségét a két érrendszer (vivőérhálózat és visszérhálózat) közötti ozmózis nyomás különbözősége okozza. Ennek észlelésére a legérzékenyebb az egyensúlyszervünk, ami a fülben található.
Emlékezzünk csak vissza, hogy az ájulásnál is először hallás, majd látás nehézségek lépnek fel, majd csak utána történik meg az eszméletvesztés, mivel a vérellátás a fejben, majd az agyban akadályozott. Ájuláskor az agyi védekező rendszer elindít egy folyamatot az agy és a szervezet védelmére, amit csak úgy tud véghezvinni, hogy a tudatvesztéssel, az emberi akaratot kikapcsolja, és fekvő helyzetbe kényszeríti a testet, hogy a test más részein fellelhető, megrekedt vért a fej felé irányíthassa, valamint az érrendszerek között az egyensúlyi állapotot képes legyen fenntartani. Ehhez viszont ki kell iktatni az emberi tudatot, mivel az emberi, saját testi helyzetét nem helyesen felmérő akarat hozta létre ezt, a fennálló helyzetet. Tehát az ájulás mindig az emberi akarat ellenében, de az ember testének védelmében történik.
A fülzúgás egy másik fajtája, amikor állandó csobogásként érzékelhető a hallásromlás. Erős szédüléssel és hányingerrel együtt jelentkezhet, valamint kiszámíthatatlan és állandó egyensúlyzavar kíséri, s főleg éjszaka, vagy lefekvéskor ez rosszabbodik. Ilyenkor a nyaki részben és a fülben meszesedés is található, vagy a nyaki részben gerincelferdülés miatti gerincsérv keletkezett, vagy olyan mértékű a vér salakanyagokkal való telítettsége, ami ezt a helyzetet állandóan fenntartja.
Persze, ezeken kívül még sok oka lehet a fülben, fejben, agyban keletező romlásoknak, vagy azokban való észleléseknek, - pl. daganat, fülbe került idegen test, gyulladás, ideg eredetű sorvadások, sérülés okozta hallásromlás, stb., - de a fent említett változatokra, mindenképp használható a Zsurló tea ivása, valamint belőle fürdők vétele, vagy a fejre, a nyakra, a fül köré tett meleg, vagy száraz pakolások. Érdemes gerincünket is megvizsgáltatni vagy csontkovácsot, kiropraktőrt, masszőrt felkeresni az ilyen tünetekkel. Érdemes teljes vértisztító teakeveréket összeállítani, ami a máj méregtelenítését is elősegíti. Valamint nyak, fül és szemtornát, valamint gerinctornát is végezni. A teakúra alatt igyekezzünk, lassan, egyre alacsonyabb fekvőhelyzetben aludni, napközben pedig pár percre pihenjünk hátunkon, párna nélkül, és felpolcolt lábakkal, akkor is ha eleinte ez igen kényelmetlen tünetekkel is jár. Napközben, de akár egész éjszakára is ajánlott a hasonfekvés is, mely egyben arcbőrt is ellátja vérrel, és a ráncosságot is megakadályozza, valamint javítja a látást is.


Prev Next »

Hozzászólás  

#3 túrkevemagda debreceni 2016-11-30 21:36
Kedves Mária! A zsurlóról szóló cikkét köszönöm. Ilyen alapos, értékes írást ezidáig nem volt módom olvasni. Köszönöm.
#2 válaszKósáné 2016-08-30 12:35
Kedves Péter!

Az adaptogén gyógynövények, bizonyos elemek, bizonyos aminosavak szervezetbejuttatása juttatása erősíti a veszövetet.
ajánlott cikkek a témában:
www.gyogyulasutjai.hu/index.php?m=altgy&mod=2&az=262
www.kapu.eoldal.hu/cikkek/a-test-betegsegei/betegseg-v_5.html

Ezen kívül, a hagymák, a gyömbér, kurkuma, szezám-mag, salamonpecsét-gyökér stb. Ajánlott valamilyen kvasz-készítése is/vagy kombucha lé készitése is. Az alap aminosavak bevétele is ajánlott, vagy pont állati vese fogyasztása.

Tulajdonképpen azért felmerül a kérdés, hogy a vese mi miatt és annak melyik része gyenge, vagy sorvadt? Mi az eredeti oka a vese sorvadásának?
Ezt ekll először feltérképezni.
Ajánlott egyéni kezelésre természetgyógyászt is felkeresni ezzel a kérdéssel.

Üdvözlettel: Mária


Idézet - Péter:
Kedves Mária,
Melyek azok a gyógynövények amelyek veseerősítők és szövetépítők?

Köszönöm a válaszát
#1 KérdésPéter 2016-08-28 03:07
Kedves Mária,
Melyek azok a gyógynövények amelyek veseerősítők és szövetépítők?

Köszönöm a válaszát

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások