20230203
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2014 szeptember 22, hétfő

A magyar gazdák a szankciók áldozatai lesznek

Szerző: hirekböl

Tíz nap alatt elfogyott a Brüsszel által elkülönített keretösszeg, amivel az Európai Unió az oroszellenes szankciók miatt eladhatatlanná vált zöldség- és gyümölcsfelesleg piacról kivonását támogatta volna.  -  Mivel a brüsszeli bürokrácia nem csak átláthatatlannak, de hasznavehetetlennek is bizonyult, a gazdák tegnap estére felgyújtották a helyi kormányhivatalt és az adóhivatal épületét is.

A magyar gazdák a szankciók áldozatai lesznek Franciaországban a gazdák fellázadtak

Brüsszel segítsége semmit nem ér, a magyar gazdák a szankciók áldozatai lesznek

Tíz nap alatt elfogyott a Brüsszel által elkülönített keretösszeg, amivel az Európai Unió az oroszellenes szankciók miatt eladhatatlanná vált zöldség- és gyümölcsfelesleg piacról kivonását támogatta volna. A Földművelésügyi Minisztérium ugyan megalkotta a pénzek leosztásához szükséges hazai szabályozást, de a többség számára már a pályázatot is értelmetlen volt beadni, mivel az Európai Unió az igények beérkezésének sorrendjében ítélte oda a forrásokat, az erre elkülönített összeg pedig már elfogyott, mire a nem pártelkötelezett gazdák értesülhettek róla.

A magyar gazdák megkárosításában azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is érintett lehet, ugyanis Brüsszel szeptember elsején, a magyar hivatal viszont csak szeptember 5-én adta ki a közleményt az elérhető forrásokról. Feltehetőleg ennyi idő volt szükséges a párt holdudvarához tartozó gazdák kimentéséhez, a káderrendszerben nem érintett gazdák pedig abszolút másodlagosnak lettek minősítve. Miután a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kiadta a közleményt, Brüsszelben 5 napon belül elfogyott a gazdák megsegítésére elkülönített pénz.

A magyar gazdák nem csak az időszűke miatt váltak áldozattá, a hivatal ugyanis a támogatás igényléséhez bekérte volna a vevővel kötött szerződést - csakhogy idén éppen amiatt nincs vevő, mert az Európai Unió szankcionálta a potenciális vevők egy részét. Így az 5 nap alatt, ameddig elfogyott a pénz, leginkább csak a "milyen vevőkkel?" kérdéssel lehetett bombázni a hivatalt. Valós segítség pedig azóta sincs.

Az Európai Unió oroszellenes szankciói tömegesen csődbe viszik a gazdákat, mivel Moszkva válaszlépései miatt sokszor annyi termény marad benn az európai piacon, mint amennyire szükség van. Az eladhatatlan terményekért pedig senki nem ad kárpótlást. Mint a fenti eset is mutatja, a brüsszeli forrásokat is leginkább csak a párt holdudvarához tartozó gazdák kimentésére fordítják.

Franciaországban már tömegesen vonultak fel a gazdák Brüsszel oroszellenes szankciói miatt. Mivel a kormány nem hajlandó tárgyalni a gazdákkal, mostanra a helyi kormányhivatalt és az adóhivatal épületét is felgyújtották, valamint több száz tonna zöldséget borítottak a közutakra tiltakozásként.

Forrás: http://www.hidfo.net/2014/09/21/brusszel-segitsege-semmit-nem-er-magyar-gazdak-szankciok-aldozatai-lesznek


A gazdák megelégelték a brüsszeli bürokráciát, felgyújtották az adóhivatalt

Franciaországban fellázadtak a gazdák; Morlaix területén több mint százan gyűltek össze traktorokkal, a mezőgazdasági beszállítók pedig kamionjaikkal vonulnak fel. Több száz tonna zöldséget - főként articsókát, krumplit- öntöttek az utcákra, majd Morlaixben a gazdák uniós segélyeit intéző hivatalokhoz vonultak, tiltakozván az ellen, hogy az oroszellenes szankciók miatt a termények eladhatatlanok és az Európai Unió nem ad kárpótlást a politikai játszmák miatt szenvedett veszteségekért. Ha ad is kárpótlást az Európai Unió, azt csak a szokásos bürokratikus túlbonyolítással teszi, a gazdák családjai hónapig bevétel nélkül maradnak, mire Brüsszelnek kitöltögetik a szükséges nyilatkozatokat és a hivatalban elvégzik a papírmunkát.

Mivel a brüsszeli bürokrácia nem csak átláthatatlannak, de hasznavehetetlennek is bizonyult, a gazdák tegnap estére felgyújtották a helyi kormányhivatalt és az adóhivatal épületét is. A tűzoltók nem tudtak az épülethez jutni a több száz traktor miatt, így az adóhivatal épülete teljesen leégett.

A városban eközben tömeges tüntetések kezdődtek. A rohamrendőröket azonban egyelőre nem vezényelték ki, ami sok mindent elmond a karhatalmi erők Brüsszellel szembeni hozzáállásáról.

Miután az eset semmiféle reakciót nem váltott ki a hatóságok részéről, a gazdák tovább vonultak és több száz tonna zöldséget borítottak ki a települést a közeli nagyvárossal (Brest) összekötő főútvonalra, hogy blokkolják a közlekedést. Az út jelenleg is el van zárva, a hatóságok szintén nem reagálnak. A francia kormány minden bizonnyal Brüsszellel egyeztet, hogy mi a teendő, mert a gazdák követelése jogos, a termények az orosz embargó miatt váltak eladhatatlanná, és nem tudni, a rendőri erők hogyan reagálnának egy ilyen helyzetre.

Morlaix kormányzója, Agnes Le Brёn részéről már megtörtént az eurokraták szokványos megnyilvánulása; elítéli a gazdák által végrehajtott akciókat, ugyanakkor "megérti azoknak a frusztrációját, akik minden nap azzal kezdik a munkát, hogy semmilyen bevételre nem tesznek szert". A kormány részéről egyelőre senki nem mert tárgyalni az általuk csődbe juttatott gazdákkal, - a médián keresztül tesznek elítélő nyilatkozatokat.

Franciaországban fellázadtak a gazdák1

Franciaországban fellázadtak a gazdák2

Franciaországban fellázadtak a gazdák3

Forrás: http://www.hidfo.net/2014/09/21/gazdak-megelegeltek-brusszeli-burokraciat-felgyujtottak-az-adohivatalt

Ajánlotta: Kunavar

Megnyitva 3225 alkalommal

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások