20231001
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2011 november 05, szombat

A globális pénzügyi rendszer utolsó támasza

Szerző: Thea

Sok ember nem is sejti, hogy a Wall Street mára egy óriási pénzügyi kaszinóvá alakult. A nagy Wall Street-i bankok évi sok tízmilliárd dollárt keresnek a derivatíva piacon és a pénzvilágban senki sem akarja, hogy a buli véget érjen. A „derivatíva" (származékos vagy derivatív ügylet, származtatott ügylet), mint fogalom bonyolultnak hangzik, de igazából nem nehéz megérteni mit is takar.

rouletteTulajdonképpen csak egy szakmai kifejezés, ami nem más, mint egy tét valamilyen ügyletre. Eredetileg ezeket a téteket kockázati fedezetként használták, de mára a derivatíva piac soha nem látott kiterjedésű spekulációs piaccá nőtte ki magát. A globális derivatíva piac spekulatív értékét 600 ezermilliárd és 1,5 ezerbillió (1,5 x 1015) dollár közötti értékre becsülik.

Ne feledjük, hogy az egész világ GDP-je körülbelül 65 ezermilliárd dollár. A derivatíva ügyletek olyan mértékű veszélyt jelentenek a globális pénzügyi rendszer számára, hogy Warren Buffet egyszer „pénzügyi tömegpusztító fegyvernek" nevezte. A világot irányító hatalmak egyelőre a kaszinó életben tartását látják jónak, de ez a szemétből épült hatalmas hegy előbb-utóbb a világra szakad majd.

Amikor ez megtörténik az eredményeként kialakuló derivatíva válság az egész globális pénzügyi rendszert elpusztíthatja. Sokan azért nem beszélnek a derivatívákról, mert nem értik miről is van szó. Talán néhány meghatározás segíthet ebben.

Egy Bloomberg cikk a következőképpen próbálja körülírni:

„A derivatívák a spekulációkkal szemben fedezetül szolgáló pénzügyi eszközök. Értékpapírokból, kötvényekből, kölcsönökből, valutákból és árukból származnak vagy adott esetben bizonyos eseményekhez kötődnek, ami lehet például az időjárásban vagy a kamatokban történő változás."

A kulcsszó a „spekuláció". A Wall Street kereskedői mindent spekuláció tárgyává tesznek.

Az Investopedia a következőképpen írja körül a derivatívák fogalmát:

„Olyan értékpapír, amelynek értéke egy másik mögöttes eszközből származik. Maga a derivatíva tulajdonképpen egy szerződés kettő vagy több fél között. Értékét a mögöttes eszköz értékének ingadozása határozza meg. A leggyakoribb ilyen mögöttes eszközök a részvények, kötvények, áruk, valuták, kamatok és piaci indexek. A legtöbb derivatívára a magas tőkeáttét jellemző."

Egy derivatívának nincs saját értéke. A derivatíva tulajdonképpen egy külön tét. Ezekre a külön tétekre általában a magas tőkeáttét jellemző.

penzugyi_maffiaMára a pénzvilágban ezek a külön tétek irányíthatatlanná váltak. Szinte mindenre lehet külön tétet tenni és a nagy Wall Street-i bankok óriási pénzeket keresnek rajtuk. Ennek a rendszernek szinte egyáltalán nincsenek szabályai és teljes egészében a nagy nemzetközi bankok uralják.

Az elmúlt néhány évtized során a derivatíva piac mérete megsokszorozódott. Graham Summers, a Phoenix Capital Research vezetőjének becslése szerint a globális derivatíva piac spekulatív értéke megközelíti az 1,4 ezerbillió dollárt 1,4 (1,4 x 1015) és a Seeking Alpha számára írt cikkében megpróbálja szemléltetni az összeg méretét:

Ha a világ összes részvényének az értékét összeadjuk, teljes piaci tőkésített értékként 36 ezermilliárd dollárt kapunk. Ugyanezt a kötvényekkel elvégezve körülbelül 72 ezermilliárd dollár jön ki. A derivatíva piac értéke ezzel szemben 1,4 ezerbillió dollár.

Tisztában vagyok azzal, hogy ez a szám mesefilmbe illő nagyságúnak hangzik, ezért megpróbálom másképpen is szemléltetni.

1,4 ezerbillió dollár:

  • A világ valamennyi értéktőzsdéjének 40-szerese,
  • A világ összes részvényének és kötvényének a 10-szerese,
  • A világ GDP-jének a 23-szorosa.

Az ezerbillió egy nagyon nagy szám. Ha most azonnal elkezdenénk számolni 32 millió évre lenne szükségünk, hogy elérjünk 1 ezerbillióig.

Igen, a srácok ott a Wall Street-en nagyon elszabadultak. A legtöbb ember nem tudja, de a 2008-as válságot is javarészt a derivatív ügyleteknek köszönhetjük és minden bizonnyal a derivatívák lesznek a következő válság kirobbantói is. A derivatívákban levő legnagyobb kitettséggel jelenleg a JP Morgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, Wells Fargo és a HSBC Bank USA rendelkeznek, a Morgan Stanley-ről nem is beszélve. Mint láthatjuk pont az „elbukni túl nagy bankok" rendelkeznek a legnagyobb kitettséggel.

Amikor „robbantják a bankot", mindenki veszíteni fog. A világ országainak kormányai előléphetnek, hogy megpróbáljanak mindenkit kimenteni, de az egész világon nincs annyi pénz, ami képes lenne a derivatíva piac robbanásából származó romokat helyreállítani.

Minden eddiginél nagyobb derivatíva válság közeledik. Érdemes lesz odafigyelni a hírekben a „derivatíva/származékos ügyletek" vagy „derivatíva válság" kifejezések előfordulására. Ha ez a válság bekövetkezik, a dolgok nagyon gyorsan szét fognak hullani körülöttünk.

Forrás: The Economic Collapse

Megnyitva 6924 alkalommal
A rovat további cikkei: Az új világrend igazi arca »

Hozzászólás   

+1 #1 Sándor 2011-11-07 12:05
Minden valamirevaló pénzügyi elemző tudja, hogy ez így van, de egyszerűen nem merik nyíltan kimondani, mert féltik a presztízsüket, hiszen mi van, ha még egy kicsit tovább bírják ezek a nagy bankok?...Mert a buliból senki sem szeretne kimaradni! Márpedig, aki kimondja az igazat, az kívül kerül a körön...
Egyébként én alig várom, hogy az összeomlás megtörténjen. Ez az egész már jó ideje "műanyag", azaz mesterségesen fenntartott világgazdaság. Minden erővel egyben tartott egész előbb-utóbb darabokra fog hullni és igen nagyot fog szólni...

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások