20240425
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 november 26, szombat

Egy lehetséges kiút a mesterséges válságból

Szerző: Velorex

Hungaro, az országos-helyi pénz

A Kossuth rádió mostanában mintha nem lenne annyira kormány-közelien „pórázon tartott", mint volt a vörös-uralom alatt. A franc tudja, de mintha megcsapta volna a főszerkesztőket is a tudatosodás és az ébredés szele...

Talán így fordulhatott elő, hogy olyan – az alternatív médiában és a nemzeti oldalon méltán ismert – embereket is meg mernek már szólítani, mint Bogár László, le merik adni Árpi barátunk interjúját a deviza-alapú hitelezés bűntényéről, és nyíltan mernek beszélni a madzagon rángatott valuták/devizák helyetti helyi pénzek sikeréről is. (Hallatlan pimaszság elvtársak!)

A minap ugyanis megszólaltattak helyi pénzek tekintetében jártas embereket a Kossuthon, amit szinte alig merek még most is elhinni. Nem véletlen a kiakadás emberek, ugyanis egy egyre terjedőben lévő, jól megszervezett, független helyi pénz egyenesen a végét jelentheti a globalista háttérhatalom több évszázados világuralmi terveinek, ugyanis a nemzetek ezáltal visszaszerezhetnék az elrabolt nemzeti önrendelkezésük egy igen nagy szeletét, és a pénz visszakerülhetne a jól megérdemelt helyére: újra közvetítő eszköz lenne, semmi más.

Soproni_kekfrank

A helyi pénzekről bizonyára sokan hallottak már, Drábik János is sokat foglalkozott már vele, most mégis megpróbálnám összefoglalni az egyre aktuálisabbá váló témát, segítségül hívva a Kossuthon elhangzottakat is.

Először is le kell szögezzük: alkalmazását tekintve két féle helyi pénzt ismerünk:

1. Lokális, régióra korlátozott

2. Országos

A lokális helyi pénz nagyon leegyszerűsítve olyan, mintha én szétvagdosnék egy papírt, majd rárajzolnék néhány jelet (tehát kibocsájtok), ezután megegyeznék veled, hogy Te is fogadd el ezt, mint az áru csereértékének közvetítő eszközét. Ilyen lokális helyi pénz már több is alakult Magyarországon, név szerint néhány:

- Rábaközi Tallér

- Soproni Kékfrank (erről már mindenki hallott)

- Bicskei forint

- Balatoni korona

- Mosoni korona

- Stb.

A lokális helyi pénznek az a legnagyobb előnye – a lokál-patrióta életérzésen túl – , hogy egy adott térség életét fellendítheti válság idején, e közvetítő jel segítségével közvetlenül létrejöhet a kapcsolat a termelő, a kereskedő és a fogyasztó között, teljesen függetlenül az országok gazdaságát másodpercek alatt (!) lerombolni képes bankárbűnözőktől. A lokális helyi pénznek viszont az a legnagyobb hátránya, hogy a szomszéd faluban már fabatkát sem ér. Rábaközben a Kékfrank csak gyújtósnak jó. Ebből a szempontból tehát csak nagyon ideiglenes, életmentő megoldásként képzelhető el a helyi pénzek bővebb alkalmazása Magyarország esetében.

Mondjuk Németországban kb. 600 lokális helyi pénz „üzemel", kisebb-nagyobb sikerekkel, náluk valószínűleg nem életbevágó okok miatt jöttek létre, hanem inkább praktikusságból. A legismertebb a Chiemgauer.

A szórványos, egymástól független, és egymással alkalmazhatatlan regionális pénzektől eltérően egy országosan működő, államilag kibocsájtott helyi pénznek azonban már nagyon komoly gazdaságélénkítő szerepe lehet, sőt továbbmegyek: az egyetlen jó megoldás lehet a jelenlegi világháborúban!

Az országos helyi pénz alkalmazása tulajdonképpen egyet jelent egy duális gazdaság működésével, ahol az import áruk részére létezik egy konvertibilis (magyarul: aljas módon agyonspekulálható) pénznem, de e mellett létezik egy nem konvertibilis fizető eszköz is teljes országos lefedettségben, amivel szinte minden helyben megtermelt áruval történő kereskedelem lehetséges.

Ennek előnye nem kicsi:

- hihetetlen lendülettel erősíti a helyi gazdaság vérkeringését,

- az import áruk térhódítása és ezáltal a multinacionális vállalatok piacszerzése nem működik olyan hatékonyan

- pótolja a szintén mesterségesen forinthiányos gazdaságunkat, likviditásnövelő

- árfolyam-független: magyarul független a wall-street-i világbűnözőktől

- bármelyik nemzeti piaci szereplő használhatja, az egész ország „elfogadóhely"

- stb.

A helyi pénzeknek „kifelé" nincsen jelentősége és szerepe, tehát ezzel nem tudunk vásárolni még egy db CD lemezt sem, de senki nem beszél arról, hogy ez leváltaná a konvertibilis forintot. A kettőt együttesen kellene alkalmazni, az import árukra forintot, és minden más belső termelésre és kereskedelemre helyi pénzt.

Ilyen duális gazdaság, országos helyi pénz működik immár 75 éve kiválóan Svájcban, ahol a konvertibilis valuta a mindenki számára ismert svájci frank, a nem konvertibilis pénznem pedig a WIR (wirschaftsring). http://kekfrank.hu/hirek.php#hir03

És ugye vitán felüli, hogy Svájc egy sikeres ország? Sokan tévesen azt hiszik, hogy a bankrendszer miatt erős a svájci nemzetgazdaság, de ez nem igaz. A bankrendszer általi svájci jövedelem a költségvetést növeli, de a nemzetgazdaságot a WIR tartja erősen szükség esetén

És ha hisszük, ha nem, már létezik egy elég komolynak tűnő elképzelés a magyar WIR létrehozására is! Ugyanis ilyen országos lefedettségű helyi pénz szeretne lenni a HUNGARO néven futó eszköz is: http://hungaropiac.hu/

Jelenleg az építőipari szolgáltatásokban van jelentősége, de megpróbálják átültetni a Hungaro-t az élelmiszeriparba is. Nem tudom, hogy pontosan kik állnak e mögött (az MLM-ből kinőtt Bódis Krisztián?), de a névválasztás tetszik, az ötlet nagyon jó, és remélem, hogy ebből tényleg lesz is valami.

Állami akarat nélkül persze nem igazán megy ez sem... Ehhez viszont a „magyar" elitnek ki kellene jönni a róccsildok seggéből egy kis friss levegőt szívni.

Fentieken túlmenően működik még egy vicces nevű, ám igen dicséretes és ígéretesnek tűnő internetes szerveződés is, a suska-kör. http://www.suska.hu/ Tanulmányozzátok.

Egy biztos: szándékosan generált válságok idején a barter (közvetítő eszköz nélküli közvetlen cserekereskedelem), és a helyi pénzek alkalmazása elkerülhetetlen, és életszerű (lásd pl. a Szovjetunió felbomlását követően kialakult káoszt, amit csak ezek a megoldások tettek élhetőbbé az orosz népek számára).

(Zárójelben jegyzem meg, hogy tulajdonképpen a helyi pénzekhez hasonló elven működnek az étkezési utalványok is már hazánkban, de azért ezeknek még nem teljes a lefedettsége, ráadásul egyáltalán nem magyar kézben van a kibocsájtásuk – és ez rendkívül fontos tényező. Ezenkívül adózunk is utánuk! )

Apropó adózás!

Mielőtt valakinek hátsó gondolatai támadnának, gyorsan le kell szögezni, hogy a helyi pénzek használata nem mentesít az adózás kötelessége alól! :) A helyi pénzeknek alapvetően nem bűnelkövetői, hanem belső nemzetgazdaság erősítő szerepe van, gazdasági szabadságharc eszköz lehet belőle! Svájcnak néhány évtized kellett mire beállította a rendszert, de az ő modelljükből tanulva akár néhány év alatt is felállítható lenne egy működő országos helyi pénz, egy – a pénzkibocsátás jogát mesterségesen generált forradalmak és világháborúk révén megszerző szervezett magánhatalomtól részben független – duális gazdaság.

De akkor miért nem teszi ezt meg a „vért-verejtékkel" gazdasági szabadságharcot folytató, állítólagos nemzeti kormányunk ? ? ?

A kérdés költői persze...

Forrás: Velorex illetve Kossuth Rádió  („Közelről” c. műsor 16:05-tól)

 

Hozzászólás  

#14 furesz007@citromail. 2011-12-18 22:20
az utolso kerdesre a valasz: mert nem is nemzeti meg nem is kormany
#13 rasclaat 2011-12-18 14:38
Idézet - leszerelt:
Idézet - Szemtanu:
...kinek mekkora az elkepzelo tehetsege...


Kedves Szemtanu...


gyönyörû
+3 #12 leszerelt 2011-12-03 02:24
Idézet - Szemtanu:
...kinek mekkora az elkepzelo tehetsege...


Kedves Szemtanu,

El kell ismernem: élénk elképzelő tehetséggel áldott meg Téged a Jóisten. Színes - és illatos - helyzet-festményed, habár nem föltétlenül hibás, szerintem eléggé szűk, s talán emiatt borúlátó.

Hamár képletekben beszélünk, nézzük meg helyzetünket egy távolabbi szempontból. Távolról azt látjuk, hogy nem egy nagy gödörben állunk mindannyian, hanem sok kisebb-nagyobb gödrökben (állami hatóságok, önkormányzatok, bankok törvénytelen magán végrehajtói, inkal-mossad és más, idegen hatalmak törvénytelen kezei, idegen-hitű egyházak megbízottjai, cigány-maffia, stb.). De, azt is látjuk, hogy a gödrök között is élünk még egynéhányan, sőt, mindenhol mászkálnak ki az emberek a gödrökből - akiket, természetesen, a hatalmak megpróbálnak visszalökdösni. De, a visszalökdösésre már nincs elég verőlegény, mert át lettek vezényelve a szaporodó patkányság megvédésére. Ám, ott is elfogyott már a pénz; egymillió testőrre egyszerűen nem telik, még az adófizető további megnyúzásával sem.

Egyesek megpróbálnak szigeteket építeni a gödrök közt (pl. a fönti cikk javaslata). Sajnos ők sem veszik észre, hogy az egész szenny-ingovány - gödröstől, szigetestől - süllyed a föld alá.

Mások viszont már észrevették, hogy mindenhol egy szokatlan, de valahogy mégis ismerős, fényözönben úszó szikla-világ emelkedik ki a föld alól. És, beteg elveiktől megszabadulva, óvatosan lépkedve, már arrafelé tartanak.

Igen: sajnos sok magyar belefullad a gödrökbe, és mindegyiket megsiratjuk. Utánuk, a kispatkányok merülnek alá, mert az ő nyakukba elitjeik ülnek. Aztán azok ajvékolnak, amíg el nem merülnek saját szennyükbe. Ezek viszont már nem azért pusztulnak oda mert őket alányomja valaki, hanem azért mert képtelenek elengedni süllyedő hatalmukat.

Az emelkedő szikla-világ mindenki számára elérhető, és a körmönfontabb patkányok megpróbálják odamenteni hatalmukat. Oda viszont csak az jut el, akit terhe nem viszi a föld alá. Aki aranyát cipeli...

Minden kezdet véget hordoz magában, és minden vég egyben kezdet is. Ahogyan a földkéreg, úgy az emberiség kora is Uroborosz-szerű. Ez az ősegyiptomi jelkép sokmindennek értelmet ad - hamár képletekben beszélünk.

Vajon mennyire volt fájdalmas megszületésünk folyamata? És vajon miféle képletet alkothatott iker-testvérünk anyánk méhében amikor egy szoros alagútban kínlódva eltűntünk a világosság felé?
#11 anikogyorgyi 2011-11-30 20:15
Idézet - Zoli:
"Pontosan .
Ha írtok, és észreveszitek hogy a gép aláhúzza a szót, akkor van benne amit nem jól írtatok, ne egymást kritizáljuk, avval nem vagyunk előbbre !"

Azért nem egészen, úgy van, mert nekem például, ha nem az én gépemen írom hanem mondjuk a feleségemén vagy bárhol házon kívül a hozzászólást akkor mindet aláhúzza :lol: Ha svédül írnám akkor csak a hibásakat húzná alá. Gondolom ez a böngésző nyelvi beállításától függ.


Igen, persze, ezt elfelejtettem :-( Elnézést :-)
Az a kérdés, hogy a gépen van-e Magyar nyelv választási lehetőség, Férjem gépe Magyar, Német és Angol nyelvű, de alaphelyzetben Német nyelvre áll be, íráskor lehet nyelvet választani.
+1 #10 Zoli 2011-11-30 19:58
"Pontosan .
Ha írtok, és észreveszitek hogy a gép aláhúzza a szót, akkor van benne amit nem jól írtatok, ne egymást kritizáljuk, avval nem vagyunk előbbre !"

Azért nem egészen, úgy van, mert nekem például, ha nem az én gépemen írom hanem mondjuk a feleségemén vagy bárhol házon kívül a hozzászólást akkor mindet aláhúzza :lol: Ha svédül írnám akkor csak a hibásakat húzná alá. Gondolom ez a böngésző nyelvi beállításától függ.
#9 anikogyorgyi 2011-11-30 08:56
Idézet - fortepan:
A mondanivaló a lényeg, nem a helyesírás és a helyes fogalmazás! Aki csak ehhez tud hozzászólni, annak a jó szándéka nem jó helyen nyilvánul meg, végső soron megkérdőjelezhető!


Pontosan .
Ha írtok, és észreveszitek hogy a gép aláhúzza a szót, akkor van benne amit nem jól írtatok, ne egymást kritizáljuk, avval nem vagyunk előbbre !
+1 #8 fortepan 2011-11-29 20:13
A mondanivaló a lényeg, nem a helyesírás és a helyes fogalmazás! Aki csak ehhez tud hozzászólni, annak a jó szándéka nem jó helyen nyilvánul meg, végső soron megkérdőjelezhető!
+1 #7 Zoli 2011-11-29 14:30
Idézet - Szabóné Turay Katali:
Kedves Szemtanú!

Kellene még kicsit forgatni a Magyar helyesírás szabályait!



Kedves helyesírás szakik!

Amennyiben segíteni szeretétek, szerintem nem elég csak oda írni, hogy jó lenne még egy kicsit forgatni a helyesirás szabályait. Mint már valahol le is írtam elsösorban a mondani valónkon legyen a heangsuly, de ha már rá tudunk mutatni a hibákra is akkor jó lenne pontosan megirni hol hogyan kellett volna írni. Igy lehet tanulni de például ha nekem irják, hogy nemjó a helyesirás, akkor lehet ott javitok ahol éppen jó volt.
-2 #6 Szabóné Turay Katali 2011-11-29 11:20
Kedves Szemtanú!

Kellene még kicsit forgatni a Magyar helyesírás szabályait!
#5 Szabóné Turay Katali 2011-11-29 11:15
Tisztelt Cikkíró!

"A helyi pénzeknek alapvetően nem bűnelkövetői, hanem belső nemzetgazdaság erősítő szerepe van, gazdasági szabadságharc eszköz lehet belőle!"

Helyesen ezt úgy írják és mondják, hogy: A helyi pénzeknek alapvetően nem bűnelkövetői, hanem belső nemzetgazdaságot erősítő szerepük van, gazdasági szabadságharc eszköz lehet belőlük!

A magyar nyelvtan ismer egy "több birtokos-egy birtok" nevű szerkezetet, amelyet a fentiek szerint kell helyesen használni!

Egyébként a cikk nagyon érdekes, már fel is jelentkeztem a www.hungaro.hu weboldalra!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások