20221126
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2011 április 15, péntek

Honfoglalás kori tarsolylemezes sír került elő

Szerző: Füredi Ágnes - Rácz Tibor

 A most feltárt, klasszikus honfoglalás kori motívumkinccsel díszített lemezen már restaurálás előtt is látszik, hogy kompozíciója egyedi, kidolgozása magas művészi és technikai színvonalat képvisel. Előkerülése a régió korabeli, eddig kevésbé felismert jelentőségére világíthat rá.

 Újra egy honfoglalás kori tarsolylemezes sír tártak fel hazánkban.

Különlegesen gazdag honfoglalás kori temetkezések kerültek elő múlt héten Pest megye délkeleti részén. A korábban teljesen ismeretlen, a mezőgazdasági munkálatok miatt bolygatott és veszélyeztetett lelőhely első leleteit fémkeresőt használó civilek találták meg, és ők értesítették róla a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeit.
Tarsolylemez
 A tarsoly eredeti helyén a sírban (benne a harcos tűzszerszáma)

A szűkebb pátriájuk történelme iránt elkötelezett helyi polgárok leadták a leleteket, és kezdeményezték, illetve hathatósan támogatták a leletmentő ásatás mielőbbi megkezdését – anyagi téren és az ügyintézés folyamatában egyaránt.

A néhány napos hitelesítő, leletmentő feltárás április 5. és 8. között valósulhatott meg. Az elvégzett munka hatékonyságához jelentősen hozzájárult a bejelentők, valamint néhány civil és szakmai résztvevő önzetlen, önkéntes segítsége.

 A tarsolyos temetkezés feltárás közben

- A tarsoly kiemelésének pillanatai

 

 

 

 

Az ásatás eredményeként három korabeli sír került elő a területen, igen figyelemre méltó leletanyaggal. Az egyik sír melléklet nélkülinek bizonyult, de egy 
A hiteles körülmények között, szakemberek által feltárt tarsolylemez országosan is kiemelkedő jelentőségű leletnek tekinthető. A Kárpát-medence területén mindezidáig alig két tucat hasonló tárgy ismert, ezeknek töredéke származik megfelelően dokumentált ásatásból. Az utolsó ilyen eset a 80-as évek második felében a karosi temetők feltárása volt a Bodrogközben, Révész László vezetésével. Ezt követően még felbukkant egy tarsolylemez Bárándon (Püspökladány közelében), azonban ez a darab egy régi ház bontásakor jutott napvilágra – a padlás egyik gerendája mellett sárral betapasztva, elrejtve.

A most feltárt, klasszikus honfoglalás kori motívumkinccsel díszített lemezen már restaurálás előtt is látszik, hogy kompozíciója egyedi, kidolgozása magas művészi és technikai színvonalat képvisel. Előkerülése a régió korabeli, eddig kevésbé felismert jelentőségére világíthat rá.

Köszönetünket szeretnénk ezúton is kifejezni a megtalálóknak: Gudmon Sándornak, Kosztolányi Gyulának, Rácz Bernátnak és Tóth Györgynek, illetve az ásatást civil összefogás keretében anyagilag és technikailag nagymértékben támogató Rácz Nándornak. Ami a régió lelőhelyeinek további kutatását illeti, nagy örömünkre minden résztvevő kinyilvánította a további együttműködésre vonatkozó szándékát, ami az örökségvédelem terén országos szinten is irányt mutathat a jövőben – párhuzamban a már korábban bemutatott dabasi példával.  

 

 

 A különleges szépségű tarsolylemez, restaurálás előtti állapotban

Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

Forrás:http://sirasok.blog.hu/2011/04/12/honfoglalas_kori_tarsolylemezes_sir_kerult_elo_pest_megyeben_1

Beküldte: anikogyörgyi

 

Megnyitva 8659 alkalommal

Hozzászólás   

#3 a tárgy-téma margójára :nagy lajos 2018-07-23 11:08
találtak már Arpádék írásossága irányában valami bizonyságot a kutatóink ?

ha ezt kérdezem, az azért, mert amit én tudok, az az … nem. Viszont ezen tudomásom már régi. Lehet esetleg azóta valaki, valakik találtak ilyenre választ, amirol nem tudok …

ezt, ezen kérdést azért, mert a nyelvünknek volt már jó idovel ezen "honfoglalás" elott írása és ennek használatában a VII. sz.-tól biztosak vagyunk …

na ha Arpádék is magyarul beszéltek, akkor ezen írást nekik is ismerniük kellett (volna). Itt végül is maga az o magyarságuk az, amely kérdésbe kerül ezzel …

kérek mindenkit, akik ezt elolvassák … és volna erre valami ismeretük hogy írástudók és használók voltak-e a IX. sz. -ban betelepedtek ? Van-e valami
tárgyi bizonyság erre ?

szeretettel, Lajos
#2 4.Ranchwood.Cr.Udvarhelyi Andras 2015-11-21 16:06
Mar vagy 40 eve kutatom Oseink multjat, de mint amator kutato, csak masodleges, masok altal forditott( elferdited, a politikai nyomas miatt hamisitott) konyvekre tudok tamaszkodni!
Miert nem rugjak ki a MTA-tetves " finn-ugorista" a mai napig is hamisito, csalo, magyar ellenes embereket?
+1 #1 Scarsdale, NYOsvath Laszlo 2012-10-18 11:55
Gratula'lok a megtala'loknak e's re'ge'szeknek akik egy potolhatatlan honfoglala'si remekmuevet nekuenk bemutattak

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások