20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2009 március 28, szombat

Két gyermeket találtak egy koporsóban Felgyőnél

Szerző: ?

Csongrád - Két avar kori sírt tártak fel a szakemberek Felgyő-Űrmös tanyánál. Az egyikben közös koporsóban két gyermek feküdt, összefont karokkal.

Régészettörténeti helyen, Felgyő-Űrmös tanyánál végeznek feltáró munkát a Móra Ferenc Múzeum régészei. A lelőhelyen 1955 és 1977 között, vagyis kisebb nagyobb megszakításokkal 22 éven át ásatott a legendás régész, László Gyula. A tekintélyes szakember nevéhez egy "honfoglaláskori falu" feltárása fűződik e területen. A Csongrád megyei régészeknek egy kerékpárút-építés miatt van lehetőségük folytatni a László Gyula által évtizedekkel ezelőtt abbahagyott kutatást - tájékoztatta a delmagyar.hu-t Medgyesi Konstantin a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.


A Vidre-ér partján hosszan elnyúló területen (László Gyula idejében) - a kora Árpád-kori település mellett - egy bronzkori temető 15 zsugorított csontvázas sírja, 71 urnás temetkezés, 6 szarmata sír és egy nagy kiterjedésű avar kori temető 221 temetkezése került elő.
 - A lelőhely a hazai régészettudományban a feltárt kör alakú, félig földbe mélyített építményekről híresedett el - mondja Balogh Csilla, a Móra Ferenc Múzeum régésze, a mostani ásatás vezetője.


A megdöbbentő sír egy nagy avar temetőhöz tartozik - Fotó: Balogh Csilla


László Gyula ásatása után három évtizeddel a Csongrád és Felgyő között épülő kerékpárút kivitelezési munkálatai kapcsán ismét lehetőség nyílt arra, hogy e nagy kiterjedésű, izgalmas lelőhelyből egy újabb szeletet tárjanak fel a Csongrád megyei régészek. Az ásatás költségeit a Csongrádi Kistérségi Többcélú Társaság fedezi.
- A kerékpár út nyomvonalán kb. 5 méter szélességben dolgozunk, s közel 1000 négyzetméter megkutatására van lehetőségünk - adott tájékoztatást az ásatásvezető.

A humusztakaró eltávolítása után eddig 65 objektum került elő, melyek többsége - gödrök, árkok, házak - az Árpád-korra keltezhetőek. Feltártak a szakemberek két avar kori sírt is. Az egyikben közös koporsóban két gyermek feküdt, összefont karokkal.

http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/ket_gyermeket_talaltak_egy_koporsoban_felgyonel/2092906/

Hozzászólás  

#1 furesz007@citromail. 2011-12-30 16:34
avarok? ilyen csekely melysegbe temetve(furcsa)

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások