Print this page
2008 június 13, péntek

Árpád-kori ősök nyomai horogkereszttel

Szerző: kemma.hu

A község és megyeszékhelyünk határában elterülő építési területen az utóbbi időszak legjelentősebb régészeti leletére bukkantak a Tatabányai Múzeum munkatársai.

Minden építkezés előtt próbafeltárást végzünk. Ez a mostani roppant eredményesnek mondható, hiszen több érdekes lelet bukkant elő a föld mélyéről - tájékoztatott László János régész.

Árpád-kori ősök nyomaira is bukkantak: egy félig földbe mélyített cölöpszerkezetes házat, illetve külső kemencéket tártak fel. A munkálatok során középső bronzkori hamvasztásos sírok, ételt tartalmazó edénymellékletek, valamint rendkívül díszes, úgynevezett mézbetétes edények kerültek elő. Emellett késő bronzkori telepnyomokat, innen származó szemetesgödröket és római kori alapfal maradványokat is találtak. Ebből a korszakból a legértékesebb lelet egy horogkereszt alakú ruhakapcsoló tű, mely akkoriban ismert díszítő motívum volt.
Eddig mintegy kilencszáz négyzetméteren folyt az ásatás, de a közeljövőben a fennmaradó építési területet is feltárják. László János szerint ezekről a részekről további leletek bukkannak majd elő.

Az eddig megtalált leletek a Tatabányai Múzeumba kerültek, jelenleg konzerválják a darabokat, hogy kiállíthatók legyenek.

A régészeti feltárás költségeit törvényileg az építtető állja, és a beruházás megkezdése előtt a teljes területet meg kell vizsgálni. Addig az építkezés szünetel. A teljes feltárás körülbelül két hónapot vesz igénybe, az anyagi források függvényében.

Forrás: HunHír.Hu /kemma.hu

 

Megnyitva 8530 alkalommal