Print this page
2008 április 17, csütörtök

Vizigót település Székelyudvarhely határában

Szerző: Katona Zoltán

Folytatódik az ősszel elkezdett ré­gé­szeti ásatás az udvarhelyi terelőút mellett építendő ipari park helyén. A Haáz Rezső Múzeum régészei egy kora nép­vándorlás kori vizigót települést tárnak fel: az előkerült leletek szerint a 3–4. szá­zadban egy intenzív életű gót csoport élt a helyen, eddig számos lakóház, e­dény és edényégető kemence került a felszínre.  

Az ásatás folytatódik, hiszen i­gen gazdag régészeti lelőhelyről van szó – ilyen nagyméretű kora népvándorlás kori feltárás nem volt Szé­kely­udvarhely környékén a közelmúltban.

Minden bizonnyal egy kora népvándorlás kori te­le­pülés nyomai buk­kantak elő a földből – Sófalvi András régész és csoportja ősszel fogott neki az ásatásoknak, és idén tavasszal folytatja azt. Ősszel – mint akkor írtuk – csak két égetőkemence nyo­mait tárták fel, de a mostani ku­tatási felületek már teljesen más képet mutatnak. Jól meg­határozható rendszerben lát­ha­tók az egykori házak, illetve tá­ro­lógödrök nyomai. Meg­tudtuk, hogy a leletanyagból re­konstruálni lehetett több, kb. ötvenliteres égetett agyag­e­dényt, ezek valószínűleg a feltárt égetőkemencék valamelyikében készülhettek. Eddig hét, jellegzetes germán la­kó­ház nyomai tárultak a ré­gé­szek szeme elé: ezek a kornak meg­felelően oszlopos, sövény­fo­­natos, sárral betapasztott fa­lú házak lehettek egykor, mind­egyikben megtalálható a kőből rakott fűtőkemence. Eddig azért nem végeztek hasonló, nagyméretű feltárásokat, mert egyrészt ekkora beruházások nem voltak, illetve a törvény sem kötelezte a terület tulajdonosait a ré­gé­szeti ásatás finanszírozására, másrészt pedig nem volt olyan múzeumi infrastruktúra, ami meg­felelő szakemberekkel képes lett volna elvégezni egy ilyen ásatást. Helyi viszonylatban igen nagy tudományos jelentősége van – közölte lapunkkal Sófalvi András.

Tudományos szempontból jelentős
Hasonló településeket környékünkön Bögözben, Székelykeresztúron, illetve Sepsiszentgyörgyön tártak fel, de ezek az ásatások nem voltak ekkora méretűek. Magyarországon az autópálya építésekor bukkantak hasonló nagyságú és jelentőségű települések nyomaira. Tavaly a kolozsvári Pólus center építését megelőzően annak területén is volt hasonló jellegű régészeti feltárás.


Katona Zoltán
Udvarhelyi Híradó