20240721
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 november 14, szombat

Hol is halt meg Dobó István?

Szerző: Barna Béla

Dobó Istvánról és vitézi diadaláról mindenki hallott Egerben. De hogy utána mi lett a sorsa, hol élt és hol halt meg az egri hős, arról már alig tud valamit az átlagember.

Dobó Istvánról és vitézi diadaláról mindenki hallott Egerben. De hogy utána mi lett a sorsa, hol élt és hol halt meg az egri hős, arról már alig tud valamit az átlagember.

SzerednyeDobó az egri ostromot követően még 20 évig élt, de már nem Egerben. Erdély vajdájává nevezték ki, majd Léva várát kapta meg. 1569-ben azonban hűtlenségi pert indítottak ellene, amely tipikus koncepciós per volt, így élete utolsó éveit (1283 napot) a pozsonyi vár börtönében fogságban töltötte. Szabadulásakor egészsége már erősen megromlott, így tért vissza szerednyei otthonába, ahol 1572-ben elhunyt.

No de hol is található Szerednye? Nos, Egertől pontosan 245 kilométernyi autóútra keletre. Az egykori Ung vármegyéhez tartozó település ma Ukrajna (Kárpátalja) területéhez tartozik: A határátlépéstől 42 kilométernyire már csak a Szerednye (Середне) feliratot kell keresni ukránul, s meg is érkeztünk a Dobó család ősi fészkébe. A várat a XII. században feltehetőleg a templomos lovagrend építette, ezután a Pálóczi család birtokolta Szerednyét és a hozzá tartozó falvakat. Pálóczi Antal, a család utolsó férfitagja 1526-ban Mohácson esett el. Mivel nem volt férfiági leszármazottja, birtokai a közeli rokonokat, a Dobókat illették meg.

Dobó család ősi fészkeA vár egyik legismertebb tulajdonosa Dobó István, az egri vár védelmének irányítója volt, aki állítólag nagyon kedvelte a kis erősséget, számos alkalommal tartózkodott itt és gyakran vadászott a környező Szinyák hegység erdőségeiben. Itt is érte a halál is a pozsonyi börtönből való szabadulása után 1572 májusában kb. 72 éves korában. S bár egy nem bizonyítható legenda úgy tartja, hogy Dobó szívét itt, Szerednyén temették el, az igazság az, hogy holttestét a család dobóruszkai (ma Ruská, Dobóruszka falu Szlovákiában) sírboltjában helyezték örök nyugalomra.

Ma már romokban áll az egri hős vára, és még egy vacak emléktábla sem utal arra, hogy valaha ez a vár Dobóé volt. Bármily meglepő azonban, van Szerednyén egy emléktábla, amely Dobóra utal, ám ehhez a föld alá kell bújnunk. Szerednye alatt húzódik ugyanis egy érdekes pincerendszer, melyet nem más, mint Dobó István vájatott, méghozzá állítólag az Eger ostrománál foglyul ejtett törökökkel. A Dobó család ugyanis – bár ez sincs benne a köztudatban – borkereskedelemmel alapozta meg vagyonát, a Dobó testvérek: Ferenc, István és Domokos híres borkereskedők voltak, akik megannyi hordó szerednyei bort szállítottak Lengyelországba. Az egykori Dobó-birtok pincerendszere egyébként ma a Leanka Agráripari Vállalat (Ahropromiszlova Firma Leanka) néven működik, ahol még kóstolásokat is szerveznek.

Dobó család ősi fészkeA pince falán latin nyelvű felirat arról tudósít, hogy „Kivájatott a ruszkai jeles Dobó fivérek, Ferenc, István és Domokos, a szerednyei földbirtokok és vár örökösei és tulajdonosai fáradságával. (A pince) védőfallal és árokkal erősíttetett meg. Krisztus urunk 1557. esztendejében." A felirat olvasható még egy fatáblán orosz nyelven is, magyarul természetesen nem. De mi azért igyunk egy kortyot az egri hősre, aki itt, Szerednye várában halt meg, s aki itt Szerednyén egy máig működő pincét vájatott.

Kép és szöveg: Barna Bél


Forrás: http://old.egriugyek.hu/eger-ugye/848-hol-halt-meg-dobo-istvan-az-biztos-hogy-nem-egerben.html
Ajánlotta: Kunavar

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló