20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2010 április 25, vasárnap

Támad az allergia

Szerző: Gyöngy

Az allergiáknak vannak olyan fajtái is, melyek nem anyagokra, hanem élethelyzetekre, vagy személyekre alakulnak ki, ún. pszichoallergiák. Ilyenek a pánikbetegségek, melyek szintén képesek életveszélyes állapotokat létrehozni a betegben, de ezekkel itt most nem foglalkozunk.

Az allergia, az immunrendszer nem megfelelő, túlfokozott működése, bizonyos élethelyzetekkel, anyagokkal való találkozásunk során. Legismertebb közülük a pollenallergia, mely a csecsemőmirigy felfokozott működésével együtt szokott jelentkezni Ezen kívül előfordul allergén bőrelváltozás formájában, mosóporokra, ruhaanyagokra, állati szőrre, növényekkel való érintkezés esetén, illetve egyénileg bármilyen anyag, akár életfeltételünket biztosító levegő vagy napfény hatására is. Súlyos formája, amikor életveszélyes állapot is kialakul. Ilyenek, pl. a gyógyszerérzékenységek bizonyos fajtái, a méhcsípés, élelmiszer érzékenység, napsugárzás, és a poratka által kiváltott fulladás is, stb. Utóbbiak esetén sokkos állapotok, fulladás, arc és testödéma alakulnak ki. Egyre több élelmiszer vált ki ilyen tüneteket, pl. málna, amerikai mogyoró, vagy mogyoróvaj, tej, liszt, kagylófogyasztás stb.

Enyhébb allergén tünet a hasfájdalom, rosszullét, hasmenés, hányás. Sokszor rejtett allergénként vannak jelen a szervezetben a fogtömések. A betegséget kiváltó anyag vagy élelmiszer pontosan meghatározható ún. allergéntesztekkel, vizsgálatokkal. Az allergiatesztek közül már vannak olyanok is, melyek nem fájdalmasak, és már érintőleges formában is megállapítják, hogy a betegnek mitől kell óvakodnia (Vega-teszt).

Az allergiáknak vannak olyan fajtái is, melyek nem anyagokra, hanem élethelyzetekre, vagy személyekre alakulnak ki, ún. pszichoallergiák. Ilyenek a pánikbetegségek, melyek szintén képesek életveszélyes állapotokat létrehozni a betegben, de ezekkel itt most nem foglalkozunk.

Allergia esetén, bizonyos növényi, vagy egyéb természetes, vagy mesterséges anyaggal való érintkezés folytán, a nyálkahártyák felfokozott működéssel reagálnak. Erős hisztamin reakció indítja be az immunrendszer működését. A hisztamin a test minden szövetállományában megtalálható anyag. Feladata a szervezetet ért támadó anyagok, vagy kórokozók elleni védekezőrendszer beindítása. A hisztamin nagy felületen bőrpírt és vizenyős gyulladást hoz létre, hogy ez által a szervezet mozgósítsa az ellenálló falósejtek termelését, és azok, a megfelelő területen jelenjenek meg, és fejtsék ki tevékenységüket. Egyes embereknél a természetesnek mondható anyagok esetében is elindul ez a folyamat. Ez az egyéni túlzott reagálás, az allergia megbetegedés lényege.

Egyik kezelési lehetősége, a túlfokozott rendszer visszaszorítására irányul, a hisztamin felszaporodásának megakadályozása által. Ezt ez eljárást alkalmazzák a gyógyszerekkel való allergiás kezelések esetén. Másik esetben a kezelés, a még tünetmentes időben, a normál immunrendszer hozzászoktatása az allergén anyaghoz, és az immunrendszer erősítése, illetve gyógyítása, és kiegyensúlyozására való törekvés. (Következő számainkban az immunrendszer működésével is fogunk foglalkozni.)

biborkasviragA bíborkasvirág (Echinacea) Használható vér mérgezettsége (vértoxicitás), vérmérgezés (kórokozó a vérben), ekcéma, csípések, fertőzések, allergiák esetén. A bíborkasvirág növényi antibiotikum és immunerősítő szer. Tisztítja a vért és a nyirokrendszert, segíti a fehérvérsejtek működését és megóvását.

Bármilyen idegen anyag, betegséget előidéző idegen kórokozó, vagy annak mérge ellen használják vértisztítóként. Hosszú távon használható kis adagokban. Szeszes kivonatából, napi három alkalommal vehetünk magunkhoz, 15-20 cseppet megelőzésként, az allergiás tünetek megjelenésétől napi 2-6 alkalommal 20-50 cseppet.

Külsőleg lemosóként, fürdőkbe használható fertőzések esetén, vagy megelőzésre. Nézzük meg ellenjavallatait is. Amennyiben indokolt használata során, remegést, szédülést és lebegésérzetet eredményezne, fogyasszunk hozzá Édesgyökér vagy Orvosi ziliz teát.

bojtornyan

A bojtorján nagy lapulevelét a népgyógyászat ma is használja bőrkiütések és lábhúzás, zsibbadás esetén, megtörve, (hogy vizet engedjen,) a fájó részre kötik, vagy feldarabolva, turmixolva, borogatásként használják.

Levelét megtörve, fejfájás esetén, és napszúráskor a fejre kötik. Enyhíti az allergiás bórviszketéseket. A gyökér főzetének izzasztó és vizelet kiválasztó hatását felhasználva, hat a bőrkiütések, reumás fájdalmak, sömör, bőrviszketés, és ótvar kezelésére, teaként fogyasztva és borogatásként is.

cickafarkA fehér virágú cickafark, virágos, leveles szárát használjuk. Gyulladásra ható tulajdonsága csak a virágzatnak van. Antibiotikus, vértisztító, fájdalomcsillapító, görcsoldó, immunerősítő hatással rendelkezik. Használható láz, allergia, pollen és szénanátha, szemgyulladás, sebkezelés, csípések esetén. A cickafark a legolcsóbb, egész Európában megtalálható, különleges, széles hatású gyógynövényünk. Vértisztító tulajdonsága rendkívüli, minden vérkeringési zavar, tünet, megbetegedés esetén javallott fogyasztása.

Különleges hatása, hogy a gyulladásokra nem gátló hatással van, hanem a lefolyásukat gyorsítja meg. Inkább felszámoló hatású. Csak ott alkalmazzuk, ahol az esetleges kifakadás nem okozhat problémát. Ahol gátolni, visszaszorítani szeretnénk a gyulladást, ott inkább rokonát, a kamillát alkalmazzuk, vagy más erőteljesebb gyulladásgátló hatással rendelkező gyógynövényt, bíborkas virágot, körömvirágot, bojtorjánmagot stb. alkalmazzunk. Nyugtató és idegerősítő hatású.

A vér nyugtatása által, hat az egész szervrendszerre, az agyra, az idegekre, a felfogóképességre. Idegerősítőként Zsályával kombinálható. Nyugtalanság, idegesség miatti elalvási nehézségek esetén, altató teakeverékek alkotórésze. Tisztítja az érzékek csatornáit. Elősegíti az észlelés és az elme tisztaságát. Fájdalomcsillapító hatású, külső és belsőleges használata esetén egyaránt.

A cickafarkban található kamazulén nevű vegyület, csökkenti a szervezetben felszabadult hisztamin hatására jelentkező gyulladásos állapotok elviselését, a folyamat elnyomása nélkül. (A Kamilla visszaszorítja ezt a folyamatot, ezért gátolja a falósejtek működését). A cickafark fájdalomcsillapító, de még fontosabb tulajdonsága, hogy a gyulladás lefolyására nem gátlóan, hanem gyorsítóan hat. Segíti a szervezetet a hisztamin felszabadulása által előidézett rossz közérzet elviselésében. A beteg általános közérzete pár napos használat után már javul. Alkalmazható szénanátha, egyéni pollen allergiák esetén is. Leforrázott kivonatával, illóolajának krémbe keverésével, vagy zsírban kifőzött virágjának krémjével gyulladásos szem, bőr és seb kezelhető. Összehúzóként és fertőtlenítőként zsályával kombinálható. Minden bőrelváltozás és bőrbetegség esetén külsőleges használatra ajánlott. Immunrendszert gyengítő eljárásokkal együtt ne alkalmazzuk. Ezek azok az esetek, amikor a tüneteink visszaszorítására az orvos által előírt gyógyszert szedjük, és a reakciókat elnyomjuk.

Szénanátha jelentkezése esetén, kezdjünk fogyasztani csalánteát. Legalább 4 csészényit igyunk meg naponta. Két hónapnál további fogyasztása nem ajánlott, túlhígíthatja a vért. 0-vércsoporttal rendelkezőknek alapvetően hígabb a vére, erre legyenek figyelemmel, akkor is, ha számukra a „semleges” kategóriába van sorolva. Két hónapi rendszeres fogyasztás után cseréljük más gyógynövényre, és fogyasztását csökkentsük napi 1 csészényire. Ajánlottabb friss állapotban, és inkább keverékben alkalmazni, és csak forrázott elkészítési mód mellet, hogy a friss csalán C-vitamin tartalma is segíthesse a szervezetet. Máj és epebántalmak esetén is főleg vértisztító és vércukorszint szabályozó hatása érvényesül.

Idősebb korban, de már gyermekeknél, és kismamáknál is megfigyelhető, hogy a hason és nyakrésznél bőrelváltozások, anyajegyek, vadhúsok, májfoltok, vagy pont fehér foltok, pigmenthiány lép fel. Ezek állandó viszketést is okozhatnak. Ezek a tünetek összefüggnek a máj, vese, bél, ideg, és hormonháztartás betegségeivel, és a szervezet gyulladásos, vagy mérgezett állapotával. Intenzív csalánkúrával, napi 1,5-2 liter tea fogyasztásával 6-8 hét alatt a tünetek megszűnhetnek. Körömvirág tinktúrával, vagy a teljes növény kivonatával való kenegetés is használ ezekben az esetekben és használjunk csalán, körömvirág, kamilla, cickafark teakeveréket. Idegi eredetű bajoknál tegyünk orbáncfüvet, bazsalikomot, szerecsendiót is hozzá és kálmosgyökér hideg kivonatából napi hat kortyot fogyasszunk el. Hormonális eredet esetén kurkumát, édesgyökeret, ürmöt, és külön napi 1-2 csésze fehérfagyöngy hidegáztatással nyert kivonatot is fogyasszunk el.

A csalánt immunrendszert gyengítő gyógyszerekkel együtt ne alkalmazzuk.

fagyongyA fagyöngyből készült hideg kivonatnak különleges hatásai vannak, és rendszeres fogyasztása esetén sem mutatkozik ellenjavallat. Allergiák jelentkezése esetén ajánlott egy-egy hat-hetes kúrát venni belőle, mivel az allergia mindig a szervezet egyensúlyának felborulását, mérgezettségét, az immunrendszer gyengülését jelzi. A szervezet további hanyatlásának megelőzésére, és helyreállítására ajánlott.

Abban az esetben azonban, ha a beteg magával a fagyönggyel szemben mutat porallergiás tüneteket, okvetlenül keressen fel ezzel foglalkozó szakintézetet, vagy homeopatikus szakorvost, és az ő utasítása szerint járjon el. Bár maga a kivonat a fagyöngy leveleinek kivonata, és nem a virágzaté, vagy gyümölccsé, - mely mérgező – óvatosságból így járunk el helyesen.



pitypangA gyermekláncfű, vagy más néven, pitypanggyökér és levél a plazmaszövetre és a vérre hat. Hatását a vérkeringésen, emésztőrendszeren, húgyapparátuson és nyirokrendszeren keresztül fejti ki. Vértisztító, vízhajtó, kőoldó, hashajtó, emésztést serkentő, erősítő hatása van. A heves szúró fájdalom, mely a jobb lapocka felé kisugárzik, a krónikus májgyulladás tünete.

Tiszta környezetben, főleg a falvakban, ehető a pitypang szára is. Napi 4-6 világos száracskát rágcsáljunk el, virágját tépjük le, ne fogyasszuk. Ha 2-3 hetes kúrát vegyünk belőle, akkor a tavaszi vértisztítást is elvégeztük, de az ekcémát, és az allergiákat is megelőzhetjük vele. Külső tünetek esetén is, belsőlegesen, teaként fogyasztjuk, a következőknél: bőrviszketés, sömör, kiütések, allergiás pöttyök. Ezek a tünetek általában együtt jelentkeznek a máj leterheltségével. Akik a tilalmak miatt a gyógynövényt nem használhatják, fürdőt azok is vehetnek belőle. Allergiás, bőrkiütéses csecsemőknek, gyermekeknek a fürdő nagyon ajánlott. Kétéves kortól fél csésze tea, három részre osztva a gyermeknek adható, tejkiütés, izzadásos kiütés, és tojásallergia esetén. A levelek nedvét is alkalmazhatjuk ecsetelőként.

Az ősszel felszedett gyökerekből, szárítás, aprítás és pörkölés útján, kávépótszer készül. Tejnedve inulint, sok káliumot, és egyéb a szervezet számára fontos anyagot tartalmaz. Kora tavasszal, ha levelét takarással elzárjuk a naptól, finom salátához valót nyerünk belőle (halványítjuk, különben megkeseredik). Virágjából cukorsziruppal, hamis mézet készíthetünk. A tavaszi gyökerekből készített szirup gyógyhatású is.

kamilaA kamilla a plazmára, vérre, izomra, velőre és idegre van hatással. Használható fejfájás, lázcsillapítás, meghűlés, szemgyulladás esetén. Népszerű, hűtő hatású teaital, széles körűen alkalmazható, mindenre használható egy kicsit. Immunrendszer erősítő. Általánosan szünteti az idegfájdalmakat. A központi idegrendszerre van nyugtató hatással. Nyugtató, frissítő és bőrnyugtató fürdőket a teljes növényből is vehetünk.

A becsukott szemre tett, tejben főzött kamillakivonat, szúrós szemfájdalmak esetén alkalmazható. Fertőtlenítő hatása miatt használható szájnyálkahártya-gyulladás, gyulladt szem, kötőhártyagyulladás esetén öblögetőként. Erre a célra, felváltva alkalmazható Zsálya teával. Fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása minden nyálkahártyagyulladás esetén használható. Allergiás bőrkiütések, napérzékenység miatti sebek lemosására inkább a cickafark sűrű főzete ajánlott. A felületet mindig védjük a napsütéstől. Arc esetén széles karimájú kalapot használjunk.

A kamilla és a cickafark keverékéből fogyasztott tea, segít az allergiás tünetek csökkentésében, mivel hatóanyagai (kamazulén, azulén) segítik a szervezetet a felszabadult ellenanyag (hisztamin) elviselésében. Tejkiütés vagy érzékeny popsi esetén készítsünk Kamilla olajat házilag, és ezzel kezeljük a gyermek bőrét. Felnőttek sebeinek, bőrkiütéseinek, és égési területeinek is bevált gyógyítója a kamillaolaj és az olaj segítségével készített krém. A mélyen fekvő gyulladt, duzzadt területekre, gyulladáscsökkentő hatása által, visszafejlesztőként hat forrázott teája. Önmagában nem elég erős hatású, inkább keverékekben alkalmazzuk, más gyógynövényekkel együtt. Hasonló, de gyulladás megszüntetését siettető hatására nézve erősebb a cickafark, viszont nagy nyálkatartalma csak a kamillának van. A kettő jól társítható egymással. A kamillának van gyulladást visszafejlesztő hatása, míg a cickafark a betegség gyors lefolyását segíti elő. Erre legyünk figyelemmel alkalmazásuk során.

kalmos

 Akálmosgyökér megfelelő szer az egész test megtisztításához. Csak kúraszerűen használjuk, majd tartsunk szünetet a használatával. Ez idő alatt fogyasztható bazsalikomból, gyömbérből, kurkumából tea, maximum napi három csészével, vagy porként is bevehető. A kálmosgyökeret mindig hideg áztatással készítjük.


Prev Next »

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.