20220127
Last updateK, 23 nov. 2021 5pm

rovas logo

Az általánosan elterjedt hiedelemmel szemben nem igaz, hogy a sóban gazdag étrend növeli a halálozás veszélyét - erre az eredményre jutottak New York-i kutatók, akik szerint éppen a sószegény diéta okozhat végzetes kimenetelű szív- és érrendszeri...
A gyümölcslé hatékonyabb, mint a nyers gyümölcs A szőlő, alma, valamint a belőlük készült gyümölcslé megvédheti a koleszterindús étrenden lévő hörcsögöket az érelmeszesedéstől - derült ki egy franciaországi kutatás során.' A gyümölcslé sokkal hatékonyabb, mint a...
Az inka gyógyítók képzett agysebészek voltak, az általuk végzett koponyalékelést a páciensek kilencven százaléka túlélte - derült ki egy amerikai kutatás során. A koponyalékelést, azaz trepanációt Dél-Amerikában már Kr.e. 400 körül végezték, de a beavatkozás a világ...
2008 május 16, péntek

Miért okoz tüdőrákot a dohányzás?

Szerző:
Egy, a sérült DNS kijavításáért felelős fehérje lehet az a láncszem, mely magyarázatot ad arra, miként okoz tüdőrákot a dohányzás - közölték amerikai kutatók. A cigarettafüstnek kitett tüdősejtek kevesebbet termelnek a FANCD2 jelű fehérjéből, állapították meg az...
Ahogy egyre elfogadottabbá vált a nők számára az alkoholfogyasztás, úgy egyre többen lettek alkoholfüggők. Mivel a nők érzékenyebbek az alkohol hatásaira - mert magasabb véralkoholszint alakul ki náluk hasonló mennyiségű alkoholtól- így nagyobb a valószínűsége a függővé...
A dohányzók között Magyarországon a legmagasabb azoknak az aránya, akik rendszeresen cigarettáznak: tízből kilenc magyar dohányos rendszeresen hódol káros szenvedélyének A visegrádi országok közül Magyarországon dohányoznak a legtöbben (a lakosság 36 százaléka), míg Szlovákiában a...
A leszokás után 5 évvel körülbelül 20 százalékkal csökken a dohányzás miatti rákbetegségekben való elhalálozás kockázata. A dohányzás egészségkárosító hatása nem örökre szól: a leszokás rövid idő alatt csökkenti a dohányzással kapcsolatos halálozás kockázatát. Ha egy...

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások