20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 május 11, vasárnap

Éveket nyerhet az, aki leszokik a dohányzásról

Szerző: hirtv.hu

A leszokás után 5 évvel körülbelül 20 százalékkal csökken a dohányzás miatti rákbetegségekben való elhalálozás kockázata.

A dohányzás egészségkárosító hatása nem örökre szól: a leszokás rövid idő alatt csökkenti a dohányzással kapcsolatos halálozás kockázatát. Ha egy nő abbahagyja a füstölést, már 5 évvel később lényegesen kisebb lesz nála annak a valószínűsége, hogy szív - és érrendszeri betegségben meghal

- derül ki egy friss amerikai tanulmányból.

A leszokás után 5 évvel körülbelül 20 százalékkal csökken a dohányzás miatti rákbetegségekben való elhalálozás kockázata.

Az összes halálok 13 százalékkal csökken azoknál a nőknél, akik legalább 5 éve nem gyújtottak rá, azokhoz képest, akik még cigarettáznak.

A cigaretta elhagyása után 20 évvel az összes halálos betegség kockázata már ugyanolyan, mint azoknál, akik sosem dohányoztak.

A bostoni Harvard Orvosegyetem kutatói csaknem 105 ezer nő 1980 és 2005 közötti adatait vizsgálták.

Azt is kimutatták, hogy a cigire való rászokáskor lényegesen nő a halálozási kockázat. Ezért a kutatásvezető, Stacey Kenfield szerint nagyon fontos megelőzni az iskolás korban való rászokást.

A kutatás eredményei a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat legfrissebb számában jelentek meg.

(FH)

Forrás: hirtv.hu

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások