Print this page
2022 február 19, szombat

A dohány mint a rák ellenszere

Szerző: Gábor Kati

A növény védekezőrendszere a baktériumok és gombák ellen kell, de állítólag a rákos sejtek ellen is épp olyan jó.

A DOHÁNY IS LEHET AKÁR A RÁK ELLENSZERE IS

dohany 1

Hát nem ironikus? 

Itt egy növény, ami noha évszázadok óta szerves része az életünknek, finoman szólva sem tartozik a kedvenceink közé. 

Egyrészt azért, mert az elmúlt évszázadok során leginkább élvezeti - és nem gyógyszerként kísérte a mindennapjainkat, másrészt mert ebből készül a milliók által füstölt cigaretta, ami a tüdőrák és megannyi szív- és érrendszeri betegség első számú okozója.

És most mégis ez a gyűlöletes növény, ez a semmirekellő az, ami megmenthet minket az egyik legrettegettebb betegségtől, a ráktól...

A dohánynövénynek ugyanis olyan fejlett védekezőrendszere van, amiből mi, emberek is profitálhatunk.

Ez a védekezőrendszer, amit a növény gombák és baktériumok ellen használ, és aminek alapja NaD1 névre keresztelt molekula, a melbourne-i La Trobe Molekuláris Intézet szakemberei szerint képesek azonosítani és elpusztítani a rákos sejteket.

Hogy hogyan?

Nos, az NaD1 a tesztek szerint, egy csipesz szerű alakzat, ami úgy pusztítja el a rákos sejtet, hogy először szorosan körbefogja a külsejét, majd feltépi, hogy annak belseje kiömöljön, a sejt pedig felrobbanjon.

Dr. Mark Hulett, az intézet egyik munkatársa elmondta, az eredményeik biztatóak, ezért hamarosan megkezdik majd klinikai tesztek előkészítését.

„Bízunk benne, hogy ez a felfedezés hamarosan az emberi gyógyításban is fontos szerepet játszhat majd” - nyilatkozta az eLife-nak a szakember, aki hozzátette, a mai rákkezelési módokkal a legnagyobb probléma az, hogy nem csak a rákos sejtekre hatnak.

Ezzel szemben az NaD1 kifejezetten a rákos sejteket célozhatja majd, és a szervezet többi részét érintetlenül hagyná.

Forrás: A Magyarok Tudása