20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 május 05, kedd

Galagonya (Crataegus monogyna)

Szerző:

Botanikai leírás - Ez a szúrós ágú, rendkívül hosszú életű cserje a szív megmentője. Egész Európában és Szibériában elterjedt, legelők és erdők szegélyében gyakori, 2-3 méter magasra is megnő, tüskés ágai szerteágazóak. Virága fehér, illatos, öt sziromlevélből áll. A sátorvirágzatuk április-májusban nyílik. A madarak szívesen fészkelnek a galagonyabokorban. A ragadozó gébics furcsa szokása, hogy az áldozatait, melyek nagyobb testű rovarok, a bokor töviseire nyársalja fel.

galagonya

Galagonya (Crataegus monogyna)

Rendszertani besorolása
Törzs: zárvatermők
Osztály: kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: rózsavirágúak (Rosales)
Család: rózsafélék (Rosaceae)

Általában tövises cserjék vagy kis fák, leveleik szórt állásúak, virágzatuk sátorozó buga, termésük almatermés, a vacok megduzzadásával keletkezik. Jellemző rá a fajgazdagság, sok nemzetsége, számos hibrid alakja van.

A Kárpát-medencében őshonos fajok:

  • cseregalagonya vagy kétbibés galagonya
  • egybibés galagonya
  • köztes galagonya
  • fekete galagonya
  • hosszúcsészés galagonya

A leggyakrabban előforduló fajok az alábbiak. Reméljük a képek és a legfőbb jellemzők segítenek a megkülönböztetésben.

 Cseregalagyonya / kétbibés galagonya
(C.laevigata (Pior.P) DC.syn. C. oxyacantha)

kétbibés galagonya

Jellemzők:

kis fa, cserje vagy bokor
levelei: fényes-zöld színűek (1-6 cm hosszú)
virágai: ötszirmú, fehér vagy rózsaszín, áprilistól júniusig nyílnak
áltermése: csontáralma, éretten vörös

 

 Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)

 

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)

Jellemzők:

  • középmagas, tömötten ágas, tövises cserje vagy 5-8 méter magas kis fa, szabálytalan, szétterülő koronával
  • kéreg: sötétbarna, keskeny rombusz vagy négyzet alakú, pikkelyekre repedezett
  • levelei: a pálhalevelek ép szélűek, ékvállúak, a féllemez közepén túl néha tövig 3-5 hasábúak, hegyesedő, csak a csúcs felé fogas karéjokkal, alul az érzugokban többnyire szakállszőrösek, felül fényes sötétzöldek, fonákjukon kékeszöldek. A levélnyél mintegy 3 cm hosszú, csatornás.
  • előfordulás: lomberdők, erdőszélek, cserjések, füves lejtők, napos legelők
  • virágzás ideje: május. Hímnős virágok fehérek, 8-15 mm szélesek, dús bogernyőkben (bugában) nyílnak, egybibések, kellemetlen szagúak.
  • termése tojásdad vagy gömbölyű, vérpiros színű, nagyságuk 6-10 mm, bennük csontár található

További galagonyák:
Köztes galagonya (Crataegus X media) – a cseregalagonya és az egybibés hibridje.
Fekete galagonya (Crataegus nigra) – Csehország, Szlovákia, Albánia, nálunk Duna mentén ártéri füzesekben (védett), melynek termése fekete.
Degen galagonya (Crataegus X degenii) – fekete galagonya és az egybibés hibridje. Termése sötétbarna, nevét Degen Árpádról (magyar botanikus) kapta.
Hosszúcsészés galagonya (Crataegus calycina Peterm.)

Hatóanyagai többek között a flavonoidok, triterpének, procianidinek.

Gyógyhatása

Rendkívül jó szíverősítő és szívnyugtató. Serkenti a szívizom vérellátását, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire is ajánlott. A megelőzés szempontjából fontos tartós, folyamatos fogyasztása. Huzamosabb ideig tartó alkalmazása során is teljesen veszélytelen, nem alakul ki hozzászokás, hatóanyaga nem toxikus, s nem halmozódik fel a szervezetben.
Terhesség alatt is fogyasztható. Mivel a központi idegrendszerre hat, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást és rövid légzést lehet vele kezelni. Az ideges görcsök ellen is jó hatású. Stresszoldó, nyugtató, altató hatása van. Csökkenti a vértolulás veszélyét. Fülzúgásra is használjuk. Változó korban csökkenti a hangulatváltozásokat, a hőhullámokat.

Felhasznált részei:
virágos hajtásvég (Crataegisummitas)
levél (C. mum)
virág (C. flos)
termés (C. fructus).

Felhasználása

Gyógyteának a virágos hajtásvégből készítünk forrázatot, 15 percig áztatjuk, szűrjük. Szívpanaszok esetén naponta 2-3 csészével is lehet inni belőle. Ha nyugtató célból fogyasztjuk, lefekvés előtt langyosan igyuk meg, Ha vízhajtásra használják, mert arra is jó, akkor napközben igyák meg.
Napi 2-3 csésze galagonyateát igyanak akut probléma esetén, megelőzésre heti egy alkalommal is elegendő.

Terméséből készíthetünk finom likőrt vagy különleges ”szívlekvárt”. Hozzávalók: 1 kg galagonyabogyó, ízlés szerint cukor, víz. A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük. Gőzöléssel tartósítsuk.

Szívbarát tinktúra: Egy csészényi galagonya virágos ágvég, két csészényi cseresznye pálinka. Törjék össze a virágos ágvéget mozsárban. Öntsék a pálinkába, egy hónapig érleljék fénytől védett helyen. Szűrjék le, naponta kétszer egy mokkáskanálnyit igyanak belőle 20 napon át étkezések előtt. Megelőzhető vele a szívritmus zavar, a magas vérnyomás és az ideges szívdobogás. A szív karbantartására minden évben ismételjék meg ezt a kúrát.

Egyéb felhasználása:

  • Fiatal levelét nyersen salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez használhatjuk fel.
  • Gyümölcséből zselét, lekvárt főzhetünk, de nyersen is fogyasztható, valamint bort is készíthetünk belőle.
  • Gyógyteát friss hajtásokból, levelekből vagy terméséből készíthetünk.
  • Fája kemény, ellenálló, pl. sétapálca, gereblyefok készül belőle, faszén előállításra is jó.
  • Nyírott sövénye áthatolhatatlan.

Ínyenceknek néhány recept

Tea: 2 dl forró vízzel forrázzunk le egy teáskanálnyi szárított levelet, majd 15 perc múlva szűrjük le. Naponta legfeljebb 2-3 csésze tea fogyasztása javallott.

Tinktúra: virágból, levélből, bogyóból készül.

Tabletta: porított virágot, levelet, bogyót tartalmaz.

Fűszerként: terméséből gyümölcszseléket és mártásokat lehet készíteni.

Galagonyalekvár

Hozzávalók:
1 kg galagonyabogyó, cukor, víz, csipet tartósító

A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje. Tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át és lassú tűzön állandóan kevergetve sűrítsük. A tetejére tegyünk pici tartósítót.

És kedvenc leírásom az erdőkóstoló blogról:

Lekvárt, zselét és gyümölcssajtot is lehet belőle készíteni. Mindennek az első lépése a termés gyűjtése. Szép, nagy, húsosabb terméseket kell gyűjteni. Akkor a legjobb, ha megcsípte a dér. Én, amikor alkalmam van leszedem, és a fagyasztóban tárolom a kisebb adagokat. Amikor összegyűlt egy akkora adag, hogy érdemes vele bíbelődni, akkor nekiállok, de akár egész télen is állhat a fagyasztóban. A fagyasztás jótékony hatású is, hiszen a galagonya kicsit édesebb lesz, és ha esetleg kesernyés lenne, ez a kellemetlen íze is mérséklődik. A lekvárfőzés: A bogyókat annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felteszem főni. A piros színt a galagonya héjából kevés citromsav hozzáadásával varázsolhatjuk elő, tehát a főzővízbe citromsavat kell tenni, de óvatosan, nehogy nagyon savanyúvá varázsoljuk piros helyett. Amikor megpuhultak a termések, akkor jön a neheze. Át kell passzírozni. Én paradicsompasszírozó legsűrűbb szűrőjét használva szoktam, de nem könnyű azzal sem, mert elég gyakran eltömődik. Kis adagokban ajánlom passzírozni. Ha kész, akkor ízlés szerint cukrozva, készre főzzük a lekvárt, de már nem kell sokáig, csak amíg átforrósodik. Én tartósító nélkül,  tisztán dolgozva, steril, forró üvegekbe töltöm, új, szintén kiforralt tetőkkel lezárva. Van, amit celofánnal lefedve teszek el. Ezek az idő során maguktól elveszítve víztartalmukat, gyümölcssajttá válnak. Természetesen más gyümölccsel is érdemes keverni, almával, vadalmával, kökénnyel csipkebogyóval zselnicemeggyel, madárberkenyével, házi berkenyével, húsos sommal. Tipp: Ha a galagonyát nem vízben, hanem almalében vagy meggylében (én a meggybefőtt leöntött levében, vagy a magozott meggy elrakásakor visszamaradó lében is próbáltam, amit nyáron lefagyasztottam) tesszük fel, egészen különleges ízeket kaphatunk.

Története

Igen hosszú életű növény, a legidősebb számon tartott galagonyabokor Franciaországban él és 500 éves. A néphiedelem szerint a galagonya távol tartja a villámlást és az istálló ajtaja fölé függesztve talizmánként védi az állatokat a rontástól. Az ókori Görögországban a nászágyat, a gyermek bölcsőjét díszítették vele, hogy távol tartsa a gonosz erőket. Írországban a tündérek fájának nevezik, virágos ágaival ünneplik a házasságkötést és a gyermekáldást. Az antik világban már ismert volt gyógyító hatása is, akkor főképp köszvény ellen használták. A XVII. századtól kezdődően azonban már vérnyomás csökkentésre, szívpanaszokra javasolták az orvosok.

Gyűjtése

A virágos hajtásokat (Crataegi folium cum flore) az első bimbók nyílásakor, május-júniusban gyűjtjük. A pirosra színeződött termés (Crataegi fructus) az első fagyok előtt, októberben szedjük. Hatalmas tövisei miatt csak kesztyűben gyűjthetjük. 5 kg virágos hajtásvégből, 2-3 kg termésből kapunk 1 kg száraz drogot.

Források: http://www.50felettfitten.hu/galagonya/   http://gyorgytea.hu/hirek/a-honap-gyogynovenye-a-galagonya-2

A rovat további cikkei: « Máriatövis A körömvirág »

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások