20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2013 május 23, csütörtök

A Spirulina algáról

Szerző: MM.HU

Spirulina - mikroszkopikus vízinövény, több mint 500 millió éve terem a földön, az emberi szervezet számára rendkívül értékes anyagok kombinációját tartalmazza. Az immunerősítés verhetetlen bajnoka a Spirulina alga. Számos területen bizonyult rendkívül hatékony segítőtársnak, így kiváló étvágycsökkentő hatása által nagy segítség a fogyni vágyóknak. Kiválóan serkenti az emésztést, komoly szerepe van a rákmegelőzésben, az inzulinszint normalizálásában és a vitalitásunk megőrzésében.

A Spirulina algárólMintegy 4000 hatóanyaga által, - amelyek közül is említést érdemel a magas ásványi anyag, omega-3 zsírsav, Gamma-linolsav (GLA), fehérje és klorofill tartalma - minden túlzás nélkül elmondható, hogy Földünk talán legértékesebb tápláléka. 
De amiben szinte teljesen verhetetlen, az a Spirulina alga immunerősítő hatása. Hiszen a Spirulina kiváló vírusellenes hatással is rendelkezik, tudományos kísérletek igazolják, hogy a herpesz-, influenza- és a HIV-vírusok terjedését is jelentős mértékben gátolhatja.

Némely közülük meglehetősen ritka és a növényi élelmiszerekben, gyakorlatilag nem található meg. A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. A legjobb "super food"-ok (= szuper élelmiszer) egyikének nyilvánítja. A NASA űrutazások alkalmával is használja, mivel koncentrált formában tartalmaz sokféle vitamint és nyomelemet. A spirulina képes visszaadni a sejtek energetikai memóriáját - a meggyógyult sejt elfelejti az elszenvedett betegséget. A Kísérleti Radiológiai Intézet adatai szerint a spirulina szedésekor már egy hónap alatt 67%-kal csökken a stroncium mennyisége a szervezetben.
Majdnem ilyen gyorsan tisztul ki a cézium-137 is. A spirulina a legértékesebb és a legharmonikusabb táplálék az emberi szervezet számára, 1 grammja egyenértékű 1 kg zöldség tápértékével.

"Néhány mikroalgának nagyon kedvező összetétele van az immunterápia szempontjából.
A Spirulina alga sejt szintű védelmet nyújt kivételesen magas béta-karotin (provitamin-A) és klorofill tartalma által, a benne található növekedési faktor (CGF) olyan mértékben stimulálja az immunrendszert, hogy az számos degeneratív betegség kezelésében játszhatna szerepet.
A Spirulina gazdag phycocyaninban, ami egy rákmegelőző tulajdonságokkal bíró pigment.
A Spirulina ráadásul a leggazdagabb növényi forrása a gamma-linolénsavnak (GLA), ami egy zsírsav, mely erősíti az immunrendszert és gátolja a túlzott sejtosztódást."
Paul Pitchford: Healing With whole Foods

Afrika középső részén, a Csád tó vidékén a bennszülöttek sem ismerik a modern kor betegségeit - mindig egészségesek, és majdnem mindegyik hosszú életű. Az életmódjukat kutatva a tudósok megfigyelték, hogy a bennszülöttek az étkezésekhez a tóban található vízinövényeket is felhasználják. Ezeket a növényeket is spirulinának hívják.
Az algákban az élethez szükséges, szinte minden anyag megtalálható, természetes egyensúlyba rendezve.
Egyetlen mesterséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal ellátott étrend-kiegészítő sem tudja utánozni ezt a természet alkotta összhangot.
A spirulinának nevezett alga több mint 100 éltető anyagot tartalmaz. Vitaminokat, ásványi sókat, fehérjéket, és más alap szükségleteket kielégítő anyagokat.

Egy tudományos értekezésben japán tudósok azt állították, hogy a súlyos cukorbetegségben szenvedőknél a spirulina 8 heti szedése után a cukorérték az enyhe lefolyású cukorbetegek szintjére csökkent.
Az értekezésben azt is leírták, hogy Japánban sokan szednek spirulinát. A páciensek 45%-a a szert különböző betegségek ellen, 25%-a pedig cukorbetegség ellen.
A klinikai megfigyelések igazolták náluk, ha a spirulinát a cukorbetegség tüneteinek mérséklésére veszik be, meglepően jó eredményt lehet elérni.

A Rákos és Kardiovaszkuláris Betegségek Osakai Központjának kutatói megerősítették, hogy a spirulina kivonat szedése pozitív hatással lehet a szervezetben a rák ellen harcoló immunsejtek képződésére.
Állatokon végzett, illetve egyéb kutatások bizonyították évtizedeken át a spirulina immunrendszer-aktiváló hatásait.
Ez utóbbi tanulmány szerint a spirulina egy meleg vizes kivonatának szájon át történő szedése elősegítette az immunrendszer számára, hogy a természetes pusztítóknak (natural killer 8211; NK) nevezett falósejteket állítson elő, amelyek a rák ellen küzdő immunsejtek.

Önkéntesek vérének elemzésével a csoport kimutatta, hogy jelentősen megnőtt a termelt NK sejtek száma, valamint, hogy az ilyen NK sejtek pusztító képessége is fokozódott. 
Míg több kutatás szükséges ezen eredmények megerősítésére és kiegészítésére, ez a tanulmány megmutatta, hogy a spirulina rendelkezik a rák elleni küzdelem lehetőségével. 
Az is nyilvánvaló, hogy a spirulina szedése védelmet adó, természetes pusztító sejtekkel vértezi fel a szervezetet, amelyek azonnal kifejthetik tevékenységüket a rákos sejteken, mihelyt azok kialakulnak, így megelőzve a rák támadását.
( Forrás: NewsRx.com, 2002. május 23.)

A világ teljes biomassza- (azaz összes élőanyag) mennyiségének mintegy egyharmadát algák teszik ki. Ahogy a gombákból léteznek ehető és mérgező változatok, úgy az algáknak is vannak emberi fogyasztásra alkalmas és toxikus fajtái. Már az 1970-es években minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a Spirulina platensis az ehető algafajok közé tartozik. Azóta a tudomány arra is fényt derített, hogy ez még nem minden, mert sok egyéb előnnyel is jár, ha Spirulinát fogyasztunk.

spirulina algaMiért érdemes spirulinát fogyasztani?

Csökkenti a vér koleszterinszintjét és azon belül is a káros hatású LDxL-koleszterin koncentrációját, miközben növeli az érvédő HDL-koleszterin arányát.
Antioxidánsai védik a szervezetet a rákkeltő szabad gyököktől, erősítik a szervezet immunrendszerét, lassítják az öregedés folyamatát.
Enzimgarnitúrája segíti az anyagcsere és az emésztés egyensúlyának fenntartását.
Spirulina, tartalmaz egy fitotápanyagot, ami az agy és az idegek sérülése esetén képes segíteni azok újra felépítésében. Emiatt alkalmazzák Alzheimer és Parkinson betegségek kezelésében.

A Spirulina és a Chlorella esetében is több klinikai kísérlet igazolta, hogy hatékonyan csökkenti a rák kialakulásának veszélyét és meglévő daganatok esetén is hatékony kezelési mód.
Mérsékli a fáradtságérzetet. Komplex vitamin- és ásványianyag-tartalma az erő és az egészség biztosítéka.
Elsősorban béta-karotinból, D-, K- ill. B-12-vitaminból, valamint vasból, mangánból és magnéziumból tartalmaz jelentős mennyiséget. A szervezetben A-vitaminná átalakuló béta-karotinnak különösen gazdag forrása. Már 1-2g Spirulina fedezi napi A-vitamin-szükségletünket.
Növeli a hasznos baktériumok (elsődlegesen a laktobacillusok) részarányát a bélflórában.

Telítetlen zsírsavai és B-vitaminjai kedvezően befolyásolják a haj és a bőr állapotát. Baktérium- és vírusellenes tulajdonsága révén bizonyos bőrbetegségek (pl. pikkelysömör, herpesz, pattanások) ellen is hatékonyan alkalmazható. Gátolja továbbá pl. az influenza vírusának szaporodását. Rákellenes hatását jelenleg nagy erőkkel kutatják.
Fikocianin tartalma jótékonyan hat a csontvelő regenerációjára, ezért fogyasztása különösen ajánlott sugárkezelések után. Ennek azért van különös jelentősége, mert a fikocianin növényekben egyáltalán nem fordul elő.
Csökkenti a nehézfémek és egyes gyógyszerek vesekárosító hatását
Mivel jelentős mennyiségű esszenciális aminosavat és a növényi táplálékokból teljes mértékben hiányzó B12-vitamint tartalmaz, a vegetáriánusok ideális táplálékkiegészítője.
Összetevői kedvezően befolyásolják az étvágytalan gyerekek a növekedését.
Kismamák is fogyaszthatják

A régebben kékalgákként ismert cianobaktériumok az elősejtmagvas (prokariota) algák közé tartoznak, jóllehet sokkal közelebb állnak a baktériumokhoz, mint a többi, valódi sejtmaggal rendelkező (eukariota) algához. A baktériumok fényenergiát hasznosítani képes nemzetségeitől az eltérő fotoszintetikus színanyaguk és az oxigéntermelő képességük különbözteti meg őket. Míg a baktériumok bakterioklorofillt, addig a cianobaktériumok klorofillt tartalmaznak.
A cianobaktériumok 5-10-szer nagyobbak a baktériumoknál, de azokhoz hasonlóan osztódással szaporodnak.

Egyik jól ismert, részletesen tanulmányozott képviselőjük a Spirulina platensis. Ez a fonalas cianobaktériumfaj planktonszerűen, nagy mennyiségben fordul elő trópusi és szubtrópusi, magas karbonáttartalmú, magas pH-jú vizekben. Elterjedtsége széles körű, fő lelőhelye Afrika, de megtalálható Ázsiában és Dél-Amerikában is. A Spirulina elnevezést onnan kapta, hogy a soksejtű fonal teljes hosszában spirálszerűen feltekeredik, és rendszerint 5-7 csavarulatból áll. Nagyjából egyenlő távolságokra elhelyezkedő keresztfalak osztják sejtekre. A Föld legősibb élőlényei közé tartozik, már 3,6 milliárd évvel ezelőtt is létezett. A meleg, lúgos kémhatású tavak planktonját alkotta, és oxigéntermelése révén részt vett a Föld légkörének kialakításában.

A spirulina különösen hasznos a következő esetekben:

Azoknak az emberek, akiknek rossz az emésztésük vagy a felszívódás az emésztőrendszerükből. Ezek a mikroalgák igen könnyen emésztődnek és jól szívódnak fel.
Emberek gyenge vitalitással és vérszegénységgel.
Akik sok állati fehérjét fogyasztanak. A mikroalga proteinje ezekkel szemben könnyen emészthető és messze egészségesebb amiatt, hogy egyensúlyban tartalmazza az ásványi-anyagok nagy választékát.
Azoknál, akik sok finomított és előre gyártott élelmiszert esznek.
Azoknak az embereknek, akik rendszeresen szednek gyógyszereket.
A Spirulina védi a veséket és a májat.
Különösen ajánlott azoknak, akik el vannak hízva vagy túlsúlyosak. Az étkezések előtt elfogyasztott 2-3 gramm Spirulina megfigyelések szerint hozzájárul az étvágy és a testsúly csökkentéséhez.
Azoknak, akik fizikai terhelésnek vannak kitéve és/vagy testépítő gyakorlatokat végeznek rendszeresen.
Akik úgy érzik, hogy lecsökkent az energia szintjük, könnyen fáradnak és lehangoltak emiatt.

Egészségvédő élelmiszer

A természetből gyűjtött algák fogyasztása több népnél már évszázadokkal ezelőtt sem volt ritka. Mexikóban, a Tenochtitlan-n tó mellett, a Spirulina maxima felhasználásával készített kékeszöld színű sütemény az aztékok kedvelt eledele volt. Közép-Afrikában, a Csád-tó környékén élő Kanembou-törzs tagjai pedig dihének nevezett, főzelékszerű ételt állítottak elő Spirulinából. Az utóbbi 20-30 évben a világ számos országában elkezdték termelni a Spirulina platensis és Spirulina maxima cianobaktériumokat. Élelmiszerként csak steril körülmények között előállított, ellenőrzött minőségű, káros anyagoktól mentes Spirulina használható fel. A biomassza nagyüzemi előállítása jelenleg kizárólag nyitott rendszerben (szabadtéri medencékben) történik. A zárt rendszerű technológiát eddig még csak kísérleti, illetve kisüzemi célokra alkalmazták. A Spirulina-termelés volumene az utóbbi években világszerte számottevően emelkedett. Jelenleg az előállított biomassza döntő mennyisége emberi fogyasztás célját szolgálja, jellemzően egészségmegőrző élelmiszerként (divatos kifejezéssel health foodként) értékesül.

A chlorophyll (klorofill) elősegíti a máj, az epe, a vastagbél, a teljes emésztő rendszer, a nyirokrendszer (nyirokvezetékek, nyirokcsomók), a légző szerveink (tüdő, légcsövek, orr, orrüreg, torok), a vizelet kiválasztó rendszer (vesék, hólyag, húgycső), a bőr (verejték-, könny- és faggyúmirigyek) méregtelenítési folyamatait.
Olyan alapos méregtelenítést végez, hogy azokat a régóta elraktározott és zsírral körbevett savas melléktermékeket és toxinokat is feloldja, és kiüríti a testünkből, amiktől az egyszerűbb méregtelenítő diétákkal vagy böjtökkel nem tudnánk megszabadulni.

Folytatás: A spirulina tápanyag összetétele →


Prev Next »

Hozzászólás  

#3 ALGA HASZNOS VAGY MERGEZONorbert 2013-05-27 11:01
www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/algae.html

A fene se tudja mar,hogy hol is az igazsag...
+1 #2 NagykanizsaCzotterné Ivády Zsuz 2013-05-26 12:37
Kedves Margó! Próbáld ezt: www.vitawell.hu/spiruwell-tabletta.html
Amiíg nem kezdtem el szedni az IMUNE algát, ami komplex, nem csak Spirulina, addig ezt foyasztottam, szerintem kiváló és olcsó is. Szerintem minden jobb gyógynövényboltban kapható vagy megrendeled a neten.
#1 Békéscsaba,Petőfi u. 25.Margó45 2013-05-25 07:43
Nehéz eligazodni a kínálat tengerében. Arra szeretnék választ kapni, hogy honnan lehet beszerezni a jó minőségű spirulinát? Ha valaki tudna választ adni, tisztelettel megköszönöm.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások