20210302
Last updateH, 21 dec. 2020 2am

rovas logo

2012 április 15, vasárnap

A vöröshagymáról

Szerző: Vadász Ákos Tullió

A kilónként 39 Ft-os vöröshagyma (10 kg-os zsákban ennyi az ára) bebizonyította, hogy a természet megint jobbat alkot, mint a vegyipar. Koleszterinügyben a hagymák közül a vöröshagyma bizonyult a leghatékonyabbnak, de csak nyersen okozott javulást. 

 Hagyma, de holnap is..

Szerencsére akadnak kiváló orvosok, pártatlan kutatók, akik nem a gyógyszerlobbi, vagy a pánikra szomjazó média madzagon rángatott Marionette-bábui. Dr. Bieler és dr. Gurewich is ezek közé tartozik. Ezért aligha hallhattál róluk. Nézzük meg, mit tanulhatunk tőlük a koleszterinről.

Dr. Bieler föltette azt az egyszerű kérdést, hogy hogyan tudja az érfalunk egy életen át megőrizni épségét. Az érfalad ugyanis hasonlatos egy igen sebes sodrású patakhoz, melynek falát a viz folyton vájja. Lassú víz partot mos. Hát még a gyors…
Ha a partot hamar kimossa a víz, hogyan lehetséges akkor, hogy a rendkívül gyors folyású véred mégsem veri szét az érfaladat?

Elgondolkodtál-e már azon, hogy ha a szíved percenként 5-20 liter vért forgat meg érrendszeredben, hogyan maradhatsz életben 70-80 évig?

Az érrendszer épségét többek között egy csodálatos kenőanyag biztosítja. Ez a „gépzsír” ha nem lenne, a véráram hamar cafatokra szaggatná az érrendszeredet. Ezt a bámulatos kenőanyagot májad állítja elő, ez a hihetetlen szerved, mely több, mint 500 különféle feladatot tud ellátni! Adózz egy pillanatra csodálattal májadnak, e pompás műremeknek, mely megtermeli minden kenőanyagok öregapját: a koleszterint! A kocsidban rendszeresen cserélned kell a kenőanyagot, míg a májad jobbat készít, és nem is tudsz róla.

Kerüld a zsírban, olajban sült ételeket (minden sült hús annak számít, hiszen saját zsírja hő hatására átalakul), a melegen sajtolt olajok használatát! Ugyanakkor fokozd hidegen sajtolt olajok jelenlétét étkezéseidben! Ne gondolj semmi misztikumra, salátádra bőven locsolj olíva-, napraforgó-, mák-, szőlőmagolajokat!
Emellett fogyassz sok olajos magvat: diót, mandulát, mogyorót, napraforgómagot stb. Ez főleg télen fontos, mert az olajból nemcsak érrendszered kenőanyaga származik, de szervezeted ezzel tudja az állandó testhőmérsékletedet tartani. Továbbá az olajokban található hőérzékeny E-vitamin fontos építője ez érrendszernek.

Mi a titokzatos vörös koleszterinbajnok?

A népi gyógymód évezredek óta ismeri és veti be ezt liliomfélék családjába tartozó növényt.
Javítja a májfunkciót, az emésztést, használták vértisztítóként, szíverősítőként. Jól alkalmazható megfázások ellen, de mégis most a koleszterinjavító hatását emelném ki a vöröshagymának. Dr. Gurewich, a Tufts Egyetem professzorát elkeserítette a szívinfarktuson átesett betegei koleszterinszintje. Ugyanis a szívroham egyik oka a kevés HDL koleszterin, és sok LDL koleszterin. Ha a beteg ugyanazt az étrendet folytatja, ami szívrohamának oka volt, a jövőben további szívrohamokra számíthat, és előbb-utóbb belehal.

Szóval a professzor – jó orvosként együtt érezve betegeivel – kereste a megoldást. Egyik lengyel származású munkatársára hallgatva döntötte el, hogy szívbetegeit hagymakúrára fogja. Szokatlan a közönséges élelmiszerek gyógyszerhatástani kutatása, de mint pártatlan tudós, nyitottan nekivágott. A napi egy nyers hagyma fogyasztása megdöbbentő eredményekre vezetett.

Minden 1%-nyi koleszterinszint-csökkenés 2%-kal csökkenti a szívroham kockázatát!

A kilónként 39 Ft-os vöröshagyma (10 kg-os zsákban ennyi az ára) bebizonyította, hogy a természet megint jobbat alkot, mint a vegyipar.
Koleszterinügyben a hagymák közül a vöröshagyma bizonyult a leghatékonyabbnak, de csak nyersen okozott javulást. Sajnos a hőkezelés hatására a hagyma értékes illó olaja megsemmisül. A kísérlet kapcsán arra is felfigyeltek, hogy minél csípősebb a hagyma, annál hatásosabb.

Mitől működik a dolog?

A professzor nem találta meg azt a vegyületet, ami ezt a rendkívül kedvező hatást okozta. További 150 hatóanyagot fedeztek még fel a hagymában, további kutatás kérdése, melyik hogyan védi egészségedet.

Mik a vöröshagyma főbb alkotói?

100 g hagyma 85-90%-a víz, fehérjetartalma 4-5%, gazdag ásványi anyagokban, kálium, kalcium, magnézium, cink, réz és bór tartalma jelentős. A magyar a hagymát is hagymával ette, s még népdalaink némelyike is utalt a tarisznyában lapuló vöröshagymára. Nem is betegeskedtek annyit, míg kenyéren és hagymán éltünk.

Még miért jó ez Neked?

A hagyma hígítja a vért, csökkenti a vérrögképződést (ezt sütve, főzve is képes), elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a vércukorszintet. Még az emésztést is segíti! Koleszterinjavító hatása mellett a hagyma kiváló tüdőtisztító is, ezért a városi embernek egyenesen kötelező, bár erre a lila fajta a megfelelőbb. Hát nem hihetetlen, hogy egy ilyen gyakori növény ennyire csodálatos gyógyszer?
Nem azért ilyen olcsó, mert csak ennyit ér, hanem mert a természet nagyvonalú, és azt szeretné, ha mindenki hozzájuthatna!

Hogyan edd?

Nyersen rakhatod kenyérre, vagy vághatod salátába. A nyers fogyasztás szabályát betartva csak képzeleted szab határt annak, hogyan, mivel készíted el.

Mennyit egyél?

A kísérletek alapján már napi fél vöröshagyma hatásos.

Meddig tartson a kúrád?

Ha koleszterincsökkentés a célod, legalább 2 hónapig végezd!

Összegezve, koleszterinszinted javulása érdekében:

1, Egyél több nyerset, és kerüld a zsírban, olajban sütött dolgokat. Használj hidegen sajtolt olajat és egyél magvakat, hogy májad az érvédő HDL koleszterint állítsa elő. Ezt tanácsolja dr. Bieler.

2, Egyél hónapokig naponta legalább egy fél fej vöröshagymát, hogy megjavítsa csökkentse a rossz, és javítsa a jó koleszterin mennyiségét véredben – javasolja dr. Gurewich. Minél csípősebb a hagyma, annál jobb a hatásfoka!

+1 ötlet: az LDL koleszterin magas értéke miatt az érfalra rakódó nyálkát kiválóan oldja egy csodálatos déligyümölcs: a grapefruit. Sajátos vegyületei úgy oldják fel a lerakódott, érszűkítő anyagot, mint zsíroldó a tűzhelyre égett zsírt.
Ha nem vagy hajlandó lemondani a zsíros ételekről, legalább fogyassz rendszeresen grapefuitot!

Ne várd a csodát, mert csodák között élsz. Egyik ilyen csoda a hagyma, kezdd el fogyasztani még ma!

PostCategoryIcon Posted in E vitamin, infarktus, koleszterin, sziv, táplálékkiegészítő, vitamin, vitamin hiány | PostTagIcon Tags: érelmeszesedés, gyomorégés, hagyma, hagymácska csepp, koleszterin, savlekötő, vöröshagyma
Leave a Reply

Forrás:http://www.akosjoga.hu/news/160/66/eteled-legyen-az-orvossagod-es-az-orvossagod-legyen-az-eteled-II-resz---a-voeroes-koleszterinbajnok/d,cikkek.joga

Ajánlotta: Szufi

Megnyitva 7990 alkalommal

Hozzászólás   

#3 Imádom a hagymátkrisztike000 2019-06-16 02:22
Világ életben ismeretes volt minden hagyma gyógyító ereje, én is gyermekkoromtól kezdve imádom a hagymát minden mennyiségben. De azért társaságba menet, főleg munkahelyeken óvatosak legyünk, mert a hagymának (főleg a fokhagyma) igen durva illata tud lenni, különösen ha a parfümünkkel keveredik! :-) A hagymaevés utáni áporodott illatot sokszor mi magunkon nem vesszük észre, de a környezetünk viszont keményen (e téren a legalattomosabb a fokhagyma)! :-) Éppen ezért társaságba menetkor hagyma evés helyett javallom az erőspaprikát, este pedig a retek nagyon egészséges! :-)
+1 #2 Érdeklődő 2012-05-15 12:06
Idézet:
a természet megint jobbat alkot, mint a vegyipar
Nagy tisztelettel kérdem, miért mondjuk azt, hogy a természet alkot? Aki ezt mondja, akarva, akaratlan azt a materialista hazugságot terjeszti, hogy minden nagyszerű dolog, ami a természetben körülvesz minket, saját magát alkotta meg, fejlesztette ki, tervezte meg. Ez logikai képtelenség és egyben hazugság is. Az egyébként nagyszerű cikk így is kezdődhetne: a Teremtő Isten megint jobbat alkot, mint a vegyipar.
Köszönöm a fegyelmet.
+1 #1 ithaka 2012-04-15 23:16
Érdekesnek tartja sok olyan személy akik csak a szintetikus gyógyszerekben hisznek, én a télensem kaptam el az infloenzát, ennek már jónéhány éve, mert (kb) 5-kg hagymát használtam el a lakásomba, én fogyasztottam is elég sürün nyersen, és fözve. A virág cserepekbe a virágtartó pálcikák hegyére szurtam kettö-három megpucolt, és a közepét átfurt hagymácskákat raktam, azért furtam át, hogy a levegó szabadon járjon keresztül rajta, mind ezeket ahogyan beszáradtak a vágásoknál ugy cseréltem frisre. Egy-két napig érzödött egy kissé a hagyma szag, de csak akkor amikor kintrök bejöttem a lakásba, de azsem volt panaszos, utánna nem. Megusztam a járványos betegséget, a szomszédaim meg majdbele pusztultak a nagy lázas megbetegedésben, pedig nem vagyok már fiatal ember. Az én nagymamám nagy mestere volt a természet gyogyászatnak, amit meg is termelt annak idején, a 2.-ik világháború fogjaik elkapták a vérhast, azokat a fogjokat engedték, vagy is szállitották haza, a falu orvossa is nagymamához ment tanácsé, meg gyogyszerért amit nagyma, a kertjéböl szedett és fözött nagy üstökben és literes üvegekbe szerelte ki a doktorúrnak, attól a betegei mind meggyogyultak, de a vöröshagyma sem maradt el a napi adaggal. Viszér-fekélyt, övsömört, ekcémát,vérhast, cukorbetegséget kiválóan gyogyitotta a 10-es évektől még élt a drága nagymamám. Hát ennyit a kiskertekben megtermelt kiváló gyogyszerekről. :-x

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások