20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 január 11, szerda

Fehér Fagyöngy

Szerző:

Mivel a fehér fagyöngy az ég és a föld között terem, a történelem folytán mindig különleges tulajdonságokkal ruházták fel. A germán törzsek például körmenetnél, ha véletlenül olyan fához értek, amelyen éppen fehér fagyöngyöt találtak, ...a menet megállt, és csak aranysarlóval volt szabad a fehér fagyöngyből levágni egy ágacskát.

Tudja, hogy mire jó a fehér fagyöngy?

Mivel a fehér fagyöngy az ég és a föld között terem, a történelem folytán mindig különleges tulajdonságokkal ruházták fel. A germán törzsek például körmenetnél, ha véletlenül olyan fához értek, amelyen éppen fehér fagyöngyöt találtak, ...a menet megállt, és csak aranysarlóval volt szabad a fehér fagyöngyből levágni egy ágacskát.

feherfagyongy1A fehér fagyöngy (Viscum album L.) közismert fél-parazita növény, amely amíg a fákon lomb van, nem is vehető észre, csak késő ősszel és télen. Ilyenkor madárfészekre hasonlító, sűrű örökzöld bokrocska alakjában pompázik. A virágárusok őszi, téli dísznövénye. Villásan elágazó, zöldes-barna, fás szárán zöldes-sárga, bőrszerű levelei szórtak.

A villás ágak között vannak a virágok. Termése fehéres, áttetsző, ragadós bogyó. Madárlépnek is nevezi a népgyógyászat, mert télen a madarak szeretnék megenni bogyóit, de nem nagyon sikerül nekik, ráragad ugyanis a csőrükre. Persze, szeretnének megszabadulni a bogyótól, és a fák kérgéhez fenik a csőrüket. Ezzel valójában elültetik a fehér fagyöngyöt.

Leginkább a jegenyefákon találjuk meg, de látható tölgyön, gyümölcsfákon és akácosban is. Gyógyászati szempontból csak a fehér termésű változat értékes. Gyűjtésénél ügyelni kell arra, hogy a ceruzánál vastagabb ágak nem alkalmasak. Továbbá mérgező bogyóit is el kell távolítani. DR. NAGY GÉZA

A fagyöngy, fehér népies neve: madárlép, enyvesbogyó, gyimbor, gyombolyú

A FAKÍNFÉLÉK (LOR/lNTHACEAE) CSALÁDJÁBA TARTOZÓ, LOMBHULLATÓ FÁKON - ÖREG GYÜMÖLCSFÁKON, NYÁRFÁN, AKÁCFÁN, HÁRSFÁN STB.
ÉLŐ FÉLÉLŐSKÖDŐ CSERJE. A FÁK ÁGAIN KB. 60-100 CM ÁTMERŐJŰ, GÓMBÖLYŰ BOKROT KÉPEZ. 

SZÁRA TÖBBSZÖRÖSEN ÁLLVILLÁSAN ELÁGAZÓ, A FIATAL HAJTÁSOK ZÓLDESSÁRGA, AZ IDŐSEBB RÉSZEK BARNA SZÍNŰEK.

LEVELEI BŐRSZERŰEK, KERESZTBEN ÁTELLENESEK, ZÖLDEK VAGY ZÖLDESSÁRGÁK, KB. 2-5 CM HOSSZÚAK, 1-2 CM SZÉLESEK. SZÉLÜK ÉP, MEGNYÚLT TOJÁS ALAKÚAK, ÖRÖKZÖLDEK.

VIRÁGAI APRÓK, A VILLÁS SZÁRELÁGAZÁSOK KÖZÖTT CSOPORTOSAN, HÁROMVIRÁGÚ BOGAS VIRÁGZATBAN ÜLNEK. SÁRGA SZÍNŰEK.

TERMÉSE BORSÓNYI, ÉRETTEN ÁTTETSZŐ, FEHÉR SZÍNŰ, KÉTMAGVÚ, HÚSOS, RAGADÓS NEDVŰ ÁLBOGYÓ.

A drogot a fehér fagyöngy 0,5 cm-nél vékonyabb leveles szárrészei adják, ősztől tavaszig gyűjthető, Szagtalan, fanyar ízű,

legértékesebbnek tartják az almafáról gyűjtött fagyöngyöt, csökkenő sorrendben következik a jegenyefenyőről, nyírfáról, kőrisfáról gyűjtött fagyöngy.

A legkevésbé felel meg a juharról, hársról, dióról, fűzről, nyárfáról szedett drog."
A szöveg Rácz Gábor Gyógynövényismeret című könyvéből van. (Köszönet Kósáné K. Máriának aki helyesbített)

Milyen vegyületeket tartalmaz a Fagyöngy, fehér?

A fagyöngy a tápanyagok egy részét a gazdanövényből szívja fel, így természetesen a hatóanyag-összetétele is változó lehet. A növény tartalmaz szívre ható viszkotoxint, aminokat (kolint, hisztamint, tiramint), lektint, lignánt, flavonoidokat, fahéjsav-származékokat.

Rokona a sárga fagyöngy, ne tévesszük vele össze, nem gyógynövény, annak termése sárga színű, szára feketés-zöld, és lombhullató.

Kémiai alkotórészek: flavonoidok, kávésav, fenilporpán, biogén aminok (kolin, ace til-kolin, propionil-kolin - vérnyomáscsökkentő anyagok), viszkotoxin protein - szívre ható anyag, polipeptidek, poliszacharidok.

Hatás: szívműködést serkentő, vérnyomás-szabályozó, érelmeszesedést gátló, vérzés csökkentő, görcsoldó, immunerősítő.

Alkalmazás: Teáját mindig hideg vizes áztatással készítsük, forrázva toxikus anyagok oldódnak ki a drogbóL 2-4 kávéskanál fagyöngyöt 250 ml vízben estétől reggelig szobahőmérsékleten áztatnak, majd szűrik. A vizes kivonat egyik felét reggel éhgyomorra, a másik felét reggeli után fogyasszuk el. Délután még egy adag iható.

Alkalmazható magas és alacsony vérnyomásnál egyaránt, mert a fehér fagyöngy vérnyomás-szabályozóként hat az emberi szervezetben: optimalizálja, beállítja a megfelelő vérnyomásértékeket. Ez a hatása csak mindennapos, rendszeres fogyasztás során érvényesül.

Segít változókor idején, csökkenti a túlzott izzadást. megszünteti a hőhullámokat, illetve a klimaxból eredő vérnyomás-ingadozást, szédülést. Vérzéscsillapító, görcsoldó szer, gátolja a túlzott rnenstruációs vérzést, oldja a kellemetlen görcsöket. (Ebben az esetben az egész nap folyamán kortyoljuk a fent leírt módon elkészített fagyöngyteát.) Görcsoldóként epilepsziás görcsök ellen is használható. Teájával eredményesen kezelhetőek a degeneratív ízületi gyulladások; ebben az esetben is fogyasztása rendszeresen, napi gyakorisággal javasolt. Ezenkívül gátolja a daganatos sejtek képződését, immunerősítő szer, főleg a rákos betegségek megelőzésében van szerepe.

Kialakult kórképnél a fagyöngy vizes kivonatának hatása bizonytalan, gyenge, Külföldön egyes klinikákon immunerősítés céljából, illetve a sejtburjánzás gátlására injekciós formában alkalmaznak a daganatos betegeknél fagyöngy-hatóanyagú készítményt,

Külsőleges használatnál 2-4 kávéskanál drogot 250 ml vízzel forrázzunk le, 1-2 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Orrvérzésnél a vérzés elállítására orrunkba csepegtessünk a fagyöngykivonatból, vagy a fagyöngyteával átitatott, steril gézlapokkal tamponáljuk az orrot, legalább 5 percen keresztül.

feherfagyongy2

DR. NAGY GÉZA  Gyógyászati felhasználása:

1. Vérnyomáscsökkentő hatását a fő hatóanyag, a viszkotoxin, a kolin, az oleánsav és a viaszos alkoholok biztosítják. A magas vérnyomásnál viszont klinikailag be kell határolni, hogy mikor lehet és szabad a fehér fagyöngyöt alkalmazni. Mindenesetre komoly magas vérnyomásnál, mely lerakódások alapján jött létre, nem szabad. Itt hatékony szintetikus vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szükségesek, amelyeket szakorvos ír elő. A kezdődő magas vérnyomásnál, amikor ingadozó, és még nem kellenek hatékony vérnyomáscsökkentők, szintén nem jó a fehér fagyöngy, mert ez a típus idegalapon jött létre. Nem hiába mondja a magyar, amikor felidegesítik, hogy "felment a pumpa". Ilyen esetben nyugtatókra van szükség, hogy az embernek a stressztől ne emelkedjen a vérnyomása.

A közepesen komoly magas vérnyomásnál, amikor már kezd állandósulni, de még nem olyan, mint a III. fokozatú, érvényesül a fehér fagyöngy, mivel nyugtatja a szívet, és normalizálja az enyhén komoly magas vérnyomást.

2. A fehér fagyöngy teája jó mindenkinek, akinél fennáll az érelmeszesedés veszélye, mert nem engedi elmeszesedni az ereket. Ezt a fajta megelőzést a férfiaknál már 35 éves kortól el kellene kezdeni, a nőknél a klimax beálltával, mert akkor már kezdődnek a zsíros lerakódások az érfalakban. Hogy ez a megelőzés még hatékonyabb legyen, a fehér fagyöngyöt kombináljuk fokhagymával, csalánnal, mezei zsurlóval és körömvirággal. A tea elkészítése egy kicsit komplikált, mert a fehér fagyöngyből csak áztatással lehet elkészíteni, a többiből főzéssel, és fokhagymát szintén külön fogyasztunk hozzá.

3. Klimaxban csökkenti a szívpanaszokat, de mivel a klimaxban elkezd növekedni az addig normális vérnyomás, e célra ajánlatos a fehér fagyöngy citromfűvel, orbáncfűvel, komlóval, orvosi zsályával kombinálva, mert ezek a gyógynövények csökkentik a beteges izzadást, szabályozzák a hullámzó hangulatot, és megszüntetik a depressziós tüneteket.

4. A fehér fagyöngy serkentően hat az immunrendszere akkor, amikor túl gyakori a felső légutak gyulladása, túl gyakoriak a szájüregben előforduló aftózisok, és túl gyakran fordul elő a szájszéli herpesz. Ezek a tünetek mind arról tanúskodnak, hogy az immunrendszer aktivitása csökkent vagy a nullán van. Nagyon óvatosan kell adagolni ezt a gyógynövényt, és gyerekeknél tilos alkalmazni. Nem mérgező gyógynövényről van szó, de ajánlatos a pontos adagolás betartása.

5. Potenciálisan a rák elleni gyógyteák alkotórésze, mert aktivizálja az immunrendszert. Ezt a viszkumproteineknek köszönhetjük, és a nemrég felfedezett új hatóanyagoknak, a lektineknek. A fehér fagyöngy a rákgyógyításban akkor indokolt, ha már áttételek vannak (metasztázisok). Külföldön létezik erre a célra egy kivonat: Extractum visci albi fluidum. Az adagolása naponta 20 csepp 2x, evés után. Mellékhatása is van, mégpedig égeti a végbelet. A másik külföldi rákgyógyszer az Iscador.

Miután a sebész kiveszi a daganatot, a fitoterápia nyújtja a fehér fagyöngyöt, hogy megcélozza azt az egy vagy több ráksejtet, amelyet a sebésznek nem sikerült eltávolítania. A fehér fagyöngy hatásmechanizmusa a rákgyógyításnál abban rejlik, hogy nekrotizálja (szövetelhalás az élő szervezetben) a ráksejteket.

6. A fehér fagyöngy bojtorjángyökérrel 1:1 arányban kombinálva jó szolgálatot tesz a pajzsmirigy-nagyobbodásnál, mert szintén burjánzás elleni hatása van.

7. A TEST-LÉLEK-SZELLEM szinten hevítő a hatása, azaz normalizálja a túl letargiás betegeket, nyugtatja az idegeket, oldja a görcsöket és gyógyítja az egyes női betegségeket.

8. A következő receptben egyes epilepsziás betegeken is segíthet: a fehér fagyöngyöt a legapróbbra daraboljuk vagy porítjuk, és fehér száraz borban 1:8 arányban 1 hónapig áztatjuk. Az üveget ajánlatos 1 hónapra homokba elásni. Aztán leszűrjük, s naponta csak 1-2-szer fogyasztunk fél decit ebből a fehér fagyöngyös borból, mely megakadályozza az epilepsziás rohamokat, akkor amikor jön a vihar, és nagyfeszültségű elektromos kisülések keletkeznek a légkörben. A fehér fagyöngy szeszes tinktúrája segít a gyermekepilepszia kivédésében, hogy ne keletkezzenek görcsök. Tünetei: roham, görcsös rángatózás.

9. A kozmetika is igénybe veszi, a kivonatai ott vannak a krémekben, emulziókban és tejekben, minden olyan készítményben, ahol nyugtatni akarjuk a túlérzékeny arcbőrt. Ezek a készítmények fertőtlenítik is a bőrt, és csökkentik a gyulladás veszélyét. Alkalmazhatók azoknál, akiknek túl zsíros a bőrük, vagy túlságosan korpás a fejbőrük. Ezért alkotórésze a samponoknak és hajápolásra alkalmas készítményeknek.

10. A homeopátiában is alkalmazzák a fagyöngyöt: D2, D4, D8, D10 és a D12 potenciájú készítmények vannak forgalomban. Naponta 3x6 cseppet kell bevenni, amiben az a jó, hogy nem kell hosszadalmasan a növényből kiáztatni a hatóanyagokat. Éppen olyan javallatokra alkalmazzuk, mint azt eddig elmondtuk.

Hogyan gyűjtsük a fagyöngy, fehér gyógynövényt?
A fehér fagyöngy ágvégeit hasznosítják gyógyászati célokra, melyeket ősztől tavaszig - a gazdafák lombfakadásáig - érdemes gyűjteni.

Mikor kell gyűjteni?

Legjobb márciusban, majd novemberben, és decemberben van rá pár napunk. A januári vagy augusztusi fagyöngynek ugyanis minimális a gyógyhatása.

Adagolás

A gyógyszerkönyvek egy adagra 1 grammot számítanak, azaz kb. 1 kávéskanálnyi mennyiséget a felaprított, megszárított fehér fagyöngyből. Maximális napi adag 5 gramm. Túladagolásnál jelentkeznek a fehér fagyöngy mellékhatásai, mert túlpörgeti az immunrendszert, ami allergikus tünetekben nyilvánul meg. Az adagok túllépésénél károsítja a májat. A mérgezés tünetei: roham, görcsös rángatózás.
DR. NAGY GÉZA

Érdekesség a fagyöngy, fehérről.

A bogyótermések nedvéből régen légyfogót készítettek, a madarászok pedig madárfogó lépet csináltak belőle. A fagyöngy közkedvelt adventi dísz, sok helyen elengedhetetlen kelléke a karácsonyi díszítésnek.

A skandináv mitológiában Frigg, a szeretet istennője a szeretet jelképévé tette a fagyöngyöt. A kelta törzsek a téli napfordulós ünnepeikre örökzöld díszeket készítettek, és papjaik a nagy becsben tartott fagyöngyöt adták az emberek kezébe, akik azt amulettként tisztelték.

A Szent Iván éjszakáján szedett fagyöngy, amelyet nyíllal lőttek le a tölgyfaágról, hatásos ellenszernek számított villámcsapás, rontás ellen, és elűzte a gonosz démonokat. Éppen ezért előszeretettel akasztották fel a házak mennyezetére.

Felhasznált irodalom:

Kissné Dogossy Éva - Zsoldos Márton A természet kincseskamrája
Fagyöngy, fehér (Viscum album ) http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Fagy%C3%B6ngy-feh%C3%A9r
http://www.eletforma.hu/orvosi_rendelo/tudja_hogy_mire_jo_a_feher_fagyongy.html

Hozzászólás  

#6 Helyesen így szólnaKósáné K. Mária 2015-02-01 14:51
Idézet - Zoli:
Köszönöm az észrevételt kedves fater69, azonnal visszanézem a forrásokat hol és hogyan jelenhetett meg ilyen kétes formában és nem vettem észre.
>Zoli<

Közben megtaláltam az egyik eredeti forrást amit felhasználtam és ott valóban nyárfát ír szerintem a nyírfa helyett, ezért a kétségek elkerülése végett töröltem a rövid mondatot.


Kedves Zoli!
A helyes szöveg így szólna:
"A
legértékesebbnek tartják az almafáról gyűjtött fagyöngyöt, csökkenő sorrendben
következik a jegenyefenyőről, nyírfáról, kőrisfáról gyűjtött fagyöngy. A legkevésbé felel
meg a juharról, hársról, dióról, fűzről, nyárfáról szedett drog."
A szöveg Rácz Gábor Gyógynövényismeret című könyvéből van.
Üdvözlettel: Kné K. Mária
#5 ÉszrevételZoli 2015-01-22 07:52
Köszönöm az észrevételt kedves fater69, azonnal visszanézem a forrásokat hol és hogyan jelenhetett meg ilyen kétes formában és nem vettem észre.
>Zoli<

Közben megtaláltam az egyik eredeti forrást amit felhasználtam és ott valóban nyárfát ír szerintem a nyírfa helyett, ezért a kétségek elkerülése végett töröltem a rövid mondatot.
#4 Bpfater69 2015-01-22 06:36
"A legjobb gyógyhatást a nyárfán élősködő fagyöngynek tulajdonítják, de ez nem bizonyított."

"A LEGKEVÉSBÉ HASZNÁLHATÓ A HÁRSRÓL, DIÓRÓL, JUHARRÓL, FŰZRŐL, NYÁRFÁRÓL SZEDETT FAGYÖNGY"

...? :-)
#3 2911 mocsa tömörd puszta 2Szabó Imre 2014-02-18 11:30
jegenye fagyöngyöt szeretném eladni hol tudnám?mielöbbi valaszát köszönöm.tisztelettel szabó imre
#2 beszerzéseZoli 2013-11-04 10:36
Idézet - Rákóczi Erzsébet:
Extractum visci albi fluidum

Hol tudnám beszerezni???


Kedves Erzsébet!

A beszerzés lehetősége az attól függ az ember hol él. Ha Magyarországon él az ember akkor a beszerzés a legkönnyebb. Én például Svédországban élek, de minden évben egyszer ott vásárolom személyesen a teákat, vagy pedig internetmegrendelés de Ismerősök által is szoktam rendelni akik oda utaznak. A fehér fagyöngyöt itt Svédbe még nem tudtam megvenni.
#1 1066 Bp.Teréz krt.24.Rákóczi Erzsébet 2013-11-04 10:18
Extractum visci albi fluidum

Hol tudnám beszerezni???

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások