20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2010 március 06, szombat

A tönkölybúzáról

Szerző: Gyurkó Zsolt

Megtudtam, hogy volt két növénynemesítő, akik célul tűzték ki, hogy az eredeti ősi gént, az ősi tönkölyt megkeresik és felélesztik. Perzsiából kerestek ősi fajokat és sikerült is megtalálniuk azt az ősi tönkölyt amit őseink ettek. Ezt az ősi gént újra behozták a kárpát medencébe. Nos a magyarnak van egy ősi génkészlete, amit csak úgy lehet életben tartani, ha hasonlóan ősi rezgésű táplálékokkal segítjük.

 Szeretettel üdvözöllek!

 Korábbi leveleimben írtam hogy az előző évben több olyan  témával találkoztam, ami először csak felkeltette az érdeklődésem. Tudod olyan aha érzés, amikor egy pillanat alatt érzed valami olyannal találkoztál ami megváltoztatja életed.

 Ezekbe beleástam magam és az érzésem csak fokozódott. Úgy döntöttem sorba elkezdek ezekről írni a hírlevélben, mert ha egybe akarnám leírni lenne vagy 20 oldal:)
 A közös pont a fenntartható civilizáció, hogy életünkkel és életvitelünkkel ne kizsákmányoljuk a Földet hanem gazdagítsuk erősítsük. Munkálkodásom egyértelműen ebbe az irányba húz. Ez az egyszerű alapelv nem is olyan egyszerű, hiszen annyi minden természetes része lett életünknek aminek előállításához tönkreteszik a természetet. A fogyasztási cikkeink zöme, a táplálékain zöme, tárgyaink, épületeink nem is sorolom.

Egy átlag ember először nem is igazán tudja, hogyan lehet ezt megfogni, megváltoztatni. Mit tehet ő az óriási pusztítás és természet kifosztás közepette. Megmondom őszintén ez engem egy kicsit frusztrált, mert nem ilyen világot tervezek és nem akarom hogy én legyek annak a bizonyos generációnak a tagja akik sikeresen tönkrevágták a Föld Bolygót. Az NLP tanáromnak volt egy jó mondása: a legnagyobb elefántot is meg lehet enni. Falatonként:)
Azt hiszem nekem is a saját életvitelem és alapvető szokásaimnál kell kezdenem. Ennek is talán legalapvetőbb mozaikja, mit eszek, és azzal milyen folyamatokat támogatok a világban. Hiszen egy rendszert pénzelek amikor fizetek és egy másik rendszert táplálok, testemet, amikor megeszem. Érdekes, hogy a kizsákmányoló gazdaság terméke a testemben is hasonló munkának kezd neki, kifoszt. Mert ahol lent úgy fent, ahogy bennem úgy a nagyvilágban is.

 Vannak alapvető táplálékok, amik ha nem tiszták, akkor az egész ember fizikai energetikai és spirituális rendszere, hát hogy is mondjam megroggyan. A legfontosabb a víz és a só és ezt követi a legnagyobb táplálkozási arányban a gabona és gabonakészítmények. A víz és a só már régóta témám, évek óta megtaláltam rá a megoldást, hogy a só létet adjon ne mérgezzen és a víz valóban életet és egészséget adó víz legyen. Tudtam a táplálkozásom egyik igen gyenge pontja a kenyér fogyasztás volt. Mindig éreztem nem tesz jót nekem és többször próbáltam kivenni a kenyeret az étkezésemből, de nem sikerült. Ez után teljes kiőrlésű kenyerekkel, élesztő nélküli kenyerekkel próbálkoztam, de éreztem bár jobb mégsem találtam még meg a valódi megoldást.

 Nos pár hónapja végre erre is megtaláltam a megoldást. A folyamatot egy nagyszerű előadás indította el ami arról szólt, hogy mi magyarok milyen szorosan kötődünk a tönkölybúzához és, hogy ez az eredeti gén mennyire el lett tüntetve a Kárpát-medencéből és így a magyarok táplálkozásából. Megértettem, hogy amit ma tönkölybúzaként árulnak annak zöme, milyen távol is van genetikailag az eredeti tönkölytől, mert a mai szabályok szerint azt is lehet tönkölynek hívni, aminek pl. csak 3 generációval korábban volt a nemesítés közben egy tönköly génje is. Mintha csak a dédapja látott volna tönköly magot. Majd ezután megtudtam, hogy az EU szabályok szerint, azt a lisztet is lehet tönkölylisztként eladni, ami ebből a magból csak 15%-ot tartalmaz !! A boltban kapható tönkölylisztnek lehet hogy csak 15%-a tönköly? Ki hozhatott ilyen szabályt… És annak a 15% tönkölynek is csak a dédapja látott tönkölyt? Erre már csak hab volt a tortán (vagy inkább kenyéren), hegy ebből a lisztből is elég, ha csak valamennyi van a kenyérben, hogy tönkölykenyérnek hívják. E mellet lehet benne akármilyen állomány térfogatnövelő és egyéb lisztek.
 Ekkor leesett a tantusz, miért is éreztem, hogy hiába van arra a lisztre, ráírva hogy tönköly, hiába van arra a kenyérre ráírva hogy tönköly. Éreztem rátaláltam egy vezérfonalra és elkezdtem felgombolyítani.

Megtudtam, hogy volt két növénynemesítő, akik célul tűzték ki, hogy az eredeti ősi gént, az ősi tönkölyt megkeresik és felélesztik. Perzsiából kerestek ősi fajokat és sikerült is megtalálniuk azt az ősi tönkölyt amit őseink ettek. Ezt az ősi gént újra behozták a kárpát medencébe. Nos a magyarnak van egy ősi génkészlete, amit csak úgy lehet életben tartani, ha hasonlóan ősi rezgésű táplálékokkal segítjük. Hiszen ezeknek a géneknek folyamatosan újra kell épülniük, 7 évente minden sejtünket újra kell alkotni. Ha ősi géneket szemétből (már elnézést a kifejezésért) akarunk alkotni akkor annak testi szellemi és spirituális leromlás amortizáció lesz a következménye. Ha viszont ennek a csodálatos rendszernek, ami képes megújítani magát és az őserővel az ősi géneket újraalkotni vele rezonáló ősi magerőt adunk akkor annak a pozitív következményei beláthatatlanok. Korábban is tudtam, hogy a magerő egy alapvető életerő és egyben spirituális erőforrás is az ember számára. Felvettem ezzel a két növénynemesítő kutatóval a kapcsolatot és gyorsan be is szereztem egy zsák búzát. Sikerült találnom egy magyar céget aki kis házi malmokat készít fából. Kicsi praktikus, konyhába való, pont ami nekem kellet.
 Ugyanis több tanulmányt találtam ami kihangsúlyozza, hogy a frissen őrölt liszt sokkal jobb mint a több hetes, hónapos liszt. Energetikailag pedig tiszta sor, a mag egy élőlény, akármelyik más csira mag. A közvetlen életereje hamar elillan ha, szétroncsolják, porrá őrlik. Hiszen az energiainformációs struktúra, magszerkezet megszűnik. A vitaminok zöme is 2 hét alatt eltűnik de már 8 óra alatt is, az esszenciális illóolajokról nem is beszélve. Nem ragozom tovább, ahogy egy frissen leszedett virág, már 2 hét múlva nem szép. Vagy ahogy a zöldség levek frissen fogyasztva jók, nem 2 hét vagy 2 hónap múlva így van ez a gabonával és lisztjével is.

 Meglett az ősi magom, meglett a malmom és elkészítettem első kenyeremet, pedig soha nem tanultam, aztán minden 3 nap újra csináltam. 1 hét alatt teljesen szuper kenyereket csináltam :) Ez a kenyér 20-30% fehérjét tartalmaz (nem vicc) többet mint egy szelet hús! Hónapok óta ezt fogyasztom és minden porcikám jelzi ezt kerestem ez volt a megoldás a kenyér kálváriámra. Már így is hosszú lett a levelem, de  a lényeg. Ha saját ősgabonád van és ebből friss lisztet készítesz az egy olyan alapvető problémát old meg, amit a rossz lisztek és rossz kenyerek okoznak. Ez valóban spirituális felemelkedést hoz, akárcsak a programozott vízzel és sóval történő energetizálás.
 Most azon dolgozok, hogy ezeket a gabonákat és a hozzá szükséges kis malmot a spirit.hu –ról be lehessen szerezni és ne kelljen mindenkinek ezt a kutatómunkát és kálváriát végigjárni. Amire rátaláltam azt mindenki számára hozzáférhetővé tegyem, mert tapasztalatból tudom ez nem olyan könnyű.
 A kis malmokat már sikerült legyártatnom, holnap megyek értük és több olyan termelővel és növénynemesítővel tárgyalok, akik ezt a fajta búzát, nem akármilyen tönkölyt tudnák nekünk adni.

 A következő levelemben arról írok, hogyan is kell ilyen spirituális kenyeret készíteni, mert ennek ugyanúgy megvan a szakrális mágiája, akár csak a víz és kristálysó programozásnak. Ez is egy őselemi életerő, amit már kelés közben pozitív energiamezők képesek telíteni kívánságokkal rezgésekkel. De erről a következő levélben.
 Akit érdekel a búza és a kis malom írjon nekem, mert akkor neki is rendelek. Most van kialakulóban ahogy látom a Tönkölybúza ára  300 Ft/kg. Ez már jó árnak számít, sok bioboltban fél kg ennyi.  Kb ennyibe fog kerülni (300-290 Ft /kg), Egy zsák a kiszerelés (30 vagy 50 kg) ami 1-2 hónapra elegendő ha valaki ebből készíti magának a kenyeret és mindenhez a lisztet. De a búza eláll, száraz helyen, nem romlik meg hamar, mint a liszt.
  Az elektromos házi malmok pedig 46 000 Ft+áfa. Fából készült időtálló darabok, nekem már van egy. A konyhában jól elfér és szép is. Próbáltam a kézit is de azzal 1 kg búzát vagy egy óra letekerni. Én az elektromost ajánlom, az hamar elkészít egy kg lisztet..  Kis malomkövek vannak benne, csak beöntöd a búzát bekapcsolod és jön a friss liszt. 6 fokozatban be lehet állítani a liszt finomságát. 5 év garancia van rá. Most már biztos hogy ezt is ki fogom rakni a honlapra.

 Szóval amíg nem nyílik meg a honlapom addig is leveleken keresztül már írok nektek az új dolgokról és szervezem, hogy minden könnyen egyszerűen hozzáférhető legyen.
 Akit érdekel ez a búza és az a malom írjon nekem mailt. A malom már tuti biztosan van a búzát pedig ahányan jelzitek annyira keresek egy termelőt, akinek még van készleten és rendelek annyit.


Üdvözlettel:
Gyurkó ZSolt

email.: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Beküldte: Somogyi Rita és SZUFI

Kapcsolódó cikkek: 
Gyurkó Zsolt rovata
A tönköly búzáról
A tönkölybuza gyógyító hatása
Dr. Kalmár Gergely: Ősgabonák

Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(zenesz, 2010.07.25 00:11)

szia zsolt ismerem az öko-10-et mi is szerveztünk már kenyérsütő tanfolyamot valoban kitünö gabona a tönköly nemesitöje dr kalmár gergely ö a koponya ezen a területen emlitsd meg légyszi a nevét az irásaidban megérdemli nagyszerü ember szia istván

Válasz
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
( Viktor, 2010.03.17 09:50)

Szia Zsolt!
Próbáltam írni Neked e-mailt, de visszajött a Mail Administrator azon üzenetével, hogy "ez a felhasználó nem létezik". Légy szíves küldj egy olyan címet, amin elérhető vagy, mert kicsit hosszabb lélegzetű, amit írtam, itt nem tenném közzé. Nem csak ezen írásoddal, hanem egyéb mással kapcsolatban is van kérdésem.

Válasz
Tönkölybúza
(Nusi, 2010.03.08 09:05)

A tönkölybúzát 2 éve használom főzésre, sütésre és érzem jótékony hatását, pedig csak a bioboltból szereztem be eddig.
Ugyanakkor a forgalomban kapható /gyógyszertár/
AVEMAR daganatos betegek gyógyhatású étrend kiegészítő is a tönkölybúza fermentált formájából készül.Nagyon hatásos ha 5 évig fogyasztja valaki folyamatosan.Az ősi magból készült liszt érdekelne, de a malmot nem tudom megvenni anyagi problémáim miatt.Aki ebben tudna segíteni,Bp. XIX.ker.lakom.

Válasz
Csodálatos tönköly
(Maya, 2010.03.07 11:28)

Szia Zsolt !

Én is csak megerősiteni tudlak, két éve használom a bioboltokban beszerezhető teljes kiőrlésü tönköly lisztet.A családomban sok pozitiv hatását tapasztaljuk.
Ez az ősi mag engem is érdekel.Keresni foglak.

üdv. Maya

Válasz
Szabadbattyán, Petőfi u. 44.
(Boross Ildikó, 2010.03.07 08:44)

Kedves Zsolt!
Nagy örömmel olvastam leveledet. Én már régóta ismerem a tönkölyliszt kedvező hatásait, 2 éve azt használom...Tavaly megtanultam búboskemencében kenyeret sütni...
Leveledet ország szerte élő barátaimnak elküldtem, javasolva, hogy helyi közösségek együtt oldják meg aproblémákat, együtt hozzák össze az anyagi részét a malomnak, és búbos kemencének. Szóval lehet, sokan fognak jelentkezni nálad egy kis szervezés után...
Áldás kísérje utadat

Válasz

Hozzászólás  

#8 quideszsWeritasz 2021-11-24 11:29
Tele igazsággal a cikk. Nem semmiért nem hadják termelni,tenyészteni ősi termékeinket és inkább etetik a néppel a kicserélt búzát,kukoricát stb .
Világ legősibb,búzája az alakor !
#7 A tönköly búza gyógytó hatásárólR Zoltán 2018-09-26 10:29
Dr. Kalmár Mendel Gergely szegedi kutató, növény-genetikus és nemesítő beszél a tönkölybúza fontosságáról és gyógytó hatásáról.
www.youtube.com/watch?v=U0JkXVCzgBg
#6 szamos 2012-06-17 13:04
Oktalan beszéddel tényleg nagy kárt lehet okozni. És megsérteni másokat.
Az én nevem Szamos Miklós. Az élelmiszeriparban dolgozom.
+3 #5 Subartu 2012-06-15 21:12
Idézet - szamos:
Kedves Subartu! Majdnem minden igaz lehet amit írsz, egy dolgot kivéve; ugyanannyi glutén van benne mint a többi búzában. Nem jó a lisztérzékenyeknek.
A hozzászólásod egy icipicit, mellébeszélés egyébként, de ezzel nem akarlak megsérteni.


Dehogynem akarsz :lol: Csak nem sikerül. Kedves "Gádor László" téged már jó pár honlapról kitiltottak, s ennek bizonyára oka van. Az összes álnevedet nem ismerem, de a stílus maga az ember.

Oktalan beszéddel nagy kárt lehet okozni, a kimondott szavak sokszor veszélyesebbek egy gépfegyvernél. A félrevezetett, nem ritkán már gyermekkorukban "iparilag" beteggé tett honfitársaink nagyon ki vannak szolgáltatva, nehezen jutnak megbízható tájékoztatáshoz ezért sokszor nem tudják, kinek higgyenek. Ettől függetlenül a valódi tönkölyt sok ezer allergiás fogyasztja probléma nélkül, tönköly alatt persze nem a tesco-tönkölyt értem. Őseink évezredeken keresztül fogyasztották a "magas" sikér-tartalmú búzát, és szerencsére az érdekképviseleti szerveik egyre tájékozottabbak.

Ha valaki bizonytalan tönköly ügyben, talán próbálja ki. A legjobb tapasztalat a személyes tapasztalat.
-1 #4 szamos 2012-06-15 13:16
Kedves Subartu! Majdnem minden igaz lehet amit írsz, egy dolgot kivéve; ugyanannyi glutén van benne mint a többi búzában. Nem jó a lisztérzékenyeknek.
A hozzászólásod egy icipicit, mellébeszélés egyébként, de ezzel nem akarlak megsérteni.
+3 #3 P.S. 2012-06-15 08:52
Hogy legyen némi valóságtartalom is a témában: Kalmár "Gergely és Kajdi Ferenc kutatók már 1995-ben bejegyeztették az újrafölfedzett növényfajt ÖKO-10 néven (hogy neve legyen a gyereknek, „akit” Magyarhonban elõször 1498-ban említenek elõször II. Ulászló egyik törvényében vulgo thenkel néven). Õk azóta valósággal küzdenek azért, hogy a tönköly mindenki számára elérhetõ táplálék legyen. Próbálkoztak a katonasággal is. Eddigi legnagyobb sikerük a Magyar Kajak-kenu Szövetség válogatottja sydney-i olimpiai szereplése. A sportolók szerint az ÖKO-10-bõl készült termékek is - magas tápértékük és energiatartalmuk révén - hozzájárultak eredményes felkészülésükhöz. Hasonló véleményen voltak súlyemelõink is.
Mégis, mi a széleskörû termesztés akadálya? A kutatók már pedzik a választ. A tudományos élet szereplõi primitívnek bélyegezték szelekciós módszerüket. Annak belátásához sem kell túl éles logika, hogy a növényvédõszerek és mûtrágyák gyártói, valamint a vetõmagüzemek miért nem lelkesednek a manipulálást nem tûrõ növényért. A malomipar pedig a szükséges hántolás miatt húzódozik, mondván, sok energiát emészt fel. A háttérben pedig egy láthatatlan, de annál eredményesebb erõ, a gabonamaffia teszi ki a stoptáblát. Erre sajnos számos bizonyíték szolgál (a hatóság által indok nélkül leállított uszályok, semmivé váló terményes zsákok…)
Hát ezért olyan drága a tönkölybúza liszt. 220 forint egy kiló a bioboltban. Ráadásul vadászni kell rá, mert ha nincs elég kereslet, nem rendelnek a boltosok. De mitõl lenne kereslet, ha nem ismerik a termékeket? Jó kis körök. Jobb, mint a gabonakörök. De ha így megy tovább, Japánban elõbb lesz piaca, mint itthon. Ott díjazzák a tönkölyt, mert más gabonákkal ellentétben nem penészedik, vegyszer nélkül sem. Az élelmezési gondokkal küzdõ országok is érdeklõdést mutatnak a világ minden tájáról! Csak éppen mi nem?

AZ ÉLET NEVE: TÖNKÖLY

A fehérje az élet alapja. Kizárólag a növények tudják elõállítani, az állatok már csak átalakítják.

A vegyszerek és a radioaktív sugárzás növekedése által okozott nem tudatos génmanipuláció hatására egyre kevesebb az élelmiszerekben az emészthetõ fehérje.

A ma termesztett búzafajták jelentõs részének 10-13 százalékos fehérjetartalmából harminc százalék emészthetõ. És mi van a maradék hetven százalékkal?

Gond akkor van, ha valamilyen mérget tartalmaz. Vagy kergemarhakórt okozó fehérjét, amit csak a fertõzött állat elégetésével lehet a táplálékláncból kivonni.


Gondolkodott-e már valaki azon, miért növekszik egyre rohamosabb ütemben az allergiások, a cukorbetegek száma?

Mára bebizonyosodott, hogy ezen tünetek mindegyike a hibás búzafehérjék fogyasztására vezethetõk vissza.

A forgalomban lévõ szójafajták szintén génmanipuláció áldozatai.
Eddig az ijesztõ tények.

És íme a vigasz: van egy õsi növény, az egyre többet emlegetett tönköly, aminek érintetlen a génállománya, húsz százalék a teljes egészében emészthetõ fehérjetartalma!

Kisgyerekekkel végzett kísérlet megmutatta, hogy a még természetes ösztöneik vezérelte csöppséget a kenyeres kosárból mindig a tönkölybõl készült kenyeret vagy süteményt választották. A felnõtteknek napi 12-15 dekagramm elég belõle. Így értehetõ, miért tudtak jóllakni eleink „csak” kenyérrel. Amit ettek, valóban táplálta szervezetüket, erõt adott a legnehezebb munkákhoz is.

Joggal kérdezhetjük a fenti adatok birtokában: miért nem áll át a magyar gazdaság a lehetõ leghamarabb a tönköly termesztésére?
Mire várunk?
Persze, tudjuk, Isten malmai lassan õrülnek. Elõbb a bizonyíték! "
#2 Subartu 2012-06-14 20:16
EreIdézet - szamos:
A valaha létezett búzák mindegyikében a mainak csak a töredéke mennyiségű glutén volt. A nemesítések során sikerült egyre nagyobb sikértartalmat elérni (sikér=glutén) aminek következtében szebb kenyeret lehetett sütni, könnyebb volt tésztát készíteni. Mára azonban kiderült hogy a magas sikértartalom nem előny, mert a glutén sok betegségnek a gyökere.
A visszanemesített tönkölyt később megvizsgálták és azt találták, hogy ugyanannyi glutént tartalmaz mint a többi búza.
Az eredeti tönköly elveszett. S bár a géntechnológia halad előre, valójában nem több kisérletezésnél.
A visszanemesitett tönkölynek nem sok köze van az eredetihez. Az eredeti tönkölyt visszacsinálni a Teremtő lenne csak képes. Szerintem


Erre azt mondanám, hogy nem nyert hangszórót. Általános észrevételnek jó, azonban a tönkölyből készült pékárukat ehetik a "lisztérzékenyek" a többi búzából készültektől tüneteik vannak. Utána lehet próbálni.
#1 szamos 2012-06-14 16:52
A valaha létezett búzák mindegyikében a mainak csak a töredéke mennyiségű glutén volt. A nemesítések során sikerült egyre nagyobb sikértartalmat elérni (sikér=glutén) aminek következtében szebb kenyeret lehetett sütni, könnyebb volt tésztát készíteni. Mára azonban kiderült hogy a magas sikértartalom nem előny, mert a glutén sok betegségnek a gyökere.
A visszanemesített tönkölyt később megvizsgálták és azt találták, hogy ugyanannyi glutént tartalmaz mint a többi búza.
Az eredeti tönköly elveszett. S bár a géntechnológia halad előre, valójában nem több kisérletezésnél.
A visszanemesitett tönkölynek nem sok köze van az eredetihez. Az eredeti tönkölyt visszacsinálni a Teremtő lenne csak képes. Szerintem

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások