20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 július 04, péntek

A zöld tea gyorsabban hat, mint a koffein

Szerző: Ismeretlen

Egy csésze zöld tea mindössze 30 percen belül javítani tudja a vérkeringés

 - derül ki egy tanulmányból.Köztudottak a zöld tea jótékony hatásai, ám egy, a European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészséges ital rendkívül kedvező hatással van az érrendszerre is.

A kutatásokból kiderült, hogy akár egy csészényi zöld tea képes kitágítani a váll és a könyök között húzódó artériákat - a fogyasztás után mindössze 30 perccel. Már sok kutatás bebizonyította a zöld tea kedvező tulajdonságait, ám most derült fény először arra, hogy a vérkeringésre ilyen rövid időn belül fejti ki jótékony hatását.

Görög kutatók egy csapat önkéntesen végezték el a kísérletet: zöld teát, valamint koffeint és meleg vizet itattak velük. Kiderült, hogy fél órával egy csésze zöld tea elfogyasztása után az önkéntesek artériái 4 százalékkal tágultak ki, ám a koffeinnél és a forró víznél nem mutattak ki ilyen hatást.

Az értágulás következtében hatékonyabban működnek azok az endotélium sejtek, amik a véredények belső falát szegélyezik, és segítik megelőzni a vérrögök kialakulását - állítják szakértők.A zöld tea Kínában és Japánban tradicionális italnak számít, és attól különbözik a fekete teától, hogy szárítás előtt nem erjesztik.

Ez a módszer 90 százalékkal lecsökkenti a teában található antioxidáns flavonoid tartalmát, és ezért gyakorol a fekete teától eltérő hatást az egészségre.A nyugati kultúrákban is egyre népszerűbb teafajtáról már bebizonyították, hogy segít megelőzni a rákot, csökkenti a koleszterint és a vérnyomást, valamint a máj káros enzimjeit is, sőt a dohányosoknak is ajánlják, mivel megállíthatja a sejtkárosodást.

Forrás: inforadio.hu

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások