20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2022 március 08, kedd

... A háború legfőbb vesztese

Szerző: valaki

A politikai "játszótérről."..... a háború közepén - Bp. ostroma alatt születtem születtem, a Sztálin orgonákkal körülvett Kútvölgyi kórházban - lehet, hogy háborúban halok meg????? Valaki idézte a neten. Az nem derült ki, hogy eredetileg ki írta.

Tegnap beharangoztam, hogy ma írok egy cikket "A háború legfőbb vesztese" címmel. Nos, a cikk megszületett (illetve, most születik meg, amikor ezeket a sorokat írom). Azok tippeltek helyesen, akik Németországot jelölték meg.

Hogy miért Németország?

Kezdjük az elején.

Németország 2011-ben elhatározta, hogy bezárja a működő atomerőműveit. A magyarázat a cunami sújtotta japán fukushimai atomerőmű katasztrófája.

"Fukusima alapvetően megváltoztatta az atomerőművekkel kapcsolatos felfogásomat" - hangsúlyozta a határozatot indokolva Merkel kancellár, akinek kormánya néhány hónappal ezelőtt még az erőművek működési idejének átlagosan 14 évvel történő meghosszabbítása mellett döntött. A hirtelen irányváltáshoz hozzájárult az is, hogy Németországban rendkívüli módon felerősödtek az atomenergia alkalmazása elleni tüntetések, a kormánykoalíció támogatottsága pedig rohamosan csökkent - írta a korabeli index.*

Ám ez így nem egészen igaz. Ugyanis az atomenergia alkalmazása elleni tüntetések már jóval korábban megerősödtek, és már Schröder (SPD) kancellár is az atomerőművek csendes kivonásával múlatta a drága idejét. Én ugyanis emlékszek még azokra a képekre, amikor a feltörekvő német zöldek a vonatsínekhez láncolták magukat, megakadályozandó a nukleáris hulladék elszállítását (Németország, hogy véletlenül se gyárthasson atombombát, a nukleáris hulladékot, azaz a "kiégett" fűtőanyagot nem tarthatta meg). Drámai képek voltak, amiért az aggódó német nép meg is jutalmazta a zöldeket, Németország későbbi tönkretevőit. Erre csak rátett egy lapáttal a fukushimai katasztrófa. Pedig a német atomerőműveket sem földrengés, sem cunami nem fenyegeti.

A zöldek viszont - ahogy a mi Momentumunk - destrukcióból, modern forradalomból építettek politikai brendet. Olyan sikerrel, hogy ma már ők adják a kormánykoalíció egyik pártját. Ez nem jöhetett volna létre, ha a zöldek nem verik szét az addig jól működő, nukleáris alapú német energiarendszert.

De szétverték. És közben a németek a franciáktól vásárolnak nukleáris alapon termelt áramot.

Schröder és csapata elkezdte keresni a megoldást és meg is találták: az olcsó orosz gáz! Annyira jól sikerült megtalálnia, hogy miután a mandátuma megszűnt és leköszönt a kancellári posztról, Schröder elszegődött a Gazprom orosz-német vegyesvállalatához építeni az északi áramlatot - állítólag évi 5 millió Eurós szerény fizetésért.

És hogy miért kell a németeknek a gáz? Akkoriban még nem volt ekkora fétise a CO2-nek, ezért kitalálták, hogy gázzal a legolcsóbb áramot termelni. Mégpedig egy speciális erőművel. Lássuk mi az.

A kombinált ciklusú gázturbinás erőmű

A kombinált ciklusú gázturbinás erőmű az alábbiak szerint épül fel. Képzeljünk el egy hatalmas repülőgép hajtóművet, ez a gázturbina, ami égeti a gázt, pörög és forgat egy hatalmas generátort. Az termeli az áramot.

Ugyanakkor a gázturbinából kiáramló forró gázokat nem a kéménybe engedik, onnan a szabadba, hanem egy gőzkazánt melegítenek vele, és a gőzzel - mint egy hagyományos szénerőműben - egy másik turbinát forgatnak, azon is van egy generátor, az is termeli az áramot. Így a kombinált ciklusú gázturbinás erőmű sokkal magasabb hatásfokkal, valahol 60-70% körül hasznosítja a gázban tárolt energiát. Ha még az így termelt a maradék hőt is hasznosítjuk, például távfűtésre, akkor a teljes rendszer hatásfoka valahol 80-85% körül van. Persze az erőmű megépítése drága, de megtérül a magas hatásfoknak köszönhetően.

A kombinált ciklusú gázturbinás erőmű elég gyorsan indítható, ezért alkalmas a napi változó energiaigények lefedésére, egyben jó tartalékrendszer a szél- és naperőművek mögé. MO-n pl. Csepelen van kombinált ciklusú gázturbinás erőmű, télen a távfűtésben és részt vállal.

Szóval, a németek kombinált ciklusú gázturbinás erőművek építésébe fogtak, közben épült az Északi Áramlat. Ezt megneszelték az amerikaiak, rájöttek, hogy a németek hamarosan megtöbbszörözik a gázfelhasználásukat. Amerikai palagázt kéne nekik eladni. Ehhez megbízhatatlanná kell tenni az orosz gázszállítási útvonalakat, amelyek akkor Ukrajnán keresztül vezettek. Ezért volt az egész Majdan - forradalom 3km2-en egy 600 ezer km2-es országban! A Majdan után - ami valójában egy puccs volt, a választott Janukovics elmenekült - az igazoltan amerikai ügynök és oligarcha, Poroshenko került valahogy hatalomra - nem is értem, állítólag szabad választások voltak -, az amerikaiak meg - Obama az elnök - befészkelték magukat az ukrán kormányzatba, közigazgatásba, továbbá a Biden család és Kerry rokonsága az ukrán energetikai és gázszállító cégekbe. Éppen azért, hogy megnehezítsék az oroszoknak az ukrajnai gáztranzitot.

Az csak mintegy másodlagos, hogy az oroszok attól is féltek - joggal -, hogy az amerikaiak Ukrajnát csatamezővé alakítják és telerakják katonai bázisokkal. Amerikai rakéta- és repülőgépbázisok Moszkva alatt 4-500 km-re, Putyinnak nem volt túl kecsegtető perspektíva.

Az oroszok gyorsan elfoglalták a Krímet, nehogy elveszítsék a szevasztopoli hadikikötőt. Következett a Donbassz, ezzel Ukrajna esetleges felvételének biztos megakasztása a NATO-ba.

Közben a németek és Európa elkezdtek alternatív gázszállítási útvonalakat kiépíteni. Déli Áramlat, Északi Áramlat kettő.

Az amerikaiak mindent megtettek ezek ellehetetlenítésére is, nem véletlen, hogy Erdogánnak egyre rosszabb lett a sajtója. A Navalnij-ügyet meg azért kreálták, hogy kimondassák a németekkel, hogy olyan országból nem vesznek gázt, ahol megmérgezik Navalnijt. Bizonyíték azóta sem került elő Navalnij megmérgezéséről, de az Északi Áramlat azóta is áll valamilyen megfejthetetlen okból.

Egy szó mint száz, az amerikaiak addig fokozták a politikai és részben a katonai nyomást, hogy végül Putyin megelégelte, húzott egy erőset, elindította a háborút. Amit, szerintem pár héten belül sikeresen le is fog zárni, legfeljebb szórványos harcok lesznek itt-ott. Ukrajna nagy része orosz ellenőrzés alá kerül Kijevvel együtt.

A szankciók

A nyugati országok - miután felocsúdtak a meglepetéstől - egy sor szankciót jelentettek be. Nagy részük nevetséges vagy szánalmas (a BL döntő helyszínének elvétele, a parasportolók eltiltása, vagy az orosz macskatenyésztők szankcionálása, egészen Putyinnak az EU-ban fellelhető vagyona zár alá vételéig - csak épp azt sem tudták, ilyen vagyon létezik-e egyáltalán), különösen annak fényében, hogy az USA ellen soha nem voltak szankciók, pedig agresszív háborúja volt elég. De a Nyugat - önös érdekből - az energiaszektort és a működtetéséhez szükséges elszámolási rendszert nem bántotta. Ám egy sor cég kivonulása, főleg a németek (Audi, BMW, Mercedes, VW, stb.) már fáj az oroszoknak is, erről írtam korábban. De Putyin megint váratlant húzott, maga is komoly szankciókat rendelt el és elzáratja a nyugat-európai gázszállításokat. Szerintem erre a Nyugat sem számított.

Ezen kívül - ahogy ezt Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős kormánybiztos a minap a Polgári Mulatóban elmondta - az oroszok esetleg kiszállnak az ISS működtetéséből (az átlagember nem is tudja, de az űrállomásnak is vannak hajtóművei, azokat üzemeltetni kell, üzemanyaggal ellátni, ha ezt az oroszok nem teszik meg, az űrállomás lassan ereszkedik a Föld felé, végül - évek múlva, de - darabokra esik szét és elég a légkörben; ezért folyamatosan emelgetni kell, hogy pályán maradjon; ez hagyományos űrhajóval egyszer-egyszer elvégezhető, de nem túl szerencsés, mert az űrállomás focipálya méretű, egy ponton megemelni veszélyes).

Csak az oroszok tudnak kellő rendszerességgel rakétát lőni az ISS-re, embereket felvinni, lehozni. utánpótlás vinni. A NASA nem véletlenül nem mondott semmit először, igaz, ez azóta változott. Az oroszok nélkül az ISS-nek és vele a több évtizedes globális űregyüttműködésnek gyakorlatilag vége - magyarázta a kormánybiztos.

Ha pedig az oroszok leállítják a gázszállításokat Nyugat-Európába, akkor - épp a kombinált ciklusú gázturbinás erőművekre épülő - német energiarendszer bicsaklik meg. Ezt még több szénnel már nem lehet megoldani, miközben erőltetik az elektromos autókat, tehát még több áram kellene. Mindez pedig sokkal hamarabb viheti padlóra a német gazdaságot, mint hogy az oroszok megéreznék az ellenük elrendelt szankciók hatását.

Ám ami a legsúlyosabb: miután az amerikaiak - ha ideiglenesen is - kiverték az olcsó orosz vezetékes gázt a nyugat-európai piacokról, kiderült, hogy ennyi gázt az amerikaiak képtelenek hajókkal átszállítani, de nincs is elég kapacitás a CNG tankerek töltésére és indítására az USA-ban és főleg a fogadásukra Európában.

Az USA túl nagyot akart markolni, nem sikerült. Viszont Európa maradt gáz nélkül.

És miközben a gázár az egekben van, a nyugat-európai tartalékok nullán, most szembesül azzal a Nyugat, hogy képtelen pótolni a kieső orosz gázt. Heteken belül a nyugati országok, de leginkább a németek olyan energiaválsággal néznek majd szembe, amilyet az első olajválság, de lehet hogy a háború óta nem éltek át. Márpedig ha a német energiaszektor megroppan, megroppan a német gazdaság, és vele az EU-tagországok gazdasága is. A Nyugat súlyos recesszióba süllyed.

Azért az Ukrajnáért, amelyet a háború szelére az összes oligarcha azonnal elhagyott.

 

Innentől egy kis fikciós kiegészítés következik.

FIGYELEM! Mindennemű esetleges egybeesés a később bekövetkező valósággal csakis a véletlen műve. Tehát.

Putyin konzultál Sojguval Kijev sikeres bevételéről, majd felcuccol és elmegy Szibériába medvére vadászni.

Aztán hazamegy a Kremlbe, odahívatja Lavrovot.

- Te, Szerjozsa, írjuk már össze, mik a feltételeink! Aztán telefonálj Berlinbe, Párizsba, Londonba, Washingtonba, hogy elfogadják-e tárgyalási alapnak...

- Rendben Vologya, írom...

És Putyin diktálni kezd:

- Ukrajna annektálásának elismerése,
- Oroszország új határainak elismerése,
- A maradék Ukrajna státuszának rendezése, itt egyezkedhetünk, kell a kompromisszum-készség,
- Az amerikai csapatok kivonása, bázisaik felszámolása a '90 után a NATO-hoz csatlakozott országokban, különösen a lengyeleknél és a románoknál,
- A NATO flotta kivonása a Fekete-tengerről,
- Szankciók visszavonása, különös tekintettel a macskatenyésztőkre,
- Mindenféle, az orosz sportolók ellen elrendelt szankció visszavonása,
- BL-döntő Szentpéterváron, kiírás szerint,
- Forma-1 futam Szocsiban, naptár szerint...

Putyin elgondolkodik.

- Szerjozsa, kihagytam valamit?

- Vologya, szerintem egyelőre elég lesz. Esetleg kérhetjük a nem létező vagyonunk zárolásának feloldását az EU-ban - teszi hozzá Lavrov nevetve.

- Oké... Scholz-nak külön mondd meg, hogy amíg ő mindenre rá nem bólintott, nincs gáz. Én meg visszamegyek a Bajkálhoz vadászni. Hívj, ha tárgyalhatunk.

Ja, és feltétlenül javasold helyszínnek Budapestet!

A magyarok rendes, vendégszerető népek. A pálinkájuk pedig finom...

Kiemelések és a külalak Zolitól

Hozzászólás  

#1 A "SZANKCIÓK" ÁLDOZATA EURÓPAR Zoltán 2022-04-08 05:33
Egy amerikai befektetési szakember /Agasyan/ Azt állítja, hogy a bevezetett "SZANKCIÓK" ÁLDOZATA EURÓPA EURÓPA LESZ!

Amint Agasyan kifejtette, az európai és a nyugati országokban az árak kozmikus méreteket öltöttek. Ez azonban nem a határ. Oroszországnak az ellátási láncokból való kizárásával az EU élelmiszer-összeomlásba süllyed. Az Egyesült Államok pedig – folytatva szankciós politikáját – „szent áldozat” oltárára állítja az Európai Uniót.

Az európai gazdaság túlságosan integrálódott az oroszhoz, és az Oroszország elleni szankciók elsősorban azt sújtják – mondta Grant Agasyan befektető. A szakértő szerint az Egyesült Államoknak azonban túl korai örülni, az ország gazdasága és a tőzsdék a "poros hordó" állapotában vannak.

Mint a szakember hangsúlyozta, a "zöld" energia irányába tartó pályáról beszélünk, azonban a jelenlegi körülmények között Európa kénytelen visszatérni a szénhez és a tűzifához. Ami a gazdaságot illeti, Agasyan kifejtette, hogy az USA és Oroszország közötti minimális kereskedelmi "kapcsolatok" ellenére az orosz üzemanyag továbbra is árprioritást élvez.

www.pravda.ru/news/economics/1696919-agasjan_evropa_sankcii/

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások