Print this page
2016 október 28, péntek

Mekkora kárt okoz az óraállítás?

Szerző: Vitaminkirály

1973 olajválságának máig fennmaradt egyik eredménye, a téli és nyári időszámításnak hívott szokás. Akkor az arab országok hasukra ütöttek és egyik napról a másikra négyszeresére emelték a nyersolaj árát.

Óraállítás Ma már azt is kijelenthetjük, hogy egy háztartás (vagy egy település) összes energia fogyasztásának töredéke a világításra használt áram és ahogy haladunk előre a 21. századba ez egyre inkább így lesz. A televízióink, a számítógépeink, a hűtőszekrényeink, a kazánjaink semmivel nem fogyasztanak kevesebbet attól, hogy az óránkat előre vagy hátra tekergetjük. Elmondhatjuk tehát, hogy ami a 70-es években még kecsegtetett valami haszonnal, az mára okafogyottá vált.

Ami megmaradt, az nem más, mint egy erőszakos beavatkozás az ember természettel harmóniára törekvő belső órájába. Már egyetlen óra gondot okoz a szervezetnek és rövid távon olyan kellemetlen mellékhatásokkal jár, amiket mindannyian megtapasztaltunk. Egész napi álmosság a minimum, de a rossz kedély, a lehangoltság és a figyelmetlenség is jellemző tünet. A közúti balesetek száma például megnégyszereződik az átállítást követő rövid időszakban.

Ami ennél is szomorúbb, hogy a hosszú távú hatásokat sokáig nem vizsgálta senki. Pedig azt majdnem biztosan állíthatjuk, hogy ami egészségtelen rövid távon, az hosszú távon sem kecsegtet sok haszonnal.

Statisztikailag kimutatható, hogy az éjszakai műszakot vállaló nők körében magasabb egyes betegségek előfordulási aránya. Mivel a szervezetük egy szigorú napi bioritmus szerint dolgozik, vannak olyan feladatai, amihez nyugalomra lenne szüksége. Például a szervezet méregtelenítése és a “rendrakási” funkciók ilyenkor dolgoznának. Nem véletlen, hogy a mellrák az egyik, ami az éjszakázó nők körében gyakoribb.

Mi okozza az egészségromlást?

A szervezetünk hozzá van szokva az évszakok változásából származó napszakváltozásokhoz. Amikor tavasszal hosszabbodik a nappal és ősszel rövidül, az napi egy-két percet jelent, amihez könnyedén igazodik.

Ezzel szemben a tavaszi óraállítás négy, az őszi hat hétnek megfelelő azonnali időugrást jelent a szervezetünknek, amit képtelen korrigálni. Ez összesen 10 hét, ami a teljes évnek mintegy 20%-a. Ez azt jelenti, hogy életünk 20%-át úgy töltjük, hogy biológia óránk valamilyen mértékben meg van zavarva.

Ennek az immunrendszerünk látja kárát legelsőként. Az alvásmintába való ilyen mértékű beavatkozás gyengíti a kórokozókkal való ellenálló képességünket.

Hogyan védekezhet?

Legtöbb ember esetében pár nap szükséges a testnek az átálláshoz. Van akinek kevesebb, és van akinek akár 2-3 hét is kell ehhez. Mivel az átállás mindig vasárnapra esik, van módja segíteni a szervezetének egy simább átállást elviselni.

  • • Tegye alkalmassá a hálószobát a nyugodt pihenésre. Kapcsolja ki a zajt, a fényeket.
  • Olvasson elalvás előtt szépirodalmat.
  • • Igyon meg egy citromfű vagy orbáncfű teát. Sokat ne igyon, mert az ősi bölcsesség szerint: “nagy pohár teát igyon lefekvés előtt, aki korán akar kelni”. Az alvás minőségét javító    gyógynövények köze és tartozik még a valeriana (macskagyökér), kamilla és a komló is.
  • Reggel indítson úgy, hogy egy pörgős, vidám hangulatú zenét hallgat, mielőtt nekifog a dolgainak.
  • Táplálkozzon az óraállítást követő héten a szokottnál is jobban. Kerülje a szélsőségességet és fogyasszon vitaminokban gazdag ételeket!

Forrás: http://vitaminkiraly.hu/mekkora-kart-okoz-az-oraallitas/