Print this page
2008 augusztus 31, vasárnap

Légkondicionáló pro és kontra

Szerző: orvostkeresek.hu

Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy –különösen gyerekek esetében – mellőzzük a légkondicionáló túlzott használatát, nem tartózkodunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában, elkerülve ezzel a nyári náthás, meghűléses tüneteket, izületi panaszokat. Egészségünkre nézve azonban nem csak a hideg, de a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegő minősége is komoly veszélyt jelenthet.

 

Szerencsés esetben nem tapasztaltuk még, amikor a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szag áramlik a berendezésből.

Az ilyen jelenségek oka nem más, mint a készülékben lerakódott kosz, por, baktérium- és gombatenyészetek.

A légkondicionálókban leggyakrabban található mikroorganizmusok közül talán a legfontosabb a Legionella. Az általa okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A legionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.
 
Dr.Magyar Donát, aerobiológus elmondta, a légkondicionáló berendezés ezen kívül még számos fertőzést okozó mikroorganizmus számára biztosít kedvező életfeltételeket. A leggyakoribb baktérium nemzetségek: Actinomycetes, Flavobacterium, Pseudomonas; protozoák: Acanthamoeba, Vorticella; nematodák; penészgombák: Aspergillus, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Rhodotorula, Trichoderma.

 A nem megfelelően karbantartott berendezések a korábban már említett legionellózis és Pontiac-láz kórképeken kívül az alábbi betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet:
-hypersensitiv pneumonitis, (túlérzékenység okozta tüdőgyulladás)
-asztma,
-allergia,
-szisztémas mycosis, (az egész szervezetet érintő gombafertőzés)
-aspergillosis, (tüdőben előszeretettel megtelepedő gomba okozta gyulladás)
-feltételezhetően mycotoxicosis (gombák által termelt szervezetet károsító anyagok által kiváltott reakció) is előfordulhat.-mondta el dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász.
 
A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, majd a klíma bekapcsolásával folyamatosan keringetésre kerüljenek a beltéri levegőben. A munkahelyi, otthoni és az autóban felszerelt klímát évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni, vagy, ha a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. A berendezések karbantartásához mindig kérjük szakember segítségét, ezzel sok bajt előzhetünk meg.

 
Budai Tüdőközpont
www.tudokozpont.hu
A Prima Medica Egészségközpontok tagja

Forrás: orvostkeresek.hu