20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2020 december 09, szerda

"Ivermecitin" koronavírus megelőzésére ...

Szerző: Dr. Merényi Attila

Tapasztalatok szerint az Ivermectin kiválóan használható az új típusú koronavírus megelőzésére és rendkívül hatékony a Covid-19 bármely szakaszának kezelésében. Dr. Merényi Attilával, a Budapest-Covid-Protokoll összeállítójával beszélgettünk.

A MODERN GYÓGYSZERTÖRTÉNET EGYIK LEGNAGYOBB HATÁSÚ FELFEDEZÉSE VOLT 1975-BEN AZ IVERMECTIN.  SZATOSI OMURA ÉS WILLIAM C. CAMPBELL ORVOSI NOBEL-DÍJAT KAPOTT ÉRTE 2015-BEN.

A WHO KIEMELT, LÉTFONTOSSÁGÚ SZERNEK MINŐSÍTETTE.A WHO KIEMELT, LÉTFONTOSSÁGÚ SZERNEK MINŐSÍTET

 Mit tudunk róla?

    • Széles hatásspektrumú parazitaellenes szer, egyetlen dózisban hatásos a legkülönbözőbb parazitafertőzések ellen, a bélférgektől (Ascaris, Taenia), laposférgektől (májmétely, vérmétely), az elefantiázis, bilharziázis, folyami vakság (onchocercariasis), filáriázis kórokozóin át a protozoonok okozta Chagas-betegségig és maláriáig. Ezekre a parazitás megbetegedésekre Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában emberek százmilliói használtak vagy használnak Ivermectint. Állatok féreg- és élősködő mentesítésére szerte az egész világon alkalmazzák – erre a célra Magyarországon is elérhető
    • Széles hatásspektrumú parazitaellenes szer, egyetlen dózisban hatásos a legkülönbözőbb parazitafertőzések ellen, a bélférgektől (Ascaris, Taenia), laposférgektől (májmétely, vérmétely), az elefantiázis, bilharziázis, folyami vakság (onchocercariasis), filáriázis kórokozóin át a protozoonok okozta Chagas-betegségig és maláriáig. Ezekre a parazitás megbetegedésekre Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában emberek százmilliói használtak vagy használnak Ivermectint. Állatok féreg- és élősködő mentesítésére szerte az egész világon alkalmazzák – erre a célra Magyarországon is elérhető
    • Hatékony a rovarok okozta fertőzések (rüh, fejtetű, lapostetű) ellen, sőt ha Ivermectin bevétele után éri szúnyogcsípés az embert, még a szúnyogot is képes elpusztítani.
    • Antibakteriális hatással is rendelkezik a tébécé kórokozójával és a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureussal (MRSA) szemben, bár eddig ilyen irányban csak in vitro vizsgálatok történtek.

 ivermectin1

Ivermectin: új jelölt a SARS-CoV-2/COVID-19 ellen.
Fotó: ann-clinmicrob.biomedcentral.com

 

  • ♦   In vitro vizsgálatokban széles spektrumú antivirális hatását tapasztalták RNS (zikavírus, influenza A vírus, chikungunya láz, kullancs enkefalitisz, dengue láz, nyugat-nílusi láz, sárgaláz, venezuelai lóekefalitisz, HIV-1 és tucatnyi további) és DNS (sertés cirkovírus, VSV, vagyis vezikuláris stomatitisz vírus, parvovírusok és 1-es típusú bovin herpeszvírus) vírus ellen. In vivo azonban eddig csak a baromfipestis (NDV), a nyugat-nílusi láz, a VSV és parvovírusok ellen alkalmazták.
  • ♦   Bizonyos daganatok nem reagálnak a kemoterápiás szerekre – szakkifejezéssel élve ezek multidrog-rezisztens rákok. Ezekről kiderítették, hogy egy sejtfehérje (Gp170, vagy Pg-p, újabb nevén MDR1) túltermelése révén érik el ezt a rezisztenciát. Ez a fehérje a sejtek citoplazmájában van jelen és a bejutott esetleges mérgező anyagokat megköti, és „kiviszi” a sejtből, mielőtt azok a sejtműködést károsíthatnák. Az Ivermectinről kimutatták, hogy gátolja azt a sejten belüli kémiai jelsorozatot, ami az MDR1 fokozott termelését kiváltja. Így az Ivermectin visszaállítja a multidrog-rezisztens daganatok érzékenységét a kemoterápiás szerekre.
  • ♦   Végül egy ismeretlen eredetű bőrbetegség, a rosacea kezelésében is kiválónak bizonyult – emberek számára használatát Magyarországon így kizárólag a kenőcs formában engedélyezték

Ivermectin és SARS-CoV-2

A SARS-CoV-2 is azok közé az RNS vírusok közé tartozik, amelyekre az Ivermectin hatni képes. Az április elején közzétett in vitro tanulmány után számos helyen elkezdődtek a klinikai vizsgálatok is, jelenleg 

43 KLINIKAI TANULMÁNYBÓL 10 BEFEJEZETTNEK MINŐSÜL ÉS AZ EREDMÉNYEK AZ EGYEDÜLÁLLÓ HATÉKONYSÁGOT IGAZOLJÁK.

Mivel az Ivermectin a világ egyik legszélesebb körben használt és legolcsóbb gyógyszere, sok országban az orvosok klinikai vizsgálatok nélkül is elkezdték adni betegeiknek.

A klinikai vizsgálatok, majd a törzskönyvezési eljárás a gyógyszerek minőségbiztosításának alapfeltételei. Ennek hiányában is, Ön szerint mi indokolja, hogy engedélyezni kellene az Ivermectin használatát?

Merényi Attila (ME): 2-3 milliárd gyógyszerbevételből 1662 körüli mellékhatással bíró esetet jelentettek mostanáig, ez gyakorlatilag kimutathatatlan mennyiség. Prevenció során profilaxisként használható, egy esetleges fertőzés során pedig a betegség nagyon enyhe lefolyású, ha használták. A koronavírus-megbetegedés minden spektrumában hatékony és sikeres. Korai fertőzéses esetekben azonnal adni kellene, 

KÉPES NAGY TÖMEGBEN MEGFOGNI A BETEGSÉG KIFEJLŐDÉSÉT, AMELYBEN EGYRE TÖBB EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ IS ÉLETÉT VESZTI.

A 2020. november 18-án készült és november 22-én közreadott képen védőruházatot viselő dolgozó lép be a moszkvai Krilatszkoje Jégpalotában kialakított ideiglenes kórházba, amelyet a koronavírussal fertőzött páciensek ápolása céljából hoztak létre.

Hozzászólás  

#1 Áttörés jön az ivermectin Covid-ellenes használatábanR Zoltán 2021-05-15 09:20
Az ivermectin parazitafertőzések kezelésére szolgáló antibiotikum, ám több országban is alkalmazzák Covid-terápiában, legutóbb a Fülöp-szigeteken adtak ki engedélyt a használatára.

index.hu/.../?token=5b0764257b565fd9c5ca49eb6ecd4e42

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások