20210304
Last updateH, 21 dec. 2020 2am

rovas logo

2017 január 11, szerda

Mit egyél, hogy jobban láss?

Szerző: bloggerkornél

Számtalanszor hallottuk gyerekkorunkban, hogy "Egyed a répát is, attól tudsz majd fütyülni!" Nos, hogy ebben mennyi az igazság, azt nem tudjuk, viszont kétségkívül vannak olyan ételek, amelyek tápanyagtartalmuknak köszönhetően elősegíthetik több szervünk egészségének megőrzését.

Nézzük például a szemet! Kulcsfontosságú szervünk, az agyunk után a második legbonyolultabb felépítésű részünk. Egyik alkotórésze, a retina felelős a fényérzékelésért. Jó működéséhez elengedhetetlen, hogy bizonyos vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, tápanyagokhoz megfelelő mennyiségben hozzájusson.

A retina hatékonyságához szükség van - többek között - bioflavonoidokra, karetonoidokra, A- és D-vitaminra. A természet ajándéka számunkra, hogy nem csak mesterséges formában, táplálékkiegészítőkben találhatóak meg ezek a tápanyagok, hanem természetes formában is, mégpedig ételekben.

Ha szeretnénk megőrizni eme szervünk egészségét, fogyasszunk sokat ezekből: spenót, sárgarépa, édesburgonya, spárga, tenger gyümölcsei, tojás, leveles kel.

retina

A szem egészségének megőrzéséről szóló sorozatunkban ezúttal a szaruhártyát vesszük górcső alá. A szaruhártya a szemgolyó első védvonala, vagyis a külső védőburkolatának az elülső, áttetsző része.

Alakja leginkább egy óra üvegburkolatához hasonlít, görbületének mértéke befolyásolja a fénytörés, így a látásunkat is. A szaruhártya a közepén a legvékonyabb, kb. fél mm, míg a széleihez közelítve egyre vastagodik, elérheti az egy mm vastagságot is. A felnőttek áttetsző szaruhártyáján nem futnak erek, így a tápanyagellátást más úton kell biztosítania magának. Kívülről és belülről sejtek határolják, közöttük szabályosan elrendezett rostok találhatóak. Ezek segítségével egyrészt a könnyből, másrészt pedig a csarnokvízből vonja ki a szükséges oxigént és tápanyagokat. Pontosan ezért kiemelten fontos, hogy kontaktlencse használat esetén mindig szorosan tartsuk be a szakorvos utasításait, hiszen ha gondatlanságból, illetve pusztán kényelemből megvonjuk a szaruhártyától a zavartalan működéséhez szükséges ellátást, az szemszárazsághoz, gyulladáshoz vezethet!

Ha ereket nem is, idegvégződéseket viszont bőven tartalmaz a szaruhártya felszíne, ennek köszönhetően érzékeny annyira a szemünk a külső behatásokra. A szaruhártya külső felszínének sérülése több napig okozhat akár igen erős fájdalmat és kellemetlenséget, azonban bőrünk hámsejtjeihez hasonlóan a szaruhártya külső takarósejtjei is kb. 7 naponta megújulnak, így a sérülések begyógyulnak. A lézertechnika fejlődésével mára már elérhetővé vált egy olyan eljárás, mely a szaruhártya mélyebb, érzéketlen rétegeiben végzi el a fénytörési hibák korrigálását, így a látásjavító műtét teljesen fájdalommentes. 

Azon túl, hogy gondosan vigyázunk, ne érje sérülés a szaruhártyánkat, még többet is tudunk tenni egészségének megőrzése érdekében! Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek tartalmazzák a zavartalan működéséhez elengedhetetlen tápanyagokat, zsírsavakat, és antioxidánsokat!

Lássuk most, melyek ezek!

szaruhártya

Tényleg mindenkit elér a szürkehályog?

A szürkehályog napjainkban népbetegség. A szürkehályog , más néven cataracta a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles képet lássunk. A 65-75 éves népesség 50%-a, a 75 év felettieknek pedig közel 70%-a szenved tőle. Az egyoldalú – antioxidánsokban szegény – étrend, a cukorbetegség, a szemet ért mechanikai behatások vagy a túl erős napfényterhelés elősegíthetik a betegség kialakulását, tehát ezek mellőzésével késleltethetjük az elkerülhetetlent, de teljes elkerülésére kicsi az esély.

Dr. Busch Zsuzsanna szemész szakorvos évtizedekig gyógyította a beteg szemeket, ám 78 éves korában őnála is szürkehályogot diagnosztizáltak: „Észrevettem, hogy fokozatosan romlik a látásom. Az olvasáshoz egyre erősebb fényű lámpát kellett használnom, a háztartási munkák során – a romló térlátásom miatt - gyakran nem oda tettem a tárgyakat, ahová szerettem volna, és egyre nehezebben ment az esti autóvezetés is. Végül szemorvos kollégáimmal azonos álláspontra jutottam: ez bizony kezdődő szürkehályog, ami gyakran jár együtt az idős korral, és ha nem kezelik, akár vakságot is okozhat. Egyértelművé vált számomra, hogy szemműtétre van szükségem.”

Régen ezt a betegséget gyógyíthatatlannak tartották, és a mai szemészet is csak egyetlen megoldást ismer a probléma megoldására, ez a műtét. Sem a megelőzésre, sem a gyógyszeres kezelésre nincs lehetőség. Egyedüli megoldást az elszürkült szemlencse eltávolítása, és korszerű, szövetbarát műlencsével való helyettesítése jelent. Műtét nélkül a szürkehályog minden esetben vaksághoz vezet.

Szürkehályog

Néhány évvel ezelőtt még csak az érett szürkehályogot műtötték, így előfordult, hogy a pácienseknek a műtét időpontjára már meglehetősen beszűkült a látásuk. Jó hír az érintettek számára, vagyis majdnem mindannyiunknak, hogy a korszerű cataracta sebészetnek köszönhetően ma már egyáltalán nem szükséges idáig várni, ráadásul a szürkehályog műtét napjainkra az egyik legbiztonságosabb orvosi beavatkozássá vált.

Hogyan zajlik egy szürkehályog műtét?

„A legkisebb beavatkozás elvét követő, legkorszerűbb műtéti technikát, a fakoemulzifikációt alkalmazzuk, melyben nagy gyakorlattal rendelkezünk.” – válaszolja kérdésünkre Dr. Német Ilona, a több évtizede működő Focus Medical Szemészeti Központ szürkehályog specialistája. – „Ez egy ultrahangos eljárás. Altatás és injekció adása nélkül, csepp-érzéstelenítéssel tökéletesen érzéstelenítjük a szemet, így nem lehet fájdalmat érezni sem a műtét alatt, sem utána. Mindez nem tart tovább 20 percnél, amit rendkívül gyors és panaszmentes gyógyulás követ. Egy hét után autóvezetés, irodai, számítógépes munka már végezhető, nehéz fizikai munka, szennyezett környezetben végzett munka egy hónap után lehetséges.”

Igaz-e, hogy szemüvegre sincs szükség a szürkehályog műtét után?

„A modern műlencséknek köszönhetően a műtéttel nem csak a szürkehályog által okozott látáscsökkenést szüntethetjük meg, hanem egyúttal a korábbi fénytörési hibát is korrigáljuk.” –folytatja a Focus Medical szakembere. „Így a páciens élesen fog látni távolra szemüveg nélkül még akkor is, ha ehhez régebben szemüvegre volt szüksége a rövidlátása, távollátása, vagy asztigmiája miatt. A közeli látás javítására legmodernebb multifokális műlencséket, az asztigmia (cylinder) megszüntetésére a tórikus műlencse beültetését tudjuk ajánlani alkalmasságtól függően. Az egyénre szabott lencsetervezéssel a lehető legkevesebb műtét utáni szemüvegviselést érjük el.”

Forrás:http://eleslatas.blog.hu

Ajánlotta: Kunavar

Megnyitva 2887 alkalommal

Hozzászólás   

#2 Pontosítást kérnék ha lehetZoli 2017-01-22 12:43
Idézet - Stefan Vida:
olvasd-


Kedves Vida Stefan!

Kifejtenéd pontosabban mire gondoltál amikor csak azt írtad, hogy "olvasd-"? A cikkre gondoltál, vagy valami lemaradt?

Szeretettel: >Zoli<
#1 vipisti@vipmail.huStefan Vida 2017-01-22 12:19
olvasd-

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások