20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 október 04, vasárnap

Fa terápiák. Öleljünk fát

Szerző:

Őseink egyértelműen hittek a fáktól kapott gyógyító, nyugtató, harmonizáló energiákban. A fákkal való kapcsolat gyógyító erejű is lehet, mivel az egyes fáknak különböző kisugárzásuk van, mindegyik másra használható. Az emberiség évezredek óta alkalmazza a fa-terápiát. Ehhez nem kell mást tennünk, mint felhasználnunk gyógyító kisugárzását. Ha nem használna, már bizonyára a feledés homályába veszett volna, ma már szinte senki nem tudna róla. 

A fa-terápia civilizált világunkban sajnos feledésbe merült, pedig ősidők óta ismert volt. (Így például az első sápadt arcúak igencsak nagy szemeket meresztettek a fákat ölelgető indiánok láttán, akik néhány perc múlva újult erővel mennek tovább...) Az indián a fát magával egyenrangú lénynek tekinti. Fát kidönteni némely törzsnél bűnnek számít. A fa számukra az istenek lakhelye A mi őseink is tudtak erről, ugyanúgy mint a rómaiak, a görögök és a kelták is.

A fák különleges gyógyítók hiszen a legtöbbjük már több száz évet megélt. Mindegyik fának különböző kisugárzása van, mindegyik másra használható. Az emberi szervezet megérzi, hogy melyik számára az ideális fa. A pozitív földsugárzások különösen felerősítik a fák segítő erejét, például a Föld szívcsakrájánál, a Pilisben, vagy a szintén intenzív energiával bíró Bükkben – például Bükkszentkereszten. Ezeken a helyeken a fák energiaáramlása szorosan összekapcsolódhat az emberével, hogy így legyen annak segítségére.

A különféle vallásokban és mondákban a fa fontos szerepet játszik. Az indián kultúra szerint is jó szellemek lakoztak a fákban. Azután az ő teremtéslegendájukban van az, hogy Isten nyilat lő kőrisbe, a sebből szivárgó vérből lett az ember.
Egyik írásban találtam, hogy Buddha állítólag fügefa alatt világosodott meg. Az ősmagyar mondák "égig érő fáról", "életfáról" szólnak. A hinduk szerint Visnu isten fügefa alatt született. A Biblia a "Tudás Fájáról" beszél, amely az Édenkertben nőtt. Ezért hiszem azt én is, hogy a fákban csakugyan gyógyító energia rejlik. Van néhány fa, amelyik mindenkire jó hatással lehet, de nem árt, ha tudod, hogy melyik a "te fád", vagyis melyik az, amelyik levezetheti a testedből a negatív energiát és feltölthet pozitívval. A közeli testi kapcsolat egy fával visszaadja az embernek az elvesztett energiáját. Feltölt, akár az áram az akkumulátort. A fák energetikai tere április és október között a legerősebb.

Ha van otthon fád, vagy erdő közelében laksz, természetesen sokkal több alkalmad nyílik erre a sajátos terápiára. Ha teheted, naponta egyszer ölelj meg egy fát, vagy legalább dőlj a törzsének teljes testeddel. Ha ez nehézségbe ütközik, akkor oszd be az idődet úgy, hogy csak fél órácskát is, de hetente legalább kétszer-háromszor kerülj a neked kedvező fa közelébe. Egy-egy ilyen ölelő érintés időtartama minimum tíz, de inkább húsz percig tartson. Az sem teljesen mindegy, hogy milyen fát választasz. Ha csak teheted, szép megtermett, egészséges példányt szemelj ki. A göcsörtös, láthatóan beteg, össze-vissza nyesett vagy törött ágú koronával ne kísérletezz, mert azzal úgysem éred el a kívánt eredményt.

A terápia módja:

Öleld át a fatörzset, homlokodat támaszd neki, csukd be a szemed és próbáld meg érezni, ahogyan átveszi a tested a fa energiáját. Itt fizikai folyamatok zajlanak, a fa és a ember része a természetnek, tehát ami történik, az is természetes folyamat. Nem csupán a képzeletedben, hanem a valóságban is lejátszódik és elindul a gyógyulás. Tehát menj ki a természetbe, keresd fel a kedvenc fádat, öleld át, áramoljon át az energiája feléd.

Amikor lelkedet elönti a kétség és a fájdalom, fordulj a természethez segítségért. Sétálj a kedvenc parkodban, vagy a közeli erdőben, a lényeg, hogy a fák gyógyító energiái fonjanak körbe. Minimum egy óra a zöldben, és a fák elszívják negatív gondolataidat, és feltöltenek pozitív életérzésekkel. A fák valóban nagy erővel bírnak, légy nyitott, és meglátod, hogy milyen nagyszerű érzés frissülni a szabadban.

Melyiket válasszam?
A fa-terápiát évtizedek óta kutató német szakember, Manfred Himmel szerint az alaptézis: mindig a fa választ ki téged...
Mindenkinek más faj, más egyed segíthet, az emberi szervezet pedig megérzi, melyik számára az ideális fa. (Érdekesség egyébként, hogy reggel a koronában, este pedig a gyökerekben koncentrálódik a fa ereje.)
Az egyes nemzeteknek is megvannak a maguk fái (például az oroszoknak a nyír, a németeknek a hárs, magyarnak a tölgy.)
A klasszikus fa-terápia esetén válasszunk ki egy jól megtermett, idős, egészséges fát, amihez mindennap, de legalább hetente háromszor eljárunk, s 10-20 percig töltődünk a fa energiájával!

Így ölelkezzünk!...
Ha élvezni akarjuk egy fa jótékony kisugárzását, homlokunkat, mellkasunkat és hasunkat érintsük legalább öt percig a fatörzshöz! A bal kezünk felfelé, a jobb lefelé mutasson, majd forduljunk meg, hogy nyakszirtünk, gerincünk és a lábunk is érinthesse a törzset!

TIPP: ha álmatlanság kínoz, akkor meztelen talpaddal érintsed a fa törzsét tíz percig! - Jobb, ha a fa energiáját nappal vesszük igénybe, mert esténként ez lesüllyed a gyökerekbe.

Vajon miért vonzódik az ember ennyire a fákhoz? A mai tudomány is bebizonyította – csak a köztudatban nem terjedt el, megmagyarázhatatlan mivolta miatt, hogy a növények, fák megismerik az embert. Finom elektromos érzékelőket helyeztek a növényekre és figyelték milyen jeleket adnak, ha gondozzák, vagy bántalmazzák. A kísérlet viszont még a tudósokat is meglepte: a fa megjegyezte ki bántja, és ki ápolja, és ha megjelent a személy a fa már reagált is! A fa megismerte bántalmazóját, gondozóját.

Nemrégen még megmosolyogtuk a régi civilizációk tudását, és az indián ősök szelleme csak mesének babonának tűnt, mára viszont egyre többen fogadják el, hogy az ember, halála után is él, akár segíthet is fiainak. Az érzékenyebb, szenzibilisebb emberek ma is érzik, amit az ősi népek: A fáknak lelkük, szellemük van. Képesek szeretet adni-fogadni, sőt akár gyógyítani is.

A fákkal való kommunikáció tudománya feledésbe merült és a fák nyelvét a modern kor embere már nem érti. De talán itt az ideje, hogy újra beszéljük a fák nyelvét, és tanuljunk, gyógyuljunk a fáktól. Összekötik az eget a Földdel. Bölcs, szeretettel teli lények és örömmel segítenek az emberen. Ha kimész az erdőbe, vagy csak megérintesz egy fát, érzed: a fáktól az ember élete jobb!

A régi korok nagy bölcsei kérdéseket intéztek a fákhoz és válaszokat is kaptak. Miért ne tehetné ezt meg a mai kor embere, akinek nagyobb szüksége van az ősi bölcsességekre, mint valaha! Ezért az egyik legősibb és minden bizonnyal legegyszerűbb energetikai módszer: megölelni egy fát. A fák ugyanis igen erős pozitív aurával rendelkeznek, amellyel képesek kitisztítani, feltölteni az emberi energiamezőt is. Bár minden fa hatása egyaránt pozitív, vannak fajták, amelyek előszeretettel „oldanak meg" emberi problémákat!

A fagyógyászat igen kellemes eljárás. Természetesen nem szabad azt hinni, hogy a betegség megszűnik, mert félóra hosszat a fa alatt üldögéltünk. A fa gyógyereje ajándék annak, aki kényszer nélkül meg tud nyílni előtte. A lényeg az, hogy a fákat ugyanolyan élőlénynek tekintsük, mint amilyenek mi vagyunk, és tudatosítsuk magunkban, hogy kölcsönösen függünk egymástól. Gondozhatjuk, de ki is vághatjuk a fákat, ugyanakkor ők jelentik számunkra az éltető levegőt és a friss, nyugtató, zöld harmóniát, amely gazdaggá teszi bolygónkat.

Sétáljunk sokat parkokban, erdőkben, arborétumokban, és szívjuk magunkba a kristálytiszta, hűs levegőt. Gondolatban köszönjünk az öreg fáknak, és mondjunk nekik hálát azért, hogy megtisztítják a levegőket. Ha úgy érezzük, hogy jól esne, simítsuk végig a törzsüket, vagy öleljük át néhány percre kérges törzsüket. Meglátjuk majd, mekkora energiával töltenek fel bennünket! A fákkal való kapcsolat gyógyító erejű is lehet, mivel az egyes fáknak különböző kisugárzásuk van, mindegyik másra használható. Ehhez nem kell mást tennünk, mint felhasználnunk gyógyító kisugárzását. A fagyógyászat segítséget nyújthat fejfájás, migrén, lehangoltság vagy túlhajszoltság esetén is, és egy órás erdei séta után elkezd helyreállni a test-szellem-lélek egyensúlya.

És most lássuk, melyik fa milyen lelki panaszra jelenthet gyógyírt!

Almafa
Különösen tavasszal szép, amikor virágzik. Az édes illat vonzza az ember, és javítja a hangulatát. Alkalmazás: A lehangolt és szomorú embernek hasznos az almafa derűs kisugárzása.

Bükkfa avagy Fagus sylvatica L.
Az egyik legerősebb energiamezővel rendelkező fafajta, lehangoltság, depresszió, fáradtság és stressz ellen is célszerű megölelni – vagy nekitámaszkodni – legalább tíz percre. A bükk sugárzása fejfájás és migrén esetén hasznos, illetve támogatja a szellemi munkát. A németek szerint zivatarban a bükk a legbiztonságosabb fa, amely stabilitásával, erős állóképességével példát mutat az embereknek. Zaklatott, és érzelmileg labilis városi embereknek való gyönyörű fa, amely megtanít minket, hogy minden helyzetben "több lábbal álljunk" a földön. Pszichológiai vizsgálatok bizonyították, hogy ha bükkfaerdőben sétálunk, feltöltődhetünk életenergiával. A bükk ugyanis kigyógyít a búskomorságból, visszaadja jókedvünket, erősít, frissít. Aki vérkeringési zavarokkal küzd vagy túlérzékeny a stresszhatásokra, tartózkodjon minél sűrűbben - hetente legalább egyszer - bükkfák közelében. Már tízperces közelség is elegendő. A fa levelei csillapítják a fejfájást is.

Borsfa
A borsfa enyhíti a hátfájást, lazítja a merev ízületeket, csökkenti az izomlázat.

Ciprus
A ciprus, ez az örökzöld tűlevelű, a toszkán táj jellegzetes eleme, Talán ezért kelt vágyat és jó érzést látványa oly sok embernek. Alkalmazás: A ciprus lábánál vigaszt találhat. Az álmodozó embernek segít, hogy nyugodtan, de céltudatosan foglalkozzon élete tervezésével.

Cseresznyefa
A párkapcsolati gátlásokat oldhatjuk vele, de segít a szexuális problémák megoldásában is. Érdemes a párunkkal közösen megölelnünk!

Eukaliptusz
Az eukaliptuszfa színes, kámforillatú, szalagosan hámló kérge kimerültség ellen használt népi gyógyszer.

Éger
Az éger spirituális fa, a misztikusok, mágusok és boszorkányok fája. Akik nem nyitottak a spiritualitásra, kerüljék el, mert összezavar és nyugtalanságot okoz!

Fahéjfa
A fahéj ágainak kérgéből készítik az édességek ízesítésére használt, édeskés-csípős fűszert. Ágaiból keringésjavító, lázcsillapító drogot is nyernek.

Fenyő
Nyugtató, energetizáló és gyógyító hatású. Kisebb-nagyobb testi és lelki nyavalyák esetén érdemes naponta megölelnünk egy fenyőt, az aurájában töltött minden perc gyógyító hatású.

Fügefa
A fügefa megtisztítja az ember auráját, erősíti a szívet és az idegeket, segít reumatikus fájdalmak esetén. A fügefát akár a lakásban is tarthatunk, de a kertekben is vígan megél, édes gyümölcsével elkényeztetve a gazdáját. A füge erősíti és támogatja a bizonytalan embert.

Fűz - Szomorúfűz
Kifejezetten elegáns fa, amely akár 30 méter magasra is megnőhet. Feltűnőek az ezüstös levelei és kérge. A homeopátiában reumás panaszokra használják. Alkalmazás: A dühöngő kedélyekre a fűz nagyon jó hatású, szelídíti a lendületét és jó útra téríti. Segít feldolgozni a szomorúságot, túltenni magunkat a gyászon és az elváláson, emellett a depresszió ellen is megölelhetjük.

Gesztenye
Ki ne ismerné a sült gesztenye édes ízét és illatát? Piacokon gyakran találkozhatunk vele. Az illat sokakban a gyermekkor biztonságos érzését ébreszti fel, és talán hihetetlennek tűnik, de ez az érzés bizony egy árnyas gesztenyefa alatt is elfoghatja az embert. Alkalmazás: A védettség érzését keltik bennünk, ha gesztenyefák közelében tartózkodunk. A gesztenyefa erős szeretetenergiát áraszt magából, begyógyítja a lelki sebeket, erőt ad szakítás után, és segít jobbá tenni a kapcsolatunkat. A cseresznyéhez hasonlóan érdemes közösen megölelnünk a párunkkal.

Hársfa
A párkapcsolati problémák megoldója, hiszen segít összehangolni a szív és az ész energiáit, feloldja a szerelmi problémák és a féltékenység okozta energiablokkokat. Ezt azonban ne közösen ölelgessük, mert a hárs segít pontot tenni a rosszul működő kapcsolatok végére is. A hársfa amellett, hogy hosszú életű, akár 500 évig sem korhad el. A germánoknál a hárs szent fa volt, a szerelmesek fája: az a fa, amely termékenységet és jómódot ad. A fa-terápia során éppen ezért a szerelem képességét erősíti. Emellett támogatja a test mozgékonyságát, meghosszabbítja az életet, és állítólag megfiatalít.

Indiai vasfa
Az indiai vasfa a buddhisták szent fája. Aromás kérge összehúzó, izzasztó hatású.

Juhar
Az igénytelen fa nem nagyon magas, koronája terjeszkedő. Ősszel mutatja igazi szépségét, a lomb sárgára és vörösre színeződik, mintha lángokban állna. Alkalmazás: Belső nyugtalanság és pánik esetén célszerű juharfák közelében tartózkodni.

Keserű-fa
A keserűfa forgácsát lázas trópusi betegségek gyógyítására használják. Rovarölő hatása miatt levéltetvek ellen jó.

Kőris
A kőrisfa segít megérteni a sorsunkat, feldolgozni a váratlan eseményeket, aktiválja a tudatalattit, és erősíti az akaraterőt. Új erőt ad, ha már úgy érezzük, túl sok csapást kaptunk az élettől.

Nyír
Különösen fehér kérge elragadó, amit idősebb korában sötét repedések hálóznak be. A karcsú alak is tetszést ébreszthet, amely annyira hajlékony, hogy a legkeményebb viharnak is ellenáll. Alkalmazás: Mindenkinek segít, aki úgy érzi, túl nagy rajta a fizikai / lelki terhelés. Arra tanít, hogyan éljük túl az élet viharait. A nyírfa a tavasz és a fiatalság mágikus fája. Elűzi a szorongást, a melankóliát és a kedvtelenséget. A nyírfa mágikus ereje végett egy külön fejezetben szólunk a cikk végén

Tölgy
A tölgy az erő érzetét kelti, hiszen csak úgy duzzad az erőtől. Nem csoda: 30-40 méter magasra nő, és több száz évet is megél. Alkalmazás: A tölgy átadja az embernek az erejét. Ha valaki lelkileg gyenge, vagy nehéz feladat előtt áll, célszerű tölgyesben sétálnia, esetleg tölgyet ültetni a kertjébe. A testi és a lelki méregtelenítést is beindítja. Ez a fa segít megszabadulni a negatív gondolatoktól, felerősíti a pozitív energiákat. A tölgy rendezi a gondolatokat, segít dönteni, és élesíti az elmét. A német tölgy erőt sugároz. A germánok és a kelták egészen különleges kapcsolatban álltak a fákkal, különösen a tölggyel. A germánoknál Thor a dörgés istenének megszemélyesítője volt. Tisztelettel szemlélték, hogy a villám, amely gyakran csap a tölgybe, alig okoz neki nagyobb kárt. Ma már tudjuk, hogy a tölgy gyökere gyakran a talajvizet is eléri, így a villám hatalmas energiáját levezeti. Magában a fában alig okoz kárt. A kelták, főleg a druidák ismerték a tölgy gyógyító erejét - leveléből, kérgéből gyógyszer készítettek.

Tiszafa
A tiszafa köszvény, reuma és májbetegségek esetén segít, érintése után azonban mossunk kezet, mert a fa és a tűlevelek mérgezőek!

TUDTAD?

Azon betegek, akik zöld növényzetet látnak, gyorsabban felépülnek, ez az oka annak is, hogy a wellnesscentrumok fás zöldterületeket választanak környezetül. Az Egyesült Államokban folytatott legújabb kutatások igazolták ezt az elméletet: azok a betegek, akik kórházi szobájuk ablakából sivár betonépületek helyett fákat és zöld növényzetet látnak, gyorsabban felépültek, illetve terápiájukhoz kevésbé erős gyógyszereket kellett használni.


A nyírfa mágikus ereje *

A bölcsesség, a világmindenség fájának tartják!


Közönséges nyír
(Betula pendula)

nyirfaA közönséges nyír a Bükk hegységben is gyakori, egész Európában és Ázsiában honos, 15-18 méter magasra megnövő, szép fehér törzsű fa. Hosszú nyelű, kicsi levelei háromszögletűek, ágai hajlékonyak. Nőnemű virágai oválisak, hegyesek, tavasszal nyílnak. A hímnemű barkák ősszel jelennek meg. Az ágakról lógó barka adja a latin nevet: pendula = függő. Hatóanyagai a glikozidák, szaponinok, gyanta és cukor.

A bölcsesség, a világmindenség fájának tartják:

A sámánok a nyírfa törzsét megmászva jutottak közel a éghez, ahol gyógyulásukat keresték. A világ minden táján úgy tudták, hogy a nyírfa kiűzi a rosszat a testből. A római korban a törvényszolgák büntető fegyvere nyírfakéreggel volt borított. Ágaiból készült seprővel tisztították a sabbath-ra, a zsidó ünnepre készülők útját. A finn szaunákban vízbe áztatott nyírfavesszővel csapkodják a testet. A rossz nebulókat is nyírfapálcával büntette a magyar tanító a régi világban. A lengyelek cipőt készítenek puha kérgéből. Szintén a fa kérgét használják Oroszországban a bőr cserzésére.

Gyógyászati célból
leveleit, kérgét, törzséből csapolt nedvét gyűjtjük.
A leveleket június-július hónapban, a kérget és fanedvet februárban gyűjtjük. Levele kiváló veseműködés szabályozó, vízhajtó, vesehomok-és vesekő-képződést gátló. Apró vesehomok elhajtható napi egy csésze, egy csapott evőkanálnyi teafűből 2,5 dl vízzel készített teájával. Kétszerre kell meginni. Reumára ugyanezt a teafű mennyiséget 1,5 dl vízzel kell leforrázni, napi egy alkalommal étkezés előtt meginni.
A friss levelek és a fakéreg főzetét krónikus bőrbetegségeknél és hólyaghurutnál használjuk. Tavaszi kúráknál és érelmeszesedés ellen is alkalmazhatjuk. Ez a főzet eltünteti a szeplőket és a kézen/arcon lévő májfoltokat. A kérdéses területeket mosogatni kell ezzel a teával, hagyni megszáradni, majd gyakran ismételni. Naponta kell friss főzetet készíteni.
Az idült reuma is kiválóan kezelhető a nyírfa levelével. A beteg meleg matracra fekszik vastagon befedve nyírfalevelekkel, jól betakarva, és forró nyírfateát iszik mindaddig, míg alaposan izzadni nem kezd. Szívbetegeknek nem tanácsos ez a kúra! Az eredmény meglepően hatásos.

A kéreg magában lázcsillapító, vízhajtó, emésztés javító hatással rendelkezik. Teát főzéssel készítünk belőle.

A törzsből csapolt nedv, a nyírfa "vére"
méregtelenítésre, ízületi gyulladásra, hajhullás ellen használatos.
A gyűjtéshez fiatal, kifejlett fát válasszunk. Akkor lehet megcsapolni a fát, ha ágát megtörve nedvezik. Egy legalább 2 literes, fehér vászonnal fedett edényt tegyünk a megtört ág alá. Másnapra kb. 1,5 liter folyadék lesz az edényben (és kívül számtalan, az édes nedvre gyűlő rovar..) mindaddig, míg a szezon tart. Utána a heg hamar begyógyul, a fa nem szenved maradandó károsodást. A frissen csapolt nedvből naponta 100-200 grammnyi mennyiséget kell inni 21 napon keresztül. A kúra akkor ér véget, mikor a fa nedve egyre hígabb és egyre vízízűbb lesz. Tartósítani úgy lehet, hogy jól zárható üvegbe tesszük, hozzáadunk üvegenként 2 szegfűszeget és egy darabka fahéjat, lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.
Nyírfába nem csap a villám:

őseink a nyírt a legfontosabb szent fák közé sorolták, ágait az ősi táltos hitben rontás- és bajelhárításra alkalmazták.
A nyírfa mágikus és gyógyító erejébe vetett hit elevenen élt a magyar paraszti hagyományban. A gallyak és az ágak általában rontáselhárító eszközök voltak. A legtöbb háztartásban a ház bejáratát célszerű volt védeni az ártó szellemektől, ezért az ajtók mellett sokszor felfelé fordított nyírfa seprők sorakoztak. A régi falusi portákat az év jeles napjain lombos ágakkal díszítették fel. Ennek az volt a célja, hogy a mágikus erővel bíró gallyak megvédjék a ház lakóit az ünnepek idején kószáló és a házakban megtelepdni kívánó rosszindulatú szellemek ellen. Ilyenkor az istállók bejáratát is feldíszítették, hogy védelem alá helyezzék a jószágokat is.
A régi társadalomban nagyon odafigyeltek a gyermekágyas anyák hatékony védelmére, mindenáron el akarták kerülni, hogy az újszülöttet a szépasszonyok vagy a boszorkányok magukkal vigyék vagy megrontsák, esetleg elapasszák az anya tejét.

Különböző praktikákkal védték őket, az egyik ilyen volt, hogy az anya ágyába, sőt még a csecsemőt rejtő bölcsőbe is nyírfaágat rejtettek, hogy a mágikus erejű gallyak megóvják mindkettőjüket az idegenek ártalmai elől.

Érdekes egybeesés, hogy a táltos hitet valló mongolok is a nyírfát tartották a legjobb óvó-védő eszköznek. Ők ugyan nem ágakat vagy gallyat helyeztek a bölcső mellé, hanem abból faragták ki az újszülött első fekhelyét (mongolul: bulcsuk).
Miután a mongol jurta tartóoszlopa és a rácsos fala is nyírfából készült, az anya mellé már külön nem helyeztek ágakat, úgy gondolták, hogy az egész jurta – mint egy védőburok – elegendő védelmet biztosít számukra.
A magyar népi gyógyászatban sokszor alkalmazták a nyírfa bizonyos részeit. Szemmel verés vagy hideglelés esetén ágakat vagy levelet tettek az illető fürdővízébe, de sokszor éppen ebből a fából csinálták a rontáselhárító szenes vizet.

A nyírfa kérge és ága kiváló füstölőszernek számított, a boszorkányok által megrontott teheneket azzal gyógyították. Volt olyan vidék, ahol az elapadt tejű állatokat nyírfaággal verték meg, hogy megszűnjön az igézés. Erdélyben a fát a tavaszi időszakban megcsapolták és az így kapott nyírvíz nagyon sok betegségre volt gyógyír.
A nyírfa ágai elhárították a vihart, illetve a mongolok szerint jó volt a villámcsapás megelőzésére. Utóbbiak a villámcsapás sújtotta jószágokat nem fogyasztották el, hanem egy nyírfából készített ágyra helyezték, kivitték a mezőre, hogy vadállatok vagy keselyűk fogyasszák el húsukat.

A mongol táltos hit úgy tudja, hogy nyírfába nem csap a villám, ezért sokszor égi fának emlegetik. Ebből készítenek nyelet szerszámokhoz és fegyverekhez. A táltosok viszont dobjukat készítik a szent fából. A mongol táltosok legtöbbször nyírfaligetekben végeznek szertartásokat, mert úgy vélik, ha egy facsemeténél áldoznak, az később felnőve hatalmas erejűvé válik.
A fakultusznak korai nyomai is megvannak, mégpedig a 13. század közepén összeállított Mongolok titkos történetében, ahol emlegetnek egy nyírfás áldozóhelyet, vagyis szent ligetet, ezen kívül még egy különös szokásról is olvashatunk beszámolót: amikor a kereitek fejedelme meg akarta erősíteni vérint való testvériségét Dzsingisz kánnal, vérét nyírfakéregbe csomagolva juttatott el esküdt testvérének, ezzel bizonyítva hűségét.
A kelet-európai síkságon berendezkedett Arany Horda kánság annyira tisztelte a könyveket, hogy azokat nyírfakéregből készítette.

A nyírvíz

A szervezetben a homeosztázis, a belső egyensúly visszaállításában vesz részt. A homeosztázis felborulásáért felelős méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg kolloidális összetevőit a sejtjeink hasznosítják.  Ioncsere képessége egyedülálló. A betulin (betulinol) és a fitoncidok tartalma miatt a nyírfanedv a vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír.
Golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen is fogyasztják. Vértisztító hatású. Ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák. Energetizál. Extra vitalitást nyújt a szervezetnek, erősíti az immunrendszert. Tisztítja a nyirokrendszert, gyorsan felszívódik a gyomorban. Méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki. Tisztító kúra és léböjt során kiválóan alkalmazható.
A nyírfanedv mágneses erőként viselkedik a szerves hulladékokat illetően, mint a salakanyagok, mérgezőanyagok. Valódi sejtszintű, váladék elvezető szerepet tölt be. Magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító tulajdonságait. Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható. Alkalmas a test folyadék-elektrolitikus egyensúlyának megőrzésére még erős fizikai igénybevétel esetén is. Izotóniás italként működik.

Az edzések és a versenyek alatt a sportolók vízfogyasztását korlátozzák, mivel a víz nem szívódik fel azonnal az emberi testben, amitől a gyomor nagyon nehéz lesz. A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban.
A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só – víz háztartásának fenntartását.Külsőleg alkalmas a bőr és a hajas fejbőr ápolására A nyírfanedv molekuláris szerkezete a bőr számára fontos alapanyag. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét egyensúlyba állítja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) kezelésére is alkalmassá teszik.
Naponta legalább 2x (reggel és este) masszírozzuk be az érintett területet, vagy tegyük pumpás fejjel ellátott palackba és permetezzük a felületre. A savas pH a fejbőrön is megjelenik. Ennek hatására a hajszálak elvékonyodnak, elgyengülnek. Hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpaképződés, seborrhea vagy pattanások jelennek meg. A nyírfanedv fejbőrbe masszírozva segít megszüntetni a savasodás következményeit, sejt-szinten regenerálja a hajhagymákat és tölti fel azok raktárait. Ilyen esetben a száraz fejbőrbe masszírozzuk be, a probléma fokától függően heti 2-3x, vagy akár mindennap.
A nyírfanedvet akár a bőrről, akár a hajról nem kell lemosni. Csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is, egyes összetevői antioxidánsként szolgálnak.

S milyen az íze a nyírvíznek?
Hasonlít a friss víz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával.

A nyírfa az észak fája, mert egészen Skandinávia északi részéig nő, de a mérsékelt földrajzi szélességeken is honos. A fehér kérge megkülönbözteti minden más fától, így a gyerekek is könnyen felismerik.
A nyírfa időtlen idők óta gyógyító fának számít. A gyógyászatban a nyírfa leveleit elsősorban a vese, a hólyag területére és a bőrre, hajra alkalmazzák.

Gyógyhatásai: Vértisztító, vizelethajtó hatású, hólyaggyulladásra, vesegyengeségre, vesekőre, reumára, köszvényre, ödémára, bőrproblémákra, ekcémára, herpeszre, allergiára, diabéteszre, köhögésre, hajhullásra, korpásodásra, hasmenésre, tavaszi fáradtságra alkalmazzák. Felhasznált növényi részei a levelek és a levélrügyek.

Gyűjtési ideje: levélrügyek – március, levelek – május-június. Összetevői: illóolajok, csersav, keserűanyag, C-vitamin, gyanta, szaponinok, flavonok.

Nyírfatea
A nyírfa leggyakoribb alkalmazása a levelekből vagy a rügyekből készült tea. A teának erős vizelethajtó hatása van, így segít reuma, köszvény és más anyagcsere-betegségek ellen. Ha több héten keresztül naponta 3 csésze nyírfalevélteát iszunk, néhány esetben még a vesekövet is feloldhatjuk. A makacs bőrbetegségeknél a nyírfafőzetet ihatjuk, vagy lemosásokhoz és fürdőkhöz használhatjuk. A nyírfakéreg főzetét is bevethetjük külsőleges alkalmazásra súlyos bőrbetegségeknél.

Nyírfalé

A nyírfalé is nagyon hatékony, március és május eleje között nyerik. Ebből a léből napi 2-3 pálinkáspohárral igyunk. Bőrproblémákra külsőleg is alkalmazható a nyírfalé. A hajnövés elősegítésére bedörzsölhetjük vele a fejbőrt.

Hogy ne erjedjen meg a lé, a hűtőszekrényben tároljuk, vagy kis adagokban fagyasszuk le. Esetleg alkohollal tartósíthatjuk

Az íráshoz kapcsolódó cikk: Nyírfanedv - A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz →

  Felhasznált irodalom:
http://www.astronet.hu/test-es-lelek/alternativ-kezelesek/oleld-meg-a-fat-101839
http://joportal.hu/jotippek.php?readmore=1424
http://ideal.hu/sectionszepseg/89-wellness/104801-fa-terapia-oeleld-a-fakat.html
http://impulsermagazin.com
http://emf-kryon.blogspot.se/2013/06/a-nyirfa-magikus-ereje.html

Hozzászólás  

#2 A Nagy faölelési akció!R Zoltán 2019-03-14 16:45
2019. március 21-én flashmob keretein belül világrekord döntési kísérletre kerül sor. Az akció célja figyelemfelhívás az erdők veszélyeztetettségére és a fák fontosságára. STIHL, mint a felelős és fenntartható erdőgazdálkodás elkötelezett híve, mindenkit buzdít a részvételre, hiszen a környezetünk védelme közös felelősségünk. hirek.oldal.info/click/13904281
#1 HévizBiri Zsuzsanna 2015-10-05 12:39
Tisztelt Cim!
Régen beteg gyermekekkel foglalkoztam, volt egy autista kisfiú köztük. Minden sétánál a kiszemelt nyirfánál megálltunk ,Ő megölelte, megnyalogatta majd tovább mehettünk. Most megértettem miért.
Köszönöm!Tisztelettel:
Zsuzsanna

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások