Print this page
2015 június 13, szombat

A magnéziumhiány tünetei és diagnózisa

Szerző: Dr. Mark Sircus

A nyugati népesség folyamatos magnéziumhiányban szenved, pedig a magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely rendkívül összetett szerepet játszik testünk működésében.

Dr. Mark SircusForrás: Dr. Mark Sircus: Magnesium Deficiency Symptoms and Diagnosis

 

Fordítás, kivonat: Mezei Elmira

A magnéziumhiányt gyakran félrediagnosztizálják, mert nem mutatkozik meg a vérképben, mivel a szervezet magnézium tartalékainak csupán 1%-a tárolódik a vérben.

A legtöbb orvos és laboratórium nem is veszi bele a magnézium státusz meghatározását a vérképbe. Ezért az orvosok nagy része nem is tudja, ha a páciense magnéziumhiányos, noha a vizsgálatok kimutatták, hogy az amerikaiak többsége magnéziumhiányban szenved.

Fontoljuk meg Dr. Norman Shealy kijelentését, miszerint "Minden ismert betegség összefügg a magnéziumhiánnyal", illetve, hogy "a magnézium a legkritikusabb mértékben szükséges ásványi anyag a szervezet minden egyes sejtjének elektromos stabilitásához. A magnéziumhiány több betegségért lehet felelős, mint bármelyik egyéb tápanyag."

A Dr. Shealy által felfedett igazság tátongó űrt leplez le a modern orvoslásban, ami sok mindent megmagyaráz az iatrogén (orvosi tevékenységből származó ártalom) halállal és betegségekkel kapcsolatban. Mivel a magnéziumhiány fölött általában átsiklanak, több millió amerikai szenved értelmetlenül, vagy a tüneteiket drága gyógyszerekkel kezelik, miközben meggyógyulhatnának magnéziumpótlás által.

Mivel a nyugati orvoslás nem teszi, ezért magunknak kell felismernünk a magnézium szomj vagy éhség jeleit. Valójában itt egy éhségnél és szomjúságnál sokkal enyhébb érzésről van szó, de azért hasonlítható. Bár, egy olyan világban, ahol az orvosok és a páciensek egyaránt nem figyelnek oda a szomjúságra, és a hidratáltság fontos kérdéseire, nincs túl sok remény arra, hogy sokan fel fogják ismerni a magnézium szomjat és éhséget, ami a magnéziumhiány drámai kifejezése.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a magnéziumnak milyen óriási szerepe van a szervezetünkben. A magnézium messze a test legfontosabb ásványi anyaga. Az oxigén, a víz, és az alapvető élelem után, a magnézium lehet a legfontosabb elem, amire szervezetünknek szüksége van; nélkülözhetetlen, és mégis alig ismert. Fontosabb, mint a kalcium, a kálium, vagy a nátrium, és mindhármat szabályozza. Nap mint nap milliók szenvednek magnéziumhiánytól, anélkül, hogy tudnának róla.

Valójában, amit mi szomjúság érzésnek tartunk és az elektrolit hiány között kapcsolat van. Emlékszem, valaki ezt kérdezte: "Miért vagyok vízhiányos és szomjas, miközben annyi vizet iszom?" A szomjúság nemcsak a vízhiányt jelezheti, hanem azt is, hogy valaki nem kap elég tápanyagot és elektrolitot. A magnézium, a kálium, a bikarbonát, a klorid és a nátrium néhány alapvető példa, és ez az egyik ok, amiért a magnézium klorid annyira hasznos.

Azokban az években, amikor az orvosok azt hajtogatták pácienseiknek, hogy "ez mind csak a fejedben létezik", na, azokban az időkben az orvosi szakma megmutatta tájékozatlanságát.

Magnéziumhiányosnak lenni így vagy úgy, kínszenvedés. Még a lelkes sportolóknál is, akiknek romlik az atlétikai teljesítménye, a magnéziumhiány megzavarja az alvást, a háttérstressz szintet, és egy sor egyéb dolgot, ami hatásal van az életminőségre. Az orvosok nem a megfelelő teszteket használják a magnéziumszint megállapításához, mert a vérszérum tesztek csak torzítják a képet.

A magnéziumhiány tünetei

A kezdeti hiánytünetek általában enyhék, és mivel a legtöbb magnézium a szövetekben tárolódik, lábgörcs, lábfejfájdalom, vagy izomrángások lehetnek az első jelek.

Egyéb korai tünetek az étvágytalanság, hányinger, hányás, fáradtság, és gyengeség. Ahogy a magnéziumhiány súlyosbodik, zsibbadás, bizsergő érzés, görcsrohamok, személyiségbeli változások, abnormális szívritmus, és szívkoszorúérgörcsök léphetnek fel.

A magnéziumhiány teljeskörű leírását nagyon szépen mutatja be Dr. Sidney Baker, egy friss cikkében. "A magnéziumhiány lényegében a test összes szervrendszerét érintheti. A vázizomzatot illetően, tapasztalhatunk rángásokat, görcsöket, izomfeszülést, izomfájdalmakat, hátfájást, nyakfájást, fejfájást, és állkapocsízület diszfunkciót. Ezen kívül érezhetünk mellkasi szorítást, vagy egy olyan furcsa érzetet, hogy nem tudunk mély levegőt venni. Van, amikor az illető sokat sóhajtozik."

"A simaizomzat elégtelen összehúzódásának tünetei lehetnek a székrekedés; húgyuti és menstruációs görcsök; nyelési nehézségek, vagy gombócérzés a torokban, amit különösen a cukorevés provokál; fényérzékenység, különösen a szembejövő vakító autófényszórókhoz való nehéz alkalmazkodás, anélkül, hogy szembetegségünk lenne; érzékenység a hangos zajokra, ami a stapedius izom (a dobüreg hátsó falától a legbelső hallócsont, a kengyel nyakához futó kis izom) feszülésétől jön létre".

"Folytatva a magnéziumhiány tüneteit: a központi idegrendszert határozottan érinti, amely megnyilvánulhat álmatlanságban, szorongásban, hiperaktivitásban, és állandó mozgással kísért nyugtalanságban, pánikrohamokban, agorafóbiában, és premenstruális irritabilitásban. A perifériás idegrendszert érintő tünetek közé tartozik az érzéketlenség, a zsibbadás, és egyéb abnormális érzetek, akaratlan mozgások, vibráció."

"A szív- és érrendszeri tünetek közé sorolhatjuk a heves szívdobogást, az aritmiát, és az anginát, ami a koszorúér artériák görcseinek köszönhető, a magas vérnyomást, és a mitrális prolapsust. Tudatosítsuk, hogy bár közülük számos együtt jelentkezik, nem szükséges az összes tünetnek együttesen jelentkeznie a magnéziumhiány feltételezéséhez. Például a mitrális prolapsussal rendszerint együtt jár a szapora szívverés, a szorongás, a pánikrohamok, és a premenstruációs szindróma. A magnéziumhiányos emberek gyakran tűnnek "feszültnek". Egyéb általános tünetek lehetnek a só kívánása, a szénhidrátéhség és szénhidrát intolerancia, (különösen csokoládé), valamint a mellek érzékenysége."

Magnéziumra a testünk minden sejtjének szüksége van, beleértve az agysejteket is. Az egyik legfontosabb ásványi anyag, aminek a pótlására szükség van, mert több száz enzim funkcióban játszik nélkülözhetetlen szerepet, a sejtmetabolizmustól a fehérjeszintézisen át, a zsír- és szénhidrátfelhasználásig mindenben. Magnéziumra nem csak specifikus méregtelenítő enzimek termeléséhez van szükség, hanem a sejtméregtelenítéshez kellő energiatermeléshez is.

A főbb okok egyike, amiért az orvosok évente több millió nyugtatóreceptet írnak fel, az idegesség és az irritábilitás, amely a magnéziumban elégtelen étrend következménye. Az enyhe magnéziumhiány tüneteit viselő emberek irritábilisak, feszültek, zajérzékenyek, könnyen felizgathatók, aggodalmasak, és ellenségesek. Ha a hiány súlyosabb és hosszan tartó, akkor rángások, remegés, rendszertelen pulzus, álmatlanság, izomgyengeség, idegesség, láb és lábfej görcsök alakulhatnak ki.

Súlyos magnéziumhiány esetén az agy különösen érintett. Homályos gondolkodás, zavarodottság, diszorientáció, kifejezett depresszió, és még a delírium tremens félelmetes hallucinációi is nagyrészt e tápanyag hiányának következménye, és elmúlik, amikor magnéziumot adagolunk. Mivel elégtelen magnéziumbevitel esetén a vizelettel sok kalciumot veszítünk, e tápanyag hiánya közvetetten felelőssé tehető a gyakori fogromlásért, az elégtelen csontfejlődésért, az oszteoporózisért, és a csonttörések lassú gyógyulásáért. A B6 vitaminnal (pyridoxin) együtt, a magnézium segít csökkenteni és feloldani a kalcium foszfát veseköveket.

A magnéziumhiány faktor lehet az inzulinrezisztenciában. A szklerózis multiplex és a magnéziumhiány közös tünetei a görcsök, a gyengeség, a rángások, az izomleépülés, a hólyag kontrollálásának képtelensége, a nystagmus (gyors szemmozgások), hallásvesztés, és oszteoprózis. Az SM-es betegek körében gyakoribb az epilepszia, amit a magnéziumhiánnyal is kapcsolatba hoztak.

Egy másik jó lista a korai figyelemhívó tünetekről:

  • Fizikai és mentális fáradtság
  • Huzamosan tartó szem alatti rángás
  • Feszültség a hát felső részében, a vállban és a nyakban
  • Fejfájások
  • Premenstruális folyadék visszatartás és/vagy mell érzékenység

A magnéziumhiány lehetséges megjelenési formái:

  • Alacsony energia szint
  • Fáradtság
  • Gyengeség
  • Zavarodottság
  • Idegesség
  • Szorongás
  • Irritabilitás
  • Görcsök és hisztériás rohamok
  • Gyenge emésztés
  • PMS és hormonális kiegyensúlyozatlanságok
  • Alvásképtelenség
  • Izonfeszülés, görcsök
  • Szervek meszesedése
  • A csontok gyengülése
  • Abnormális szívritmus

A súlyos magnéziumhiány alacsony kalcium- és káliumszintet eredményezhet a vérben. A magnéziumszint éjszaka lecsökken, ami nem kielégítő REM (Rapid Eye Movement) alvásciklusokhoz és nem pihentető alváshoz vezet. A fejfájás, a homályos látás, a fáradtság, az afta, és a szorongás ugyancsak a hiány korai jelei.

Gyakran halljuk, hogy a szívbetegség hazánk elsőszámú egészségügyi problémája, hogy a magas vérnyomás "csendes gyilkos", és hogy hogy teszi tönkre egyre több ember életét a cukorbetegség, az Alzheimer kór, és egy sor egyéb krónikus betegség.

A súlyos magnéziumhiány tünetei:

  • Extrém szomjúság
  • Extrém éhség
  • Gyakori vizelés
  • Lassan gyógyuló sebek
  • Száraz, viszkető bőr
  • Megmagyarázhatatlan fogyás
  • Napról napra változó homályos látás
  • Szokatlan fáradtság vagy álmosság
  • Zsibbadás vagy érzéketlenség a kézben vagy a lábban
  • Folyamatos vagy visszatérő bőr-, fogíny-, hólyag-, vagy hüvelyi gombafertőzés

De várjunk csak egy pillanatra! Nem ugyanezek a cukorbetegség tünetei? Sok embernek kb. 5 évig van lappangó cukorbetegsége mielőtt súlyos tünetek mutatkoznak. És akkorra már kialakul az inzulinrezisztencia és a magnéziumhiány okozta, egyre romló szem-, vese-, vagy idegkárosodás. Erre még rádobunk egy kis higanyt és arzént, és máris kész az a betegség kondíció, amit diabétesznek hívunk.

A magnéziumhiány rokon értelmű a cukorbetegséggel, és szinte minden szív- és érrendszeri probléma gyökere.

A magnéziumhiány a cukorbetegség és a szívbetegség előrejelzője; a cukorbetegeknek több magnéziumravan szüksége, mert többet veszítenek, mint mások. A Diabetes Care 2006. januári számában megjelent beszámoló szerint két új vizsgálat mutatta ki, hogy - férfiaknál és nőknél egyaránt - a legtöbb magnéziumot fogyasztóknál a legkevésébé valószínű a II-es típusú cukorbetegség kialakulása.

Mostanáig nagyon kevés nagy kutatás vizsgálta közvetlenül az étkezési magnézium hosszútávú hatását a cukorbetegségre. Dr. Simin Liu a Harvard Medical School és a School of Public Health in Boston munkatársa mondja: "Vizsgálataink közvetlen bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a nagyobb magnéziumbevitelnek hosszútávú védő- és rizikócsökkentő hatása lehet."

A cukorbetegséget kísérő szomjúságérzés a szervezet válasza a túlzott mértékű vizelésre. A túlzott vizelés a test próbálkozása, hogy megszabaduljon a vérben keringő extra glükóztól, és a fokozott vizelés okozza a szomjúságot. Meg kell vizsgálnunk mélyebben, hogy mi okozza ezt a mértékű diszharmóniát. A szervezetnek a fokozodó inzulinrezisztencia miatt meg kell szabadulnia a glükóztól. Ezt a rezisztenciát közvetlenül a magnéziumhiány táplálja, amitől a a szöveteket érő toxikus hatások még károsabbak lesznek.

Mikor a cukorbetegnek túl magas a vércukor szintjük, a szervezet "ketonokat" termel, amelyek a zsírlebontás melléktermékei. Ezek a ketonok a vér "acidózisát" okozzák, ami Diabéteszes Ketoacidózishoz (DKA) vezet. Ez egy nagyon veszélyes állapot, ami kómához és halálhoz vezethet. A DKA gyakori az I-es típusú cukorbetegség diagnosztizálásánál.

A szájon át adagolt magnéziumpótlás lecsökkenti az eritrocita dehidratációt. Általában az elektrolitek optimális egyensúlya szükséges a lehető legjobb hidratáltság fenntartásához. A diabéteszes szomjúság specifikusan a magnéziumhiánytól alakul ki, és a sejtekben relatív kalcium túlsúly áll elő. Ekkor már a víz - ami a legalapvetőbb tápanyagunk - is nehezen talál utat magának a sejtek belsejébe, és egyre több távozik el a veséken keresztül.

Autizmus és magnéziumhiány

Mikor gyerekeknél az autizmus spektrummal és egyéb neurológiai betegségekkel állunk szemben, fontos ismernünk az alacsony magnéziumszint tüneteit: nyugtalan, nem képes egyhelyben maradni, hintáztatja a testét, csikorgatja a fogát, csuklik, érzékeny a zajokra, nem tud sokáig figyelni, gyenge a koncentrácója, irritábilis, aggresszív, mindjárt felrobban, könnyen stresszel. A mai gyerekeknél több okból is feltételeznünk kell a súlyos magnéziumhiányt.

1) Az ételekben, amit esznek, nagyon kevés magnézium van, mert, mint azt alább látni fogjuk, az ételek ásványi anyag tartalma ijesztő mértékben csökken.

2) Sok gyerek erősen feldolgozott szemét ételt eszik, ami nem látja el a szervezetet valódi tápanyagokkal.

3) Az autisztikus gyerekek ásványi anyag felszívódása nem hatékony, még akkor is, ha azok jelen vannak a bélrendszerben. A magnézium felszívódás a belek egészségi állapotától függ, ami az áteresztő bélszindróma és egyéb gyakori bélproblémák miatt nagyon gyenge az autistáknál.

4) Az orvosok által ajánlott szájon át szedhető táplálékkiegészítők nem jól szívódnak fel, mert nem a megfelelő formában vannak, és mivel a magnézium általában nem könnyen adagolható szájon át. A modern orvoslásnak segíteni és nem kárt tenni kéne az emberekben, de mivel az orvosok lényegében semmit nem tudnak a magnéziumról, így többet ártanak, mint használnak. Sok orvosi beavatkozás még jobban lecsökkenti a magnéziumszintet, ahelyett, hogy megemelné. Szinte minden gyógyszer veszélyesen alacsony zónába hajtja a magnéziumszintet, és a magnéziumpótlás nélkül végzett műtétek sokkal veszélyesebbek, mint a magnéziumpótlással végzettek.

Az orvosi arrogancia alapja valójában az orvosi tájékozatlanság, és az egyetlen ok, amiért a tudatlanság és az arrogancia uralják az orvoslás területét, a hatalom és a pénz utáni sóvárgás. A modern orvoslásban az emberi természet legalja mutatkozik meg, pedig itt a legnemesebb rétegének kéne megnyilvánulni. Szomorú, hogy az embereknek értelmetlenül kell szenvedniük, és különösen tragikus, hogy az allopátiás orvoslás hátat fordított a Hippokrátészi eskünek és kindennek, amit az jelent.

Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/magneziumhiany-tunetek-es-kovetkezmenyek.php
Beküldte Begovits László