20210306
Last updateH, 21 dec. 2020 2am

rovas logo

2013 március 23, szombat

A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet

Szerző: Mercola

Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez az étrend a szénhidrátok elhagyását és azok egészséges zsírokkal és fehérjékkel való felváltását jelenti.

♠ Sok rákbeteg igazoltan legyőzte betegségét a ketogén étrendre való áttéréssel, amelynek lényege a szénhidrátok elhagyása és azok egészséges zsírokkal és fehérjékkel való felváltása.

♠ Állatkísérletek tanúsága szerint rendkívül agresszív, áttétes rákban szenvedő egereket szénhidrátmentes étrenden tartva azok túlélési esélyei még jobbak, mint kemoterápiával kezelt társaiknak.

♠ Az egészséges sejtek rendelkeznek a glükózfelhasználásról a ketontest-felhasználásra való átálláshoz szükséges alkalmazkodóképességgel. A rákos sejteknél viszont hiányzik ez a képesség, tehát ha az ember elhagyja étrendjéből a szénhidrátokat, amik amúgy cukorrá alakulnának, azáltal gyakorlatilag halálra éhezteti a rákot.

♠ A zsírfogyasztás NEM árt a szívnek. Különösen jótékony zsírok pl. a kókuszszír, valamint a vajban, a szabadon legeltetett tyúkoktól származó bio tojásban, az avokádóban és a nyers olajos magvakban található zsírok. A legtöbb ember egészsége szempontjából az az optimális, ha energiabevitelük mintegy 50-70%-a egészséges zsírokból származik.

A dolog lényege abban áll, hogy mivel a rákos sejteknek glükózra van szükségük életbenmaradásukhoz, és a szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, így a szénhidrátok elhagyásának következtében a ráksejtek szó szerint éhen halnak.

Ez, a szénhidrátok helyett mérsékelt mennyiségben jó minőségű fehérjét és sok jótékony zsírt tartalmazó étrend az, amit én mindenkinek ajánlok, attól függetlenül, hogy rákbeteg-e vagy sem. A ketogén étrend egész egyszerűen egy olyan étrend, amelynek révén az ember súlya és egészsége minden tekintetben normalizálódik, mivel szervezete szénhidrátégető módról zsírégető módra áll át.

A ketogén étrend kulcs lehet az agydaganatos betegségek gyógyításához

Thomas Seyfried, aki a rákgyógyítás táplálkozás-alapú irányzatának egyik fő szószólója, előadásokat tart arról, hogyan lehet a rosszindulatú agydaganatos betegséget mint a sejtlégzés felborulását okozó anyagcserezavart az anyagcserét érintő változtatások által gyógyítani. (Már megállapodtunk a professzor úrral egy, a közeljövőben esedékes interjúról, és remélem, hogy beszélgetésünk még ebben az évben felkerül az oldalamra.) Alább egy idézetet olvashatnak Dr. Seyfried egyik előadásából:

"Szemben a normális ideg- és neuroglia sejtekkel, amelyek a glükózszint csökkenésekor a ketontestekhez (béta-hidroxibutiráthoz) folyamodnak a sejtlégzéshez szükséges energiáért, a rosszindulatú agytumorsejtek elsősorban a nem oxidatív, szubsztrát szintű foszforilációtól függenek a mitokondriumaikban kialakult szerkezeti és funkcionális rendellenességek miatt. A glükóz és a glutamin a rosszindulatú ráksejtek nélkülözhetetlen tápanyagai.

A sejtek azon képessége, hogy energiaforrásként glükóz helyett képesek ketontesteket használni, egy ősidőkből visszamaradt adaptációs mechanizmus, amely az élelemhiányhoz való alkalmazkodás eredményeként alakult ki, és amely biztosítja a normális sejtek túlélését a rendelkezésre álló táplálékmennyiség szélsőséges változásai esetén. Csak az alkalmazkodóképes genommal rendelkező, a környezeti hatások és a szelekciós folyamatok által évmilliókon keresztül csiszolt sejtek képesek átállni egyik energia-felhasználási módról a másikra.

egészséges sejtek metabolikus alkalmazkodóképességét használja ki a genetikusan károsodott, anyagcsere-problémákkal küszködő sejtek rovására. Ennek az evolúciós, anyagcsere-alapú megközelítésnek a létjogosultságát ortotopikus egér agytumor modellek és emberekről szóló esettanulmányok eredményei igazolják. A csökkentett kalóriabevitel és a korlátozott kalóriabevitelű ketogén étrend, amely csökkenti a vér glükóz szintjét és emeli a ketonszintet, a rosszindulatú agytumorra antiinvazív, anti-angiogenetikus(újérképzést gátló) és proapoptotikus(sejtelhalást serkentő) hatással van."

A jelenlegi hagyományos orvoslás a rákot jellemzően kemo- és sugárterápiával kezeli. A kemoterápiában használt sejtméreg és a sugárkezelésnél használt sugárzás rendkívül káros az emberi szervezetre. Az esetek többségében maga a kezelés az, ami végül megöli a beteget. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni. Nem nyugodhatunk bele abba, hogy ez minden, amire képesek vagyunk. Dr. Seyfried szavaival:

"A túlélési arány azért olyan rossz, mert olyan a kezelési gyakorlatuk, amilyen. Ezen változtatni kell. Ha nem változtatunk, nem lesz jelentős fejlődés. Pont."

A metabolikus terápia, másik nevén ketogén étrend mint rákellenes gyógymód vizsgálata

A CNB News nemrég közölt egy cikket a ketogén étrendről. Egyre többen ismerik fel, hogy amit eddig csináltunk rákgyógyítás címén, az egész egyszerűen nem működik, és hogy nem engedhetjük meg, hogy a jövőben is ez a gyakorlat folytatódjon. Muszáj a megelőzésre összpontosítani, ha szeretnénk valaha gátat szabni a rák egyre gyorsabb, valamennyi korosztályt sújtó terjedésének. És kezelés szempontjából a legmegdöbbentőbb felismerés az, hogy úgy tűnik, a rákot egyedül diétával lehet leküzdeni.

"Dr. Fred Hatfield nem mindennapi ember: erőemelő bajnok, több tucat könyv szerzője, milliomos üzletember, és gyönyörű felesége van. De ha megkérdezik, mi a legnagyobb dolog, amit elért az életben, azt fogja válaszolni, hogy az, hogy sikerült még éppen idejében legyőznie a rákot." - írja a CBN News. "Az orvosok három hónapot adtak nekem többszörös áttétes csontrákom miatt." - emlékezett vissza. "Három hónapot. Három különböző orvos is így ítélte meg az állapotomat."

Dr. Hatfield már a halálra készült, amikor fülébe jutott, hogy létezik egy metabolikus terápia nevű gyógymód, amit ketogén étrendnek is neveznek. Mivel nem volt vesztenivalója, belevágott, és mit ad Isten?... Bevált. A rák teljes egészében felszívódott, és a fent idézett interjú idején Hatfield már több, mint egy éve rákmentes volt.

Dr. Dominic D'Agostino és kutatócsoportja a Dél-Floridai Egyetemen a metabolikus terápiát kutatja. Azt találták, hogy a szénhidrátmentes étrenden tartott, rendkívül agresszív, áttétes rákban szenvedő kísérleti állatok túlélési aránya jobb, mint kemoterápiával kezelt társaiké. Az CBN cikke szerint:

"A metabolikus terápiával drámai mértékben megnöveltük a túlélési arányt." - mesélte Dr. D'Agostino. "Ez véleményünk szerint egy olyan információ, aminek mindenkihez el kell jutnia." És nem csak kísérleti egerekről van szó. Dr. D'Agostino embereknél is hasonló sikereket tapasztalt - tömeges sikereket. "Sokakkal leveleztem." - mondta. "Az elmúlt másfél-két évben legalább egy tucat emberrel, és bármennyire is hihetetlen, a mai napig életben vannak mind. Ez nagyon bíztató."

Miként éhezteti halálra a ráksejteket a ketogén étrend?

Dr. D'Agostino elmagyarázta, miért van ilyen drámai (és ilyen gyors) hatása a ketogén étrendnek a rákra. Elmondása szerint az emberi test valamennyi sejtje glükózból nyeri az enregiát. Ez érvényes a ráksejtekre is. Ez utóbbiaknak azonban van egy lényegükből fakadó, végzetes hiányosságuk: nem rendelkeznek azzal a metabolikus alkalmazkodóképességgel, amivel a test összes többi, egészséges sejtje rendelkezik, és így nem tudnak átállni a ketontestekből való energianyerésre.

Tehát ha az ember áttér a ketogén étrendre, és szervezete átáll a zsíralapú anyagcserére, akkor nem lesz többé szüksége szénhidrátra. Az ember azáltal, hogy egészséges zsírokra cseréli a szénhidrátokat, halálra éhezteti a rákot, mivel többé nem biztosítja - glükóz formájában - a növekedéséhez szükséges energiát. D'Agostino így beszél erről:

"Az ember normális sejtjei rendelkeznek a glükózról ketontestekre való átálláshoz szükséges metabolikus alkalmazkodóképességgel. A rákos sejteknél viszont hiányzik ez a képesség, amit ki lehet használni."

Az eddigiekben a rák "halálra éheztetéséről" esett szó, aminek legfontosabb lépése a cukor (glükóz, fruktóz és a többi cukorfajta) és a gabonák, tehát a szénhidrátok elhagyása. Enélkül aligha lehet sikeres bármilyen diéta. A megfelelő hatás érdekében először is FEL KELL HAGYNI azzal a tevékenységgel, amivel a rákot tápláljuk (ill. amivel a ráktól függetlenül is ártunk egészségünknek), és csak ezután van értelme az összes többi megelőző stratégiának, ill. gyógymódnak.

Miben áll a rákellenes étrend lényege?

Szeretném újra hangsúlyozni, hogy az étrend megváltoztatása az első és legfontosabb lépés. A feldolgozott élelmiszereknek és az üdítőitaloknak természetesen nincs helyük egy rákmegelőző étrendben, mivel tele vannak szénhidráttal, ami táplálék a ráksejtek számára. A szénhidrátok ezen kívül az ember inzulin- és leptinszintjét is megemelik, ami azért probléma, mert ez utóbbiak egészséges határok között tartása elengedhetetlen feltétele valamennyi krónikus betegség, köztük a rák, kivédésének.

A feldolgozott élelmiszerek ezen felül transzzsírokat is tartalmazhatnak, amelyek a zsírok egyetlen olyan csoportja, amit mindenképpen tanácsos messziről elkerülni. És végül ezeket az ételeket még omega-6 zsírsavakkal is telerakják, amelyekről azt kell tudni, hogy az omega-3 zsírsavakkal szembeni arányuk növelése a rákkockázat növelésének egy további hatásos módja.

És mi a helyzet a fehérjékkel?

Dr. Rosedale egyike volt azoknak, akiktől a legtöbbet tanultam az inzulin és a leptinek fontosságáról. Az elsők között volt, akik egyszerre alacsony szénhidrát- és mérsékelt fehérjebevitellel járó (és így jó minőségű zsírokban gazdag) étrendet ajánlottak az embereknek, és ezzel szembe helyezkedett a low-carb (alacsony szénhidráttartalmú) diéták szószólóinak többségével, akik kifejezetten elfogadóan, ha nem egyenesen támogatólag álltak, és állnak ma is a hiányzó szénhidrátokat sok fehérjével pótló irányzatokhoz.

Ha Ön vagy valamelyik ismerőse rákkal küzd, a legjobb dolog, amit az egészségükért tehetnek, az, hogy étrendjükben kicserélik a szénhidrátokat jótékony zsírokra, a fehérjebevitelüket pedig kizárólag szabadon legeltetett állatok jó minőségű bio húsára korlátozzák. Dr. Rosedale zsírmentes testsúly kilogrammonként napi 1g fehérjét javasol, ami a legtöbb embernél 50g-ot jelent. Míg a szénhidrátbevitel a ketogén étrendben minimálisra csökkenthető, egy bizonyos mennyiségű fehérjére minden nap szüksége van a szervezetnek. A lényeg, hogy a szénhidrátokat és a többlet fehérjét egészséges zsírokkal helyettesítsük. Egészséges zsírok, ill. azokat tartalmazó élelmiszerek többek között az alábbiak:

♠ olajbogyó és olívaolaj

♠ kókuszdió és kókuszzsír

♠ szabadon legeltetett tehén tejéből készült bio vaj

♠ nyers bio olajos magok, különösen az alacsony fehérje- és omega-6 tartalmú makadámdió

♠ szabadon legeltetett tyúkoktól származó bio tojás sárgája és szabadon legeltetett állatok bio húsa (a biotól eltekinthetünk, ha elérhetetlen, ez nemmegy a terápia rovására. )

♠ avokádó

A zsírokkal és szénhidrátokkal kapcsolatos téveszmék

Érdekes egybeesés, hogy pont a napokban készítettek interjút az NPR rádió Science Friday (A tudomány péntekje) c. műsorában Dr. Robert Lustiggal, aki a high-carb (magas szénhidrátbevitellel járó) étrendek veszélyeinek egy másik szakértője. Új könyvében, A Zsíros Lehetőség: árral szemben a cukor, a feldolgozott élelmiszerek, az elhízás és a betegségek ellen-ben, pellengérre állítja a zsírral kapcsolatos makacs mítoszokat, amelyek milliók egészségét sodorják veszélyeztetik. Nehéz megbecsülni, hány ember egészsége látta már kárát a hivatalos, alacsony zsírbevitelt ajánló propagandának, de abban biztos vagyok, hogy a számuk jelentős.

A helyzet az, hogy az embereket teljesen félrevezetik az érvényben levő étrendi ajánlásokkal. Sok orvos, táplálkozástudományi szakember és egészségügyi kormánytisztviselő a mai napig azt javasolja az embereknek, hogy a telített zsírokat kerüljék, a többi zsírból származó energiát tartsák 10% alatt, és az energia túlnyomó részét, nagyjából 60%-át szénhidrát formájában vigyék be. Ez őrültség, hiszen éppen az ellentéte annak, ami az egészség szempontjából optimális volna. Például biztosan Ön is látott már a mindenható Amerikai Szív Egyesület által minősített, "teljes kiőrlésű" címkével ellátott élelmiszert. A teljes kiőrlésű gabonák jótékony hatással vannak a szívre? Aligha. Az alábbi interjúrészlet kertelés nélkül tárgyalja ezt a témát:

műsorvezető: "...tegnap adott ki valamit a Harvard... az egyik legelterjedtebb minőségi jellel, a teljes kiőrlésű matricával foglalkozik. Azt találták, hogy az ilyen matricával ellátott gabonatermékeknek a cukor- és a kalóriatartalma is magasabb, mint a matrica nélkülieké."

Dr. Lustig: "Persze, abszolút. Hogy őszinte legyek, az, hogy valami teljes kiőrlésű gabonából készült, nem sokat jelent... Lényegében úgy néz ki a dolog, hogy van az egész gabonaszem, tehát belül a keményítő, azaz a mag rész, kívül pedig a héj, és azzal aztán azt csinálhat az ember, amit akar, attól még az teljes kiőrlésű gabona marad. Tehát pl. ha megőrli, és cukrot ad hozzá, akkor is teljes kiőrlésű gabona marad, mivel kiindulási állapotában az volt. És tudja mi a probléma? Az, hogy a teljes gabonaszem összes előnye semmivé lesz, amint az ember megőrli. Szóval... ennek az egész jelölésnek nincsen semmi értelme, mert nincs mögötte tartalom."

A rákkockázatot befolyásoló egyéb életmódtényezők

További életmódtényezők, amelyek bizonyítottan hatással vannak a krónikus betegségekre, köztük a rákra:

♠ D-vitamin bevitel: Rengeteg bizonyíték támasztja alá, hogy a D-vitamin hiánynak kulcsszerepe van a rák kialakulásában. Kevesebb, mint felére csökkenthető a rák kockázata pusztán a D-vitamin szint napozás vagy biztonságos szoláriumozás általi normalizálásával. Azok számára pedig, akiket rákkal kezelnek, minden valószínűség szerint a kifejezetten magas (80-90ng/ml, azaz 200-225nmol/l) szérum 25-hidroxi D-vitamin szint az előnyös. A vizsgálatok szerint a D-vitamin több mechanizmuson keresztül is kifejti rákellenes hatását. Többek között:

♠ Szabályozza a génkifejeződést.

♠ Gyorsítja a mutálódott sejtek programozott sejthalálát (amelyek, ha hagyjuk őket szabadon osztódni, elrákosodhatnak).

♠ Visszafogja a rákos sejtek terjedését és szaporodását.

♠ Elősegíti a sejtek differenciálódását (a ráksejtek gyakran nem differenciálódnak).

♠ Ellene dolgozik az új vérerek meglévő vérerekből való kifejlődésének, amely utóbbi a nyugvó állapotban levő tumorok rákossá válásának egyik állomása.

♠ Pihentető alvás: Fontos, hogy eleget és a nap megfelelő időszakában aludjunk. Az Ajurvéda szerint alváshoz az este 10 és reggel 6 óra közötti időszak az ideális, amely állítás megalapozottságát a modern tudomány is igazolta, ugyanis a szervezetben bizonyos horomonok szintje a nappalok és éjszakák váltakozását követő ciklusokat ír le, és ha az ember ehhez hangolja különböző tevékenységeit, azáltal úgyszólván "meglovagolja a hullámokat", segítve a hormonháztartás megfelelő működését. Ha azonban az ember szembeszáll teste törvényeivel, és virraszt, amikor amúgy aludnia kellene, és megfordítva, azzal megzavarja ezt a hormonális ciklust. A melatonin termelés éjfél és éjjel 1 óra között éri el a csúcsát, amit ha az ember elmulaszt, annak bizony megvan a hatása. A melatonin nemcsak az alvási ciklusokat irányítja, hanem egy igen hatékony antioxidáns is. Hatására csökken a szervezet ösztrogéntermelése, és fokozódik az immunaktivitás, valamint egyéb hormonokkal is kölcsönhatásban van. Ha tehát egy nő rendszeresen este 10 után fekszik le, attól jelentősen megnő nála az emlőrák kockázata.

♠ Hatékony stresszkezelés: A kutatások szerint ha az ember traumát vagy komoly stresszt kiváltó eseményt él meg, mint amilyen pl. a családból valakinek a halála, akkor az elkövetkező öt év idejére 12-szeresére emelkedik nála az emlőrák kockázata. Véleményem szerint az energetikai pszichológia módszerei ideálisak stresszkezelésre. Kedvencem az EFT, azaz az Érzelmi Felszabadítás Technikája, de rajta kívül még számos más technika létezik.

♠ Testmozgás: Ha Ön úgy gondolkozik, mint az emberek többsége, akkor a rákkockázat csökkentése kapcsán biztosan nem jut rögtön eszébe a testmozgás fontossága. Pedig megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra, hogy a tesmozgás töredékére csökkenti a rák kockázatát.

♠ A tesmozgás rákellenes hatásának egyik alapvető oka a megemelkedett inzulinszint csökkenésében keresendő, mert az ennek következtében lecsökkenő vércukorszint kedvezőtlen körülményeket teremt a ráksejtek növekedéséhez és terjedéséhez. Ezen felül a tesmozgás az immunsejtek vérrel való keringésére is serkentőleg hat. Az immunrendszer a szervezet első védelmi vonala valamennyi betegséggel szemben, az enyhe megfázástól kezdve egészen az olyan romboló, életveszélyes betegségekig, mint amilyen a rák.

♠ Mindazonáltal a hatékonyság érdekében tudnunk kell, hogy pontosan milyen tesmozgás a megfelelő számunkra. A kellő hatás eléréséhez ugyanis fontos, hogy eleget mozogjunk, ugyanakkor ne túl sokat, nehogy megsérüljünk, és hogy megfelelően megválasztott gyakorlatokkal testünk minden részét egyformán eddzük, mindeközben megtartva erőnlétünket és hajkékonyságunkat, valamint aerob és anaerob edzettségi szintünket. Ezért legjobb, ha úgy tekintjük a testmozgást, mint egy gyógyszert, amelynél a kívánt hatás eléréséhez pontos szedési utasításra van szükség.

♠ Ezenfelül pedig a testmozgás időszakos böjtöléssel való kombinálása még tovább növeli annak hatékonyságát a rákkockázat csökkentése, az általános gyógyulás és a megfiatalodás terén.

A "rendszer" MEGDÖNTHETŐ!

A rák a második legtöbb életet követelő betegség az Egyesült Államokban a szívbetegség után (nem számolva az iatrogén, azaz az orvosi beavatkozás okozta halálozást.) Mindannyian tudjuk, hogy az orvostudomány a rák ellen vívott harcban csúfos vereséget szenvedett. Sajnos a hétköznapi bölcsesség vak a rákmegelőzés és -gyógyítás terén, aminek következtében évente százezrek halnak meg idő előtt. Az emberek többsége nem nagyon vagy egyáltalán nem veszi komolyan az ebben a cikkben felhozott érveket. Viszont nem muszáj Önnek is beleesnie ebbe a csapdába, hiszen Ön tájékozott ezekben a kérdésekben, így saját kezébe veheti egészségét és a rák legyőzésének ügyét.

A ketogén étrend, amelynek lényege a bőséges zsír- és mérsékelt fehérjebevitel, valamint a gabonaapalú szénhidrátok kerülése, sokaknak adta vissza egészségét, még olyan esetekben is, amikor az illetőnél agresszív rákfajtát diagnosztizáltak, és az orvosok nem láttak esélyt a túlélésre. A Dr. D'Agostinohoz hasonló orvosok kutatási eredményei remélhetőleg idővel szélesebb körben is ismertté válnak majd. Addig azonban mindenkinek magának kell kutakodnia, és kézbe vennie saját és családja egészségét.

A cukrok (köztük a fruktóz), minden fajta feldolgozott élelmiszer, valamint a cukrozott italok (diétás változataikat is ide értve) szigorú korlátozása és az elhagyott szénhidrátok egészséges zsírokkal és jó minőségű fehérjékkel való helyettesítése olyan dolgokra képes, mint semmilyen gyógyszer: megelőzi a betegségek kialakulását, sőt, akár még az áhított sorsfordulót is jelentheti azok számára, akiknél rákot vagy más krónikus betegséget állapítottak meg. És ha valaki mindezeken túl még a megfelelő napozásra, elegendő alvásra, hatékony sztresszkezelésre és rendszeres testmozgásra is ügyel, azáltal hatalmas előnyben lesz a többi emberrel szemben.

Fordította: Szabó-Velvárt László


Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/ketogen-etrend-a-rakbol-valo-kigyogyulas-kulcsa-lehet.php

Eredeti forrás:  Mercola: Ketogenic Diet May Be Key to Cancer Recovery. March 10, 2013


 Beküldte: N László

Megnyitva 11077 alkalommal

Hozzászólás   

+3 #2 Szerintem ajánlható, sőtHunicillin 2013-03-26 02:28
Ha azt vesszük, hogy az Atkins diéta és a ketogén étrend közül az utóbbi hozható ki győztesnek, ugyanis lényegi különbség abban áll, hogy előbbi (helyesen) az alacsony fehérje bevitelt javasolja, az Atkins pedig elfogadja vagy inkább támogatja a magas fehérje bevitelt.

A ketogén étrendben említett 1g fehérje/testsúly kg még így is felette van a szervezet normális fehérje igényének, mai 0.6 gr/testsúly kg.

Az állandó felügyelet melletti kifejezéstől nekem a hideg futkos a hátamon, mert egyrészt kicsit orvosis, másrészt meg egy külső személy semmit nem tud tenni az ügyben: ez a beteg és a betegsége magánügye. Az ilyen érvek, mint a "vér sav-bázis egyensúlyának felborulhatósága" szerintem mókásak, ugyanis a pH érték a vérben stabil, annak tartós megváltozása halálhoz vezet.

A testsúly megtartásának szempontja szerintem egy rákos beteg esetében - hacsak nincs az illető már csontváz soványra fogyva - értelmetlen. Első szempont a betegség leküzdése, ha ehhez fogynia kell 10-15 kilót, hát legyen úgy.

Ha figyelembe vesszük a Luria féle iskola böjttel történő gyógyításának sikereit (Paul Bragg szerint Svájcban is vannak ilyen szanatóriumok) ahol a beteget 120-140 napig böjtöltetik, és bár soványra fogyva, de szinte minden rákos betegséget köztük a fehérvérűséget is leküzdötték, akkor teljesen értelmetlen a civilizációs beidegződést tükröző "tartsuk meg a súlyunkat" elmélet.
+1 #1 több mint 100 évesound 2013-03-25 13:31
A keton-diéta már több mint 100 éve alkalmazott diéta típus, melyet elsősorban a gyógyszerekre nem reagált epilepsziásoknál kezdtek alkalmazni, főleg gyermekek esetében. Csak később kezdték kiterjeszteni ezt a módszert más megbetegedések esetén is.
Magam több mint 30 éve alkalmaztam elsősorban szintén epilepszia ügyben, majd azóta több alkalommal már több megbetegedés esetén.

Nem ajánlom azonban senkinek sem önmagától való alkalmazásra, mert bizonyos lebontási rendszerek egészségét előre kellene felmérni hozzá, majd csak lassan és fokozatosan lehet a diétát bevezetni a betegeknél.
Az igazi keton-diéta állandó vér és/vagy vizeletvizsgálat mellett alkalmazható csak, mivel alatta a vér sav-bázis egyensúlya felborulhat.

A rákosoknál inkább ennek módosított változata a keton- és az Atkins-diéta ötvözete jöhet szóba és nem mint testsúly csökkentő, hanem mint növelő diétaként vagy minimum testsúlyt megtartóként célravezetőbb.
Sajnos jelenleg az orvosok többsége sem fogadja el a keton-diéta alkalmazhatóságát, illetve a különböző megbetegedéseknél egymásnak sokszor ellentmondásos diéta megszorításokat tárnak betegeik elé, amit ők bizony el is hisznek és aszerint még egy lehetőségtől vonják meg magukat a gyógyulásuk felé vezető úton.
Az igazi keton-diéta koplalással indul, s mellékhatásaik között szerepel sokszor a hányinger, hányás, cukor- és a koleszterin növekedése.
A ketokolaminok természetes antioxidánsok a szervezetben, melyek összefüggésben vannak a szervezetben való ketonokkal és a zsír- és szénhidrát anyagcsere változásával. Emögött nemcsak anyagcsere, hanem hormonális változások és idegrendszeri neuronvezetési változások is vannak. Ezért a keton-diéta nagy odafigyeléssel vezethető csak be egy beteg életébe, s ugyanolyan lassan és folyamatosan kell annak megszüntetését is végrehajtani és a normál táplálkozásra visszavezetni a kúra végén.

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások