20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2013 január 09, szerda

Néhány ötlet az egészségesebb életért

Szerző: Internet

Ha Neked fontos, hogy biztonságos, környezetbarát, vegyi anyag mentes otthonban élj, ha fontos családod és saját egészséged, ha tényleg tenni akarsz magadért és környezetszennyezés ellen, akkor a legjobb helyen jársz. Oszd meg a tartalmakat közösségi hálókon, hogy mások is elérjék ezeket az információka

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! - ez a "nem ártás" filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.

Reklámőrület

Na ez az, amivel elhitetik velünk, hogy a boltban vásárolt mosóporok és tisztítószerek adják nekünk és családunknak a legjobb választást. Vásárolj! Ez az, amire biztatnak minket. Rengeteg felesleges tisztítószer, rengeteg felesleges szemét, rengeteg felesleges kemikália. A pontos hatásait nem ismerjük, de érezzük, hogy nem kéne ezeket választanunk.

Miért válasszunk öko tisztítószert?

Öko életmód Mert sokkal olcsóbban fogunk kijönni.
Mert nem terheljük vegyi anyagokkal szeretteinket.
Sok betegségtől szabadulhatunk meg, ezzel az egyszerű döntéssel. Meg fogsz lepődni!
Mert sokkal kevesebb szemét keletkezik.
Mert sokkal több helyünk lesz a régi szerek kiebrudalásával.
Mert ezeknek a tisztítószereknek a környezetterhelése törtrésze a boltban kapható versenytársaiknál.

Egy tisztítószer környezetre mért hatását három helyen lehet mérni. Az első: mekkora terhet ró a környezetre az előállítás, a második: mekkora terhet jelent a felhasználás, a harmadik: mekkora terhet jelent a csomagolóanyagok előállítása és "eltüntetése". A lenti szerek mindegyike mindháromból jelest kap.

Az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottsága szerint a mosóporok mellett a mosogatószereknek se lenne szabad foszfátot tartalmazniuk. A foszfátok lágyítják a kemény vizet, de amint a szennyvízzel együtt a tavakba vagy folyókba kerülnek, elősegítik az algásodást, amelynek következtében a halak és egyéb vízi élőlények nem jutnak megfelelő oxigénhez. Ne használj ilyen mosószereket!

Mire van szükségünk valójában?

A reklámozott termékek helyett:

Ecet
Citromsav por (pl. gyógyszertárból)

Mosószóda (jó zsíroldó, vízlágyító, a gombák nem kedvelik)
Szódabikarbóna (vízlágyító, gomba mentesítő)
Bórax (fertőtlenít, fehérít, gomba, vírus és baktérium mentesít)
Alkohol
Mosószappan
Esetleg természetes illóolaj gyógyszertárból (citrom)

Receptek

A régi jól zárható flakonokra szükség lesz. Ne dobjuk el őket, mert később egy darabot, annyit sem fogunk venni.

Az első mosószódás mosás előtt: 2 liter 20%-os ecettel el kell indítani egy üres mosógépet 60 fokon. Ez eltávolítja a lerakódásokat. Rossz esetben ismételni kell. Erre azért van szükség, mert a lerakódások feloldódnak a mosószódától. A ruhák az ecetes tisztítás nélkül nagyon meg tudnak keményedni a sok vízkőtől, ugyanis a lenti mosószerek leoldják a lerakódásokat a mosógép alkatrészeiről és a mosás során ezek a ruhákban tudnak kikötni. Minden lenti tisztítószer kitűnő vízlágyító, így nincs szükség lágyítók adagolására. Használatukkal nemcsak egészségünkért, pénztárcánkért, hanem háztartási gépeink élettartamáért is sokat tettünk. Később egyébként már nincs szükség ecetes tisztításra. Nem rakódik le többé vízkő.

Nagyon fontos még alaposan megtisztítani a mosószer és öblítő adagolóját. Ugyanis remek telephely a mosószer- és öblítőszer maradvány a gombáknak és a fekália baktériumoknak. Szerencsére ezt is csak egyszer kell. De akkor időt és energiát nem kímélve. Semmilyen maradvány ne maradjon rajta. A penészt is távolítsuk el. Csak a tökéletes lehet elég jó. Ugyanis ezek a gombák mikotoxinokat termelnek. Én négy napig dolgoztam vele... Később már nem lesz ilyen gondunk. Ugyanis ezek az öko tisztítószerek védenek minket az ilyen telepek kialakulásától. A régi telepeket viszont fel kell számolni. Ugyanis átkerülnek a mosott ruhára és száradás közben tenyésznek rajta! Egyébként ezért is nagyon fontos a mosott ruhát mosás után azonnal kivenni a gépből. Ha másképp nem megy, akkor húzzunk órát!
Foszfátmentes, olcsó, környezetbarát (az alapanyag, a csomagolás, a szállítás és a környezetre gyakorolt utóhatás tekintetében is), szépre mosó, antiallergén mosógél (felmosáshoz, mosáshoz, univerzális tisztítók helyett, mosogatáshoz):
Hozzávalók: 4, 5 evőkanál (olcsó) szappanreszelék, 2,5 dl mosószóda, 2,5-3 liter víz.
Elkészítése: Veszünk egy nagyobb lábast és beletesszük a 2,5-3 liter forró vizet és a reszelt szappant, oldódásig keverjük a tűzhelyen. Majd mehet bele lassan szórva a mosószóda, amit szintén addig keverünk, amíg teljesen feloldódik. Az eljárás során sok széndioxid keletkezik. Szellőztess! (fehérítéshez és fertőtlenítéshez fél deci bóraxot rakhatunk bele) Kicsit forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már nem meleg, felkeverjük habverővel, ha sűrű, akkor hígítjuk, majd tölcsérrel átöntjük flakonokba. Feltűnő helyen feliratozzátok. Lehetőleg vegyszeres flakonokba töltsd. Minden mosás előtt alaposan rázzuk fel, így tökéletes állaga lesz. Egy mosáshoz 80-125 ml-t öntsünk a dobba vagy az adagolóba (5 kg ruhához). A bórax és a mosószóda természetben is előforduló alapanyag.

Én két év alatt legalább 30 000-et spóroltam ezzel a géllel: nem veszek domestost, általános tisztítókat, mosogató tablettát, mosógéphez vízlágyítót (mosogatógéphez a só szükséges), mosóport, mosogatószert, öblítőt, kézmosót, felmosószert. Nem tudom még mennyi vackot vásároltam össze. Ezeket mind helyettesíthetjük.

Aki egyszer kipróbálta, az soha nem fog másképp mosni. Gyönyörű fehér, illatos pihe puha ruhák.

Ötlet: A sok vízkőtől korábban megkeményedett, besárgult törölközőket és egyéb ruhákat ecetes vagy citromsavas vízben tudjuk feljavítani. Köztük sok olyan ruha lesz, ami újra fehéren ragyog.

Felmosás: A fenti mosógélből tegyünk a vízbe 1-2 evőkanállal.

Rovarok: A hangyák és a csótányok nagyon utálják a bóraxot. Fele-fele arányban porcukorral keverve, hamar megszabadulhatunk tőlük. A háziállatoktól, azért ezt rejtsük el. A fenti bóraxos felmosással eleve sokat tettünk ellenük. Ha nem akarjuk, hogy bejöjjenek, akkor az ajtó réseibe és egyéb vonulási útjukba cseppentsünk levendula vagy citrom illóolajat. Ezt sem bírják.

Kézi mosogatás: Lehet por formájában is használni a mosószódát, de úgy szárítja a kezet kicsit, de használhatod a mosógélt is. Odaégett edényeket kicsit felöntöm vízzel, majd mosószódát szórok bele. Hagyom néhány órát, percet a kosztól függően. Ezután nagyon könnyű elmosogatni, nagyon meg fogsz lepődni, hogy miket lehet vele elmosni felesleges munka és súrolás nélkül.

Gépi mosogatás: A mosogatótabletta helyett használjuk a fenti folyékony mosószert. 1 evőkanál szükséges a folyékony keverékből. Öblítőszer helyett: 1 dl alkohol+4dl víz +3 ek. citromsav. Öblítőszer helyett a 20%-os ecet is megfelelő. Ha fehér folt van az edényen, akkor túl sok mosogatószert használsz.

Ablaktisztítás: Fél liter víz+(citrom illóolaj)+1 ek citromsav+alkohol, ezt töltsük a régi szóró flakonba. Van aki ecetes vízzel tisztítja az ablakot.

Vízkőoldás: Citromsavas víz - erős oldatban permetezőbe rakva (2-3 ek/fél liter víz).

Wc tisztítás: 1-2-3 evőkanál citromsav. Hagyjuk egy kicsit állni, minden vízkövet eltávolít, amikor kikeféljük.

Illatosítás: Néhány csepp illóolaj+alkohol permetezőbe rakva, egyébként így készül az ökoparfüm is, rázzuk fel használat előtt.

Dugulás elhárítás: Szódabikarbónát borítsunk a lefolyóba, majd öntsünk rá ecetet. Habzik és nagyon hatékony!

Súrolásra: Mosószóda por.

Odaégett edényekre: Rakjunk egy kevés mosószódát a megégett edénybe és egy kevés vizet. Néhány óra múlva könnyen elmosogatható.

Porszívózás: A porszívó zsákja nem lesz büdös, ha kevés szódabikarbónát szívunk fel vele. Illóolajat használhatunk az illatosításra.

Kádfehérítés: Bórax

Penész: Bóraxszal el lehet távolítani. Ha azt akarjuk, hogy soha ne jöjjön vissza nagyon erős szódabikarbónás oldattal permetezzük le a felületet. Ezzel a gombák életfeltételeit erősen korlátozzuk, ellehetetlenítjük. Ezek a penészgombák egyébként mikotoxinokat termelnek. Meg kell tőlük szabadulni.

Hűtő tisztítása: Szódabikarbónás vagy mosószódás nedves ronggyal tisztítjuk. Ha végeztünk tegyünk egy kis edénybe szódabikarbónát a hűtőbe, így nem lesz büdös. A hűtő is penészgomba tenyészhely! Gyakran tisztítsuk.

Általános tisztítószer: A folyékony mosószer. Bárhol jól jöhet. Kevés is elég belőle.

Folyékony kézmosó: Az elhasznált kinyomós dobozba 1 ek. mosószóda, víz és néhány csepp illóolaj kell. Ez sem lesz olyan sűrű, de nagyon hatékony. A régi nyomkodós flakonba teszem a keveréket.

Én szappan, mosószóda, szódabikarbóna, bórax, ecet, citrom párti vagyok, egyszerű az oka: évezredes bizonyíték van rá, hogy nem okoznak rákot. Ugyanis 100 évvel ezelőttig a rák rendkívül ritka betegség volt és gyakorlatilag a múlt század elejéig csak ezeket a szereket használták. Szóval használd azokat a termékeket, melyek garantáltan biztonságosak.

Fontos! A savakat (citrom és ecet) ne öntsük össze a lúgos (mosószóda, szódabikarbóna, bórax, szappan) tisztítókkal, mert reagálnak és elveszítik a hatékonyságukat. Ez alól egyedüli kivétel lefolyótisztítás.

Tipp: A mosószóda port jól csomagoljuk be zacskókba, vagy tegyük légmentesen záró műanyag dobozba, ugyanis szereti felvenni a környezet nedvességét, és akkor nagyon meg tud keményedni.

Csatlakozz Te is az öko tisztítók táborába!

Minden az üzletekben kapható flakonos öko termék feleslegesen terheli a környezetet a flakonokkal. A fenti termékeknél megvásárlásánál is ügyeljünk, és inkább puritán csomagolásút válasszunk nagyobb tételben.
Fontos

A mosódióról néhány szó. Én nem használom. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy hamar büdösödik a ruha. A másik, hogy barnás színűre befogja a szép fehér ruhákat idővel. A harmadik, és ez a legfontosabb, hogy nem magyar termék. Kicsiny hazánk termékeit válasszátok mindenben, amiben csak lehet! Annak a magyar vállalkozóknak nagyon is számít, hogy az ő termékét válsztottuk. Ha magyar árut veszel, akkor az magyar munkahelyet és magyar bevételt jelent. Ha mindig így teszel és másoknak is ezt javasolod, akkor magyar cégek maradhatnak meg, ami már tényleg nagyon sok munkahelyet jelent. A magyar termelő elsősorban Neked termel! Félve figyeli , hogy elfogy-e az áruja, vagy Te esetleg mást választasz. Ettől az egyszerű választástól és oda nem figyeléstől Ő tönkremehet. A munkahelyét minden munkavállalója elveszíti. Hát válassz jól és mindig magyar terméket részesíts előnyben! Mindig! Még akkor is ha kicsit drágább! Ez mindannyiunk közös érdeke. Te így teheted jobbá ezt a világot. Csatlakozz hozzánk és dobogjon a Te szíved is kicsiny hazánkért!

Javasolt mosószóda: Csodaszóda (25 kg kiszerelés is van).

Citromsav, szódabikarbóna : Lucullus vagy gyógyszertári.

Ecet: Hagyományos magyar olcsó 20%-os.

Fogkrém házilag

A fogon jelentkező elszíneződés legtöbb esetben a kávétól, teától, vörösbortól, dohányzástól alakul ki. A szódabikarbóna tulajdonképpen megszünteti a foltok elszíneződését, fehérebbé, csillogóbbá teszi fogainkat, mindemellett eltávolítja a fogkövet is. Néhány hét alatt óriási változásnak lehetsz szemtanúja a szádban. Minden kórokozó nagy ellensége a szódabikarbóna, ami a szánkban lévő problémák hátterében áll. Tartós használatával nemcsak a fogszuvasodási problémáktól szabadulhatunk meg, hanem a fogkőtől és szájszagtól is és megkíméltük magunkat a különféle hatását tekintve megbízhatónak nem számító fogkrém adalékanyagoktól. Aki keresgél sokat olvashat különféle rémtörténeteket a fluoridról, Sodium Laurel Sulfate-ról, az aszpartamról, szacharinról, stb. Alternatív, otthoni fogkrém használatával ezektől mind megóvhatjuk magunkat. Kicsit furcsa lesz eleinte a sós íze, de néhány nap alatt meg lehet szokni. A frissesség, csillogó, egészséges fogak és íny mindenért kárpótolni fog. Én évek óta ezt használom, semmilyen fogászati problémám nincs, pedig azelőtt a fogorvosom azt mondta, hogy genetikai örökségem miatt romlanak ilyen mértékben a fogaim.
Házi fogkrém receptje

2 evőkanál extra finomra darált szódabikarbóna
2 evőkanál tisztított extra finomra darált tojáshéjpor
2 evőkanál extra finomra darált xilit vagy stevia por (opcionális)
20 csepp illóolaj (fodormenta, borsmenta)
hidegen sajtolt olaj, amennyit felvesz a por a fogkrém állagig

Ha valaki nem szereti az ilyen macerás dolgokat, akkor a szódabikarbónát és a tojáshéjport 1:1 arányban használhatja fogporként, kávédarálóban szoktam finomra darálni. A nedves fogkefét kell belemártani a porba. Ez is tökéletesen megteszi. Én kicsit lusta vagyok, így ennél szoktam maradni.

A tojáshéjat így lehet ehetően tisztává varázsolni:

Azelőtt tisztítjuk, mielőtt feldolgozásra kerülne a tojás. Vizes rongyot szódabikarbónába mártasz, majd ledörzsölöd vele a pecsétnyomot és az egyéb szennyeződéseket a tojásról, majd öblíted. Ezután feltörheted a tojásokat, garantáltan kórokozó mentes és tiszta lesz. Végül leöblíted róla a fehérjét, végül kiszárítod. Így már darálható állapotban van.

Forrás: Zöldház


Vegyszermentes lázadás: a szódabikarbóna 44 féle felhasználása mentés

Van néhány ötletünk a vegyi tisztítószerek használata ellen. Eszközünk a szódabikarbóna, a recepteket pedig a nagy "vegyszervilág" előtti időkből merítjük!

Az emberiség egyik fő dobása a környezeti szennyezőanyagok, a tisztító-és testápoló termékek csatornákba mosása és vízrendszereink vegyi anyagokkal való elárasztása. Egyszerű és nagyszerű tervünk tehát mindenkit biztatni arra, hogy használja a szódabikarbónát az alábbi 45 féle módon.

Hogyan működik tehát a szódabikarbóna? Szódabikarbóna, alias nátrium-hidrogén-karbonát, segít szabályozni környezetünk pH-ját. Amikor a szódabikarbóna egy savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Ezen túl, a szódabikarbóna képes pH változások lassítására, vagyis pufferolásra. Ez a kettős képesség, a semlegesítő és pufferoló hatás teszi lehetővé azt, hogy például a hűtőben savanyú szagokat semlegesítsen, valamint hogy tisztítószerek erejét növelje. Egyszerű kémiai reakció, messzemenő hatásokkal tisztítás és szagtalanítás terén.

Nézzük, hogy felvéve a lázadó házvezetőnő kesztyűit, mennyi mindenre tudjuk, a népi bölcsességünkben már régóta szereplő, szódabikarbónánkat használni...

Testápolás

1. Csináljunk fluor mentes fogkrémet

Szódabikarbónát keverjünk össze kevés vízzel, hogy krém állagú legyen. Íme egy alternatíva a kereskedelmi fluoridos fogkrémek helyett. Kis citromlével összekeverve pedig igen jól fehéríti a fogzománcot is.

A citrom és a szódabikarbóna

2. Szájfrissítés

Tegyél egy teáskanál szódabikarbónát fél pohár vízbe és öblögess vele. Semlegesíti a szagokat, nem csupán elfedi azokat.

3. Szájápoláshoz használt eszközök tisztítására

Áztassuk be szájápolási eszközeinket a következő oldatba: 2 teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vagy kis tál meleg vízben. A szódabikarbóna fellazítja az élelmiszer-részecskéket és semlegesíti a szagokat.

4. Bőr-és testradír

Elkészítése: 3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz. Dörzsöld át körkörös mozdulatokkal finoman a bőrödet. Öblítsd le tiszta vízzel.

5. Természetes dezodor

Kenjük rá a hónaljunkra, és semlegesíti a testszagot.

6. Használjuk savlekötőként

A szódabikarbóna biztonságos és hatékony antacid, enyhíti a gyomorégést és / vagy a savas gyomorrontást.

7. Rovarcsípésekre és viszkető bőr esetén

Rovarcsípések esetén, kavarj össze egy kis szódabikarbónát és vizet, és kend az érintett bőrfelületre. A viszketés enyhítésére, tegyél egy kis szódabikarbónát a kezedbe és dörzsöld be a nedves bőrbe fürdés vagy zuhanyozás után.

8. Készítsünk kéztisztítót

3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz, vagy 3 rész szódabikarbónából és 1 rész folyékony szappanból készítünk oldatot, ami jó kézmosásra, tisztításra. Ezután öblítsük le tiszta vízzel.

9. Segítség a hajnak

Az ecetes öblítés csodálatos a hajra , de a szódabikarbónának megvan a maga helye a zuhany alatt is. Tegyünk egy kevés szódabikarbónát a tenyerünkbe együtt a kedvenc samponunkkal. Samponozzuk be a hajat és jól öblítsük le. A szódabikarbóna segít eltávolítani a maradék piszkot, így a haj tisztább és kezelhetőbb lesz.

10. Tiszta hajkefék és fésűk

A fényes hajhoz fontos a kefék és fésűk tisztán tartása is. Áztasd a fésűket és keféket 1 teáskanál szódabikarbóna egy kis langyos víz keverékébe.

11. Készíts fürdősót

1/2 csésze szódabikarbónát adj a fürdővízhez, hogy semlegesítse a savakat bőrödön, és segítsen lemosni az olajat és az izzadságot. Egyben pedig a bőrt nagyon puhává is varázsolja.

12. Megnyugtatja a lábakat

Oldj fel 3 evőkanál szódabikarbónát egy edény meleg vízben, és áztasd benne lábfejeidet, meg fogja nyugtatni lábaid

Takarítás

13. Súrolószer készítése

A biztonságos, hatékony fürdőszoba kád, csempe-és mosogató, fényes fali csempe tisztításához- szórj szódabikarbónát egy tiszta nedves szivacsra és dörzsöld vele a felületeket a szokásos módon. Majd mosd le vízzel és töröld szárazra a tisztított felületeket.

14. Kézi edény és evőeszköz mosó

2 púpozott evőkanál szódabikarbónát adjunk hozzá mosószerünkhöz, és az edényekről könnyebben fog leoldódni a zsír. A ráégett ételeket a szódabikarbóna és vizes mosószer keverékében áztassa, majd szivacsra szórt szódabikarbónával súrolja le.

15. Szivacsok felfrissítéséhez

Áztassuk az áporodott szagú szivacsot egy erős szódabikarbónás oldatba (4 evőkanál szódabikarbónát feloldunk 1 liter meleg vízben).

16. Ezüst evőeszközök tisztítására

Használj szódabikarbóna pasztát 3 rész szódabikarbóna, 1 rész vízből. Dörzsölje át az ezüstöt tiszta ruhával vagy szivaccsal. Alaposan öblítsd le, és szárítsd meg őket míg csillogóvá nem válnak.

17. Tiszta kávé és tea edények

Kávé és tea foltokhoz oldj fel 1/4 csésze szódabikarbónát 1 liter meleg vízben. A makacs foltokhoz egy éjszakán át való áztatást javaslunk.

18. Tisztítsd meg a sütőt

Szórjuk szódabikarbónát a sütő aljára. Sprézzünk rá vizet, hogy a szódabikarbóna benedvesedjen. Hagyjuk így a sütőt éjszakára. Reggelre a szódabikarbóna feloldja a szennyt, amit aztán szivaccsal kitörölhetünk.

19. A padló tisztítása

A szennyeződést és piszkot is el tudod távolítani a padlóról oly módon, hogy 1/2 csésze szódabikarbónát egy vödör meleg vízzel összekeversz és az így felmosott padló tiszta csillogó lesz.

20. Tiszta Bútorok

Tudtad, hogy a falakról és festett bútorokról szódabikarbónás nedves szivaccsal dörzsölés nélkül, könnyedén el tudod távolítani még a zsírkréta nyomait is? Utána töröld át tiszta, száraz ruhával a felületeket.

21. Tiszta Zuhanyfüggönyök

Tisztítsa és szagtalanítsa vinil zuhanyfüggönyeit úgy, hogy szódabikarbónát tesz közvetlenül egy tiszta, nedves szivacsra vagy kefére, és azzal áttörli függönyét. Majd öblítse le tiszta vízzel azt.

22. Folyékony mosószere hatásfokát növelheti

½ csésze szódabikarbónával a folyékony mosószer is keményebben dolgozik. A jobb pH egyensúly a ruhákat tisztábbá, frissebbé, és fényesebbé teszi.

23. Finoman tiszta babaruha

A babák bőre igényli a gyengéd tisztítószerek használatát, és jó tudni, hogy a szag és foltok elleni harcban a szódabikarbóna az első helyen áll. A makacs foltokhoz adjunk hozzá folyékony mosószerünkhöz 1/2 csésze szódabikarbónát.

24. Tiszta anyagpelenka

Oldjunk fel ½ csésze szódabikarbónát, 2 liter vízben, és alaposan áztassuk benne a pelenkákat egy éjszakán át, majd tiszta vízben öblítsük ki.

25. Tiszta sportfelszerelés

Használjon szódabikarbóna oldatot (4 evőkanál szódabikarbóna, 1 liter meleg víz) a tiszta és szagtalanított sportfelszerelésekért.

26. Távolítsa el az olaj és zsírfoltokat

A garázsból vagy a kocsibejáróról könnyen eltakaríthatja az olajfoltokat úgy, hogy szódabikarbónát szórsz rájuk, aztán nedves kefével megdörzsölöd a felületet.

27. Tiszta elemek

A szódabikarbónát arra is lehet használni, hogy semlegesítse az akkumulátorsav okozta korróziókat az autókon, fűnyírókon, stb. 3 rész szódabikarbóna és 1 rész víz alkalmazásával egy nedves ruhával dörzsöld át a korrodálódott akkumulátor pólusait. A tisztítás után lehet újra csatlakoztatni a terminálokat, amiket érdemes áttörölni vazelinnel, hogy a jövőben ne érje őket korrózió.

28. Szagtalanítás a hűtőben

Egy nyitott doboz szódabikarbónát helyezzünk a hűtőszekrény polcára hogy semlegesítse a szagokat.

29. A vágódeszka szagtalanítása

Megszórjuk a vágódeszkát szódabikarbónával, dörzsölés, öblítés.

30. Kuka, bármilyen szeméttartó szagtalanítása

Szórjunk szódabikarbónát szeméttartónk aljára, hogy a szemét szagát sakkban tartsuk.

31. Újrahasznosítható tartály szagtalanítása

Időszakonként szódabikarbónás nedves szivaccsal töröld át a tartályt.

32. Vízlefolyók szagtalanítása

A mosogató és a kád lefolyóba öntsünk 1/2 csésze szódabikarbónát és meleg csapvízzel mossuk le azt. Ez semlegesíti a lefolyóban lévő szagokat. (Ez egy jó módja annak, hogy kidobja a hűtőből visszavonult szódabikarbónát.)

33. Szagtalanítsd és tisztítsd meg mosogatógépét.

Szagtalanításra a mosogatógépet gyengéd tisztító mosási cikluson futtassa át, tisztításra pedig használja a mosogatóanyaggal együtt.

34. Szőnyegeid szagtalanítása

Bőségesen megszórjuk a szőnyeget szódabikarbónával. Egész nap, vagy egész este hagyja rajta a szőnyegen a szódabikarbónát. Következő nap ki kell porszívózni a szőnyeget.

35. Porszívó szagtalanítás

A fenti módszert használva, maga a porszívó is szagtalanodik.

36. Ruhásszekrények felfrissítésére is ajánlott

Tegyél egy nyitott doboz szódabikarbónát a szekrénybe és az dezodorálja ruháidat.

37. Autók szagtalanítására

A szagok általában beleülnek az autó kárpitjába, szőnyegébe. Várjunk 15 percet (vagy ennél hosszabb ideig erős szagok esetén), és szívjuk fel porszívóval a szódabikarbónát.

38. Macskadobozok szagtalanítására

Tegyünk a doboz aljára szódabikarbónát, majd töltse ki a szokásos módon az almot.

39. Háziállatok ágyának tisztán tartására

Bőkezűen szórjuk a szódabikarbónát az ágyra, 15 percet kell várni (vagy ennél hosszabb ideig erősebb szagok esetén), majd porszívózzuk ki.

40. Edzőcipők szagtalanítására

Szódabikarbónát a cipőkbe szórva a szagok semlegesítődnek. Rázd ki cipőidből mielőtt újra használnád őket.

41. Ágynemű frissítésre

1/2 csésze szódabikarbónát adjunk a mosóporhoz, frissebb, tisztább lepedőket és törülközőket kapunk.

42. A plüssállatok tisztítására is kiváló

Tartsd a kedvenc játékokat tisztán, száraz szódabikarbónával bedörzsölve azokat, majd 15 perc után rázd ki őket.

43. Tűzoltásra is alkalmazható

A szódabikarbóna segíthet a kezdeti kisebb konyhai tüzek megfékezésében, mert felhevítve szén-dioxidot bocsát ki amely segít elfojtani a lángokat.

44. Gyümölcs és zöldség tisztító

Bármilyen koszt jól leradíroz a friss gyümölcsökről és zöldségekről. Egy tiszta nedves szódabikarbónás törlőruhával, dörzsöld át és öblítsd le azokat.

Használhatjuk tehát fertőtlenítésre, puffadásra, fájdalomcsillapítóként, vagy akár fogkrémként is... Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A fenti lista alapján is a szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható a konyhától a fürdőszobán át, egészen a tisztálkodásig. Megéri mindig tartani belőle otthon!

Kezdődhet a vegyszermentes lázadás, hagyományos eszközökkel!

Forrás: Pozitív Nap

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások