20230604
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2012 október 31, szerda

A gyógyító méhtermékek

Szerző:

“Napjaink lelke a méh, mely jelzi a bőség perceit, a szálló illatokat. Aki a virágot szereti, a méhek barátja is. A jó méhész nem a méheket tanítja, hanem tőlük tanul, mert a méhcsalád több évezredes titkosírás, melynek még mindig vannak meg nem fejtett részletei…” Éliás Tibor

 

Amit a méh termel, mind valamilyen célból, okból hasznosítható, hasznosítandó termék az emberiség számára. A felismerés koronként változott, a tudomány, technika fejlődésével hol felerősödött, hol csökkent a méhtermékek iránti igény.

 Virágpor az egészség védelmében

“A virágpor titkai tulajdonképpen a növényvilág titkai, melyeket a természet az emberiség rendelkezésére bocsát, hogy az sok-sok betegségtől megszabaduljon.”  >Alin Caillas<

A méhek a virágport a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Azáltal, hogy a virágok bibéin megjelenő hímivarsejteket a méhek összegyűjtik és saját enzimjeikkel tovább érlelik, tulajdonképpen a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.

A pollen szemcsék annyiféle színárnyalatúak és esszenciájúak, ahány virágról származnak– a fehértől a feketéig, a sárgán át a barnáig. Mindegyikük tartalmaz azonban fehérjéket, aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, hormonanyagokat, zsiradékokat, illatanyagokat, valamint szőlő– és gyümölcscukrot is. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott a virgápor fogyasztása, hiszen a 22 ismert aminosav közül 20 féle található a virágporban. 100 gramm bee pollen tehát annyi a szervezet számára fontos aminosavat tartalmaz, mint fél kiló marhahús, vagy 7 tojás.

A VIRÁGPOR HATÁSAI AZ EMBERI SZERVEZETRE:

A virágpor számtalan egészségügyi problémára jelenthet kiegészítő, segítő megoldást. A virágpor nem gyógyszer, viszont egy hatékony szuperélelmiszer - talán a leghatékonyabb mind közzül. Az összes betegség mögött általában valamilyen tápanyaghiány húzódik meg. A virágpor több mint 100 összetevőjével képes a hiányzó tápanyagokat pótólni a testünkben, így segítve elő a gyógyulást. A nyers virágpor tele van antioxidánsokkal és azokkal a vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel.

A virágpor jelentősen megnöveli az oxigén mennyiségét az agyban és általában a sejtekben, ezáltal jobb egészségi és mentális állapotot eredményez. A virágpor szabályozó tulajdonságai helyreállítják a szervezet egyensúlyát és az egyes funkciók összehangolt működését. A virágpor rendkívül hatékony már kis dózisban is és hatásait hosszútávon kifejti, kiváló vitaminforrás – B1, B2, B6, C, G, H, P, E, folsav, pantoténsav, nikotinsav, stb -, közel százféle enzimet és sok nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz – vas, réz, kén, nátrium, kálium, kálcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt, lítium.

Virágpor allergia kezelése virágporral? IGEN!  A méhek nem ugyanazokat a pollen szemeket gyűjtik be, amelyekre az ember allergiás szokott lenni, hanem pont az ellenkező hatást kifejtőket. A méhek azokat a virágpor szemcséket gyűjtik be, amelyek képesek az allergiát okozó pollenekkel szemben szervezetünket ellenállóvá tenni.

Vegye azonban figyelembe, hogy sokfajta virágpor allergia létezik, ebből kifolyólag a pollen allergiás betegségektől szenvedők, a nyers virágpor fogyasztása előtt, végezzenek tesztet, azaz fogyasszanak el 1-2 szemcsét és várjanak néhány percet.

A hisztamin mennyiségének növekedése a szervezetben, áll az allergiás jelenségek többsége mögött. Egyes kutatók megállapították, hogy a virágporban lévő bizonyos fehérjék hisztamin blokkolóként hatnak. Léteznek esetek, amelyek során a virágpor fogyasztása, teljesen megszüntette a pollen allergiát.

Szomorú tény, hogy az emberiség 20%-a allergiás, vagyis hiperérzékeny. A civilizáltabb társadalmakben az arányszám még magasabb. A szervezet téves válaszreakcióját az esetek nagy többségében a belélegzett pollenszemek okozzák, a felszínükön található fehérje molekulák és a levegőből rájuk tapadt szennyeződések ugyanis inegrlik a nyálkahártyát. A probléma oka a civilizációs betegsékekben keresendő. Kivédésére a legjobb megoldás, ha időben felerősítjük az immunrendszerünk védekező sejtjeit. Az allergiás tünetek megjelenésekor érdemes a homeopátia tudományához fordulni. A specifikus immunterápia megoldást jelenthet a problémára, mely során a kutyaharapást szőrivel elvnek megfelelően az allergiás reakciót kiváltó anyaghoz lassan hozzászoktatják a szervezetet.

Különlegesen magas természetes tápanyagtartalmánál fogva a virágpor ajánlott táplálékkiegészítő a serdülőkorban levő, növekedő gyerekek számára. Javítja az étvégyat, kedvező hatással van az emésztő szervekre, segíti a tápanyag-hasznosítást. A virágpor fokozza az aktivitást, növeli a szellemi képességet és jó közérzetet biztosít. Franciaországban és Lengyelországban néhány orvos gyermekek és felnőttek étrendjébe beillesztette a virágport és azt tapasztalták, hogy pár nap múlva mindegyikük jobban érezte magát és a vérvizsgálatok is javulást mutattak, különösen a vérszegény gyermekek esetében.

A virágpor egy rendkívüli jó rutin forrás. A rutin növeli az érfalak rugalmaságát. A nyers virágpor tele van lizinnel, mely növeli a vörös vérsejtek számát, segít a hemoglobin képződésben. Ezen túlmenően a virágpor csökkenit a koleszterin szintet és jótékony hatással van a hajlszálerekre is.

Az álmatlanság oka legtöbbször a kiegyensúlyozatlanság, ami az esetek 90%-ában tápanyag kiegyensúlyoztatlanságot is jelent. Azaz nem táplálkozunk megfelelően, hiányoznak a szervezetünkből bizonyos anyagok. A virágpor, több mint 100 fajta összetevőjével képes pótolni a szervezetben a hiányzó anyagokat.

A virágpor a mellékvese kéregben segíti a hormonelválasztást, szabályozza a só- és vízanyagcserét, a neuromuszkuláris funkciókat, a szénhidrát-, zsír- és fehérjeanyagcserét, növeli az ellenállást a fizikai és vegyi hatásokkal, valamint a fertőzésekkel szemben, segíti a haj növekedését, javítja a bőr állapotát és a szexuális funkciókat (beleértve a másodlagos nemi jellegek fejlődését is). Jó hatással van a húgyutakra és a vesére. Támogatja a vese működését.

A pollen serkenti a máj és az epe működését, támogatja a májat a megfelelő mennyiségű glukóz kiválasztásában, ezáltal megnöveli a vércukorszintet. Ez nagyon előnyös a hipoglikémiában szenvedők számára. A virágpor az egész szervezetben gyorsítja a szövetek regenerálódását, így rendkívül hatékony a sebészeti műtétek utáni hegszövet eltávolításában.

Sikerrel alkalmazzák idegrendszeri problémák kezelésekor. Magas lítium tartalmának köszönhetően ugyanis normalizálja az agyi idegek működését.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy különösen ajánlott a napi fogyasztása a fériak számára, ugyanis a bee pollen segít a prosztata panaszok megelőzésében, valamint az elvesztett férfiasság visszanyerésében is.

Tritofán tartalmának köszönhetően a virágpor segít a hajhullás megelőzésében, valamint lekűzdésében.

Telítetlen zsírsav tartalmánál fogva hatásos segítség az érelmeszesedés megelőzésében, valamint lekűzdésében. Keringési és vérellátási zavarok helyreállításában.

A virágpor sikeresen használható a magas vérnyomás, az idegrendszeri zavarok és az endokrin mirigyek betegségei ellen. Vérnyomás stabilizáló hatása révén nemcsak magas, de alacsony vérnyomás ellen is ajánlott. Ezen túlmenően nyugtató és szedatív hatását káros mellékhatások nélkül fejti ki.

A VIRÁGPOR FOGYASZTÁSA:

Ajánlott természetes állapotában fogyasztani, ahogy a méhecskék termelik: szemcsés állapotban, kiskanállal létezik virágpor granulátum virágpor tabletta is kapható a piacon

A virágport az emberi szervezet hasznosítja. Magában, vagy mézzel keverve fogyasszuk, de inkabb keverve javasolt. A virágpor szedése az emberi szervezetet a természet nyujtotta legjobb anyagához juttatja. A virágpor a 22 aminosav közül 20-at tartamaz. Számítások és összehasonlítások alapján kitünt, hogy a virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint fél kilogramm marhahús, 7 tojas, vagyis két csapott kiskanal (30 gramm) viragporral a felnött emberi szervezet napi aminosav szükségletét fedezni lehet

Egészséges emberek számára 15 gramm naponta az ajánlott mennyiség. 80 kg feletti testsúly esetén, 20-25 gramm. Fogyaszthatjuk több alkalommal is naponta, kis adagokra elosztva. 14 év alatt gyermekek számára fél adagokkal számoljunk. Az első virágpor fogyasztásunk során, a kezdeti napokban csak kis adagokkal kezdjük. Adott betegségek esetén célszerű ilyenkor a virágport napi 2-4 alkalommal fogyasztani kisebb adagokban, illetve a 15 grammos mennyiséget növelni lehet napi 20-25 grammra.

Figyelem!

A virágpor az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki. Első fogyasztása előtt érdemes allergiatesztet végezni: kevés virágport néhány csepp vízzel összekeverni, majd azt a csukló belső részére kenni. Amennyiben a bőrfelület kipirosodik, biztosan tudhatjuk, hogy pollen-érzékenyek vagyunk.

 A propolisz mint antibiotikum

Kevesen tudják, hogy a méhek különleges csapata készíti a természetben fellelhető egyik legjobb antibiotikumot is, az úgy nevezett Propoliszt, közismertebb magyar elnevezéssel a méhszurkot. Ezt a sárgás, vörösesbarna színű, gyantás, illatos, balzsamszerű ragacsos anyagot a méhek egy „külön erre a célra szakosodott” csapata gyűjti a növények mézgás anyagából, fák rügyeinek ragadós váladékából, fiatal ágairól, és levélnyeleiből. Ezeket tápanyagokban gazdag nedveket csak napos, meleg időben, délelőtt 10 és délután 2 óra között gyűjtik. A hazaszállított nedveket átalakítják, majd a kaptár belső higiéniájának védelmére, a betolakodó kórokozók elpusztítására használják.

A népi gyógyászat ősidők óta természetes egészségmegőrző anyagként használja a propoliszt. Az utóbbi évtizedekben azonban egyre több tudományos intézetben foglalkoztak eme természetes gyógyszer kémiai összetételének felderítésével, a betegségek elleni hatásának vizsgálatával. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a Propolisz az egyik legerősebb természetes antibiotikum, melynek nincsenek mellékhatásai, s a többi antibiotikum esetében tapasztalt káros hozzászokás lehetősége sem áll fenn.

A Propolisz magas flavonoid tartalmánál fogva több, mint 40 féle gyógyhatással bír. Néhány ezek közül:

 • A propolisz rendszeres fogyasztásácal nagyban növelhetjük szervezetünk ellenálló képességét, erősíthetjük nyirok rendszerünket.
 • A propolisz baktérium-, vírus-, gomba-, és parazitaölő hatásának köszönhetően a legtöbb és legsikeresebb gyógyulást az enyhe fertőzésekket követő gyulladásos megbetegedéseknél tapasztalták.
 • A felső légúti hurutok (bronchitis, tüdőgyulladás, bronchiális asztma, torokgyulladás, stb), gyomor és bélgyulladások, valamint a húgy- és ivarrendszeri gyulladások kezelésekor használják.
 • Gyakran ajánlják a tiszta, természetes propolisz tabletta szedését a vírusos gyomorbetegségeknél, gyomor és nyombélfekélynél, valamint a bélgombák esetében is, hiszen igen gyorsan felszívódik és konnyedén bejut a sérült szövetekbe.
 • Sikerrel alkalmazzák a reumatikus fájdalmak kezelésekor a propoliszt.
 • A fogíny és száj nyálkahártya betegségek (fogínygyulladás, fogágybetegség, afta, foglazulás, fogmedergyulladás, fogínysorvadás), a gombás szájüreg betegséek, valamint a torok és gégegyulladás egyik leghatékonyabb ellenszere.
 • Propolisz a nőgyógyászatban: Nőgyógyászok ajánlják a menstruációs görcsök, a hüvelyi fertőzések megszűntetésére.
 • Kiváló mikrobaölő hatásánál fogva óriási segítséget jelent KÜLSŐLEG a gombás fertőzések, ekcéma, tályogok, pörsenések, felfekvések, valamint a sömör kezelésekor.
 • Sikerrel alkalmazzák a baleseti sebek, égési sérülések, napégések kezelésekor.
 • A gennyes pattanások, miteszerek és szőrtüszőgyulladások hatásos ellenszere.
 • Kiváló vérzéscsillapító a méhszurok.

A biológiai és farmakológiai vizsgálatok szerint pusztító hatással van többféle baktériumra. Bizonyos mérgeket semlegesít, regenerációs - dermoplasztikus-, bostimuláns hatása van. A kokainnál háromszor, a novokainnál ötször jobb fájdalomcsillapító. Mikróbapusztító hatását fel lehet használni a fertõzések, gyulladások megelõzésében.

Elsõsorban a propoliszos tinktúra legfõbb tulajdonsága, hogy a szervezet immunrendszerét erõsíti, szükség esetén azt egészíti ki, vagy egyes funkcióknál azt helyettesíti. Gyerekeknél és idõseknél a legfontosabb hogy, egyensúlyt tart fenn, s az egészséges állapotot igyekszik visszaállítani és azt megtartani. Óriási elõnye a gyógyszerekkel szemben az, hogy nem függeszti fel a szervezet természetes védekezõ rendszerét. Aktivizálja a gamma globulint .

A flavonoidák – mint túlsúlyban lévõ elemek – nem kevesebb, mint 41 féle gyógyhatással rendelkeznek. Fontos a vizelethajtó-, epekiválasztást serkentõ-, ösztrogén – és belsõ kiválasztású mirigyekre (csecsemõ-, pajzs-, hasnyál-, mellékvese mirigyek) gyakorolt hatásuk. Ezen felül baktérium-, vírus-, parazita- és alvadásellenes hatásuk is számottevõ.
A hazai propolisz gyógyhatását a Szegedi Orvostudományi Egyetemen vizsgálták és igazolták baktérium-, gombaellenes-, gyulladáscsökkentõ – és helyi-érzéstelenítõ hatását. Hajszálér –ellenállást növelõ és regeneráló hatása felülmúlja a Venoruton - kenõcsét.

A propolisz tinktúra a legjobb eredménnyel alkalmazható; baktérium okozta fertõzéseknél, krónikus bakteriális fertõzések gyógyításánál, így pl.: Légúti fertõzések, nátha, garat- mandula- és középfülgyulladásnál, epe-, vese-, húgy -utak gyulladásos panaszainál, hepatítisz, májgyulladás, prosztatagyulladás, szívizomgyulladás esetén. A propolisz görcsoldó, vizelethajtó, helyi érzéstelenítõ hatása segíti a szervezet gyors gyógyulását.

A hajszálér rendszerre kifejtett hatása miatt a propolisz tinktúra igen eredményesen alkalmazható törés, zúzódás, lábszárfekély, felfekvés okozta sebek kezelésére, visszérgyulladás kezelésére, mélyvénás trombózis okozta fájdalmak kezelésére, csontszövet, porcszövet, regenerálására.. Értágító hatása miatt alkalmazható magas-vérnyomásos betegek kezelésére, helyi jellegû érszûkület kezelésére, szívpanaszok enyhítésére, a keringés javítására.

Gyulladáscsökkentõ, és helyi érzéstelenítõ hatása miatt igen jó eredménnyel alkalmazható izületi fájdalmak enyhítésére, reumás izületi gyulladások kezelésére, kar, váll, hát, gerinctáji fájdalmak enyhítésére, lumbágó, lábfájdalom csökkentésére. Kezelésre az izmok vérellátása nõ, csökken a fáradékonyság, az izomláz.

Gombaellenes hatása révén jól alkalmazható szájpenész, Candida – gombák okozta fehér hüvelyfolyás ellen, és a hajlatok , kéz, láb, köröm gombásodása estén.

Jó nyugtató hatású. Ideges fejfájás, klimax okozta fejfájás, fülzúgás, egyensúly zavarok , idegkimerülés, álmatlanság esetén is hatásos.

Fogfájás, fogínygyulladás, esetén is jó hatású, valamint foggyökér regenerálását segítõ hatása is van. Idõs emberek roborálására alkalmas, különösen olyan esetekben, amikor a szervezet nagyfokú legyengülése áll fenn. Alkohol, nikotin okozta mérgezés esetén méregteleníti a szervezetet.

A legkülönbözõbb bõrbetegségek esetén jó hatást fejt ki: égés, fagyás, allergia, ekcéma, gombák, baktériumok okozta fertõzések, sebek kezelésére, lábszárfekély-, pattanás kéz-, láb-, köröm gombafertõzéseknél, viszketés esetén, tyúkszem –fájdalom esetén stb.

Hogyan használjuk - néhány fontosabb esetben – a propolisz tinktúrát? :

Légúti fertõzéseknél, májgyulladás, torokfájás, meghûlés stb.: 30 csepp 1 dl meleg teában feloldva, naponta többször garganizáljunk vele, majd lenyeljük, vagy mokkacukorra csepegtetve kell azt megenni.

Lázas megbetegedéseknél: Napi 30 csepp ( egy mokkás kanálnyi kb. 30 csepp.)

Fogfájás, íngyulladás: Tinktúrás vattával ecseteljük a fogínyt vagy fogat. Lehet propolisz tinktúra sprayt is használni.

Gyomor- és nyombélfekély: Reggel éhgyomorra 30 csepp tinktúrát 1 dl meleg tejben megisszuk, este vacsora elõtt. Gyomorfájás, hasmenés: 1 dl meleg vízben 30 csepp.

Epe, vese, májgyulladás és húgy utak fertõzése: 2x30 csepp meleg teával, naponta. Minden 2. héten szünetet tartunk. Vastag-bél gyulladásra kiváló, napi 3x30 csepp, citromos teával.

Magas vérnyomás: Naponta, lefekvés elõtt 30 csepp a gyógyulásig, idõsebb korban napi 2x30 csepp.

Daganatos megbetegedéseknél: Reggel, éhgyomorra 30 csepp, kamilla teával.

Klimax bekövetkezésekor: Napi 2x30 csepp.

Prosztatagyulladás: 3x30 csepp 1 dl meleg vízben, vagy teában.

Idegkimerültségre, egyéb idegpanaszokra igen jó hatással van napi 3x30 csepp pl. teával.

Bõrbetegségeknél, fõleg nyított ekcémánál, pikkelysömörnél, külsõ sebeknél égéseknél, pattanásnál, fekélyeknél, érszûkületnél, felfekvés okozta sebeknél tyúkszemnél, sömörnél stb… a beteg felületet megtisztítjuk, majd naponta többször beecseteljük. (Allergiás tünetek elõfordulhatnak.) Ajánlott belsõleg is fogyasztani a jobb hatás érdekében pl. napi 2x30 cseppet.

A propolisz tinktúra gátolja a rosszindulatú daganatok növekedését. Gyógyítja a rákos képzõdményeket testfelületen. Alkalmazása: Este lemossuk és tinktúrával bekenjük. Ezen kívül reggel és este éhgyomorra 2x1 kávéskanálnyi tinktúrát megiszunk citromos teával.

Izületi, reumás gyulladásnál, kar-, kéz-, láb-, gerinctáji fájdalmak, visszérgyulladás, mélyvénás trombózis esetén alkalmazható a propolisz tinktúra bedörzsölve, de kedvezõbb hatást mutat propolisz kenõcs formájában.

Ittas embert kijózanít 1 mokkáskanálnyi tinktúra 1 dl hideg vízben.

Koszorúér meszesedés, érelmeszesedés, érszûkület esetén napi 3x30 csepp

A tinktúra minden olyan problémánál kipróbálható, ahol egyéb természetes gyógyszerek nem értek el hatást, vagy nem kielégítõen.

A propolisz tinktúra fogyasztása:

Általános javallat felnõtteknek napi 3x1, vagy 2x1,5 mokkás kanállal Reggel, délben evés elõtt, este lefekvés elõtt pár órával
Gyerekeknek - 1 éves kortól - pl. mokkacukorral - naponta legalább annyi csepp, ahány kg a gyerek testsúlya.

Mivel a propolisz tinktúra tömény állapotban van, így belsõleg csak hígítva fogyasztható. Külsõleg tömény állapotban használjuk. Legegyszerûbb teával, vízzel fogyasztani, de lehet mokkacukorra, vagy kekszre csepegtetve is. (Ebben az esetben nyál hígítja meg) Folyamatos használat esetén minden üveg elfogyasztása után ajánlott legalább 1 hét szünet. Tapasztalatom szerint ahányadik üveg fogyott el, annyi hét szünetet kell tartani a következõkig. Gyermekeknél hetente ajánlott szünetet tartani.
Kedvezõ hatása van cukorbetegeknél is, de õk nem fogyaszthatják mézzel, vagy cukorral, csak teával, stb.

A gyógyulás, ill. az állandó egészséges állapot fenntartása érdekében rövidebb-hosszabb kúrát kell végezni. Általában egy felnõttnek egy kondicionáló kúrához elegendõ 2 dl tinktúra elfogyasztása kb. 7 – 8 hét alatt.

Kisebb betegségeknél, egyensúly zavaroknál, fertõzéseknél 3- 4 üveg tinktúrát kell fogyasztani., Hosszan tartó betegségeknél, elváltozásoknál vagy esetben, amikor a betegség nem gyógyítható, csak nagymértékben csökkenthetõ a káros folyamat, akkor hosszabb kúra folytatható. Ilyen betegségek pl. ér-elmeszesedés, csontmeszesedés, érszûkület, régóta meglévõ izületi – és reumatikus bántalmak, nehezen gyógyítható daganatos megbetegedések, a szervezet nagymértékû legyöngülése, stb…

A tinktúra kesernyés ízû, folyadék hatására fehéres színûvé válik. A propolisz készítmények nem csodaszerek, de Rendszeres fogyasztás esetén csodával határos eredményeket ill. gyógyulást lehet elérni, olyan esetekben is, ahol a hagyományos gyógyszerek esetleg évek óta nem megfelelõ hatást értek el.

Különösen feltûnõ a szervezet regeneráló képessége (pl. a fejlõdésben elmaradt gyermekek, egyéb legyengült szervezetek esetében. Fogyasztás esetén már 4 – 5. napon érezteti kedvezõ hatását. Több esetben azonban csak ennél késõbb,, így fogyasztását tovább kell folytatni. Torokgyulladásnál, külsõ sebeknél stb viszont szinte azonnal hat.

Csökkenti a gyomorsavat, ezért szükség esetén ajánlott limonádéval, vagy citromos teával együtt fogyasztani. (Dr. Szalay ) Távhatása nagyon jelentõs. A vérrendszer segítségével gyulladást gátol.(pl. agyhártya, vese, máj, egyéb agyi betegségek stb.) Erõs fájdalomcsillapító hatása van. Receptorokra 2 percen belül, idegburkon át 10 percen belül hat.

Különbözõ izületi gyulladásoknál, daganatoknál használható a tinktúra. Bedörzsöljük a beteg felületet,, naponta többször, éjszakára be is lehet kötni a bedörzsölt helyet.

Borogatáshoz 3 rész tinktúra, egy rész víz keveréket kell használni.(Dr. Szalay e. a.) Gégebajokra gyógyító hatása van (Dorosenko, 1975.)

Ellentétben a gyógyszerekkel – a tinktúra folyamatosan hosszabb ideig is szedhetõ, káros mellékhatás nincs (Donadu, 1980.) a szervezetben nem halmozódik fel. Ez tehát azt jelenti, hogy éveken keresztül is szedhetõ egy napi beállított kisebb mennyiséggel. (pl. 2x1 mokkás kanállal naponta)

Allergia esetén fellépõ tünetek:

Kis hegyes, viszketõ pattanások a bõrfelületen, a szemhéj piros lesz, az orr alsó része kipirosodik és viszket, nehéz légzés, ritkább esetben erõs vérnyomás csökkenés. Ha újbóli fogyasztásnál ismét jelentkeznének a tünetek, akkor nem ajánlott a propolisz alkalmazása. Huzamosabb belsõ kezelés esetén aluszékonyság, nehéz légzés, vese probléma lehetséges. Ilyen esetben orvosi ellenõrzés szükséges.

Figyelem!
A Propolisz az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki. Első fogyasztása előtt érdemes allergiatesztet végezni: kevés propoliszt néhány csepp vízzel összekeverni, majd azt a csukló belső részére kenni. Amennyiben a bőrfelület kipirosodik, biztosan tudhatjuk, hogy pollen-érzékenyek vagyunk.

Fogyasztani tilos:

Pajzsmirigy- túltengésben szenvedõknek, propoliszra allergiásoknak. Alacsony vérnyomásban szenvedõk kúraszerûen ne szedjék, mivel csökkenti a vérnyomást.(A kávé fogyasztása általában viszont ellensúlyozza a vérnyomás csökkenését.) A nyers propoliszt a molyok megtámadják, erjedhet, barnulhat, ezért ajánlott hûtõszekrényben tartani.

A természetes gyógyhatású anyagok - így a méhészeti termékek – sem helyettesíthetik az orvosi kezeléseket. Kedvezõ eredményeket lehet azonban elérni gyógyhatásuk miatt részben a megelõzésben, részben az orvosi kezelések hatásosságának növelésében. A tapasztalatok alapján reménytelennek tûnõ esetekben is sokszor meglepõ javulást eredményeznek.

A propoliszról olvashatsz bővebben itt is:

Méhpempő

Az egészségügyi kutatások által csodaszerként számon tartott Méhpempő a méhek garatjában termelődik a virágpor emésztése közben. Ezzel a különleges fehérje sűrítménnyel táplálják a méhsejtekben fejlődő méhálcákat 3 napon keresztül (ez idő alatt a méhálca a testsúlya 250-szeresére nő), később azonban csak a Méhkirálynő kiváltsága ez a különleges elixír.

A méhpempő az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150, biológiailag aktív összetevőt: fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos egyéb bioaktív anyagot tartalmaz. A méhpempő a méhek „teje”. Ezzel a csodálatos anyaggal etetik királynőt. A méhkirálynők teljesen ugyanolyan tojásokból születnek, mint a dolgozó társaik, de méhpempő diétájuknak köszönhetően, nagyjából 42%-kal nagyobbak, és 40-50-szer tovább élnek, miközben naponta testsúlyuk 2,5-szeresének megfelelő tojást raknak le.

Nem véletlenül hívják ezt a sárgásfehér, opálos, szúrós szagú krémet a Hosszú Élet Elixírjének: zsírokat, gyümölcs– és szőlőcukrot tartalmaz. A méhpempőben található fontosabb zsírsavak: mirisztin, palmitin, sztearin. Ugyanazok a cukrok találhatóak benne, amelyek a mézben is előfordulnak: fruktóz, glükóz, szacharóz, ribóz. A méhpempőben 13 féle aminosavat mutattak ki, vitaminokban gazdag A teljes B-vitaminsor mellett A-, B-, C-, D-, E-, H-, K-, P vitaminok találhatóak benne.

Magas az ásványi anyag tartalma is, káliumot, rezet, vasat, foszfort, kalciumot, sziciliumot és ként is tartalmaz. Nyomelemei között a kén, a mangán, a nikkel és a kobalt is szerepelnek. Nyolc nélkülözhetetlen aminosavat, tíz másodlagos aminosavat, észtereket és nukleinsavat is találhatunk benne. Az acetil-kolin, a nikotinamid, a bioten, az aminobenzoesav, az enzimek, a hormonok és a nagy mennyiségű fehérje mellett olyan vegyületeket is tartalmaz, melyeket még egyáltalán nem azonosítottak.

A méhpempő kinyerése igen csak körülményes, ám annyira értékes, hogy egyre több méhész foglalkozik vele. A méhcsaládokkal történő úgynevezett irányított méhpempő termelése rendkívüli hozzáértést, precizitást, és más méhészeti termékekkel eltérõen csak az erre a célra szolgáló eszközökkel oldható meg.

Megtalálható benne számos olyan anyag, amely az ember táplálkozásában létfontosságú. A méhpempő összetétele igen gazdag, mely együtt okozza a szervezetre gyakorolt rengeteg pozitív hatását. Szakemberek állítják, hogy a méhpempő egy igen átgondolt és megtervezett anyag, melynek a pozitív tulajdonságai a jó alapanyag választáson túl, annak százalékos összetételében kell keresnünk.

A méhpempő emberi táplálkozásra való felhasználása ősrégi szokás, előnyös hatását már az inkák is felismerték. Ők testi és szellemi frissítőként használták. De ismerték az egyiptomiak és a rómaiak is. Jelenleg számos országban már hivatalosan elismert diétás élelmiszerként, vagy gyógyszerként van forgalomban.

A tapasztalatok szerint felfrissíti, valósággal új életre kelti a testet, egészségesen tartja a csontrendszert és az ízületeket. Korra és nemre való tekintet nélkül bárki fogyaszthatja. Nem véletlen tehát, hogy az ősi kínai császárságban például a méhpempőnek tulajdonították a hosszú élet titkát, az egyiptomi fáraók papjai pedig úgy használták, mint valami mindenre jó csodaszert.

A méhpempő a tapasztalatok szerint négy-tíz napos szedés után néhány napos intenzív tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás, egyéb fájdalmak is előállhat. Ekkor lehetőleg nem szabad abbahagyni a szedést, mert a kellemetlen érzés legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors javulás következik be. Nagyobb adag pempő elfogyasztása néhány napos hasmenést okozhat, ami a tisztulási folyamat természetes velejárója, nem kóros és elmúlik.

Alkalmazási területei:

A kezdődő rákosodás kezelése. Tartós fogyasztása elősegíti a szövettani elváltozások gyógyulását.
A méhpempő általános erősítő hatású, szív és keringési panaszokra, gyomor és bélbántalmakra igen jó hatású. A változáson túljutott nőknél fél-egy évig a normál havi ciklust visszaállíthatja. Azoknál a kismamáknál, akiknek nincsen elegendő tejük, fokozza a tejképződést.
A méhpempő eredményesen csökkenti a hormonhiánnyal összefüggő panaszokat, jó közérzetet, életkedvet ad. Az idősödő szervezetben feloldja a fáradtságérzetet, gátolja az idõ elõtti szellemi kimerülést. Fokozza a vérképzõ szervek mûködését, erõsíti az idegrendszert.

Jó szer étvágytalanság, anyagcserezavarok, öregkori gyengeség ellen, súlyosabb betegségekbõl lábadozóknak, fõleg fertõzõ, magas lázzal járó betegségek után.
A méhpempő kihat a hasnyálmirigyben található és az inzulin termelésért felelős Langerhans-szigetek felépülésére, megszünteti a cukorbetegséggel járó testi és lelki kimerültséget.

Sok esetben a méhpempő jó hatása kimutatható a beteg és gyenge gyermekeknél. Különösen nagy hatása van azoknál a gyerekeknél, akik hipotrofiában (valamelyik szerv fejletlensége) szenvednek, még olyan esetekben is, ahol a klasszikus terápia sem segített. A pempő 7 napi fogyasztása után már látható volt a testsúly növekedése, az általános állapot javulása, étvágy- és alvásproblémák megszűnése, turger szövet, a bőr rugalmassága és a bőr alatti szövet növekedése (Lebedova 1959, Rosal 1960). A koraszülött gyermekeknél a pempő használata gyorsabb fejlődéshez vezet, mert a pempő erősíti és szabályozza az immunrendszert (Dmitrijeva 1994.)

Felhasználják a meddőség, asztma, pajzsmirigy-rendellenesség, gyomorfekély gyógyításában. Elősegíti a növekedést és a fejlődést, de lassítja az öregedést. Az anyatej erejével bír. A méhkolóniákban alapvető szerepe, hogy elősegítse az anyaméh termékenységét és megnövelje élettartamát. A méhpempő elősegíti a fiatal szervezet normális fejlődését, a felnőtt szervezetet pedig biológiailag erősíti, sejtjeit megújítja.

A méhpempő erősíti az immunrendszert és fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. A méhpempőbenlévő bioaktív anyagok erőteljesen ösztönzik az antitestek és a fehérvérsejtek képződését. A méhpempőben lévő természetes antibiotikumok semlegesítik vagy elpusztítják a leggyakoribb fertőzéseket, gyulladásokat okozó baktériumokat és vírusokat.

A méhpempő kedvezően hat az ideg- és érrendszerre, javítja a vérkeringést, ezáltal a vérellátást. Csökkenti az idegsejtek elhalását, normalizálja a vérnyomást, lassítja az érelmeszesedést (szklerózis), megakadályozza az értágulást, csökkenti a szívinfarktus kockázatát, serkenti a belső elválasztású mirigyek működését, megszünteti, enyhíti számos betegség és rendellenesség okát.

Pozitív hatással van a férfiak és a nők szexuális teljesítményére, növeli a potenciát. A hormonháztartás normalizálásával jelentősen enyhíti a változó korban lévő nők és férfiak tüneteit. Normalizálja a mellékvesék működését és az adrenalin-kiválasztást. Hatással van a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer működésére és megnöveli a stresszel szembeni ellenállóképességet.

A méhpempő rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozza a szervezet anyagcseréjét. Bioaktív hatása fokozza a termékenységet, a fogantatáshoz és a magzat fejlődéséhez szükséges legteljesebb táplálék, amelyet a természet állított össze. Stimulálja a peteérést, serkenti a tejelválasztást. Kiválóan alkalmas lehet a koraszülés és a terhességi anémia (vérszegénység) megelőzésére. Szabályozza valamennyi vitális szerv és szövet működését, felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat (szív-, máj-, vese-, hólyagbetegségek, asztma, bronchitis, bőr- és nyálkahártya, fogszuvasodás, szürke hályog). A méhpempő hatóanyagai egyaránt eljutnak a fogágy, a halló- és látóközpont, a légzőszervek, a máj, vese, szív, hasnyálmirigy, izom és csontrendszer szöveteibe is.

A méhpempő enyhíti az ízületi fájdalmakat, kihat a gerincoszlop mozgékonyságára, enyhíti a kopás tüneteit, erősíti az idegrendszert, javít a testi, lelki kedélyállapoton. Már néhány pohár Jobb közérzet, frissesség, erőnléti állapot javulása, kedélyállapot javulása, megszűnik az álmatlanság, javul a koncentrációs képesség, az emlékezőtehetség.

A méhpempő felgyorsítja a szervezet méregtelenítését, mivel a májba kész, biológiailag aktív anyagokat, főleg enzimeket juttat. A méhpempő legalább 40 százalékkal gyorsítja a szervezetben található káros anyagok kiürülését (pl.: nikotin, alkohol, stb.). Az immunrendszer erősítésével és a vérkép helyreállításával ösztönzi a sugárkárosult szervek regenerálódását és visszaadja a szervezet vitalitását.

Liofilizált méhpempő a dobozba zárt frissesség

A méhpempőről tudnunk kell, hogy elég hamar veszít biológiai értékéből szabad levegőn vagy szárításkor, de hosszas tárolástól is. Ezért alkalmazzák a minőségi gyártók erre a termékre a fagyasztva szárítási, azaz ún. liofilizáslási eljárást, amelyben a friss méhészetekből érkező méhpempőt hirtelen lehűtik és ezen a hőmérsékleten megvonják belőle a vizet. Így gyakorlatilag minden biológiailag értékes összetevő az eredeti formájában benne marad.

A liofilizálással tartósított termékek tulajdonságai: Gyorsan és maradék nélkül visszaoldhatók. Az aktív biológiai anyagok megtartják biokémiai, fiziológiai és terápiás tulajdonságaikat. Az állati és növényi szövetek vitális struktúrája változatlan marad. Az eljárásra jellemző, hogy az így szárított bioaktív anyagok megtartják életképességüket és ebben az állapotban évekig eltarthatók.

 MÉHVIASZ

A természet csodaszerei közül a lépeket alkotó méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület. Ezek hatása az idő múlásával sem csökken. Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatásának köszönhetően ez a természetes alapú kozmetikumok egyik legkedveltebb alapanyaga.

Mi is az a méhviasz?

A méhviasz a természetben fellelhető természetes viasz, melyet a 12 – 17 napos fiatal munkásméhek virágport fogyasztva választanak ki a potrohuk hasi oldalán lévő viaszmirigyekikből. Ekkor méhviasz még teljesen átlátszó, de fehér színt kap azután, hogy a méhek rágásukkal képlékennyé teszik. Az ismert sárgás-barnás színt pedig a pollenekben található olajok és a propolisz hatására nyeri el.

A méhek a méhkaptárban méhviaszból hatszögletű sejtek sokaságát építik fel, az úgy nevezett lépet. A lépsejtekbe nektárt és pollent gyűjtenek, majd egy vékony viaszréteggel légmentesen lefedik őket. Így védik a begyűjtött mézet a megromlástól.

A sejtekben nevelik a méhek utódjaikat is.

Érdekesség: A méheknek 1 kg viasz termeléséhez 3 és fél kg mézre, 50 g virágporra van szükségük. Tehát körülbelül 530 000 kilométert repülnek 1 kg méhviasz előállításához. Becslések szerint a méhek körülbelül 530 000 kilométert repülnek 1 kg méhviasz előállításához. 

A méhviasz hatásai az emberi szervezetre:

 • bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású
 • hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javítja sejtjeink regeneráló képességét, nyugtatja és megakadályozza bőrfelületünkön az esetleges gyulladások kialakulását,
 • serkenti a vérkeringést
 • antiallergén hatása van
 • véd a káros UV sugaraktól
 • rágcsáluhatunk méhviaszt a rágógumi helyett, hogy a szájüregünkben található sebek gyorsabban gyógyulnak, és csökkenjen a fogszuvasodásunk
 • víztaszító hatásának köszönhetően hatékony teaként hasmenés ellen (1 teáskanál lépfedelet 1 dl vízben 10 percig főzzük, majd 10 percen belül kortyonként fogyasszuk el)
 • NINCS napi maximum beviteli mennyisége meghatározva
 • NINCS ismert mellékhatása

A méhviasz legfontosabb alkotórészei:

kb. 13% – át szabad zsírsavak (cerotinsav, melisszinsav) alkotják
kb. 70% – át észterek (zsírsavak) és szilárd alkoholok vegyületei alkotják
kb. 12-13% -át szénhidrogének alkotják
A méhviasz hasonló a zsírokhoz, de nem tartalmaz glicerint. a szétágazó szénhidrogének védik a méhviaszt a mikroszervezetek által okozott bomlástól

Gyógyászati felhasználása: kenőcsőket, tapaszokat készítenek méhviaszból

 • A méhviasz jó hatással van a beteg bőrfelületekre. A tiszta méhviaszt felmelegítve (kb +60°C-on), hozzáadott gyógynövényekkel, természetes olajakkal és zsírokkal használjuk.
 • égési sebekre méhviasz, egy csipet sáfrány és lenolaj keverékét
 • leforrázott bőrre borogatást faggyúból, vajból, lenolajból és méhviaszból
 • vérzéscsillapításra méhviaszból és jegenyefenyő gyantájából készült kenőcsöt
 • Kozmetikai felhasználása: szinte mindenbe belerakható, pl. ajakbalzsam, arckrém, borotvaszappan, borotvakrém, arcfesték, arckrém, testápoló, pakolások stb.

Élelmiszeripari felhasználása: Élelmiszerek esetén általában fehér színű méhviaszt alkalmaznak. Számos sajt felületét vonják be vele, ugyanis így az jóval tovább eltartható, és a sajtnak különleges ízt kölcsönöz. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva. csokoládék bevonására  Nincs ismert mellékhatása.

Ipari felhasználása: rendkívül sokmindenre felhasználható pl. padlóviasz, bőr- fa- és bútorfényező, elektromos huzal, szigetelő, sátor és bőr vízhatlanítása, gépkocsi fényezés, fogpótlás, indigó papír, nyomdafesték, gépkocsi fényezés, fogpótlásra,stb.

És amire még felhasználható a méhkaptár eme csodaszere:

Méhviasz gyertya

A méhviasz gyertyák lángja melegebb, sárgásabb színű, mint a paraffinból készült gyertyáké. Mivel természetes anyagból készülnek, kiválóan alkalmasak torták díszítésére. A méhviasz gyertyák egyébként nem csöpögnek, égésük során pedig az egészségünkre jótékony hatású anyagok szabadulnak fel. Levegőtisztító hatásuknak köszönhetően kitűnően alkalmasak légúti betegségek gyógyítására.

A MÉHMÉREG

A méhkaptár egyik csodaszere, a méhméreg, tulajdonképpen a méhek egy sajátos (a vipera méreghez hasonló) biológiai terméke; tehát a propolisszal, mézzel és virágporral ellentétben nem tartozik a növényvilágból származó méhészeti termékek közé.

A rnéhméreg, a méhek sajátos biológiai terméke nem tartozik a növényvilágból származó termékek közé: Összetételét apamin, melitin, foszfolipáz és hialuronidáz csoportok alkotják, melyek az idegrendszerre gátló, szívre és a mellékvese-kéreg mirigyekre serkentõ hatást fejtenek ki. Cortizon (mellékvesekéreg kivonat) termelést serkentõ hatása következtében mint is­meretes - a reumatikus fájdalmak és fõleg izületi gyulladások klasszikus gyógyszere. Közvetlenül méhcsípés vagy a gyomor megkerülésével injekcióként önállóan vagy más anyagokkal való egyesített kezeléssei számos országban, változatos formában nyert alkalmazást. .

A méhméreg, amelyet változatos módon gyüjtenek és hoznak forgalomba, mint gyógyszer a reumatikus fájdálmak klasszikus gyógyszereként ismert. A legújabb kutatások számos olyan anyag jelenlétét mutatták ki a méhméregben melyek részben tisztázták a termék gyógyhatását, de számos olyan anyagot is tar­talmaz, melyeket nem ismerünk. A méhméreg gyógyhatása egyrészt közvetlen, másrész azon­ban közvetve olyan reakciókat vált ki, melyek a szervezet védekezõ képességét mozgósítják.

A méhméreg esetében is azon megfigyelés alapján jutottak el a gyógyításnál való használatához, hogy más foglalkozásbeliekkel szemben a méhészek közül sokkal kevesebben szenvednek re­umában, vagy ha szenvednek is, sokkal enyhébb formában.

Számos használati módját ajánlják és ismerik: közvetlen méhcsípéssel, steril méhméreg börbe fecskendczésével galvánáramos vagy uItrasonoforézás ionizálás méhméreggel méhméreg tarlalmú kenõcsökkel, helyi kezelésseI, belégzés útján vagy, nyelv alá helyezve méhméregnek mikrofecskendezése a test bizonyos pontjain (apiterápiai akupunktúra).

A méhméreg reuma ellenes hatását már az egyiptomiak is ismerték és azóta megállás nélkül használják más betegségeknél is pl: vérkeringési zavaroknál. Eddig hét olyan alkotó anyagot mutattak ki, melyeknek gyógyhatását köszönheti.

A méhméreg a méhecske méregmirigyében termelődik. A folyamatosan termelődő méreg folyékony állapotban, a méreghólyagban tárolódik, majd egy vezetéken és a sebet ejtő fullánkon keresztül kerül az áldozat bőre alá. A méreg mennyisége egy kifejlett 2-3 hetes méhben kb 0,3 mg.

Fontos tudni, hogy a méhecske csak akkor szúr, ha veszélyben érzi magát, vagy ha már a teste megroncsolódott. A szúrás pillanatában az áldozatba szakad a fullánkja és méreghólyagja, melynek reflexszerűen tovább működik így a méreg teljes tartalma a sebbe kerülhet. A kiszakadt szervek miatt a méh elvérzik és elpusztul (tehát újra kell gondolnunk, hogy ki is valójában az áldozat).

Méhméreg termelése

Magyarországon a méhméreg termelésnek nincsen még igazán nagy múltj, mivel a termelés különleges felszerelést és szakértelmet igényel.

A termelés módja nagyvonalakban kifejezve azon alapszik, hogy a méheket szúrásra kell igényeljük. Ennek két fő módja van:

- a felingerelt méhecske egy gumihártyába szúr, melynek túloldalán nedvszívópapírral szívatjuk fel a kipréselődött mérget. A módszer nagy hátránya, hogy a méhecske elpusztul

- a méreg gyűjtés másik módja, hogy a méh szúrását egy műanyag vagy üveglappal fogjuk fel. A méreg oldószere az adott felületen a szabad levegővel érintkezve az elpárolog, majd a visszamaradt kristályos anyagot a lapról gyűjtjük be. A méhszúrásra egy gyenge áramütéssel késztetik a méheket, melynek köszönhetően azok nem pusztulnak el, sőt a lecsapolt méreg 3-6 nap alatt újra tud termelődni.


 Felhasznált irodalom:

http://www.csernamez.com/apiterapia-mezes-gyogyitas/viragpor/
http://www.nyersviragpor.hu/hatasai/?gclid=CICXz_n0qrMCFYJ2cAodaFEAhQ
http://www.vandormehesz.hu/hu/viragpor
http://www.csernamez.com/apiterapia-mezes-gyogyitas/propolisz/
http://www.mezvilag.hu/a_propolisz.html
http://www.zoldhaz.info/m%C3%A9hpemp%C5%91
http://www.szepzold.hu/mi_is_az_a_mehviasz
http://www.mezes-alom.hu/mi-is-az-a-mhviasz

Megnyitva 46789 alkalommal

Hozzászólás   

#6 A méhpempő orvosilag bizonyított hatásaiR Zoltán 2018-03-03 13:30
A méhpempő orvosilag bizonyított hatásai - Dr. Csomai Zita előadása www.youtube.com/watch?v=F-n55_pwPbQ&t=6s
#5 2162.Őrbottyán, Babits Mihály u.30.Galambos Éva 2018-01-31 19:58
Kedves Tibor !
A Leleplező 2017.XIX./IV. számában olvastam a cikkét, melyet nagyon figyelemre méltónak találtam, érdeklődnék hol kapható a Mézeskönyv nagyon szeretném megvásárolni továbbiakban érdekelne hogy az ajánlott termékeket az Ön javaslatára hol vásárolhatóak. Az oldal pedig egyszerűen nagyszerű !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Köszönöm
Éva
#4 Kapcsolódó videóZoli 2017-06-22 07:44
Hun Tv / Hitek és tévhitek - Vendégünk Daróczi Zoltán - Méhek méz, Apiterápia, és sok más hasznos tanácsok. →
#3 BudapestBak Istvánné 2016-10-25 11:55
T. Cím!
Szeretnék segítséget, tanácsot kérni. A férjemnek nagyon erős szemkárosodása, matuladegenerációja van. Igazából orvosság nincs rá, mindenféle vitaminokkal, halolajjal, stb.. kísérletezünk. Nemrégiben hallottunk egy rádió reklámot, méz alapanyagú PROPOZÁN IZOLAMATRIN nevű német készítményt reklámozni, a matuladegenerációs ellenszer legújabb kísérleteként. Fogalmam sincs, hogy ez mi lehet, az interneten pedig, nem találok róla semmit. Nagyon szépen kérem Önöket, ha hallottak valamit erről, esetleg vélni tudják mit tartalmazhat, kérem írják meg nekem. Persze nagy kérdés, hogy valóban mennyire segíthet bármi, de azért reménykedünk.
Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm, üdvözlettel:
Bak Istvánné
#2 386o Encs, Hunyadi ut 2.Szolnoki Gyuláné 2015-07-15 00:18
Kedves Tibor!

Légy szives a MÉZESKÖNYV-ből küldeni. Számomra biztosan hasznositható ismeretekre tehetek szert. Grinc, Csipő, izületi fájdalmaim, térd,arthozis panaszaimra hátha segitene. A méhpempőről olvstem, nem tudom igazak-e a leirtak.
Szaktanácsodásodra is szükségem lenne.
Köszönöm előre is segitségedet. Margit.
#1 A gyógyító méhtermékekÉliás Tibor 2015-02-23 16:44
Barátaim! Gratulálok Zolinak és örülök, hogy ezt a nagyon fontos témát választottátok: a méhkaptár termékeit. Külön öröm és megtiszteltetés számomra, hogy az általam írott MÉZESKÖNYV - Apitzerápia a gyakorlatban c. könyvemből idéztek, vesztek ki részeket, hiszen régi tanáraim is az egyik legjobb és legérthetőbb szakkönyvnek ítélik! A TERMÉSZTGYÓGYÁSZ című havilapban közölték az egész könyvem, részletekben. Boltban már nem kapható (de ha valakinek kell, még tudok küldeni néhány van otthon). Holisztikus természetgyógyász lettem azért, hogy minél több MAGYAR embernek segíthessek, hogy egészségesebben éljen, alkosson és segítse a Hazát! Ha csak EGY ÉVVEL alkothatnánk, élhetnénk többet mindannyian, akkor most közel TÍZMILLIÓ évvel gyarapodhatnánk, ennyi év eredményével, erkölcsi és anyagi eredményével! Nos, akinek segíthetek bármilyen egészségi problémáján, vagy tanácsot szeretne kérni, bátran keressen meg, hívjon fel és ha beszélünk, mondja meg nekem, hogy innen, a MAGYAR MEGMARADÁS-ról ismer --- és én INGYEN segítek, adok szaktanácsot stb! :) Élj a világ bármely pontján, ha Magyar vagy, segítsük egymást!!! Szeretettel: Tibor

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások