20210308
Last updateH, 21 dec. 2020 2am

rovas logo

2011 október 03, hétfő

Koleszterin - A nagy hazugság

Szerző: Horváth István

A nyolcvanas évek elején még javában ette mindenki ami jólesett, amikor 1984 március 26-án a TIME magazin a címlapján hozott, és tényként tálalt egy tudományosan nem alátámasztott vélekedést, miszerint a magas koleszterinszintért elsősorban a tojás és a zsírban dús táplálkozás a felelősek. A cikk lavinát indított el, és orvosi körökben is hamarosan elterjedt ez a nézet, pedig semmilyen felmérés, vagy komolyabb kutatás nem igazolta.

Orvosnál

- És hogy áll a koleszterinje, Józsi bácsi?
- Az, mint a cövek angyalom, mint a cövek!


"Az igazán jó vicc, amin először önfeledten kacagunk, majd a következő pillanatokban elgondolkodunk rajta és magunkévá tesszük a benne foglalt bölcsességet."
(Nibiru: A létezés alapkérdései )

A rémült nyugat


A nyolcvanas évek elején még javában ette mindenki ami jólesett, amikor 1984 március 26-án a TIME magazin a címlapján hozott, és tényként tálalt egy tudományosan nem alátámasztott vélekedést, miszerint a magas koleszterinszintért elsősorban a tojás és a zsírban dús táplálkozás a felelősek. A cikk lavinát indított el, és orvosi körökben is hamarosan elterjedt ez a nézet, pedig semmilyen felmérés, vagy komolyabb kutatás nem igazolta.

A koleszterinnel megrémisztett amerikaiak, és a többi, hozzájuk hasonlóan becsapott népek azóta is abban a tudatban élnek, hogy a zsír és a tojás káros az egészségre, a testükben lévő koleszterin pedig mint valami Damoklesz kardja lebeg a fejük fölött. Ennek megfelelően a világon ma hatalmas mennyiségben gyártják a koleszterin- és zsírszegény ételeket, a koleszterincsökkentő gyógyszerek előállítása pedig dollármilliárdos üzlet a gyógyszeriparnak.

A 20. század eleje óta gyártott margarinról ekkor terjesztették el, hogy az a mi megmentőnk. Még ma is szívbarát margarinról beszélnek, pedig már több éve ismert a margarinban lévő transzzsírsavak igen káros hatása. Én valahogy sosem voltam oda a margarinért. Anyám használta ugyan a süteményeiben, de nekem eszembe sem jutott kenyérre kenni, csak ha nem volt vaj a közelben, akkor is csak némi undorral. Később ezért aztán hiába kezdték nyomni, hogy a margarin milyen egészséges, engem ez nem hatott meg, azon túl, hogy sosem voltam hajlamos felülni a különböző kampányoknak. Több mint tíz évvel később hallottam, hogy az egerek nem is eszik meg a margarint, mert érzik, hogy az nem élelmiszer! És valóban. Mint az nem is olyan régen kiderült, az úgynevezett transzzsírsavak miatt kifejezetten káros az egészségre a margarin! Nem hogy nem védi meg a szívünket, de éppen ellenkezőleg! Kóros elhízást, és cukorbetegséget is okoz többek között, de alapvetően csökkenti a szervezetben lévő "jó koleszterin" szintet, ráadásul bizonyítottan meddőséget is okoz. Nesze neked margarin! Mindezek ellenére mindig mindenhonnan a koleszterinhalandzsát halljuk. Az úgynevezett orvosszakértők a zsírmentes táplálkozást népszerűsítik, miközben elfelejtik kihangsúlyozni, hogy az élelmiszeripar által felhasznált zsír java transzzsír! Mindeközben pedig jót hallgatnak az esszenciális zsírsavakról, melyekből egy gramm sincs az élelmiszeripari termékekben.

De hogy is van ez a koleszterinnel?

Számtalan tudományos munkából, többek között dr. Uffe Ravnskov: Koleszterinmítoszok c. mindenre kiterjedő, nagy mintákon végzett vizsgálatokon alapuló munkájából tudhatjuk, hogy a koleszterinszint nem oka, se nem befolyásolója azoknak a betegségeknek, melyeket neki tulajdonítanak. Sőt, épp az ellenkezője az igaz! Kiderült, hogy a koleszterinszegény diétán élőknek dupla akkora az esélye, hogy szívinfarktust kapjanak, mint azoknak, akik tartósan magas koleszterinszinttel élnek. (Pláne, ha közben margarint is esznek. Lásd a transzzsírsavaknál.) Ráadásul akinek magasabb a koleszterinje, az nehezebben betegszik meg egy sor betegségben. A koleszterin ugyanis nem valami káros anyag a szervezetben, hanem a szervezet anyagcseréjének és működésének egy fontos alkotó eleme. Ha létezne "rossz" koleszterin, akkor a szervezet le tudná azt bontani. Onnan lehet tudni, hogy rossz a gondolkodásunk, hogy az emberi és állati szervezetek egyikében sincs olyan enzim, ami az LDL (a "rossz" koleszterin) lebontására képes lenne. A szervezet vigyáz a koleszterinre, mert jól tudja, hogy szüksége van rá.

Koleszterinből van az idegsejteket óvó myelinburok, és a sejtek közötti minőségi összeköttetést biztosító gliaszövet is, ami az agysejtek pontos kommunikációjához nélkülözhetetlen. Hiányában többet hibázik az agy, romlik a memória, a reakcióidő, a figyelem. A koleszterin a zsíranyagcserében is nagyon fontos szerepet játszik, belőle készülnek ugyanis az epesavak is, melyek a zsírok lebontásához szükségesek. A koleszterin felelős még többek között a sejtek membránjainak rugalmasságáért, de belőle készül számos hormon prekurzora (előanyaga) is, melyekből aztán többek között mellékvesekéreg hormonok és nemi hormonok lesznek.

Bár igaz, hogy a kiugróan magas LDL szint, alacsony HDL ("jó" koleszterin) mellett jelezhet bizonyos egészségtelen folyamatokat a szervezetben, a magas LDL szint önmagában nem jelent semmit sem, ha a HDL is arányosan követi. Az is tévhit, hogy koleszterinben szegény diéta csökkenti a koleszterinszintet. Sőt! Az esetek egy részében az exogén (táplálkozásból származó) koleszterinbevitel csökkentése, a szérum- (vérben megjelenő) koleszterin szintet éppenhogy megnöveli! Egyébként a publikált adatokkal (8-20%) szemben átlagosan nagyjából 5%-nyit csökken a koleszterinszint a vérben, ha koleszterinmentes diétára kárhoztatjuk magunkat. Ez az 5% ide vagy oda pedig igen csekély, azaz gyakorlatilag elhanyagolható.

Bár különösebben nem izgattam magam miatta, de egy időben én is elhittem a koleszterin-mesét. Csak akkor kezdtem bele egy kis nyomozásba amikor idősödő szüleim vérképét megfigyeltem. Apámnak, aki hatalmas zsíros húsokat eszik előszeretettel (a rántott húst is csak tarjából hajlandó megenni) és aki szerint a zöldség a nyulaknak való, alacsonyabb a koleszterinszintje mint az enyém, és ezen sorok írásakor 77 éves kora ellenére olyan rugalmasak az erei mint egy tinédzsernek. Anyámnak ellenben, aki amúgy karcsú volt világ életében, és aki a levesből is főleg a zöldséget eszi ki, kiemelkedően magas a koleszterinje. Ha másból nem, ebből nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a koleszterin-rémképpel, meg az állandóan hirdetett koleszterinszegény táplálkozással valami nagyon nincs rendjén. Mivel a környezetemben körbekérdezve is szinte szóról szóra hasonló esetekről értesültem, elkezdtem foglalkozni a témával, és hamar meg is találtam a választ a kérdéseimre. A legfontosabb hogy a táplálkozás elhanyagolható mértékben befolyásolja csak a vérben lévő koleszterin mennyiségét, utóbbit ugyanis a máj szabályozza. A táplálékkal elfogyasztott koleszterinből közvetlenül egy gramm se kerül be a véráramba, ellenben a máj 3-4-szer annyi koleszterint termel magától, mint amennyit megeszünk. A máj akkor emeli föl a szérum-koleszterin szintet, ha valami ellen védekeznie kell a szervezetnek. A hibás koleszterin-agyagcsere hosszú idő után valóban plakkosodáshoz, majd később érelmeszesedéshez vezethet , de mivel ez a jelenség már valami okán jelentkezik, nem a koleszterinszintet kell csökkenteni, hanem a kiváltó okot kéne megszüntetni. Igen ám, de ebben nincs semmi üzlet! A koleszterinszint-csökkentés a nyugati orvoslás sajnálatos hozzáállásából adódik; nem a betegséget, hanem a tüneteket kezeli. Ráadásul, mint ahogy lenni szokott, ennek mellékhatásaként a szervezetet komplexen károsítja.

Napjainkban az orvosok szinte biztos, hogy koleszterinszint-csökkentő pirulákat fognak felírni annak, akinek magas az LDL szintje. Ez hatalmas üzlet a gyógyszergyártóknak, viszont nagy kárt okoz az ember szervezetében. Ezek a szerek (sztatinok) ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem a "rossz" (azaz a szervezet számára közvetlenül nem felhasználható) koleszterintet csökkentik, hanem a koleszterinszintézist akadályozzák. Azaz a szedésükkel a szervezet normális működésébe avatkozunk bele. Az aránytalanul magas LDL szint jelzi, hogy felborult a koleszterin-anyagcsere. A koleszterin-szintézis akadályozásával logikusan csökkenthető ugyan az LDL szint, de ezzel a HDL, azaz a "jó" koleszterin szintje is csökken. A sztatikokkal tehát megakadályozzuk, hogy a szervezet ellássa magát a számára nélkülözhetetlen koleszterinnel. A koleszterinszintézis akadályozása miatt fellépő koleszterinhiányos állapot miatt fogamzási problémák, butulás, libidó csökkenés, emésztési zavarok a leggykoribbak, de akár a szervezet védekező, önfenntartó képességének teljes összeomlása is előfordulhat.

A nyugati orvoslás tünetkezelő jellege miatt fordulhat elő, hogy mostanában azt az abszurdumot hirdetik, miszerint a tesztoszteron javítja a memóriát. Ezt abból szűrték le, hogy akinek mesterségesen leállították a tesztoszteron termelését, az kisebb agyi teljesítményre volt képes. Holott mindössze arról van szó véleményem szerint, hogy valamivel (feltehetőleg sztatinokkal) gátolták, vagy leállították a szervezetben zajló normális koleszterin-szintézist, hogy ne termelődhessen a tesztoszteron DHEA nevű prekurzora. Ez viszont azt eredményezte, hogy nem lehetett jelen elegendő mennyiségben az agyi neuronok (idegsejtek) tökéletes kapcsolódását biztosító koleszterin sem, ami - teljesen természetes módon - a memória romlásában mutatkozott meg. Az öregedéssel kapcsolatos memóriaproblémák sem a hormonszint csökkenése miatt állnak elő közvetlenül, hanem a beszűkült erek kisebb oxigénszállítási képessége, vagy éppenséggel a vészesen alacsony szérum-HDL szint miatt, amikor is nem jut elég közvetlenül felhasználható koleszterin az agyba, ezért nincs megfelelő kapcsolódás a neuronok között.

Érdekes, hogy a koleszterin-anyagcsere felborulása afféle civilizációs betegségként értékelhető. A szervezet védekezik valami ellen, ami gyakran az állandó stressz, de lehet a szennyezett levegő, a táplálkozás során bevitt ártalmas anyagok (tartósítószerek, élelmiszer adalékok, színezékek, stb.) valamint az egyéb környezeti ártalmak, mint pl. a háztartásban használt vegyi anyagok gőzének belélegzése, vagy bőrön keresztül történt felszívódása, és a munkánk, vagy életünk során történt mérgezések. Mivel a stressz önmagában védekezésre kényszeríti a szervezetet, ezért minden olyan dolog, ami stresszel jár, okozhat magas koleszterinszintet. A városi zajtól kezdve a munkahelyi hajszoltságig bezárólag. Ez logikus, hiszen a szervezet ilyenkor főleg az adrenalin és kortizon termelésre koncentrál elsősorban. Ez viszont hosszabb távon visszaüt, mert amíg a szervezet a stresszhormonok termelésére rendezkedik be, elhanyagolja az egészséghez, és a termékenységhez nélkülözhetetlen nemi hormonok készítését. Mindenki ismer olyan nőket, akik a munkehelyükön, vagy a magánéletükben elszenvedett stressz miatt képtelenek megfoganni. A férfiak esetében a stressz kevésbé látványos, de ugyanolyan káros. Egy dolog biztos. Az öröklődésen kívül elsősorban az életmód függvénye, hogy valakinek magas-e a koleszterinje, vagy sem.

Szervezetünkben kifejtett hatásukat tekintve a nemi hormonok testünk legfontosabb öregedést gátló és egészségvédő anyagai. A tesztoszteron, az ösztrogén és számos egyéb hormon prekurzora (előanyaga) viszont egy a főleg a mellékvese kéreg által termelt dehidroepiandroszteron (DHEA) nevű anyahormon, ami szintén koleszterinből készül. Ha akadályozzuk a koleszterinszintézist, lecsökken a DHEA szint, és vele együtt a nemi hormonok szintje. Ezért ha pl. egy ereje teljében lévő férfi, vagy nő az orvosa tanácsára elkezd koleszterinszint csökkentőt szedni, nem elég, hogy a libidója csökken, de hamarosan számítania kell a szervezet leépülésére és az idős emberek különböző betegségeire is. Csontritkulás, izületi bántalmak, bőrelvékonyodás és foltosodás, fokozott ráncosodás, haj és körömproblémák, stb. (Ezért újabban pótolják a nemi hormonokat is. Persze újabb pirulával.) Nem véletlen, hogy a DHEA fogyasztása újabban kezd úgymond divatba jönni mostanság az idősebbek körében, de egyelőre nem ajánlom a szert, mert véleményem szerint csak komoly orvosi vizsgálat után lenne szabad szedni. Egyszer majd erről is írok.

A sok pénzért kifejlesztett gyógyszert mindenáron el kell adni. Akkor is, ha haszontalan, de még akkor is, ha ártalmas.

A koleszterinszintcsökkentők története

Agyonkutatott téma, hogy a vér magas koleszterinszintje fokozza a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. Elég, ha azt mondjuk: infarktus, trombózis, agyembólia. Ezzel jól lehet riogatni az embereket, hisz majdnem mindenki élni akar. 2004-ben abból támadt némi kis botrány, hogy függetlennek vélt szakértői bizottság leszállította a normálisnak tekintett koleszterinszinthatárt, aminek következtében egyből további hétmillió amerikainak kellett volna szednie élethossziglan valamely sztatint, vagyis a modern koleszterinszint-csökkentők családjának egyik tagját. Csakhogy hamarosan kiderült, hogy a kilenctagú bizottság nyolc tagja olyan gyógyszercégek felé elkötelezett anyagilag, akik sztatinokat gyártanak. Miközben a szakértők szó szerint fél Amerikát sztatinokkal etetnék, valójában csak minden ötszázadik embernek van genetikai okokból magas koleszterinszintje, a többi normális étkezéssel és némi sporttal normál szintre tudná letornázni koleszterinszintjét. A ma sztatinokat szedőknek mindössze 1%-a az, aki genetikai hiba miatt rászorul a gyógyszeres kezelésre. A többit meggyőzték arról, hogy jó neki, ha szedi. Azt elfelejtették megmondani neki, mit nyer ezzel és milyen áron.

Az első sokkot a Baycol nevű
koleszterinszint-csökkentő 2001-es visszahívása okozta. Ezt 1998-ban vezették be a piacra, és 2000-ben ismerték fel az első halálesetet a szer szedése következtében. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy ez az eset volt az első, hanem ez volt az első gyógyszernek tulajdonított halál. 2001 augusztusáig, mire a Bayer visszahívta szert, hivatalosan 31-en haltak meg a szer hatására, a cég viszont minden hónap halogatással további hetven millió dollárt nyert az üzleten. A "ritka mellékhatás" az volt, hogy a gyógyszer egyeseknél izomsejtszétesést, izomgyulladást és következményes veseproblémákat okozott. A valódi halálesetek számát nem ismerjük, van aki 200-ra becsüli, de gondolni kell a rengeteg májkárosodásból fakadó későbbi problémákra és halálra is. A sztatinok kapcsán ma úgy becsülik, hogy minden századik embernek májproblémái lesznek, minden ezredik ember van kitéve ennek a "ritka" mellékhatásnak, és minden milliomodik hal bele. Mivel nem tudni ki az "ezredik" és ki a "milliomodik", így a sztatinok szedése egyfajta orosz ruletthez hasonlít.

A sztatinokat 1987-ben fedezték fel, e mellékhatások azóta ismertek, s a visszavont Baycolon túl a mai modern koleszterinszint-csökkentők jórészt a sztatincsoportba tartoznak: vagyis ugyanazok a veszélyek velük kapcsolatban is fennállnak. De amíg nincs botrány, addig nincs visszavonás. 2002-ben e gyógyszercsoport 14 milliárd dollár forgalmat jelentett a világon.

A gyógyszercégek reklámjai az orvosok közvetítésével szinte már életmentő gyógyszereknek állítják be a sztatinokat. Az emberek fejében ugyanis a koleszterinszint csökkentés azonos a koszorúér elmeszesedés és az infarktus kivédésével. Ez azonban messze nincs így. Pl. az American Journal of Cardiology 2003 augusztusi számában megjelent vizsgálat kimutatta, hogy a koleszterinszint gyógyszeres csökkentése egyáltalán nem csökkentette az érfalakon képződő plakkok arányát. Egy ugyanitt megjelent 2004-es vizsgálat szintén úgy találta, hogy a szív koronáriákban képződő plakkok arányát nem befolyásolták a sztatinok. Az International Journal of Cardiology 2003-as tanulmánya gyakorlatilag nem talált kapcsolatot a koleszterinszint és a plakkképződés között. Egy 2004-ben az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology-ban megjelent vizsgálat szerint a vizsgálati személyek megfelelően alacsony szinten tartott koleszterinszintjük ellenére nagy számban kaptak infarktust, vagyis az alacsonyan tartott koleszterinszint nem feltétlen véd a kardiovaszkuláris eseményekkel szemben. A Journal of American Medical Association 2002-ben közölte egy igen nagy mintán, 10 355 betegen végzett nyolc éves követéses vizsgálat eredményét, mely szerint a gyógyszeres koleszterinszint-csökkentés semmivel nem csökkentette a kardiovaszkuláris kockázatot. A betegek fele koleszterinszint-csökkentőt kapott, a másik fele diétázott.

Az úgynevezett CARE vizsgáltban öt éven át 4159 beteget követtek. A betegek fele placebot kapott, a másik fele sztatint. A placebocsoporthoz képest a sztatint szedők közül 2.4%-al kevesebben kaptak infarktust, 1.2%-al kevesebben agyvérzést. Hasonló eredményt mutatott az PROSPER vizsgálat, amely a placebo csoporthoz képest 2.1%-al csökkentette az összes kardiovaszkuláris eseményt. A halálos infarktusok száma 0.9%-al csökkent. Szinte ugyanilyen eredményeket hozott a Skóciában végzett WOSCOPS vizsgálat. Az ASCOTT-LLA az infarktus és sztrók kockázatban 1.2%-os csökkenést ért el 3.3 év alatt. Ezek a statisztikák emberi nyelvre lefordítva úgy hangzanak, hogy kb. 50-100 embernek kell öt éven át sztatint szednie, hogy közülük 1 ember megússza az infarktust, míg a placebocsoportban lesz 1 infarktus.

Beszédesebbek a teljes halálozási aránnyal kalkuláló elemzések, ezekben ugyanis összegződnek a rejtett negatív mellékhatások is. A WOSCOPS vizsgálatban öt év alatt 0.9%-os, a HPS vizsgálat 1.8%-os, a 4S vizsgálat 4%-os, az ASCOTT-LLA 0%-os javulást mutatott az összhalálozásban, míg a PROSPER egészséges embereknél semmilyen preventív előnyt nem talált. Öt nagy sztatinvizsgálat metaanalízise azt mutatta ki, hogy az egészséges szívű embereknél prevencióként alkalmazva a sztatinokat, csak 0.3%-os összhalálozási előnyt lehetett elérni. A már szívbetegeknél egy másik metaanalízis 1.8%-os előnyt tudott csak az összhalálozásban kimutatni a sztatinok javára. Miközben tehát a sztatinokat az emberiség megmentőjének próbálják beállítani, hatásuk igen csekély, szedésük viszont nem veszélytelen. A legnagyobb probléma, hogy a vizsgálatok rövid távúak, míg a szervezet enzimrendszereibe való beavatkozásnak hosszú távon van igazi kockázata.

A Sentara Health Plan vizsgálatban 66 800 nőt 35 éven át követve azt találták, hogy akik egy éven át szednek sztatint, azoknak később duplájára nőtt a mellrák kockázata. A CARE vizsgálatban a sztatint szedő nők csoportjában 12 mellrák fordult elő, míg a placebo csoportban egy. A 12 mellrákos betegből négyet arra hivatkozva negligáltak, hogy már eleve rákosak voltak, vagy a vizsgálat elején alakult ki náluk a rák, de az arány még így is nyolc az egyhez. A PROSPER vizsgálatban 25%-al több új rákos megbetegedés fordult elő a sztatint szedők körében. Más vizsgálatok enyhe emelkedést találtak a rákra való kockázatban a tartósan sztatint szedők körében. Egyre komolyabb aggodalmat kelt az is, hogy a sztatinok rontják a memóriát, a reakcióidőt, a figyelmi képességeket. Ennek hátterében az idegeket bevonó gliaszövet károsodását tételezik fel.

Természetesen, ha megkérdezi orvosát, gyógyszerészét, mindennek az ellenkezőjét hallja. Az orvoslás kibontakozó válsága részben a hitelvesztésben rejlik, hogy azok, akik igazán illetékesek lennének eligazítani minket, már maguk is dezinformáltak a gyógyszercégek reklámtevékenysége által.

Forrás: http://www.kolesterin.hu/menu1.html
Beküldte: E Ilona

Megnyitva 13897 alkalommal

Hozzászólás   

+1 #2 Ég és Föld 2011-10-14 20:02
A cikkben leírt 1984-hez képest jóval korábban ekindult a koleszterint hibáztató hazugság.
Régóta tudjuk, hogy a koleszterin, a szterán vázas biológiai anyagok közé tartozik, még a neve is erre utal. Minden sejtfal alkotója. E nélküll nem is léteznének sejtek, tehát élet sem. Az idegsejtek elektromos szigetelő anyaga is. Mindenki pontosan tudja mi történik, ha a koleszterin védőburok megsérül az idegpályán. Elvész az inger egy része, rosszabb esetben az egész. Ez pedig nem más mint a részegség, amit még abszcinensek is jól ismernek.
A történet az 1950-es évekre nyúlik vissza. Az Európai Szén és Acélipari Tröszt annyira jól sikerült, hogy akik kevesen a tagjai, mérhetetlenül meggazdagodtak. A konkurens kisebb vállalatokat lesöpörték az európai piacról.
A tenger sok pénzzel pedig azon gondolkostak mibe fektessék, ami még több pénzt fial.

Növénybiológusok azt a választ adták, hogy szénnel fűteni csak télen kell, zsírt viszont az emberek minden nap esznek. Azonban, ha a zsír helyett olajat ennének, akkor az hatalmas üzleti nyereséget produkálna, mert jóval olcsóbban előállítható.

Baj volt azonban, nem véletlenül az emberek nem ették az olajat.

Az olaj emésztésével van a baj , lerakódásokat okoz az emésztő rendszerben. Ez pedig kezdetben hasmenéssel jár.
Tehát az emberek jól tudták gyakorlatból, hogy a magyaroknál a mangalica zsír, hájas tészta, kacsa és liba zsír sokkal finomabb. A tisztítatlan olaj ráadásul a főzési eljárásoknál nem kívánt anyagokat ad, amelyek még rossz szagúak is. Sőt egészség károsítóak egyúttal.
Mert az olajok sok érzékeny kettős kötést tartalmaznak, melyek az olaj polimerizációját okozzák. Vagyis, ha kicseppen valahová és nem veszzük észre másnap már regadós, több nap után pedig megkeményedik. Hasonló történik a belekben is. Vagyis salakos réteget képződhet amiben aztán káros mikroorganizmusok telepedhetnek meg.
Fontos tudni a belek jó állapotában az immunvédekezést 60 - 80%-ban szolgálja. Ha ez leromlik csak átmenetileg is az nagyon kellemetlen állapotot teremt. Ilyen egy roszétel elfogyasztása, hasmenéssel és hányással már nem is komolytalan megbetegedés. Akár halállal is járhat.

Nos térjünk vissza az olajra. Mit tegyünk volt a gigászi gazdagságot elérők kérdése, hogy az emberek egyék az olajat.
Néhány tudósnak álcázott kókler azt javasolta, hogy adjuk ki egy élelmiszerekkel foglalkozó nagy hírű intézetnek a kérdést.

Így is lett. Egy francia intézet bedobta a köztudatba, hogy a zsírok koleszterinje érfalakban lerakódás okoz, szívinfarktus és agyvérzés kockázata ez álltal nő.
Mivel a növényolajban nincs koleszterin, ezért az nem okoz ilyan megbetegedéseket. Így is lett, beindult a kampány, és már az 1960-as években beindult az gépezet, azúttal növény olajozottan. Mi magyarok már az 1970-es évektől átáltunk a zsír fogyasztása helyett a növényolaj fogyasztására.

Azért, hogy az átállás sikeres legyen, hazánkban elkezdték a hidegen préselt állati zsírok forgalamzását, még antioxidáns inhibitort is adtak a zsírhoz. Ez az újfajta zsír aztán nem mangalicából, hanem attól rosszabb génű sertésektől került a boltokba.
Aki korábban evett ikrás, mangalica zsíros kenyeret még nem mérgezett sóval a nagyanya házában, az emlékszik micsoda finomság volt az. De az újfajta préselt viasszerű, szürke és büdös zsírról aztán nagyon gyorsan leszoktak az emberek.

Győzött az olaj! Az emberek jobb belátáse helyett.
Ma európai lakosság sokkal betegebb mint zsírfogyasztás előtt!

De nézzük a kémia csalást:
A növénynek is van sejtfala, amit a növény a szintén szterán vázas fitoszterinből hoz létre.
Ha növényi, vagyis fitoszterint eszünk, azt a májunk a leggyorsabban koleszterinné alakítja. Tehát semmi értelme sincs megkülönböztetni a koleszterint a fitoszterintől!
Ha valaki vegetáriánus, akkor is lesz kellő koleszterinje, mert ez az élet alapvető anyaga. Ugyanúgy mint a sófogyasztás évezredek óta az emberiség bevett szokása.
Még isteneinktől tanultuk, hogy só fogyasztás nélkül nem érjük meg a nagyven éves kort.
Mert a só alapvető a Na - K - víz háztartásban. Nélküle nem működnek helyesen a sejtjeink. Még a Biblia és Tóra is felhozta ezeket, sőt az állatainknak is adjunk a takarmányához sót. Nyalósó, marhasó ott is van az állatoknak, még a vadaknak is tesznek ki az erdészek az etetőkhöz. E nélkül a tehén nem, hogy tejet nem ad, de megbetegszik és bele is pusztul. Ahogy mi koleszterin nélkül.

Egy magyar kutató arra is rá jött, hogy a szervezet nagyon jól karban tartja a koleszterin háztartását. Hetente egyszer lehgalább kell 3 tojást enni, ez sok koleszterint tartalmaz, hiszen egy kis állat sejtjeit kell előállítani a tojásból. Ez a nagyobb mennyiségű koleszterin aztán megmozgatja a koleszterin háztartást, és minden helyre áll.
A koleszterin egyébként az epe zöldes anyagából könnyen keletkezik. Ugyanis vissza szívódik a vastagbélben a vízfelszívódással együtt és a májba kerülve ismét koleszterinné alakul. Ha sok rostot eszünk és mozgunk sokat, akkor nem pang a széklet, így gyorsabban ürülve, kevesebb ideje van rá, hogy az epesavak visszaszívódjanak. Ezért eszünk évezredek óta savúságot a húsok mellé, mert azok serkentik a beleket. Az irodista aki nem mozog viszont ki van téva annak, hogy sok koleszterin szívódik fel a mozgás hiánytól.
Kapa, kasza, töpörtyű, csölök, zsíros pörlölt, és semmi baja sincs a magyarnak. De a földművelést és a földeket is kivették a magyar lezéből. A belekben lerakódó olajat zabáltatnak, só nélkül, vagy kálium-kloriddal mérgezett sóval. Még kálium-kloridos kólát is iszunk rá összetett káros répacukorral - szívinfarktus és cukorbaj, valamint rák kockázatát növelve.
Ma legkorszerűbb étkezésben mangalica, liba, kacsa zsírral , vajjal étkezzünk. Növényolajat főzésnél nem használunk, kizárólag nyersen salátákra, öntetek készítésére nyersen. Extraszűz-olivaolaj, tökmagolaj, kukorica csíra olajat használjunk ezek valóban nagyban védik az egészségünk.
Amerikában a margarint megtiltották a közétkeztetésben. A margarint a németek az Első Világháború vaj hiánya miatt találták ki. Növényolaj azon részéből gyártják amit ember már meg nem eszik, mert undorító. Hidrogénnel 250 atmoszféra nyomáson, rákkeltő nikkel katalizátorral gyártják. Transz zsírok keletkeznek e közben, melyeket a szervezet nem ismer fel, ezért igen nagy megterhelést ró főleg a májra és keringésre. És még van pofájuk szívbarátként eladni ezt a mérget! A transz zsír szerkezetében más, összetételében ugyanaz mint a természetes zsír. Nézzük a két kezünket, egymás tükörképei, van jobb és bal kezünk. Ha a kulcsot a tükörképére köszörültetjük akkor egyáltalán nem fog működni. Ez a transz zsír - margarin, ezzel sem működik hekyesen az ember! Olyan mintha homok kerülne a fogaskerekek közé, még, ha nem is érezzük, csak az életünk rövidül tőle!

Zsír, só - magyarnak lenni jó!
Ma már kapható fitoszterines polivitamin, hamarosan kapható lesz koleszterinnel is.

Sok hasonló megtévesztés mérgezi az emberek és tudatukat.
Az ősmagyar gén világban lévő lenyomatai közül a Hunzák megérik a 120 áves kort, nem ritkán. Minden nap esznek vajat, és mindent sóznak! Rákot és a legtöbb betegséget nem ismerik!
#1 Jé!sound 2011-10-04 10:30
Épp a napokban olvastam egy másik cikket róla, mert egy megbetegedés kapcsán, a koleszterin és az immunrendszer kapcsolatát kutattam éppen.
Ezt is érdemes elolvasni:
www.miep.hu/fuggetlenseg/2009/julius/31/17.htm

Ehhez még azt tenném hozzá, hogy nagyon örülök neki, hogy az amerikaiak olyan okosak, meg minden, de nekem már kezd elegem lenni abból, hogy már csak angolul van minden nemzetközi egységrendszer megnevezése, mivel a kémia nyelvét átadták az angolnak, ezért ez teljesen belegyűrűzik az orvosi latinba is. Szinte már semminek nem az a neve, ami régen volt. Emlékezzetek a régi labornevekre és a mostaniakat nézve, már senki nem tudja, hogy most mit is vizsgálnak a vérében.

A másik pedig az, hogy miért gondolják az amerikaiak, hogy csak ők találhatnak fel mindent. A mi MTA tagjainkról már nem is beszélve, hogy szinte akadályoznak mindenkit mindenben, ha nem ők találnak rá valamire, vagy nem más nemzetek, hanem csak egyszerűbb orvos, laboros, vagy esetleg véletlenül pont csak egy egyszerű "gondolkodó ember". :(

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások