20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 június 19, csütörtök

Az elhízás ellen is hatásos a vörösbor

Szerző: Ismeretlen

Az elhízás elleni harcban is bevethető a vörösbor. Német kutatók legalábbis arra az eredményre jutottak, hogy a szőlő és a vörösbor egyik alapvető hatóanyaga, a reszveratrol csökkenti a zsírsejtek számát.

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a reszveratrol a kalóriadús étrenden tartott kísérleti egereket megvédi az elhízás okozta egészségügyi problémáktól azáltal, hogy "utánozza" a diéta hatásait.
Az Ulmi Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, ugyanez a hatás elérhető-e az emberi zsírsejtekben? Ennek kiderítésére az emberi "őszsírsejtet", úgynevezett preadipocitát vizsgáltak - számolt be a kutatásról annak egyik vezetője, Pamela Fischer-Posovszky.

Kiderült, hogy a reszveratrol megakadályozza az elősejtek növekedését és felnőtté érését, ráadásul megakadályozza a zsír raktározódását is.
Még ennél is érdekesebb azonban az, hogy a reszveratrol csökkenti bizonyos citokinek termelődését, márpedig ezek a kapcsolatba hozhatóak az elhízással kapcsolatos betegségek (diabétesz, koronaér-elzáródás) kialakulásával.
Mindemellett a reszveratol ösztönzi annak a fehérjének a kialakulását, amelyről tudjuk, hogy csökkenti a szívroham veszélyét.

A kutatás eredménye megerősíti azt az elméletet, amely szerint a reszveratrol magyarázza az úgynevezett "francia paradoxont", vagyis azt az ellentmondást, hogy bár a franciák viszonylag zsírosan étkeznek, mégis kevesebben halnak meg közülük szívbetegség következtében, mint más fejlett államokban.
Mivel a reszveratrol közvetlenül a zsírsejtekre hat, megelőzheti az elhízást, illetve segíthet annak legyőzésében - hangsúlyozta Fischer-Posovszky.
(InfoRádió/China Daily)

 

Hozzászólás  

#1 quideszsWeritasz 2021-12-07 12:10
Csak a saját bor ! Mert a bolt szulfidós,és izzó cukros .

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások