Print this page
2008 május 12, hétfő

Szlovákiában dohányoznak a legkevesebben

Szerző: piacesprofit.hu

A dohányzók között Magyarországon a legmagasabb azoknak az aránya, akik rendszeresen cigarettáznak: tízből kilenc magyar dohányos rendszeresen hódol káros szenvedélyének

A visegrádi országok közül Magyarországon dohányoznak a legtöbben (a lakosság 36 százaléka), míg Szlovákiában a legkevesebben (24 százalék) - derül ki az Image Factory és a TÁRKI legfrissebb Társadalmi Klíma Riportjából. A magyar dohányosok füstölnek a legintenzívebben is: tízből kilenc magyar dohányos rendszeresen hódol káros szenvedélyének, ezzel szemben a cseheknél csak a dohányzók valamivel több mint háromegyede gyújt rá rendszeresen.

A visegrádi országok közül Magyarországon dohányoznak a legtöbben, míg Szlovákiában a legkevesebben. Érdekes tendencia, hogy Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban ugyanannyian dohányoztak (a lakosság 54 százaléka), ám utóbbi két országban jóval többen szoktak le, mint Magyarországon. Szlovákiában a dohányosok aránya a leszokások előtt sem érte el a másik három ország szintjét (47 százalék).

A dohányzók között Magyarországon a legmagasabb azoknak az aránya, akik rendszeresen cigarettáznak: tízből kilenc magyar dohányos rendszeresen hódol káros szenvedélyének. Ezzel szemben a cseheknél csak a dohányzók valamivel több mint háromegyede gyújt rá rendszeresen. Az erős dohányosok is Magyarországon vannak a legtöbben. A rendszeresen dohányzók 29 százaléka több mint egy doboz cigarettát szív el naponta, azaz minden tizedik felnőtt magyar állampolgár erős dohányosnak számít. Csehországban a legmagasabb a naponta 10 szálnál kevesebbet fogyasztók aránya, a rendszeresen dohányzók 36 százaléka beéri ennyivel. Hazánkban ugyanez csak minden hetedik dohányosra igaz.

Betiltás jön

Az EU egyre több országában tiltják be a dohányzást éttermekben, bárokban és sörözőkben. A szigorítások többségével a lakosság mind a négy országban egyetért. A vizsgálat eredménye szerint a négy visegrádi ország közül Lengyelországban és Szlovákiában jóval többen vannak a dohányosok elleni szigorúbb intézkedés hívei, mint Magyarországon vagy Csehországban. A lakosság körében a legnagyobb támogatottsága a tömegközlekedésen való dohányzástilalomnak van, míg legkevésbé az utcákon, köztereken korlátoznák a dohányosokat. (A dohányzás évente 5,4 millió ember haláláért felelős...)

piacesprofit.hu