20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 január 14, péntek

Az antibiotikumok indokolt használata

Szerző: Gyöngy

Az antibiotikumok, természetes élő baktériumok, gombák anyagcseretermékei, növények hatóanyagai, vagy szintetikusan, kémiailag előállított kemoterápiás gyógyszerek, melyek más kórokozó baktériumokat, nagyobb kórokozó vírusokat, vagy egyéb kórokozó élőlényeket akadályoznak növekedésükben, szaporodásukban, vagy ellehetetlenítik életkörülményeiket a megtámadott szervezeten belül.

           Előzményként ajánlott elolvasni az immunrendszerről szóló cikkeket, hogy megérthessük a természetes folyamatokat, melyek ellen a szervezet önmaga is képes védekezni. Azonban, ha a szervezet oly mértékben legyengül, hogy ezzel alapvető életfeltételeket gátol, vagy akár magát az életfenntartás további lehetőségét teszi lehetetlenné, akkor a szervezetet meg kell támogatni a betegség felszámolásában. Ebben vannak segítségünkre az antibiotikumok is.

Az antibiotikumok, természetes élő baktériumok, gombák anyagcseretermékei, növények hatóanyagai, vagy szintetikusan, kémiailag előállított kemoterápiás gyógyszerek, melyek más kórokozó baktériumokat, nagyobb kórokozó vírusokat, vagy egyéb kórokozó élőlényeket akadályoznak növekedésükben, szaporodásukban, vagy ellehetetlenítik életkörülményeiket a megtámadott szervezeten belül. A véráramon keresztül, a megfelelő mennyiségben bejuttatott antibiotikumok, a szervezetben, ily módon felszámolják a fertőzéseket, és a kórokozókat elpusztítják. Vannak olyan antibiotikumok, melyek a már elpusztult kórokozók maradványai miatt, vagy jelenlétének termékei miatt létrejött megbetegedésekre hatnak. Ebben az esetben nem maga a kórokozó a megbetegítő, hanem a toxinja, valamilyen mérge, aminek segítségével azután a baktériumok a szervezetben elszaporodhatnak. Ilyen például a legyűrt vírusfertőzések után jelentkező egyéb fertőzések fellobbanása is.

A kórokozókra is jellemző tulajdonság az ellenálló-képesség fokozása, emiatt a már ismert antibiotikumokkal szemben képesek létrehozni ellenanyagot, vagy már nem lesz rájuk gátló hatással, ellenállóvá, rezisztenssé válnak. Emiatt az antibiotikumok széles választékát, és különböző hatóanyagú anyagokból való létrehozását kell szem előtt tartani a kórokozók elleni küzdelemben. Megfigyelhető azonban, hogy a már több évtizede nem használt antibiotikumok, újra hatásossá válhatnak a kórokozókra.

Az antibiotikumoknak vannak olyan fajtái, melyek csak egy-egy baktériumra, vagy baktériumtörzsre (rokon baktériumok összessége) hatnak, ezeket speciálisan alkalmazzuk. Speciális oltóanyagok formájában, szerepelhetnek, mint megelőző oltások is, de zömében, mint a célzott antibiotikum-terápia anyaga szerepelnek. Vannak azonban olyan fajtái is, melyek több kórokozóra is kiterjedten alkalmazhatók, ezeket széles spektrumú (hatósugarú) antibiotikumoknak nevezzük. Utóbbiak általános alkalmazása a hétköznapi, háziorvosi szolgálatban nagy segítség, mivel nem kell hozzá pontosan megállapítani a kórokozót laboratóriumi vizsgálattal.

Az antibiotikumok csak akkor tudják kifejteni megfelelő hatásukat a megbetegített szervezet védelmében, ha a vérben megfelelő hatóanyag-mennyiségben, koncentráltságban, és meghatározott ideig vannak jelen (bár ez minden gyógyszer és hatóanyaggal rendelkező anyag esetén érvényes). Ezért olyan eljárásokkal készülnek, melyek biztosítják a gyógyszer folyamatos felszívódási és a vérben való állandósult mennyiségben való jelenlétüket. Ezért fontos pontosan betartani az orvosi előírásokat, szedésük folyamán.

Fontos hangsúlyoznom, hogy az antibiotikumok, akár természetes, akár tabletta formában való alkalmazása, nemcsak a beteg állapotára vonatkozik, hanem a feltételezett kórokozó törzs ismeretére, és a jelenleg ismert tulajdonságaira is. Tehát a gyógyszer adagján, ha már muszáj alkalmaznunk, önkényesen ne változtassunk, arra hivatkozva, hogy nekünk erős az immunrendszerünk, mert ezzel csak elősegítjük, hogy a kórokozó hozzászokhasson, és még erősebb formában támadhasson meg minket, vagy a környezetünkben élő személyeket, a fent említett rezisztenssé válás miatt. Amennyiben az immunrendszerünk olyan erős, kisebb betegségek esetén, a kórokozó nem is tudott volna megbetegíteni minket, vagy azt a szervezet idegen anyag segítsége nélkül is képes legyőzni.

Az antibiotikumok első fajtái természetes anyagokból kivont állapotban kerültek a betegekhez. A penicillin-gombák által termelt ellenanyag, a baktériumfertőzések elleni első gyógykivonat volt (Fleming 1929.), melynek végleges használatához, sok megfigyelést és több eljárást kellet még kidolgozni, hogy praktikus formában alkalmazhatóvá váljék. Lebomlásának, felszívódásának, adagolhatóságának megismerése, meghatározott betegségekben nyújtott védelmet. A további kutatások eredményeként ma már sok antibiotikum áll az orvostudomány és a betegek rendelkezésére.

Az antibiotikumokról általánosan elmondható, hogy nemcsak a megbetegítő kórokozókra, hanem a szervezet számára természetes baktériumflórákra és gombákra is pusztító hatást gyakorolnak. A természetes baktériumainknak azonban sok esetben pont ellenálló funkciójuk van a szervezet különböző szövetállományaiban, vagy az emésztésben, szétbontásban, vagy raktározásban vesznek részt, valamilyen tisztító vagy felbontó, feloldó, kocsonyásító stb. képességük folytán. Együtt élnek velünk. Ezért antibiotikum kezelés lefolytatása után, vagy hosszabb folyamatos szedése esetén, azzal együtt, kérjünk orvosunktól tanácsot ezek visszapótlására is.

A gyógynövények, vagy gyógyélelmiszerek formájában alkalmazott növényi antibiotikumok között is vannak, melyek csak kisebb meghűlésekre, és vannak, melyek nagyobb betegségre, esetleg járványok idején is alkalmazhatók. Vannak közülük, melyek a már régóta ismert járványos megbetegedések konkrét ellenszereként, vagy megelőzéseként is igénybe vehetők, mivel egyben immunrendszert is befolyásoló, vagy erősítő hatással is rendelkeznek. Ezek hatásait laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztják. Vannak, melyeket csak a népgyógyászat tart nyilván, bizonyos meghűléses megbetegedések esetén, és vannak, melyek más földrészekről kerültek hozzánk ilyen jellegű, kiemelt hatásuk miatt.

A növényi antibiotikumok általában keserű ízükről ismertek, és sokszor egyben lázcsillapító, és izzasztó hatással is rendelkeznek. Általában a bélrendszerre is fertőtlenítő és gyógyító hatást gyakorolnak, és sok esetben a máj, a vese, a mirigyrendszer gyógynövényei között is megtalálhatók. Vannak azonban közöttük égő érzést okozó, összehúzó tulajdonságú, vagy hűtő, vagy fanyar ízű gyógynövények is. Nagyon ritkán, savanyú vagy édes alapízzel rendelkeznek, bár utóízük kesernyés vagy fanyar.

A növényi antibiotikumok is rendelkeznek a saját baktérium- és gombaállományunk pusztító hatásával, egy-két kivétel azonban van közöttük, melyre külön felhívom a figyelmet. Ezeket részesítsük előnyben, növényi antibiotikum használat esetén. Ha lehet, elsősorban az immunrendszer megerősítésére fordítsunk nagyobb figyelmet, megelőzésként, majd csak indokolt esetben forduljunk antibiotikum használatához. Kisebb betegségek esetén ne használjunk erős, nagy hatású gyógynövényeket. Az orvossal megbeszélve azonban a gyógyszer használatát felválthatjuk gyógynövénnyel. Adagolásukra, és felszívódási képességeikre azonban ekkor is fordítsunk nagy gondot. A gyógynövények ugyanis hamarabb kiörülnek a szervezetből, mint a gyógyszertermékek. Olajjal vagy felszívódásgátló gyógynövényekkel, vagy élelmekkel (növényi rostok) együtt alkalmazva, azonban kiürülésüket lassíthatjuk, de a megfelelő mennyiség alkalmazása ekkor is szükséges. Gyermekek esetén, súlyuknak megfelelően adagoljuk, napi 6 alkalomra szétosztva, tehát 4 óránkénti bevétele szükséges. A felnőtteknél is ajánlott a 4-6 órás időközben való fogyasztása. Általános alkalmazásban, egymás utáni 5 napon keresztül kell fogyasztani. Célszerű keverék formájában alkalmazni őket, vagy előre elkészített kivonatokat készíteni belőlük.

Influenzás vírus betegségekre általában nem hatnak, de a gyógynövények között vannak, melyeknek kifejezetten van ilyen hatása is, erre szintén felhívom a figyelmet. A vírusfertőzés után bekövetkező, másodlagos baktériumfertőzések esetén azonban már alkalmazhatók a csak baktériumfertőzésre hatók. Ilyenek pl. az influenza utáni hörgők gennyes elnyákosodása, gyulladása, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás és vizenyő, vagy fülmegbetegedések.

Minden nagy horderejű megbetegedés alatt ajánlott böjtöt tartani, és óvakodni a szervezet roborálásától, felújításától, mely csak még jobban elhúzhatja a megbetegedés idejét, mivel magát a kórokozót is táplálnánk az ilyen jellegű élelmiszerekkel, vitaminokkal. Kivéve a C-vitamint, és a bioflavinok használatát, melyek a szervezet védelmi rendszeréhez szükségesek, és a kórokozók szétterjedését akadályozzák meg a szervezet szövetrendszerében. Zöldséglén, és teán kívül a beteg ne nagyon fogyasszon semmi mást, ebből viszont annyit, amennyit kíván, és képes elfogyasztani. A húsleves fogyasztása ilyenkor a legnagyobb méreg a szervezetnek. A lében felgyűlt bomló fehérjeállomány emésztése nagy terhet ró a legyengült szervezetre. A beteg ellenálló-képességét még jobban meggyengíti. A nyelvnek és a szájnyálkahártyának ilyenkor tulajdonképpen a fűszer iránti vágyát kell kielégíteni, amit különben a húslevesben szoktunk alkalmazni. Ezt külön, hús alkalmazása nélkül is megtehetjük. Mindegyik fűszerből vegyünk egy csipetet, zeller és zöldséglevelet is tehetünk bele, és öntsük le kevés forró vízzel, majd nyújtsuk a betegnek.

Az édes ízt és élelmiszereket, mindig a kórokozó kéri, és követeli. Ugyanígy szeretik a vasban gazdag élelmiszereket is. Ezeket egy darabig ne fogyasszuk. A lefolyt betegség után a szervezetet, salaktalanítsuk. Vegyünk további egy hétig vértisztító kúrát, és töltsük fel a szervezet vitamin- és mikroelemkészletét, valamint a bélflóra pótlását is végezzük el, hogy emésztésünk minél előbb helyreálljon. Utóhatásként jelentkező egyéb gyulladások, vagy hasmenés esetén keressük ki az erre való gyógynövényeket is.

Antibakteriális hatású gyógynövényeink

Mivel előző cikkeimben már foglalkoztam egyes gyógynövények részletes leírásával, ezért, most csak azokra térnék ki részletesebben, melyeket eddig még nem említettem meg ilyen formában.

Az angyelika gyökér használható fejfájás, megfázások, influenza, gyulladás, köhögés, tüdő- és hörgőfertőzések, reumás fájdalmak, általános fáradtság, kimerültség, és a szervezet felborulása esetén. Baktériumölő, köptető, vértisztító tulajdonsága alkalmazható influenza, hörghurut, tüdőhurut, megfázások okozta tünetek esetén. A tüdőn keresztüli kiválasztódását minden légzési nehézség és a tüdőt és a hörgőket érintő megbetegedés, idült légcső- és hörghurut esetén érdemes kihasználni. Mellkasi elhurutosodásnál, nyákos tüdő- vagy mellhártyában, önmagában, vagy teakeverékekben alkalmazzuk. Idegerősítő hatással rendelkezik. Fejfájás elleni teakeverékek alkotórésze. Gyulladások esetén gyökerének masszáját külsőleg is alkalmazzuk, és teáját is fogyasztjuk.

Az angyelika óvatosan alkalmazandó, mivel túlzott érzékenység esetén különböző bőrelváltozásokat okozhat. Fény hatására bőrgyulladást okoz. Ilyen tünetek esetén fogyasztását azonnal abba kell hagyni.

Tilos alkalmazni szívbetegség, magas vérnyomás, terhesség, szoptatás, magas Pitta-okozta tünetek esetén. Gyomor- és nyombélbetegek teaként, belsőlegesen ne fogyasszák. Két évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható. Erős véralvasztó tulajdonsága miatt nem használható trombózis, vagy arra való hajlam esetén sem (pl. visszértágulat, orbánc, fekélyes állapotok). A frissen szedett gyökér, mérgező hatású. Feldolgozása és gyűjtése alatt kesztyű használata javasolt, mert a bőrfelületet felhólyagosítja.

Szintén nagy mennyiségben tartalmaz hasonló anyagokat a lestyán (Levisticum officinale, Umbelliferae) gyökere és levele, és magja is. Hasonló a felhasználási területe is. Főleg teakeverékekben alkalmazzuk. Nagy mennyiségben használni nem ajánlott. Ellenjavallatai megegyeznek az angyelikáéval.

Az articsóka a szövetekre, és a vérre hat. Keserű ízű, emésztésre és fertőzöttségre ható bitter tonik, lázcsillapító, baktériumölő (antibakteriális), belső szövettisztító, fertőtlenítő, májműködést serkentő, epehajtó, vértisztító, gyulladást gátló, vizelethajtó hatással rendelkezik. Használható epe-, májbajok, érgyulladások, visszértágulatok, tüdő és hörgőtágulatok hurutos gyulladásai, cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak, köszvény, minden gyulladásos és fertőző megbetegedés esetén. Igazi, keserű gyógynövény. Többszörös hígításban is kifejti hatását. Különleges tulajdonsága, hogy antibiotikus hatása, a szervezet természetes bélbaktériumait nem bántja, ellentétben más baktériumölő hatású gyógyszerekkel, vagy gyógynövényekkel, ezért használatát igyekezzünk előnyben részesíteni. Mindkét vérrendszert tisztítja. Megfigyelések szerint az immunrendszert nem mozgósítja, nem serkenti, ezáltal jó szolgálatot tesz az immunrendszer erősödését tiltó esetekben, a szervezet védelmére, fertőzések elkerülésére, megelőzésére, vagy legyőzésére. Kis mennyiségben, hígítva, folyamatosan szedhető, megelőzésként. Vértisztító, és antibiotikus hatású. Főleg a bélrendszerbe került bakteriális fertőzésekre van pusztító hatással.

Szalmonella, vérhas, hastífusz esetén erősebb kivonatban alkalmazzuk. Hatással van a rothadást előidéző megbetegedésekre. Veseciszta esetén a vizeletpangás miatt előforduló fertőzések megelőzésére más gyógynövényekkel együtt használata nagyon ajánlott. Alhasi gyulladások, nemi szervi fertőzések esetén is vegyünk ülőfürdőt, és fogyasszuk teáját. Külsőleg, fertőzött bőrfelületek, sebek, marások, csípések, fekélyek, sömör, orbánc kezelésére használjuk. 

Teáját, vagy cseppjeit is fogyasszuk. Ajánlott pár levéldarabkáját az „Influenza elleni borba”, vagy szeszbe is beletenni. Jelentős mennyiségű A-, B-, és C-vitamint tartalmaz, és flavon glikozidákban is bővelkedik. Hidegen kifacsart levéből, naponta 3x1 teás, vagy evőkanállal fogyaszthatunk. Használható minden olyan megbetegedésben, melyre a flavon hatást gyakorol.
Hirtelen jelentkező máj,- epegyulladás, és krónikus veseelégtelenség, vesezsugor esetén fogyasztása nem ajánlott. Zsírfelesleggel nem rendelkezők, és/vagy nem kórokozók által létrejött lesoványodás esetén, használata tilos, mivel további romlást eredményez.

A borókabogyó
használható immunhiány esetén. A borókabogyó tisztító hatású, rombolja és pusztítja még az ellenálló baktériumokat is, hat a test legbensőbb szövetelemeire, csontra, velőre, idegekre is. Intenzív levegő és vértisztító hatású, főleg bakteriális fertőzésekkel szemben érvényesül hatása. Belsőleg pestis, lepra elleni hatását figyelték meg a középkorban. Az indiánok fertőzések, ízületi gyulladások és női betegségek gyógyítására használták. Ekcéma és pikkelysömör esetén külsőleges massza alkalmazásával is. Főzetét hólyag, vese, húgy- és ivarszervek betegségei ellen, még gonorrhea (kankó, tripper) esetén is, eredményesen alkalmazhatjuk. Használata óvatosságot igényel vesegyulladás (nefritis), epilepszia, és terhesség ideje alatt (serkentő, és vérbőséget okozó hatása miatt) fogyasztása nem javasolt. Túlzott, vagy hosszú ideig tartó használata a vesében bevérzéseket okozhat.



A borsmenta baktériumok fejlődését gátló és gyulladásgátló hatású. Az emésztőrendszer és a húgyutak fertőtlenítője. Torokbántalmak, rekedtség esetén öblögetőként alkalmazható. Külsőleg gyulladásokra, fájdalomcsillapító borogatószer és bedörzsölő. Főleg teakeverékek alkotórészeként alkalmazható, mivel önmagában nem erőteljes hatású. Illóolaja azonban megfelelő mennyiségben koncentrált ahhoz, hogy mint torokgyógyszert alkalmazzuk.
Ne használjuk nagyon komoly meghűlés, és neuraszténia esetén. Komoly meghűléskor használjunk keserű ízű, lázcsillapító és kórokozókat elpusztító, antibakteriális hatással rendelkező gyógynövényeket. Csecsemőknek és kisgyermekeknek fogyasztása semmilyen formában nem javallott (kb 0-6 év), még párologtatva sem. Sovány, legyengült egyéneknél remegést okozhat, fogyasztása csak kis mennyiségben és ritkán ajánlott.

 

 


A fokhagymáról már szóltam a meghűlésekkel kapcsolatban, de egy pár kiegészítő információt még elmondanék róla.

Nyálkaoldó, vértisztító, fertőtlenítő, antibiotikus, vírusölő (virocid), protozon-pusztító, féreghajtó, méreg elleni hatással rendelkezik. A szervezetben lejátszódó, nem az immunrendszerhez tartozó, de hasonló, és szintén a regenerálódást elősegítő rendszerek, szövetek szaporodását, és az egész szervezetbe való kiáramlását segíti elő, más hagymafélékkel együtt (őssejt). Ilyen hatás tapasztalható a gyömbér, a kurkuma és a fahéj esetén is. Ennek a megújuló hatásnak köszönhetően, a szervezetben felszámol, minden fertőzést, és nem megfelelő szövetállományt.

Erőteljesen hat a mérgezettségek felszámolására (detoxifikáló), jót tesz idült vagy visszatérő láz ellen. Megelőzésként is hat az influenzavírus okozta fertőzésekkel szemben. Bevált Spanyolnátha esetén. Torokgyulladás, garathurut, felső légúti megbetegedések, gége és fülbajok esetén. Minden meghűlés esetén alkalmazható, a további bakteriális felülfertőződést is megakadályozhatjuk vele (tüszős mandulagyulladást, tüdőgyulladást, fülgyulladást, arc- és homloküreg gyulladást, szívbajt, hörgőtágulatot stb.).

Szamárköhögés és torokgyík (diftéria) esetén felszámolja a baktériumokat és az általuk kibocsájtott mérgeket is. Hatása lassú és nem mindig akadályozza meg a fulladási tüneteket. Inkább megelőzőszer. A további fertőzéseket is megakadályozhatjuk fogyasztásával.
Elpusztítja a tuberkulózis baktériumát (TBC). Felszámolja az ételmérgezéseket és a húsmérgezéseket okozó baktériumokat. Szalmonellára is felszámolóként hat. A bélrendszerben a rothadásos folyamatokat gátolja meg. Belső gombafertőzéseknél más gyógynövényekkel együtt, keverékben jó fogyasztani. Pusztító hatással rendelkezik a női húgyúti fertőzésekre is (pl. coli baktérium). Kolera, vérhas, dögvész, influenza esetén minden formában fogyasztották. A középkorban, járványok idején, borban áztatva, megfürödtek benne, hogy elkerüljék a fertőzést.

„Influenza elleni borunk” egyik gyógynövénye legyen. Antibiotikus hatása a szervezet saját baktérium tenyészetét is károsítja, ugyanúgy, mint a gyógyszerek. Túlzott használata esetén, hevítő természete megronthatja a vért, előidézhet, vagy súlyosbíthat vérzéseket, szellemi tompultságot okozhat (vérnyomáscsökkentő és kéntartalma miatt), irritálhatja a nemi (reproduktív) szerveket. Antibiotikus hatása a szervezet saját baktérium tenyészetét is károsítja, ugyanúgy, mint a gyógyszerek.

A hibiszkusz virág, vértisztító, vérzéscsillapító (erős összehúzó hatás), fagyasztó (a vért is hűti, ezáltal öli ki a kórokozókat a vérből), gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatással rendelkezik. Használható kórokozóktól fájdalmas vizelés, felfázás, hólyaghurut, köhögés, láz, nemi betegségek, vér mérgezettsége (toxicitás) esetén. Az egész altest megbetegedései esetén keverékekben ajánlott fogyasztása. Főleg a húgyúti szervekre, és beidegzéseire van nagy hatással. Naptól felhevült állapotokban (napszúrás), és láz csökkentésére, hűsítő italként fogyasszuk. Vértisztító és a szívre tisztító hatással rendelkezik. Hasonló a rózsaszirom tulajdonságaihoz, ezzel jól kombinálható. Garatgyulladás, torokgyulladás esetén öblögető, de köhögés esetén meleg teaként igyuk. Nem ajánlott elsőnek alkalmazni, vagy csak keverékben, komoly meghűléskor. Nagyon súlyosan leromlott állapot esetén, vagy sovány testalkatú emberek részére, csak kúraszerű használata javasolt.


A jázminvirág vértisztító, fagyasztó, baktériumölő, idegerősítő hatással rendelkezik. Használható fejfájás, láz, napszúrás, kötőhártya-gyulladás, bőrgyulladás, égő érzés a húgycsőben, női vérzéses rendellenességek, baktérium- és vírusfertőzések, nyirokmirigyrák, csontrák, Hodgkin-betegség esetén. A jázminvirág hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hibiszkusz, de annál erősebben hat a vérben fellelhető minden kórokozó, toxin, salakanyag, és a szövetekben is megbúvó idegen, vagy sérült anyagok elbontására, és kiürítésére a szervezetből. A hibiszkusz hűtő és édes jellegű, míg a jázminvirág kifejezetten fagyasztó és keserű hatásával, mind a kórokozókat pusztítja, mind az immunrendszert alkotó falósejtek mozgósítása által a toxinokat is hamarabb felszámolja, a kórokozók egyik alapvető életfeltételének, a meleg közegnek a megszüntetése által, és gátolja szaporodásukat is.

Olyan betegségek esetén, amikor a megbetegítő nem maga a kórokozó, hanem annak emésztéséből vagy elhalásából felszabaduló méreganyag, más vértisztító, és toxinbontó (méregtelenítő) gyógynövényt is alkalmazzunk a láz elmúlta után. Kórokozó toxinjától (mérgétől) való fertőzés esetén a láz pár napon belül újra felújul, vagy délutánra rendszeresen visszatér a lázas állapot, innen ismerjük fel. A hibiszkusz alkalmazható immunrendszer megbetegedése esetén is, míg a jázminvirág használata ilyen esetekben nem ajánlott, de súlyos betegségnél fogyasztható. (Egyéb toxinbontó, vértisztító gyógynövény, melyet mindkét esetben alkalmazhatunk a láz és az utána lévő napokban, az articsóka levele, és az orbáncfű. Természetes, nem immunrendszert mozgósító antibiotikumok, és a szervezet saját baktérium és gombaállományát nem pusztítják.)

Itt is érvényes, hogy a teát 5-7 napig folyamatosan kell alkalmazni, tünetmentesség esetén is. Nagyon erős lázcsillapító. Erősebb fertőzések, járványos betegségek, magas láz esetén is hatásos. Lázgörcsös állapotokban, le nem húzható láz esetén, azonnal érezhető hatása. Nyugtatóan és tisztítóan hat az anyaméhre. Erős vérfertőzés, mérgezettség esetén, a méh túlzott vérzéses állapotaiban, valamint méhrákban, vagy egyéb jóindulatú daganatok előfordulásakor is, a női nemi szervekben felszámoló hatást gyakorol. A legtöbb célra jól társul szantálfával. Ne használjuk sima, de súlyos meghűlés esetén, ha az nem kórokozóktól származik, vagy nem jár magas lázzal. Csak a legsürgősebb esetben, vagy csak kis adagokban alkalmazzuk nagyon legyengült, sovány embereknél.

A kakukkfű fertőtlenítő, immunrendszert erősítő, bélféregűző, baktérium és gombaölő, görcsoldó, nyálkaoldó, vizelethajtó, idegnyugtató tulajdonságokkal rendelkezik. Fertőző járványok idején, boros vízben kifőzve, megfürödtek benne, hogy a betegséget el ne kapják. Aromás illóanyaga baktérium és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Légzőszervek megbetegedései esetén minden teakeverék alkotórésze. Idegnyugtató teákban is használhatjuk, oldja a nyugtalanság miatti görcsös állapotokat. Erősebb teát készítsünk felfázás, vizelési ingerrel együtt járó gennyes vese és hólyaggyulladás, ezzel együtt járó fejfájás esetén. Vízhajtóként alkalmazható. Fürdő formájában pezsdítő hatású immunerősítő. Használható lázas betegségek idején lázcsillapításra is. Lepra esetén lassítja a szövetpusztulást. Ecetes vízben, Zsályával kifőzve, lábgombásodás elleni bedörzsölő. Nyaki nyirokcsomó-duzzanat, mumpsz, torok és gégegyulladás, szájnyálkahártya gyulladása, ínysorvadás esetén, borogatóul, öblögetőül szolgál. Nyirokcsomóduzzanat esetén fürdőként kifejezetten ajánlott, ilyenkor nyugtató hatású is. Párologtatva fertőtlenítő és légzést könnyítő hatású. Az illóolaj fertőtlenítő hatása erősebb.

Ellenjavallt: Terhesség ideje alatt használata minden formában tilos, vetélést okozhat. Illóolaja semmilyen formában nem alkalmazható epilepszia esetén. Az altestben vérbőséget okoz, ezért daganatos betegségekben óvatosan használható. Alhasi vérzések esetén, és műtétre várva ne használjuk. A köpcös testalkatú egyének ritkán alkalmazzák, mivel növelheti vérnyomásukat. Hajszálér törésére, bevérzésére hajlamos, és egyben magas, vagy nagyon alacsony vérnyomással rendelkezők a teát csak ritkán, vagy teakeverékekben alkalmazzák.

A kerti ruta, vértisztító, gyulladáscsökkentő, féreghajtó, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, helyi vérbőséget okozó, serkentő, szélhajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Európa egyik legjobb erősítő, és széles területen alkalmazható méregtelenítő gyógynövénye. Nagyhatású méregtelenítő (toxinbontó) gyógynövény, főleg a gyomor-bélrendszerben lévő mérgezettséget, kórokozókat, férgeket és még a gombafertőzéseket is felszámolja. Használható Candida fertőzöttség esetén, akár a bélrendszerben, akár a vérben van. Gyulladással járó gombafertőzések esetén alkalmazzuk más keserű ízű gyógynövényekkel, amelyek szintén bontják a toxinokat is.

Ne használjuk gyomor, és a bélrendszer akut gyulladása, és terhesség esetén. Csak kisebb adagokban használjuk, mert az egészségeseknél is, gyomor és bélgyulladást okozhat. Elővigyázattal használható, erős hatású gyógynövény!

A körömvirág gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, görcsoldó, vértisztító, keringésjavító, fertőtlenítő, tisztító, fájdalomcsillapító, baktériumölő, gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Használható gyulladásos állapotok, gombás fertőzések, féregűzés, bőrelváltozások, vírusos és bakteriális fertőzésekből eredő gyulladások, fertőző váladékozások, ízületi, izom és ideggyulladások, reuma, megfázások, sebkezelés esetén. A körömvirág elterjedt felhasználását annak köszönheti, hogy vele kiváltható az odafigyelést igénylő, erős hatású peremizs, vagy más néven örménygyökér, és az árnika használata is.

Ezen kívül még sok egyéb rendkívüli, és egyben veszélytelen tulajdonsággal is rendelkezik. Tüdő- és légúti megbetegedésekben kiemelkedő védelmet is szolgáltató gyógynövény a hártyák védelmére. Vértisztító hatását az emésztőrendszeren keresztül fejti ki. Minden betegség esetén alkalmazható teakeverékekben. Alhasi fájdalmak, gyulladások, nemi szervi és hólyagfertőzések, vérvizelés ellen bőségesen fogyasszuk teáját. Fürdőt, ülőfürdőt, pakolást is alkalmazhatunk. Hüvelygombásodásnál, fehér folyásnál irrigáló szer. Borogatásként és teaként egyaránt használjuk, a nyirokrendszer gyulladásainál, vénagyulladásoknál, érgyulladásoknál, ideggyulladásoknál, erősen kitüremkedő visszereknél. Tinktúrájával kezelhető körömágygyulladás. Tinktúráját, és krémjét, a lábujjak közötti kipállásnál, lábgombásodásnál használjuk. A megfigyelések szerint nincsenek mellékhatásai, ellenjavallatai.

 

A sárga lórum gyökér használható a vér kórokozóktól (baktérium, vírus stb.) vagy salakanyagoktól telített (toxikus) állapotai, bőrkiütések, duzzadt mirigyek, mirigydaganatok, nemi betegségek, ízületi gyulladás, ízületi nyirokcsomó-duzzanat esetén. A keringési rendszer mérgezettségi állapotait vértisztító hatása által számolja fel. Nagymérvű kórokozókat pusztító hatással rendelkezik. Ajánlott a házilag készítendő „Influenza elleni bor”-ba beletenni. Szünteti a fertőzések közben létrejött lázakat (toxikus hőt), felszámolja magát a fertőzést is. Gyulladást csökkentő, és fájdalomcsillapító hatást is gyakorol a szervekre és a szövetekre. Ne, vagy csak alkalmanként használják lesoványodott egyének.

 



A sóskaborbolya, bitter-tonik, vértisztító, értágító, lázcsillapító, enyhe hashajtó (laxatív), féreghajtó, baktériumölő, amőbaölő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatással rendelkezik. Használható láz, váltakozó és visszatérő láz, máj- és lépmegnagyobbodás, sárgaság, májgyulladás, cukorbetegség, kötőhártya gyulladás, akne, kelések, amőba- vagy bacillus okozta, idült dizentéria, allergia, immunrendszer gyengülése, fertőző betegségek, gombás megbetegedések esetén. Tulajdonságai nagyban hasonlítanak a kurkumáéhoz. A külföldi berberis helyettesítője. Erősen hevítő képességű, keserű ízű gyógynövény. Elsősorban a vérre van hatással, erős vértisztító. A vérbe, szövetekbe, és a zsírba került mindenfajta kórokozót felszámol és képes megölni. Olyan esetekben elsősorban ajánlott a használata, melyben nem maga a kórokozó a megbetegítő, hanem annak elhalása, vagy természetes ürítése által keletkezett méreganyagok (toxinok) a fertőzés forrásai.

Amennyiben a kórokozó mindkettő megbetegítő hatással rendelkezik az emberi szervezetre, akkor megtaláltuk a megfelelő gyógynövényünket. A vérbe bekerült, vagy felhalmozódott salakanyagokat is lebontja, felhígítja, és eltávolítja a szervezetből. Minden egyéb fertőzöttség esetén is csökkenti, vagy megszünteti annak betegítő hatását. Kísérletekkel igazolt a sóskaborbolya pusztító hatása a staphylococcus, streptococcus (főleg a sebfertőzéseket, gyulladásokat okozó fajai), szalmonella, shigella (főleg a hasmenéseket okozók), a vérhas kórokozója (Endomoeba histolyca), a kolerát előidéző kórokozó (Vibrio cholerae), a kolerához hasonló betegség, a giardidis kórokozója (Giardia lamblia), a húgyúti, és hüvelyi fertőzéseket okozók (Escherichia coli, és Candia albicans) ellen.

Erős antibiotikus hatása mellett rendelkezik azok mellékhatásaival is. Így legyünk erre figyelemmel, mivel a szervezet saját baktérium- és gombaállományát is kiöli, ezeket a kúra után pótolni kell. Viszont nem gyengíti le a szervezet ellenálló-képességét, oly mértékben, mint a kémiai gyógyszerek, mivel egyben ellenálló-képesség növelő hatása is van. A baktériumflóra újratelepítéséig a szervezet nincs kitéve az ilyenkor szokásos fertőzéseknek, de azért a vírusfertőzésektől ettől eltekintve is óvakodjunk. Ne használjuk szövetelégtelenség, lesoványodás esetén. Kurkumával együtt azonban a soványok is, kúraszerűen alkalmazhatják. Fogyasztása esetén a bélflórát pótolni kell.

A fehér szantálfa vértisztító, vérzéscsillapító, fertőtlenítő, baktériumölő, nyugtató, fagyasztó hatással rendelkezik. Használható nyálkahártya betegségek, szembetegségek, hólyaghurut, húgycső- és hüvelygyulladás, régóta fennálló bőrgyulladás, övsömör, bronchitis, vérbaj (gonorrhoea) esetén. Az egész testet-lelket hűsíti és nyugtatja, amint hatása végighalad a vérkeringés, emésztés, légzés és idegek rendszerén. Szünteti a lázat, a szomjúságot, égő érzéseket, leállítja a verejtékezést. Keverékekben alkalmazva jó mindenféle lázra, gyulladásos állapotra és vértisztításra. Külsőleg olajával vagy masszájával a legtöbb fertőzött seb vagy fekély kezelhető. Nem ajánlott súlyos tüdőpangás, magas fertőzöttség (Ama) esetén.


A zsálya, izzasztó, de izzadást gátló is, nyálkaoldó, idegerősítő, összehúzó, vértisztító, fertőtlenítő, csíraölő, antibiotikus, bőrvörösítő, vízhajtó, szélhajtó, görcsoldó, gyulladást gátló hatással rendelkezik. Használható megfázások, influenza, torokgyulladás, légcső- és hörghurut, köhögés, húgyúti fertőzések, vesebetegségek, gyomor- és bélhurut, duzzadt nyirokcsomók, torok és orrmandula megnagyobbodás, méh és petefészek gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, gerincfájdalmak, mirigybetegségek, végtagreszketés, éjszaka leizzadás, TBC, gyulladás, máj betegségek, sebkezelés, szájüreg bármely megbetegedése, szájpenész, ondófolyás, meggyűlt tej, bénulás, idegi rendellenességek esetén. Vértisztító tulajdonsága miatt használata minden erős fertőzöttség esetén ajánlott. Erős fertőtlenítő és hajszálértágító hatású. Külsőleg bármilyen betegség esetén ajánlott, fürdő, bedörzsölő, krém formájában.

Baktériumos, és gombafertőzések esetén csíraölő képessége csak híg, forrázott formájában hatásos. Sűrűbb, erősebb főzetben ez a tulajdonsága nem érvényesül. Laboratóriumi vizsgálatok ezt a különleges megnyilvánulást alátámasztották. Porának, vagy levelének tűzön való elégetése, vagy híg teájának elpárologtatása a levegőben is csíraölő tulajdonságú, míg illóolaja nem. Porának fogyasztása belsőlegesen szintén hat a baktériumokra, gombákra. Vírusokra hatónak is tartják.

Hosszabb ideig tartó betegségek esetén fürdőket, bedörzsöléseket alkalmazhatunk. A fekvőbetegeket naponta kenjük át frissítő hatású zsálya tinktúrával, vagy zsályaecettel. Az Aspyrin fogyasztása felváltható zsálya és/vagy levendula teájának ivásával. A zsálya kiszárítja az orrban és a tüdőben a nyálkafelesleget, a bőségben képződött nyálat. Légúti megbetegedések, torokgyulladás és nyálkaletapadás esetén segíti a nyálka leválását a szövetekről. Tüdő- és mellkasi nyomás, gyulladás esetén pakolást teljes növénnyel együtt kell a felsőtestre tenni. Hörghurut, nyákos köhögés esetén, a gyomor és bélrendszer hurutossága is fellép. Ilyen eredetű hasmenések, bélzavarok esetén meleg teáját fogyasszuk. Napi kétcsészényit osszunk el, és mindig melegen fogyasszuk.

Borban kifőzve a belső szövetállományokra és az alhas szerveire hat. Máj- és vesebetegség, húgyúti fertőzések, felfázások, méh és petefészek gyulladás esetén igyunk fél-fél deci zsályás bort és tehetünk borogatást a testrészekre. Ülőfürdőt, irrigálást is végezhetünk. Hasnyálmirigy gyulladás esetére is ajánlott teáját fogyasztani. Nagy betegségek idején vegyünk lábfürdőket zsályából. Teljes fürdőket is vehetünk belőle, kakukkfűvel, apróbojtorjánnal keverve.

A zsályákat ne használjuk túlzott soványsággal együtt járó kiszáradás alkalmával, valamint kismamák ne használják, ha még szoptatni akarnak. Első napokban mindenkinek kissé megemelheti a vérnyomását.

Egyéb, a népgyógyászatban, vagy egyéb orvoslásokban ajánlott gyógynövények: aranypecsét, acsalapu-gyökér, áfonya, ánizs, bazsalikom, bíborkas-virág, bojtorjángyökér és -mag, cickafark, citromfű, csili vagy erős paprika, ezerjófű, édesgyökér, édeskömény, fahéj, fekete bodza bogyó, fekete bors, fekete retek, festőbuzér, fűz, gyömbér, homoktövis, kardamom, kínakéreg (kinin), lestyán-gyökér, levendula, máriatövis, mirrha, mustár, medvehagyma és vöröshagyma, orbáncfű, örménygyökér, pásztortáska, retek, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárnics, torma, tömjén, veronika, útifű, üröm, zsurló.

Egyéb ajánlott készítmények: C-vitamin, A- és E-vitamin, bioflavon készítmények, kalcium és magnézium, cink.

Egyéb terápiák: A szokványos lelkiismeretes betegápolás mellett ajánlott a gőzölés, izzasztás, fürdő, dunsztpakolás, párologtatás, mozgatás, és a betegségnek megfelelő akupresszúrás pontok kezelése. Súlyos esetben, nagy lázak, vagy egyéb járványos fertőzésre utaló jelek esetén okvetlenül vegyük igénybe az orvosi ellátást, és diagnosztázást. Bármilyen kiütés, kitüremkedés, erős hányás, véres, vagy sima, de gyakori székelés, eszméletvesztés, vagy lázkóma, nehézlégzés esetén azonnal hívjunk orvost.

Mindenkinek nagyon jó egészséget kívánok!

Forrás: http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=36661

Beküldte: Sound


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások